Tesekkurler cevaplar ıcın. Bu konuda bır yazı buldum eskıden yanıyormus erken dogum durumunda ama artık yanmıyormus.
Soru: 14 aydır SSK’lıyım. 25 haftalık hamileyim. Doğum izni kullanma prosedürleri oldukça karışık. 1) 32’nci hafta itibarıyla izin hakkımı almış olmama rağmen 36’ncı haftada izne çıkmak istiyorum. 4 haftayı da doğum sonrası kullanmayı planlıyorum. Ne şekilde başvuru yapmam gerekiyor? Yine de doktorumdan rapor alacak mıyım? 2) Örneğin; 38’inci hafta doğum yaparsam kalan 2 haftalık iznim yanacak mı? 3) Doğum sonrasına aktarılacaksa nereye müracaat etmeliyim? 4) İzne çıktığım zamandan itibaren maaşım SSK’dan mı işlemeye başlayacak? Burcu KONGURTAY/İZMİR Cevap: 1) Sağlık durumunuz uygun olduğu takdirde, doktorun onayı (raporu) ile doğuma üç hafta kalana kadar çalışabilirsiniz. Bu durumda, kullanmadığınız doğum öncesi izin süreleri doğum sonrası izninize eklenir. Çalışarak geçirdiğiniz süreleri doğum sonrası kullanırsınız. Bunun için yapmanız gereken, doktorunuzdan sağlığınızın çalışmanıza uygun olduğunu belirten bir rapor alarak işverene ibraz etmekten ibarettir.
2) Erken doğum halinde, kullanılamayan doğum izni daha önce yanıyordu. Ancak, kamuoyunda Torba Yasa olarak adlandırılan yasa ile yapılan değişiklikle yanma işi kaldırıldı. Doğum öncesi izninizi kullanırken erken doğum yaparsanız, erken doğum nedeniyle kullanamadığınız izin süresi, doğum sonrası izninize eklenir. 3) İşverene doğum raporu ile başvurmanız yeterli olacaktır. 4) Doğumdan önceki bir yıl içinde 120 günden fazla annelik sigortasına prim ödemeniz olduğundan, doğumdan önceki ve sonraki 8 haftalık izin süresinde her gün için günlük kazancınızın üçte ikisi kadar geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Geçici iş göremezlik ödeneğiniz Sosyal Güvenlik Kurumu’nca (SGK) ödenir. İşveren ücret ödemez. Ancak, aylık maktu ücretle (yevmiye usulü değil, aylık sabit bir ücretle) çalışıyorsanız, işveren almış olduğunuz geçici iş göremezlik ödeneğini ücretinizden düşer ve kalan ücretinizi de öder.