Şurda sanirim, dogum basliklarindan da beni taniyan uyeler anneligi ne kadar cok sevdigimi farketmistir, elimden geldigince bilincli ve olumlu bir anne olmaya çabalıyorum. Iki bebegimide esimle ortak karar alip yaptik, ancak ikinci bebegin dogumuna 2-3 hafta kala esim tarafindan sirtimdan bicaklandim (mecazen)
Bu sebeple ikinci bebegim dogduktan sonra (ilki henuz 23 aylikti, planli olarak yaslari yakin) ilk bebegime ve kendime ihanet ettigimi dusundum uzunca bir sure, sanki hep ilk bebeğimin bebekliginden calmis, ikinciyi hic haketmeyen kotu bir anne, kotu bir kadin gibi hissettim aylarca ve bu duygumun gercekliginin birgun esime haykirarak anlatana dek farkinda degildim, birsey beni kemiriyordu ancak tanimlayamiyordum. O gun esimi terkettim.
Bu duygularimin kaynaginin aptalca asiri guven besledigim esim oldugunu farkettim ve duygumun korermesi icin ondan vazgeçmem gerektigini yoksa iyi bir anne olmaktan cok uzak olacagimi anladim.
Sonra uzun sure hersey cok guzeldi, iki kizimda birer prenses, koydugum yerde uyuyan, istedigimi yiyen, istedigimde oynamak isteyen durgun cocuklardi ta ki kizim 3 yasina merhaba diyene dek... 6 aydir buyuk kizim adeta baska bir cocuga dönüştu, 2 yas krizini cok ciddi yasadigimizi düşünüyordum, 3 yasinla tanisana dek.
Simdi giydirecegim ic camasirdan coraba, tshirtten monta kadar hersey icin tartisan, bagiran, kizan bir cocugum var, evet bunlar yasi geregi normal ama evde surekli ortaligi birbirine katan birinin varligi fazlasiyla zorlayici, biz bir suredir anne kiz olarak destek aliyoruz, terapi bana iyi gelmeye basladi, kizim yeni yeni etkilerini goruyor ama terapiye gidene dek, ben berbat biri ve berbat bir anneyim fikrinden cikamamistim, bir ara ben yapamayacağım pes ediyorum evresine gectigimde destege ihtiyacim oldugunu idrak ettim.
Herseyin normal oldugunu bilerek, o normal seyle bas edememek insani kalben yaraliyor. Tum suçlu esinizken 3.5 yasindaki kızınız tarafindan herseyin gunah kecisi olarak gorulup, surekli inatlasilan, kavga edilen kisi olmak insani ruhen öldürüyor. Ama böyle degilmis, doktorumuzun (hem kizimin hem benim) soyledigi;
"Cocuklar 3.5 yasinda intikam almazlar, sadece ayni evde mutlu, guvende ve stabil yasamak isterler, sizi zorlamalarinin sebebi sadece hicbir seyi bilememeleri, cozum yolunun ne oldugunu bilememeleri ve bu yuzden oldukca uzulmeleri, esinizle ayri olmasaydiniz da kiziniz 3 yasini boyle hircin geçirebilirdi, o zaman esiniz yaninizda oldugu icin bu kaosu bolusur daha az hissederdiniz ama siz tek basiniza ustlendiginiz icin bu yuk agir geliyor, her ikinizinde (anne ve cocuk) duygulari normal"
Ben bunlari duydugumdan beridir, cok rahatladim, cunku annelere sık araliklarla "iyi bir anne" olduklari hatirlatilmali.
Ve insan bu sozu en cok esinden duymali, mukemmel annelik edasıyla dolasan instamomlardan degil...
Hepimizin evinde yemegi, temizligi yapan, cocukla ilgilenip anneye 5 dk olsun kendi free time'ini veren yardimcilarimiz yok, sıkışıp bogulmus gibi hissetmemiz fazlasiyla normal ama dayanamadigimiz ya da kaldiramayacagimizi bildigimiz noktada profesyonel destek almaktan cekinmememiz gerekiyor.
Ne diyorlar, mutlu anne mutlu bebek. Sizin yasadiginiz, anlattiklarinizdan anladigim kadariyla lohusa depresyonu, hem ozgur hayatinizin yasini tutuyor hem yeni hayatınızın stresini yasiyorsunuz.
Sizi asla yargilamiyorum, buradaki bazi arkadaşlar bazi kelimelerinize takilmislar ama herkesin lugatinda her kelimenin karsiligi bir olmayabilir.
Size sarılıyor ve acikca soyluyorum, o minik parmaklari koklayın, arasina pamukcuk dolmus dolma ayaklari koklayin, ensesinden koklayın ve mutlaka lohusa depresyonu konusunda uzmanlasmis birinden destek alin
Gececek, siz iyi bir annesiniz.