Anneler, eğitimciler bana akıl verır mısınız

kızımın hiç bir kuralı yok ,her şeyi yapabilir
ancak yapmıyor
kendisi bunu yapsam üzülür/kırılırdın,yapmadım diyor
çünkü her şeyi konuşuyoruz,ortak karar alıyoruz
hiç bir şeyi dikte etmeden olabilecek seçenekleri söylüyorum
çevresine de bakınca kendi doğru kararı veriyor
yanlış da karar verebilir ancak her yanlışında yanında olacağımı bilir

yasakladığınız her şeyi misliyle yapar kızınız
Malesef her çocuk bir değil hepsinin karakteri farklı.kizimla defalarca konuşuyorum tamam anne diyor ama yine yapıyor.

5 sınıfa giden kızım var. Ben de tek başına AVM'ye gitmesine izin vermem. Makyaj yapmak için de cildinin çok taze olduğunu düşünüyorum. geçen sene benim kızımla arkadaşlarından görüp bu makyaj işine çok heveslenmişti. Teyzesi bir iki makyaj yaptı. Bu seneki arkadaşlarında henüz bir makyaj malzemesi olmadığı için çok şükür gündemden kalktı. Biz okul değişikliği yaptık.

Okul değişikliği içinde kızınızın fikrini almanız gerektiğini düşünüyorum eğer buna çok sert çok ağır tepki verecekse okulda kalmalı. Okulun eğitiminde beğenmediğinizi söylüyorsunuz. Ama gideceğiniz okulda ne tarz bir arkadaşla karşılaşacağını da bilmiyorsunuz.

Belki kızınızla anne kız bir gün baş başa AVM'ye gidip çay kahve içip gezerken bir yandan da bu konular hakkında dertleşebilirsiniz. endişe ve korkularımızı dile getirirsek belki bizi anlar erganuslar diye düşünüyorum
Anne kız günü yapıyoruz başbaşa çıkıyoruz. Ama çok ketum konuşmaz istemediği seylerı... Fıkrını soruyorum farketmez dıyo ama içten içe istemiyor biliyorum

Malesef her çocuk bir değil hepsinin karakteri farklı.kizimla defalarca konuşuyorum tamam anne diyor ama yine yapıyor.
belki bıkmadan sürdürmek lazımdır
ben merak etmesine mahal bırakmadım daha çok
merak ettiği her şeyi konuştum başkasıyla konuşmasına,yanlış yönlenmeye fırsatı kalmadı
ama tabi her insan farklı
işe yaramayabilir de

Ona zaten afkadaslıgını kes demedım asla.. Okul değiştirmenın daha çok okuldan dolayı olduğunu sanıyor. Ama arkadasını sevmedıgımı onaylamadıgımın farkında

Çok teşekkürler yorum ıcın.. Bende fazla sıkmamaya gayret edıyorum. Ama herşeye ıizIn veren anneın yanında ben kötü oluyorum. 6 sınıf tek basına AVM gezmesı ıcın çok erken degıl mı
Aklıma kendi küçüklüğüm geldi😂Diğer arkadaşlarıma oranla annem beni daha çok sıkardı.Bizde tam 6.sınıfta Avm gitmek istemiştik arkadaşlarımın her hafta yaptığı bir şeydi bu zaten ben ilk kez yapacaktım.Yalvar yakar annem sadece bir kereliğine izin verdi.Arkadaşlarım da şimdi gayet iyi yerlerdeler.Hatta birisinin annesi okulumuzda din kültürü öğretmeniydi şimdi kendisi Amerika’da bilgisayar mühendisi.Bu kadar sıkmayım tabii bende bir yerlere geldim ama çocuk unutmuyor o yaşlarda yapılanları yaklaşımları.Korkmayın her şeyden haberiniz olmasına izin verin.Siz böyle yaptıkça gizlemeye başlayacak çünkü.

Evlatlarım daha küçük, tecrübem yok, yorum yapamıyorum. Ama kendimden örnek vermem gerekirse, annem arkadaşlar konusunda bizi hep kısıtlardı. Onun sevgilisi var, bu çok süslü, bu yaramaz, o derslerine çalışmıyor diye diye tüm çocuklardan uzak tuttu bizi. Kızlar birbirinde yatıya kaldı ben gidemezdim falan. Yaşımız 36 oldu. Onlar hala görüşürler toplanırlar. Benim hiç arkadaşım yok memlekette.
Zaten lisede herkes ayrılıyor, arkadaş çevreleri değişiyor. Kızınızı çok sıkmadan, tepki vermeden takip edin bence

Kızım 3.sinifa gidiyor bı arkadaş edindi.kizin ailesi herşeye izin veriyor rujlar parlaticilar ojeler ve bunu okula getiriyor üstelik.kiz çok çalışkan olduğu için öğretmen görmezden geliyor ki bende öğretmenim ve asla izin vermem buna.ben ne desem kızım dinlemiyor çok hircinlasti.kizin ailesi onu çok şımarık büyütmüş herseyine evet diyorlar.bu yaşta telefon almışlar düşünün.kizimla düzgünce konuşuyorum ama boş sürekli ters davranıyor.bende kendi haline biraktim tabi kendi kurallarimi yaptırıyorum ama tartışmaya girmiyorum.
İşte aynen öyle hocam.. Kendı halıne bırakınca da çok etkılenıyorlar ama .. nasıl ortasını bulacagız bilemiyorum. Ben kızıma daha telefon almamışken sosyal medya hesapları var hepsının

kızımın hiç bir kuralı yok ,her şeyi yapabilir
ancak yapmıyor
kendisi bunu yapsam üzülür/kırılırdın,yapmadım diyor
çünkü her şeyi konuşuyoruz,ortak karar alıyoruz
hiç bir şeyi dikte etmeden olabilecek seçenekleri söylüyorum
çevresine de bakınca kendi doğru kararı veriyor
yanlış da karar verebilir ancak her yanlışında yanında olacağımı bilir

yasakladığınız her şeyi misliyle yapar kızınız
Babam da beni böyle yetiştirdi… Hayatımdan çok memnunum çok şükür.

Allahım bana da nasip eder inşallah.

Benim ablamda sizin gibiydi okul gezi düzenlemiş bütün sınıf gitti benim yigenim ablam izin vermedi mesala onu ikna edene kadar çok safa sarfettik gitti geldiğinde çok heycanli geziyi anlata anlata bitiremisdi sizde çok sıkmayın rahatta bırakmayın şunu unutmayın siz tepki verdikçe o sizden gizli yapar
Ben öyle degılım. Kesınlıkle iziın verırdım gıtmesıne. Öğretmenleri basındadır okul gezısı bu, ızın verılmemesı çok yanlıl bence.. Benim kısıtlamalarım daha bireysel alanlarında

İşte aynen öyle hocam.. Kendı halıne bırakınca da çok etkılenıyorlar ama .. nasıl ortasını bulacagız bilemiyorum. Ben kızıma daha telefon almamışken sosyal medya hesapları var hepsının
özellikle arkadaşlıktan çok darbe yedi benim kızım
burda konular var çok sıkıntılı oldu okul dönemi
hep yapıcı konuştum ,hata olarak görmesine izin vermedim yaptıklarının ,seçimlerinin
bunların hepsi tecrübe senin için ,bir dahakine daha dikkatli davranırsın ,şunları şunları göz önünde bulundurursun vs
şimdi bir şey yapacağında diyor mesela şöyle de sonuçlanabilir ama öyle olursa ne yapayım hayat böyle,hazırlıklıyım
düşe kalka yuvarlanıyoruz bakalım
allah iyilerle karşılaştırsın çocuklarımızı

Ben öyle degılım. Kesınlıkle iziın verırdım gıtmesıne. Öğretmenleri basındadır okul gezısı bu, ızın verılmemesı çok yanlıl bence.. Benim kısıtlamalarım daha bireysel alanlarında
bak mesela benden asla okul gezisi izni alınmadı
gelir geziye gidiyorum derdi,öğretmen de ilk onu yazardı
bir gün dedim hayırdır bana sormadan etmeden adını yazdırıyorsun
ee dedi senin izin vereceğini biliyorum,çünkü sen benim gezip görüp öğrenmemi istersin
çünkü hep öyle aşılamıştım ona

Konu başlığına ithafen, bir anne ve tecrübeli bir eğitimci olarak şunu söyleyebilirim ki beni en çok tedirgin eden kızınız gibi sessiz, yönlendirilmeye açık çocuklardır. Bu tip çocuklar toplum (okul) içinde kabul görebilmek için popüler çocukların maşası olurlar. Makyaj vs 6. sınıf için çok erken, şunu bilin ki katlanarak devam edecek.
Kesin olarak şunu yapın bunu yapın demek çok zor ama sınırlarınızı net olarak çizin. Kızınız ailesi olarak sizlerin neden hoşlanıp neden hoşlanmayacağınızı çok iyi bilsin. Bir şeyi yaparken aklına hep o sınırlarınız gelsin ama bunları yasak olduğu için değil yaşayış tarzınıza uygun olmadığı için yapmasın.
Evet ergenlik çok zor, evet yasaklanan şeyler hep daha cazip gelir ama kurallar da olmak zorunda. Disiplin güzeldir. Günümüz çocuklarının en büyük problemi sınırsız, kuralsız büyümelerinden kaynaklanıyor.

Ona zaten afkadaslıgını kes demedım asla.. Okul değiştirmenın daha çok okuldan dolayı olduğunu sanıyor. Ama arkadasını sevmedıgımı onaylamadıgımın farkında

Çok teşekkürler yorum ıcın.. Bende fazla sıkmamaya gayret edıyorum. Ama herşeye ıizIn veren anneın yanında ben kötü oluyorum. 6 sınıf tek basına AVM gezmesı ıcın çok erken degıl mı
Ben de seninle gelip bir yerde bekleyeceğim demedim. Ya ben de gelsem, şu bu eksikti, ne zamandır şöyle bir şey bakmak istiyordum... vs. bunları bahane ettim. Sen arkadaşınla takıl ben de ihtiyaçlarımı alayım, birbirimizi görünce görmezden gelelim falan diye işi şakaya vurdum. Ben sizin gibi mağaza mağaza gezemem, tarzımız ihtiyacımız falan uymuyor, şurada bir şey yer içerim isterseniz size de ısmarlarım yok istemezseniz de bana mesaj at çıkışta buluşalım dedim. Kusura bakmayın iki defa taksi parası vermem beraber döneriz baştan söyliyim de satma beni dedim. Hayır biz tek gideceğiz sen gelmeyeceksin demedi ama deseydi ben de kabul etmezdim yalan yok. Ya anlaşırız herkes kazanır ya da anlaşamayız herkes evde mutsuz mutsuz oturur derdim.

Arkadaşın kötü dediğiniz zaman o arkadaşın arkasında kanatlar beliriyor. Merak etmeyin karakter yapıları farklı olunca bir yerde kırılma yaşanıyor ve zayıflıyor o arkadaşlık. Büyük ihtimal o kızın başka arkadaşları da var ve bir süre sonra sizinki ayak uyduramamaya başlayacak. Bizzat kendim test ettim. Bu yaşlarda devamlı bir gruplaşma oluyor, en popüler en havalı kim rekabeti başlıyor. Benim kızım da pembe tişörtler giyen peluş oyuncakla oynayan bir çocuktu. 12 yaş sonu 13 yaş başında birden drama queen e bağladı. Bazen bana gelip anlatırdı anne şöyle oldu, böyle dediler, bunu yaptılar ... Sen karar ver bunlar iyi davranışlar mı, sen arkadaşına bunu yapar bunu söyler misin dedim. Bakış açısını değiştirmeye uğraştım. Bu yaz 16 yaşına girecek ve artık kim iyi kim kötü biliyor. Satışa geldi, ispiyonlandı, ihanete uğradı, o yapmaz dediği kişi arkasından iş çevirdi... Şimdi bile o kız kötü bu kız iyi yapmıyorum. İyi insanlar iyilik yapar kötü insanlar kötülük yapar ona göre hareket et diyorum. Şunla bunla görüşmeyeceksin arkadaşlık yapmayacaksın tarzı davranışın %100000 ters tepeceğine garanti veririm.

Konu başlığına ithafen, bir anne ve tecrübeli bir eğitimci olarak şunu söyleyebilirim ki beni en çok tedirgin eden kızınız gibi sessiz, yönlendirilmeye açık çocuklardır. Bu tip çocuklar toplum (okul) içinde kabul görebilmek için popüler çocukların maşası olurlar. Makyaj vs 6. sınıf için çok erken, şunu bilin ki katlanarak devam edecek.
Kesin olarak şunu yapın bunu yapın demek çok zor ama sınırlarınızı net olarak çizin. Kızınız ailesi olarak sizlerin neden hoşlanıp neden hoşlanmayacağınızı çok iyi bilsin. Bir şeyi yaparken aklına hep o sınırlarınız gelsin ama bunları yasak olduğu için değil yaşayış tarzınıza uygun olmadığı için yapmasın.
Evet ergenlik çok zor, evet yasaklanan şeyler hep daha cazip gelir ama kurallar da olmak zorunda. Disiplin güzeldir. Günümüz çocuklarının en büyük problemi sınırsız, kuralsız büyümelerinden kaynaklanıyor.
İşte bende katlanarak devam etmesınden çok korkuyorum. Öğretmen arkadaslarımın hepsi 7. Sınıfta çocukların çok degıstıgını söylüyor. Bilemiyorum yanlış karar vermekten korkuyorum

belki bıkmadan sürdürmek lazımdır
ben merak etmesine mahal bırakmadım daha çok
merak ettiği her şeyi konuştum başkasıyla konuşmasına,yanlış yönlenmeye fırsatı kalmadı
ama tabi her insan farklı
işe yaramayabilir de
Benim kızım önce yapıp sonra pişman oluyor.en büyük sikintisi bu yönlendirmeye çok açık.kucukken böyle değildi dışa dönük hakkını savunan biriydi.simdi sırf ortamda iyi görünmek için herşeyi yapabilir bu cok tehlikeli

3. sınıfa giden bir kız çocuğu annesiyim yapı gereği süslü bir kızdır ben ise çok sade takılan biriyim asla kısıtlamadım kurallarımız var ama bir şekilde onunda isteklerine cevap vermeye çalışıyorum abartmadan ve hep şunu derim beni başkaları değil sen ve senin davranışların ilgilendirir ben senden sorumluyum sende bize karşı sorumlusun bazı konularda.
Arkadaşına gidebilir(annelerini az çok tanıyorsam ve eve yürüme mesafesi ise ve annelerinin iletişim bilgisi varsa gidiyor ve her daim akıllı saati yanında aradığımda açması tek şartım), onlar bize gelebilir (onlarda da aynı kıstaslar var), renkli dudak koruyucu parfüm kullanabilir yaşına uygun ürünler olmak kaydıyla özel günlerde düğün vs abartısız makyajda yaptığı olmuştur. Mesela yarın öğretmen gözetiminde akşam konsere gidecek tahmini 11 gibi eve dönmüş olacak bu tarz etkinliklere hep gönderdim başlarında bir büyük olduğu için akşam yada gündüz fark etmez zaten veli izni ile yapılan etkinlikler.
Şimdi arkadaşları ile avm ye sinemaya vs gitmeye hevesleniyor vakit denk gelirse ona da biz bırakıp almak kaydıyla gidebilir. Başında beklemekten yana değilim biletini alırız teslim eder çıkış saati kapıdan alırız.
Sınırlar olmalı ve esneklikte tanınmalı ayrıca her ailenin dinamiği ve her çocuğun gelişimi ve karakter yapısı farklı o nedenle farklı olana kötü gözle bakmamak lazım siz uyarın ama herşeyine müdahale etmeyin derim ters teper.

Bir öğretmen olarak yorum yapayım. Benzer bir hikayeyi yaşadık bu sene. Okulumuza yeni bir kız öğrenci geldi. Sigara, kavga, küfür, faça… Ne ararsanız var. O sınıftaki diğer kızın hayatını mahvetti. Kendisinden daha beter hale getirdi kızı.
Arkadaş o yaşlarda çok önemli. Muhtemelen o arkadaşı sizden daha önemli görüyor. Sırf o yüzden ayırdığınızı hissettirirsiniz size cephe alır.
Bence en iyisi kızınıza bu aralar eğitimin kötü olduğunu, okuldan memnun kalmadığınızı vs söyleyin. Sonra yavaştan şu okulda şöyle iyiymiş. Şöyle aktiviteler geziler yapıyormuş diyip o okula gitse nasıl olur konusundaki tepkisini ölçün. Bu dönemi orada tamamlasın. Eylüle daha 3-4 ay var, o zamana kadar alıştırın bu fikre.

Bir öğretmen olarak yorum yapayım. Benzer bir hikayeyi yaşadık bu sene. Okulumuza yeni bir kız öğrenci geldi. Sigara, kavga, küfür, faça… Ne ararsanız var. O sınıftaki diğer kızın hayatını mahvetti. Kendisinden daha beter hale getirdi kızı.
Arkadaş o yaşlarda çok önemli. Muhtemelen o arkadaşı sizden daha önemli görüyor. Sırf o yüzden ayırdığınızı hissettirirsiniz size cephe alır.
Bence en iyisi kızınıza bu aralar eğitimin kötü olduğunu, okuldan memnun kalmadığınızı vs söyleyin. Sonra yavaştan şu okulda şöyle iyiymiş. Şöyle aktiviteler geziler yapıyormuş diyip o okula gitse nasıl olur konusundaki tepkisini ölçün. Bu dönemi orada tamamlasın. Eylüle daha 3-4 ay var, o zamana kadar alıştırın bu fikre.
Zaten ordan gırıyorum hocam.. Çünkü okulumuz gerçekten egıtım acısından kalıtesız... Kızımın dersleri güzel... Iyı bır ortaokul ıyı bır lısenın kapısını aralar annecım dıyorum.. Kaliteli bir lise kaliteli arkadaşlıklar, kalıtelı sosyal zaman dıyorum... Sen bilirsin diyor ama içten içe ıstemıyor... Arkadaşsız kalacagından korkuyor

Back
X