2016 Nisan Anneleri

Bebeklerimizin Cinsiyetleri


  • Ankete Katılan
    380
Kızlar ya sizin bebeklerin sizle durumu ne. Benimki bana çok bağımlı hale geldi. Normal mi yoksa ben mi yaptım bilemiyorum. Evde kimse yokken onu odasında besiginde oyuncsklariyla birakamiyorum. Hemen zirliyo. Hep kucağına al beni diyor. Gündüz 15-20,dk uyuyor çünkü uyandığında beni goremezse hemen uyanio. Ama baktı ben yanindayim (uzakta bile olsam gözü beni görürse uykuya devam ediyor ) emerken eli yüzümde. Zaten beraber yatıyoruz, gece eliyle devamli beni yokluyo. Hichir is yapamiyorum yalnizsak . Ben böyle bagimli olsun istemiyorum. Siz de durumlar nasilll
Hahah:KK66:eveet biz de.yere yorgana bırakıyorum 5dk yuvarlanıyor sonra mız mız.gunduz mumkun degl ki bi yerde yatsın,gögştmde uyuyor 2saat.napıcaz bilmiyorum
 
Buda oğlumun bisküvi kurabiye keyfi :)
IMG_0047.JPG
 
Canım herkes bir arayış içinde yapan yapmayan saygı duymak gerekir,
Biz tadım sürecindeyiz bende hata yaptım mesela karıştırdım bazı yiyecekleri , bazen kitleniyorsun çaresiz yapılmaması gerekeni yapıyorsun ,
Şimdi bu yazı ve birkaç kaynak örnek oldu banada. BLW den devam :)
Yeri gelmisken kuru kayısıyı haslayıp mı verdiniz eline?yumuşadı mı yani
 
Ek Gıdaya Geçiş
Erken geçilen Ek gıdalar bağırsak florasını bozar..Ayrıca ek gıda inanılanın aksine kilo aldırmaz, anne sütü ve mama bebeğin büyümesini gelişmesini sağlar.. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Unicef ve TC Sağlık Bakanlığı’nın tüm doküman ve makalelerinde yazıldığı ve tüm hastanelere/ ASMlere/ doktorlara dağıtıldığı gibi ilk 6 ay SADECE emzirin..Ay benim doktorum 4 aylıkken başlattı, ama canım benimki mama alıyor, ay sütüm yetmiyor ki memeler yumuş yumuş , benim bebe çok meraklı elimde ne görse alıyor gibi bilimsel dayanağı olmayan hiçbir açıklamayı kabul etmiyorum. Gerçek bilim tıp fakültelerinde bebek beslenme uzmanı doktorların yazdığı makalelerde okuyun araştırın.. Çocuk hastalıkları uzmanı, beslenme uzmanlığı eğitimi de almamışsa beslenme uzmanı değildir, genelde her bebeğe de aynı şekilde ek gıdaya geçiriyorlar ki akla zarar..Şöyle düşünün hastanelerde dev panolarda “İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ” yazar, doktorlara Sağlık Bakanlığı tarafından dağıtılan tüm dokümanlarda da bu cümle yazıyor..Daha önündekini okuyamayan adama/kadına güvenmeyin lütfen!

Erken ek gıdaya geçmek bebeğe yapılan en büyük kötülüklerden biridir, yapmayın..

Şimdi bunu yapmadığınıza inanmak istiyorum ve ek gıdaya nasıl geçerim diye öğrenmek istiyorsanız buyrun yazının devamına:)

Ek gıdaya 3 yöntemle geçebilirsiniz:

Klasik ve sağlıksız beslenme
Klasik ve sağlıklı beslenme
BLW yöntemi
1. İlk yöntem genelde erken ek gıdaya geçiren doktorların fiks reçetesidir. Günde 5 öğün başlanır, meyve püreleri, sebze çorbaları, kahvaltı bulamaçları, pirinç unu muhallebiler, paketli gıdalar (cici bebe) şeklinde beni sinir hastası yapan bebeğin kaşıkla ağzına tıkılmak suretiyle yedirildiği yöntemdir. Şimdi sevgili okuyucu zekana seslenmek istiyorum, 6 aydır sadece sıvı ile beslenmiş ve midesi kendi yumruğu kadar olan minnacık bir bebeğe günde 5 öğün üstte saydıklarımı dayarsan;

Bebek yemek yemez. Kaşığı diliyle iter, yemekten tiksinir. Sana sabah kahvaltısı diye yumurta+peynir+ekmek+ıhlamur+pekmez’i rondoda çekip verseler yer misin???
Diyelim zarla zorla şarkıyla türküyle, hadi bakalım uçak geldiyle, eller kollar tutulup ağıza tıkılmak suretiyle yedi. Bu sefer hazımsızlık, alerji, kabızlık veya ishal, uykularda bölünme gibi sorunlar baş gösterir. Ayrıca aktif emen çocuğun karnı abuk subuk doldurulduğu için emmemeye başlar, annesi de ay sütüm azaldı doymuyor bu çocuk deyip pirinç unlu muhallebiyi dayar.
Bebek kilo alır ama kof kilo alır. O pirinç unlu muhallebiler, kaşık mamaları bebeğin insülin ayarını bozar. Bu şekilde beslenen bebekler ileride obezite, diyabet, karaciğer hastalıkları, tansiyon ve kalp damar hastalıklarından şikayetçi genç yetişkinler olurlar.
Bebeğim sırf kilo alsın diye bu şekilde beslerseniz ergenlik yıllarında doktor doktor gezersiniz. Ay bu çocuk obez, ay bu çocuk sürekli hasta diye ağlanırsınız..E verdin cicibebeyi, dayadın pirinç ununu, şekeri, nişastayı, 1 meyve vereceğine 4 meyveden suyunu sıktın sırf meyve şekerini içirdin el kadar bebeye, ne olacaktı?? Yapmayın bu şekilde sağlıksız ve iğrenç beslemeyin çocuklarınızı, siz kendiniz isterseniz yiyin şekeri,tuzu, için kolaları, çayları ama bebeğinizin henüz tercih hakkı yok siz ne verirseniz onu yiyecek, kendi elinizle bebeğinizi hasta etmeyin..

2. Klasik ama sağlıklı beslenme

Klasik derken bebeği ebeveynin beslemesinden bahsediyorum. Kaşıkla sizin bebeği beslediğiniz yönteme klasik diyorum. Tercih ettiğiniz gıdalar ise sağlıklı olabilir. Örneğin mevsim sebzeleri, günlük sütlerden yapılmış yoğurt, kefir, peynirler, mevsim meyveleri, yumurta, sağlıklı proteinler (baklagil, etler, balıklar), tam tahıl unları sağlıklıdır. Eğer katı gıdaların boğazında kalmasından korkuyorsanız – korkulacak bir şey olmadığını anlatacağım ileride – buharda haşladığınız veya fırında yumuşattığınız sağlıklı gıdaları çatalla ezip hafif pütürlü olarak ve azar azar başlayarak verebilirsiniz. Gün geçtikçe pütürleri artırarak devam edebilirsiniz. 6-8 ay arası tadım günleri yapın lütfen günde 1 öğün emzirdikten yaklaşık 1 saat sonra bebeğinize tadacağı gıdayı siz verebilirsiniz kaşıkla az az başlayıp 3 gün boyunca aynı gıdayı deneyip (alerji testi) ek gıdaya sakin ve temkinli geçebilirsiniz. Bu sistemle bebeğinizin sindirim sistemini yormazsınız, bebeğe sağlıksız gıdalar vermezsiniz ama bebeğinizi sizin yedirmeniz gerekir oldukça uzun bir süre. Çok da iştahlı değilse bebek o zaman ilerleyen zamanlarda elinde tabak bebeğinin arkasından koşan, kaşıkla bebek yesin diye bin takla atan anneye dönüşmeniz olası..Bu durumun ilerlemiş boyutlarında TV karşısında yemek yedirme, eline Ipad verip yemek yedirme, bir lokantaya gittiğinde zinhar 1 lokma yiyememe sürekli bebek peşinde koşma, bir türlü püreden katıya geçememe, bebeğin pütürlü gıdaları reddetmesi ve 3 yaşına da gelse hala çatalla ezmeye devam etme gibi gibi yan etkileri var..Şahsen yine hatalı yöntem, anneyi daha da zora sokan bir yöntem, bebeğin çoğunlukla yemekle yanlış ilişki kurmasına neden olabilen bir yöntem ama en azından yedirdikleriniz sağlıklı..

3. BLW (Baby Led Weaning) yöntemi

Burada BLW’den kısa bahsedeceğim çünkü konu hakkında detaylı ve uzun bir yazı sizleri bekliyor olacak. BLW kısaca “bebek liderliğinde ek gıdaya geçiş” tir. Bu yöntemle siz ebeveyn olarak izleyici konumundasınız, bebeğiniz kendi yemek yiyecek.Ay allahım manyaklaşma 6 aylık bebe nasıl yemek yesin ayyy aç kalır falanlarla gelmeyin şu an 10 aylık olmak üzere aç kalmayan ve kendisi yiyen bir bebeğim var. Bu durum bana özgü değil bu şekilde yemek yiyebilen binlerce bebek de var.

BLW yönteminde 6-8 aylar arası bebeğinize tadım yaptırıyorsunuz. Günde 1 öğün tercihen mevsim sebzelerinden başlayarak yaklaşık 45-60 gün tadım süreciniz var. Bu sırada %90 anne sütü (gerçekten yokluğunda mama) ile devam ediyorsunuz. Kademeli olarak ek gıdaya geçiş yapıyorsunuz. BLW için bebeğin mutlaka mama sandalyesinde destekli oturabilmesi gerekir. 6-8 aylar arası süreçte parmak şeklinde kestiğiniz ve buharda/fırında yumuşattığınız gıdaları bebeğinizin önüne mama sandalyesi tepsisine koyuyorsunuz ve bebeğinizin bu gıdayı önce eline alıp sonra ağzına götürüp tadına bakmasını bekliyorsunuz. Sürekli gözlemliyorsunuz. 8-10 aylar arası gıdaların boyutları küçülürken çeşitler ve öğün artıyor, tadım ve alerji testinden geçen gıdalarla yaptığınız yemekleri daha küçük parçalarla önüne koyuyorsunuz ve bebeğiniz bunları artık yemeye başlıyor. 10-12. aylarda yavaş yavaş bebeğin gelişimine göre çatal-kaşık antrenmaları yapabilirsiniz. 1 yaş sonrası bebeğiniz bir yetişkinin yiyebileceği her sağlıklı gıdayı sizinle birlikte sofrada yiyebilir hale geliyor. 15-18. aylarda gayet güzel çatal-kaşık kullanabiliyor. BLW konusunu detaylı olarak bir sonraki yazıma bırakıyorum bu sırada bu yöntemle ilgilenen okuyuculara Gill Rapley ve Tracy Murkett’in O tabak bitecek mi? kitabını mutlaka okumalarını tavsiye ediyorum. Ayrıca Facebook’ta BLW Türkiye kapalı grubuna üye olabilirler, ben de bu grubun yöneticilerinden biriyim ve grubun bilgileri üyelerimize açık. Ben ve diğer yönetici arkadaşlarım ve kıdemli üyelerimiz BLW yöntemi ile ilgili merak ettiklerinizi, sorularınızı her daim yanıtlarlar.
Şunu da biliyo muydun,dunya saglık örgutunun kendi sayfasında bizzat okudu.6-8.aylar arasında besinlerinizi pútürlü,püre kıvamında verin,8.aydan sonra parmak seklinde verin diyor:KK66: ben de bulamac yapmıyorum ama saglıksız besledigimi düşünmüyorum.öyle de büyüyeceek böyle de.gercekten yönetici misin feys sayfasındaki grupta?
 
Bu taeidi dr vwrmisti bana iki oldu yapiyorum ama hala sert.bu seferki biraz daha iyi ama yine de eline alsin yesin olmuyor pek.ben beceremiyorum galiba.seninki nasil oluyor.yani disi olmayan bebek damaklariyla ezip tükürük le islatip yiyebilir mi. Biz de kasik ve pure olayi olmadigi icin.
İrmikli tarifler sert oluyormuş canım, irmiksiz meyve püresi katılan tariflerden bulman lazım galiba eline ver yesin demek için. Yapan arkadaşlar zaten yönlendirir ama ben teoride öyle biliyorum
 
Bnde hiç bulamaç yapmıyorum tek tek veriyorum coğu şeyi elinede veriyorum bizimki saldırıyor resmen Atales Atales dediği gibi soğutmaya çalışırken ağlıyor hemen istiyor..ben hipp hunnap büsküvi kullanıyordum tarif cok varmış nettede gördüm elimdekilerini bitirince bende hemen yapıcam malzemelerini aldım bile :)
Kızlar belki cok sıktım bu konuda sizi ama anne olunca rahatlık yokmuş nettede araştırınca biraz cok korkuyorum. bizim oğlan yüzüstüyken sırt üstü dönüyor okadar sürünme kollarından destek alıp gövdesini kaldırma bunlar yok ama onun dışında gözlerimin içine bakıyor çok güleç yüzlü eli ayağı durmuyor yanlız hiç kalmak istemiyor hemen ağlıyor gel gel yaptığımda omzunu elini hafif kaldırıyor.. sizce herşeyi normalmi okadar cok takıyorumki eşimle artık tartıştık bugun evlatdır neolursa olsun o benim can parçam
 
Bnde hiç bulamaç yapmıyorum tek tek veriyorum coğu şeyi elinede veriyorum bizimki saldırıyor resmen Atales Atales dediği gibi soğutmaya çalışırken ağlıyor hemen istiyor..ben hipp hunnap büsküvi kullanıyordum tarif cok varmış nettede gördüm elimdekilerini bitirince bende hemen yapıcam malzemelerini aldım bile :)
Kızlar belki cok sıktım bu konuda sizi ama anne olunca rahatlık yokmuş nettede araştırınca biraz cok korkuyorum. bizim oğlan yüzüstüyken sırt üstü dönüyor okadar sürünme kollarından destek alıp gövdesini kaldırma bunlar yok ama onun dışında gözlerimin içine bakıyor çok güleç yüzlü eli ayağı durmuyor yanlız hiç kalmak istemiyor hemen ağlıyor gel gel yaptığımda omzunu elini hafif kaldırıyor.. sizce herşeyi normalmi okadar cok takıyorumki eşimle artık tartıştık bugun evlatdır neolursa olsun o benim can parçam
Ooo canım hiiç takma bunları sağlığı yerinde olsun da valla bizim ki de yüz üstü dönüyor geri dönemiyor poposunu kaldıramıyor henüz emeklemeye dair hiç bir çabası yok zamanla kendi kendine öğrenecek artk
 
Şunu da biliyo muydun,dunya saglık örgutunun kendi sayfasında bizzat okudu.6-8.aylar arasında besinlerinizi pútürlü,püre kıvamında verin,8.aydan sonra parmak seklinde verin diyor:KK66: ben de bulamac yapmıyorum ama saglıksız besledigimi düşünmüyorum.öyle de büyüyeceek böyle de.gercekten yönetici misin feys sayfasındaki grupta?

Yazı alıntı arkadaşım :)
 
Maşallah ne güzel yiyor öyle elinde, benim cadının da herşey elinde ama blw yapmaya yüreği yeten Bi annesi yok ne yazık ki... şifa bal olsun oğluşa yedikleri :emir_bebek:

Amin canım
Kaşığı red ediyor, meyve sebze filesini de sevmedi,
Başladım ben de BLW ye ufaktan çokda mutlu bu şekilde , bir iki tıkandı sonra ağzında evirip çevirip yutmaya başladı,
 
X