• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2016 Aralık Anneleri

Agzini acip yemegi kabul etmesi dokunmayacagini gostermez . Bebek yagi tuzu baharati bilmiyorki haslama sebzeyi reddetsin . Ic organlarina vereceginiz tahrubati suan goremezsin . Yedi bisey olmadi demek degil . Bobrek barsak ve mide asiti yeterli duzeye ulasmadigi icin zarar verir . Ileeleyen zamanlarda kronik kabizlik ishal ya da gida aleejisi gelisebilir
Aynen öyle verince bişey olmaz tabii zehir değil ki verince acile koşalım. İlerleyen zamanlarda çıkacak karşımıza. Bilgi için teşekkürler
 
Slm uzun zamandır buraya bakmıyorum ben de bir aralık annesiyim. Demir ilacını ben de vermiyorum tanıdık eczacı biz torunuma vermiyoruz gerek yok demişti. Bu yazının tamamını merak ettim yollayabilir misiniz

Link acilmiyor. Kopyalamaya çalıştım. Umarim olmustur.

Demir, bebeklerin sağlıklı gelişimi için ÇOK gerekli bir mineraldir. Normal zamanda, normal ve sağlıklı beslenen bir anneden doğan bebeklerin ilk 6 ay demir takviyesine ihtiyaçları yoktur. Gerekli olan demirin bir kısmını anne karnındayken stoklamışlardır, geri kalanını da anne sütünden, yokluğu durumunda formül mamadan temin ederler. 6. Aydan sonra ek gıdalara başlanır ve bebek demiri anne sütünden ve/veya formül mamadan ve dengeli/düzenli olarak aldığı ek gıdalardan almaya devam eder. Buna rağmen demir eksikliğinden şüphe ediliyorsa test yapılmalıdır ve demir takviyesi kararı test sonuçlarına göre verilmelidir. Aksi takdirde demir fazlalığı kaynaklı zehirlenme meydana gelebilir, bu da çok tehlikelidir. Test sonuçları değerlendirilirken genel manada sağlıklı bebeklerde sınırda ya da sınırın hemen altındaki demir eksikliğine rağmen anemi teşhisi konmadıysa bu eksik ¨problem¨ olarak nitelendirilmeyebilir çünkü yapılan çalışmalar gelişim sorunlarına yol açmadığına işaret ediyor. Bu noktada doktorun değerlendirmesi çok önemli. [1]



Maalesef şu anda Türkiye’de sürdürülen bir kampanya dahilinde bebeklere ihtiyaçları olup olmadığına bakılmaksızın demir veriliyor. Demir, yan etkileri oldukça kuvvetli bir mineraldir, sindirimi zordur ve bebeğin henüz gelişmekte olan sindirimini zorlayarak kabızlıktan uyku sorununa, sürekli huzursuzluğa, karaciğer problemlerine kadar pek çok soruna yol açabilir. Bunların yanında çinko mineralinin emilimini engelleyebilir. Yaratabileceği en ciddi sorun da yukarıda bahsettiğim ¨fazla demir¨kaynaklı zehirlenmedir. O yüzden ¨ne olur ne olmaz¨¨garanti olsun¨¨belki azalır¨diyerek hemoglobin değerlerine bakılmadan demir verilmesini hiç onaylamıyorum. Normal hemoglobin seviyelerine sahip, anne sütü ile beslenen 6 aydan küçük bebekler için demir takviyesi çok ciddi riskler doğurur, bunlardan sık karşılaşılanları gelişim geriliği ve neredeyse kronik hale gelen ishaldir.[2] Değerleri normal olan 12-18 ay arası bebeklerle yapılan bir çalışmada demir alan bebeklerin diğerlerine kıyasla ciddi anlamda kilo alım problemi yaşadığı gözlemlenmiş. Aynı çalışmada araştırmacılar düşük demir kaynaklı anemi yaşan bebeklerin demir desteğinden fayda gördüklerini ama demir eksikliğine rağmen anemik olmayan bebeklerin demir takviyesiyle gelişimlerinin etkilenmediğini gözlemlemişler.[3]


2011 yılında Pediatrics dergisinin 127. Sayısında yayınlanan bir makale[4] yazarların Amerikan Pediatri Akademisi’nin beslenme komitesinin bebeklere 4. Aydan itibaren demir takviyesi önerisiyle ilgili endişelerini dile getiriyor.[5] Bu öneriyi destekleyecek tek araştırmanın 2003 yılında 77 bebek üzerinde yapılan bir çalışma olduğunu belirtiyorlar.[6]Anne sütü alan bu bebeklerin beslenmesi 1 ila 6. ay arasında demir ile desteklenmiş. 13. Aylarında tekrar takip edildiklerinde ¨gelişmiş¨ psikomotor becerileri gözlemlenmiş ancak kavramsal (cognitive) becerilerinde hiçbir değişiklik yokmuş. Pediatrics dergisinde yayınlanan Anne sütüyle beslenen bebekler 6. Aydan önce demir takviyesinden fayda görürler mi? başlıklı bir başka çalışma bu sonucu şöyle yorumluyor [7]: ¨Ulaşılan sonuç sıradışıdır ve 13. ay muayenesinde gözlemlenenleri bebeğin genel olarak gelişimi hakkında öngörüde bulunmak için yeterli olamaz.¨
Çalışma bahsini ettiği araştırmacılara bebeklerin yeterince demir aldıklarını garanti etmek için demir takviyesinden başka yolları dikkate almalarını öneriyor. Bunlar: kordon bağının derhal kesilmemesi , mümkün olduğunca geciktirilmesi ve demir eksikliği riski bulunan bebeklerin kontrol altında tutulması olabilir.
4. ayda bebeklere demir takviyesi öneren araştırma maalesef bu takviyenin verebileceği zararları göz ardı ediyor. Aynı zamanda anne sütündeki demirin ve formül mamadaki demirin biyoyararlanımı (bioavailability) arasındaki farkları dikkate almıyor. Daha önce yapılan pek çok araştırma demir gereksinimi yokken bebeğe verilen demirin gelişim ve morbiditeye verebileceği potansiyel zararları ayrıntılarıyla göstermiştir.[8] Bu takviyenin tıpkı Türkiye’de yapıldığı gibi universal, yani tüm ülke çocuklarını kapsayacak şekilde yapılması durumunda gelişmekte olan bebek nüfusuna ne gibi zararları olur onu düşünmek gerekir.

Demir Eksikliği Kaynaklı Anemi Riski Taşıyan Bebekler:

  • Prematüre bebekler
  • Düşük kiloda dünyaya gelen bebekler
  • Kontrol altına alınmamış şeker hastalığı olan anneden dünyaya gelen bebekler
  • Gebeliğinde sağlıklı beslenmeyen anneden dünyaya gelen bebekler
  • Demir eksikliği kaynaklı anemisi olan anneden dünyaya gelen bebekler
  • Anne sütü ya da formül mama dışında sütlerle beslenen bebekler
Eğer bebeğiniz bu gruplardan birine girmiyorsa demir eksikliği için endişe etmeniz için bir neden yok. Yine de ediyorsanız mutlaka test yaptırmanızı demir takviyesinine test sonucuna göre başlamanızı tavsiye ediyorum.

Bebeklerin demir değerleri ile ilgili yapılan ve Journal of Pediatrics Dergisi’nde yayınlanan çalışmalardan birinde 7 ay boyunca sadece ve sadece anne sütüyle beslenen normal bebeklerin 12. Ayda bakılan hemoglobin değerlerinin 7. Aydan önce ek gıdalarabaşlayan bebeklerden daha iyi olduğu görülmüş.[9]
Bu çalışmada ulaşılan sonuç şudur: İlk 7 ay sadece ve sadece anne sütü alan bebeklerin anemi geliştirme olasılığının daha düşüktür. Bu bağlamda ek gıdalara geçmek için acele etmemenin ve 1 yaş altı bebeklere anne sütü ve formül mama dışında HİÇBİR süt vermemenin önemini tekrar vurgulamak istiyorum.

Anne sütünde (diğer pek çok özel içeriği gibi) 2 adet protein vardır: lactoferrin ve transferrin. En basit açıklamasıyla bu proteinler demirin bağlanmasına (özümsenmesine) yardım ederler ve sadece bebeğe hizmet ederler. Yani diğer proteinler gibi aynı zamanda zararlı bakterilerin de demiri kullanmasına ve beslenerek çoğalmasına izin vermezler. Bu yüzden eğer ilk 6 ayda bebeğe demir takviyesi ya da demir-yoğun gıdalar verilirse demirin emilim problemi meydana gelebilir. Bu da demir takviyesinde bulunmadan önce tekrar düşünmek için bir başka nedendir. Bebeğinizi sadece ve sadece anne sütü ile beslediğiniz müddetçe ne demir eksikliğinden ne de fazlalığından endişe etmeniz için bir neden yoktur. Bebek ihtiyacı olan tüm mineral ve vitaminleri sizden alır.

Hemoglobin değerleri düşük olduğunda ne yapmak gerekir?

Herşeyden önce bebeğin ek gıdalara başladıktan sonra yeterince demir ve Vitamin C alıp almadığına bakmak gerekir. Hiçbir şekilde demir ve vitamin C yoğun besinleri tüketmeyen bebeklerde demir eksikliğinin görülmesi çok normaldir. Beslenmeyi bir denge ve düzene oturtmak şarttır. Doğru beslenmeyen bebeğin demir eksikliğini takviyeye gidermek oluşabilecek sağlık sorunlarını engellemeye yeterli değildir çünkü demir, bebeğin ihtiyacı olan tek mineral değildir. O yüzden ilk adım beslenmeyi düzene koymak olmalıdır.

Not: Emziren annenin demir takviyesi alması da problemi çözmez. Çünkü anne sütündeki demir oranlarına etkisi yoktur.

Beslenmeyi düzene koyduktan 2-3 ay sonra testi yinelemenizi tavsiye ederim. Ancak test günü bebeğinizin hasta olmamasına özen gösterin çünkü hastalık geçici olarak demir oranlarını eksiltebilir.


Yaş
Hemoglobin

Hematokrit
%
Yenidoğan
13,5 -24
42 -68
1 Haftalık
10 -20
31 -67
4-8 Haftalık
10 -18
28 -55
2-6 Aylık
9,5 -14
28 -42
6-12 Aylık
10,5 -14
(ortalama 12)
33 -42
(ortalama 37)
1-2 Yaş
11 -13
32,9 -41
2-5 Yaş
11,1 -13
34 -40

Sonuç itibariyle: Bebeklere demir takviyesi yapıp yapmama kararı test sonuçlarına göre verilmeli. Hb değerleri düşük olan ve dengeli/düzenli beslenmeye rağmen düzelmeyen bebeklere demir takviyesi yapmak anlamlıdır ve bebeğin sağlığı için yapılmalıdır. Bu durumdaki bebekler için demir herhangi bir risk teşkil etmez ve anemi riskini ciddi anlamda azaltır.

Benim bu konudaki kişisel fikrim, devletin yapay mineral desteklerin bebeklere dağıtılması üzerine kampanyalar yapması yerine aynı yatırımın bebeklerin ve bebek bekleyen annelerin sağlıklı beslenmesi üzerine yapılmasıdır. Ek gıdalara başlandığında annelerin bebeğin 1 yaşına kadar ana besin maddesinin hala anne sütü olduğu konusunda bilinçlendirilmesi ve demir açısından zengin besinlerin tanıtılması gerekir. Bu noktada en büyük görev elbette pediatristlere düşüyor fakat sağlık bakanlığının doğru yönlendirmesi de şart. Anne sütü alma şansı olmayan bebekler formül mama ise besleniyorlar. Mamaların demir içeriği yüksektir ve hem ek gıda hem mama alan bebeğin takviyeye ihtiyacı olmaz. Ancak bebeğe verilen formül mamadaki demir içeriğine de ÇOK dikkat edilmesi gerekir zira yüksek oranlarda demir içeren mamaların çocukların motor gelişimlerini ve zeka seviyelerini olumsuz etkiledikleri görülmüştür. 2008’de PAS (Pediatric Academic Societies and Asian Society for Pediatric Research Joint Meeting) Kongresinde sonuçları sunulan 10 yıllık bir çalışmaya göre:

Sağlıklı, anemik olmayan, dengeli ve düzenli beslenen ve formül mama ile yüksek oranlarda demir (12 mg/L ferrous sulfate) alan 6 ay üzeri çocuklar çocuklarda, düşük oranlarda demir içeren (2.3 mg/L ferrous sulfate) formül mama alan çocuklara kıyasla ciddi anlamda alan hafızası bozukluğu (spatial memory), görme-hareket bütünleşmesi bozukluğu (visuo-motor integration), düşük IQ ve motor koordinasyon bozukluğu gözlemlenmiş.[10] Bu çalışmanın sonuçlarına bakınca hem anne sütü, hem mama hem de demir takviye alan çocuğun karşı karşıya olduğu tehlikeyi farkedebiliyor musunuz? O yüzden ¨demir takviyesi¨ söz konusu olmaya başladığında çocuğunuzun gerçekten demire ihtiyacı olduğuna emin olmadan vermeyiniz!

Demir Zengini Besinler
  • Anne Sütü
  • Baklagiller
  • Domates
  • Et, tavuk, hindi, sakatat
  • Ispanak, pazı, pancar, maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin tümü
  • Kabak
  • Kahverengi pirinç
  • Kara hindiba (dandelion)
  • Kuru erik
  • Kuru meyveler
  • Mantar
  • Mercimek
  • Midye, istridye, karides
  • Pekmez
  • Sardunya
  • Sarı kök (yellow dock root)
  • Spirulina
  • Tahıllar
  • Tatlı patates (türkiye’de yetişiyor mu emin değilim)
Bu linke de göz atmanızı tavsiye ediyorum:
http://www.healthlinkbc.ca/healthfiles/hfile68d.stm

Burada dikkat edilmesi gereken husus haem- demir olan besinlerin tüketilmesine özen göstermektir. Bunlar da kırmızı et, tavuk ve balıktır. Diğerleri haem- demir değildir ve içeriğindeki demirin emilimi haem- demir'e kıyasla düşüktür. Yani çocuklarınızı ASLA vejetaryen- vegan beslemeyiniz!

Demir emilimini kolaylaştırmak için bu besinleri C Vitami içeren gıdalarla birlikte vermenizi tavsiye ederim. Aynı zamanda dökme demir tencere/tavada yemeklerinizi pişirmenizi öneriyorum.
 
Aynen canım demekki genç gösteriyoruz :KK73:
Oyy yerler oğluşuu :KK200: maşallah annesi hızla devam ediyor oğluş:KK66:
Muhtemelen kolları ağrıyor canım dediğin gibi bu ara sürekli dönüyor ama sırtüstü dönemiyor hala. Biz hala babıldamıyoruz ama Sürekli bizim konuşmalarımızı taklit ediyor bu aralar. Oyuncaklarıyla konuşuyor :KK70:
Biz yatakta da dönmeye başladık bugün bir uyandım oğluş dönmüş üstünü açmış oynuyor :D
Yakın o zaman babıldaması annesiii zaten artık konuşurken dudaklarımızı inceliyorlar ;) hatta bir yerde okudum artık ev içinde eşinizle birbirinize anne baba diye seslenin diyordu :)
Her anları ne kadar güzel bir haftada kelebek neler yaptı değişiklik oldu mu hiç annesi? Diş ne alemde? Bizim diş damağı yarıyor artık. Isırınca parmağımıza değiyor bugün yarın görünür sanırım. Heyecanla eşimle parmak ısırtıyoruz oğluşa :D
 
Waow eşin çok romantikmiş:KK66: oğluş da babasına çeker bence:KK66:
İnşallah öyle olur canım. Kelebeğim de melodik tekrarlar yapıyor bu aralar. Çoook tatlı oluyor bayılıyorum öyle keyifle çıkardığı seslere :))
İnşallh canım zaten hep babasına benzeyen bir oğlum olsun derdim :D
Yaa sevsinler onun sesiniii sanatçı olacak inşallah kelebek ;) dünyanın en güzel şarkısı gibi çıkardıkları sesler :KK200:
 
Hahaha yapayım vereyim tüm yeşillikleri canım :)))
Şimdilik en çok ekşiyi seviyor zamanla değişir belki damak tadı. Babasıyla annesi tatlı sever :KK70:
Evet o sözü ben gerçekleştirdim:KK70: yedim ekşiyi doğurdum kelebeğimi.
Aynen canım bol bol ver en çok gözüne kestirdiğine ver :D
Genelde değişmezmiş canım damak tadı ;) akrabaların birinden aldı o zaman bu damak tadını kelebek :D
Oh ne güzel yaramış kelebeğe de sana da canım :D
Ben de yedim tatlıyı doğurdum oğluşu :)
Rüyamda erik gördüm eşim aldı hemen eriği yiyemedim :D
 
Sancısı yoksa bekleyebilirsin tabi canım. Ama benim kelebeğim 1 gece yapamasın sabaha kadar uyumuyor uyutmuyor. O yüzden ben çok hassasım kaka mevzuunda :KK30: bu arada zeytinyağı verdin mi kuzucuğa?
Ver canım yavaş yavaş çünkü etraftan duyduğum ve gördüğüm kadarıyla ek gıdayı ne kadar geciktirirsen yeme konusunda o kadar mıymıntı oluyor bebişler.
Ben de slinge bağlıyorum kelebeğimi ama eğil kalk işleri yapamıyorum o zaman da. İllaki dağınık köşeleri oluyor evimin ama 15 e 1 temizliğe yardımcı alıyorum. 15 günde 1 gün toplu oluyor evim:KK70:
Bugün sabah fitil koydum aZcık yaptı devamını beklıyorum artık senin kuzu yüzürsün oluyorsa tuvalet eğitimin kolay geçer kv hep öyle derinşallah öyle olur
Ben Bayram öncesi alıcam kadın ınsallah tek maaşa düşünce alamıyorum sık sık ben sling Yada kanfuru kullanamadı hiç huzursuLandı sıkıştı kaldı içinde anca bebek arabasına oturtabiliroeum
Dün yoğurt verdim ama gazı çok oldu ya yapamadığı kakadan Yada yoğurttan bilemedim
 
İnsanlar neden bu kadar düşman birbirlerine bir anlam veremiyorum cidden. Şöyle genel olarak baktığımda evinde huzuru olmayan kişiler huzursuzluk çıkarıyor. Mutlu insanları kaldıramıyorlar resmen.
Amin canım bebişlerimiz ömürleri boyunca iyi insanlarla birlikte olsunlar inşallah.
Benim kuzucuk önce inceliyor sonra gülümsüyor ya da kaşlarını çatıyor :KK70: annem şakadan kızıyor tepki vermiyor sadece inceliyor :)
Aynen canım mutsuz insanlar başkalarının mutluluğunu kaldıramıyor sonra mutlu yuvaları bozmaya çalışıyorlar.
İnşallah canım inşallah söz konusu evlat olunca insan daha bir korkuyormuş. Annem kendimi bildim bileli namaz kıldıktan sonra hep yavrularımı iyilerle karşılaştır diye dua eder. Şimdi daha iyi anlıyorum bu duasını.
Ya maşallah adamına göre davranıyor kelebek :D daha şimdiden adam seçiyor :D
Henüz kızmayı bilmiyorlar sanırım ilk kızdığımızı anladıklarında çok fena ağlayacaklar ;)
 
Ayy çok tatlısın canım :))
Ben de anlık mutluluğumu hiç yansıtamam. Eşim hediye ya da çiçek getirdiğinde çok mutlu olsam da sadece hmm teşekkür ederim güzelmiş diyorum.
Uyusunlar kocamaaan olsunlar sağlıklı ve çok mutlu, çok başarılı olsunlar inşallah:KK66:
Olsun canım sen de öyle güzelsin ;) eşin seni böyle sevmiş ;)
Ben de sevgi pıtırcığı gibi dolanırım evin içinde benim de eşim tam tersi duygularını çok belli edemez ;)
Oyyy inşallah ya inşallah :)
 
Link acilmiyor. Kopyalamaya çalıştım. Umarim olmustur.

Demir, bebeklerin sağlıklı gelişimi için ÇOK gerekli bir mineraldir. Normal zamanda, normal ve sağlıklı beslenen bir anneden doğan bebeklerin ilk 6 ay demir takviyesine ihtiyaçları yoktur. Gerekli olan demirin bir kısmını anne karnındayken stoklamışlardır, geri kalanını da anne sütünden, yokluğu durumunda formül mamadan temin ederler. 6. Aydan sonra ek gıdalara başlanır ve bebek demiri anne sütünden ve/veya formül mamadan ve dengeli/düzenli olarak aldığı ek gıdalardan almaya devam eder. Buna rağmen demir eksikliğinden şüphe ediliyorsa test yapılmalıdır ve demir takviyesi kararı test sonuçlarına göre verilmelidir. Aksi takdirde demir fazlalığı kaynaklı zehirlenme meydana gelebilir, bu da çok tehlikelidir. Test sonuçları değerlendirilirken genel manada sağlıklı bebeklerde sınırda ya da sınırın hemen altındaki demir eksikliğine rağmen anemi teşhisi konmadıysa bu eksik ¨problem¨ olarak nitelendirilmeyebilir çünkü yapılan çalışmalar gelişim sorunlarına yol açmadığına işaret ediyor. Bu noktada doktorun değerlendirmesi çok önemli. [1]



Maalesef şu anda Türkiye’de sürdürülen bir kampanya dahilinde bebeklere ihtiyaçları olup olmadığına bakılmaksızın demir veriliyor. Demir, yan etkileri oldukça kuvvetli bir mineraldir, sindirimi zordur ve bebeğin henüz gelişmekte olan sindirimini zorlayarak kabızlıktan uyku sorununa, sürekli huzursuzluğa, karaciğer problemlerine kadar pek çok soruna yol açabilir. Bunların yanında çinko mineralinin emilimini engelleyebilir. Yaratabileceği en ciddi sorun da yukarıda bahsettiğim ¨fazla demir¨kaynaklı zehirlenmedir. O yüzden ¨ne olur ne olmaz¨¨garanti olsun¨¨belki azalır¨diyerek hemoglobin değerlerine bakılmadan demir verilmesini hiç onaylamıyorum. Normal hemoglobin seviyelerine sahip, anne sütü ile beslenen 6 aydan küçük bebekler için demir takviyesi çok ciddi riskler doğurur, bunlardan sık karşılaşılanları gelişim geriliği ve neredeyse kronik hale gelen ishaldir.[2] Değerleri normal olan 12-18 ay arası bebeklerle yapılan bir çalışmada demir alan bebeklerin diğerlerine kıyasla ciddi anlamda kilo alım problemi yaşadığı gözlemlenmiş. Aynı çalışmada araştırmacılar düşük demir kaynaklı anemi yaşan bebeklerin demir desteğinden fayda gördüklerini ama demir eksikliğine rağmen anemik olmayan bebeklerin demir takviyesiyle gelişimlerinin etkilenmediğini gözlemlemişler.[3]


2011 yılında Pediatrics dergisinin 127. Sayısında yayınlanan bir makale[4] yazarların Amerikan Pediatri Akademisi’nin beslenme komitesinin bebeklere 4. Aydan itibaren demir takviyesi önerisiyle ilgili endişelerini dile getiriyor.[5] Bu öneriyi destekleyecek tek araştırmanın 2003 yılında 77 bebek üzerinde yapılan bir çalışma olduğunu belirtiyorlar.[6]Anne sütü alan bu bebeklerin beslenmesi 1 ila 6. ay arasında demir ile desteklenmiş. 13. Aylarında tekrar takip edildiklerinde ¨gelişmiş¨ psikomotor becerileri gözlemlenmiş ancak kavramsal (cognitive) becerilerinde hiçbir değişiklik yokmuş. Pediatrics dergisinde yayınlanan Anne sütüyle beslenen bebekler 6. Aydan önce demir takviyesinden fayda görürler mi? başlıklı bir başka çalışma bu sonucu şöyle yorumluyor [7]: ¨Ulaşılan sonuç sıradışıdır ve 13. ay muayenesinde gözlemlenenleri bebeğin genel olarak gelişimi hakkında öngörüde bulunmak için yeterli olamaz.¨
Çalışma bahsini ettiği araştırmacılara bebeklerin yeterince demir aldıklarını garanti etmek için demir takviyesinden başka yolları dikkate almalarını öneriyor. Bunlar: kordon bağının derhal kesilmemesi , mümkün olduğunca geciktirilmesi ve demir eksikliği riski bulunan bebeklerin kontrol altında tutulması olabilir.
4. ayda bebeklere demir takviyesi öneren araştırma maalesef bu takviyenin verebileceği zararları göz ardı ediyor. Aynı zamanda anne sütündeki demirin ve formül mamadaki demirin biyoyararlanımı (bioavailability) arasındaki farkları dikkate almıyor. Daha önce yapılan pek çok araştırma demir gereksinimi yokken bebeğe verilen demirin gelişim ve morbiditeye verebileceği potansiyel zararları ayrıntılarıyla göstermiştir.[8] Bu takviyenin tıpkı Türkiye’de yapıldığı gibi universal, yani tüm ülke çocuklarını kapsayacak şekilde yapılması durumunda gelişmekte olan bebek nüfusuna ne gibi zararları olur onu düşünmek gerekir.

Demir Eksikliği Kaynaklı Anemi Riski Taşıyan Bebekler:

  • Prematüre bebekler
  • Düşük kiloda dünyaya gelen bebekler
  • Kontrol altına alınmamış şeker hastalığı olan anneden dünyaya gelen bebekler
  • Gebeliğinde sağlıklı beslenmeyen anneden dünyaya gelen bebekler
  • Demir eksikliği kaynaklı anemisi olan anneden dünyaya gelen bebekler
  • Anne sütü ya da formül mama dışında sütlerle beslenen bebekler
Eğer bebeğiniz bu gruplardan birine girmiyorsa demir eksikliği için endişe etmeniz için bir neden yok. Yine de ediyorsanız mutlaka test yaptırmanızı demir takviyesinine test sonucuna göre başlamanızı tavsiye ediyorum.

Bebeklerin demir değerleri ile ilgili yapılan ve Journal of Pediatrics Dergisi’nde yayınlanan çalışmalardan birinde 7 ay boyunca sadece ve sadece anne sütüyle beslenen normal bebeklerin 12. Ayda bakılan hemoglobin değerlerinin 7. Aydan önce ek gıdalarabaşlayan bebeklerden daha iyi olduğu görülmüş.[9]
Bu çalışmada ulaşılan sonuç şudur: İlk 7 ay sadece ve sadece anne sütü alan bebeklerin anemi geliştirme olasılığının daha düşüktür. Bu bağlamda ek gıdalara geçmek için acele etmemenin ve 1 yaş altı bebeklere anne sütü ve formül mama dışında HİÇBİR süt vermemenin önemini tekrar vurgulamak istiyorum.

Anne sütünde (diğer pek çok özel içeriği gibi) 2 adet protein vardır: lactoferrin ve transferrin. En basit açıklamasıyla bu proteinler demirin bağlanmasına (özümsenmesine) yardım ederler ve sadece bebeğe hizmet ederler. Yani diğer proteinler gibi aynı zamanda zararlı bakterilerin de demiri kullanmasına ve beslenerek çoğalmasına izin vermezler. Bu yüzden eğer ilk 6 ayda bebeğe demir takviyesi ya da demir-yoğun gıdalar verilirse demirin emilim problemi meydana gelebilir. Bu da demir takviyesinde bulunmadan önce tekrar düşünmek için bir başka nedendir. Bebeğinizi sadece ve sadece anne sütü ile beslediğiniz müddetçe ne demir eksikliğinden ne de fazlalığından endişe etmeniz için bir neden yoktur. Bebek ihtiyacı olan tüm mineral ve vitaminleri sizden alır.

Hemoglobin değerleri düşük olduğunda ne yapmak gerekir?

Herşeyden önce bebeğin ek gıdalara başladıktan sonra yeterince demir ve Vitamin C alıp almadığına bakmak gerekir. Hiçbir şekilde demir ve vitamin C yoğun besinleri tüketmeyen bebeklerde demir eksikliğinin görülmesi çok normaldir. Beslenmeyi bir denge ve düzene oturtmak şarttır. Doğru beslenmeyen bebeğin demir eksikliğini takviyeye gidermek oluşabilecek sağlık sorunlarını engellemeye yeterli değildir çünkü demir, bebeğin ihtiyacı olan tek mineral değildir. O yüzden ilk adım beslenmeyi düzene koymak olmalıdır.

Not: Emziren annenin demir takviyesi alması da problemi çözmez. Çünkü anne sütündeki demir oranlarına etkisi yoktur.

Beslenmeyi düzene koyduktan 2-3 ay sonra testi yinelemenizi tavsiye ederim. Ancak test günü bebeğinizin hasta olmamasına özen gösterin çünkü hastalık geçici olarak demir oranlarını eksiltebilir.


Yaş
Hemoglobin

Hematokrit
%
Yenidoğan
13,5 -24
42 -68
1 Haftalık
10 -20
31 -67
4-8 Haftalık
10 -18
28 -55
2-6 Aylık
9,5 -14
28 -42
6-12 Aylık
10,5 -14
(ortalama 12)
33 -42
(ortalama 37)
1-2 Yaş
11 -13
32,9 -41
2-5 Yaş
11,1 -13
34 -40

Sonuç itibariyle: Bebeklere demir takviyesi yapıp yapmama kararı test sonuçlarına göre verilmeli. Hb değerleri düşük olan ve dengeli/düzenli beslenmeye rağmen düzelmeyen bebeklere demir takviyesi yapmak anlamlıdır ve bebeğin sağlığı için yapılmalıdır. Bu durumdaki bebekler için demir herhangi bir risk teşkil etmez ve anemi riskini ciddi anlamda azaltır.

Benim bu konudaki kişisel fikrim, devletin yapay mineral desteklerin bebeklere dağıtılması üzerine kampanyalar yapması yerine aynı yatırımın bebeklerin ve bebek bekleyen annelerin sağlıklı beslenmesi üzerine yapılmasıdır. Ek gıdalara başlandığında annelerin bebeğin 1 yaşına kadar ana besin maddesinin hala anne sütü olduğu konusunda bilinçlendirilmesi ve demir açısından zengin besinlerin tanıtılması gerekir. Bu noktada en büyük görev elbette pediatristlere düşüyor fakat sağlık bakanlığının doğru yönlendirmesi de şart. Anne sütü alma şansı olmayan bebekler formül mama ise besleniyorlar. Mamaların demir içeriği yüksektir ve hem ek gıda hem mama alan bebeğin takviyeye ihtiyacı olmaz. Ancak bebeğe verilen formül mamadaki demir içeriğine de ÇOK dikkat edilmesi gerekir zira yüksek oranlarda demir içeren mamaların çocukların motor gelişimlerini ve zeka seviyelerini olumsuz etkiledikleri görülmüştür. 2008’de PAS (Pediatric Academic Societies and Asian Society for Pediatric Research Joint Meeting) Kongresinde sonuçları sunulan 10 yıllık bir çalışmaya göre:

Sağlıklı, anemik olmayan, dengeli ve düzenli beslenen ve formül mama ile yüksek oranlarda demir (12 mg/L ferrous sulfate) alan 6 ay üzeri çocuklar çocuklarda, düşük oranlarda demir içeren (2.3 mg/L ferrous sulfate) formül mama alan çocuklara kıyasla ciddi anlamda alan hafızası bozukluğu (spatial memory), görme-hareket bütünleşmesi bozukluğu (visuo-motor integration), düşük IQ ve motor koordinasyon bozukluğu gözlemlenmiş.[10] Bu çalışmanın sonuçlarına bakınca hem anne sütü, hem mama hem de demir takviye alan çocuğun karşı karşıya olduğu tehlikeyi farkedebiliyor musunuz? O yüzden ¨demir takviyesi¨ söz konusu olmaya başladığında çocuğunuzun gerçekten demire ihtiyacı olduğuna emin olmadan vermeyiniz!

Demir Zengini Besinler
  • Anne Sütü
  • Baklagiller
  • Domates
  • Et, tavuk, hindi, sakatat
  • Ispanak, pazı, pancar, maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin tümü
  • Kabak
  • Kahverengi pirinç
  • Kara hindiba (dandelion)
  • Kuru erik
  • Kuru meyveler
  • Mantar
  • Mercimek
  • Midye, istridye, karides
  • Pekmez
  • Sardunya
  • Sarı kök (yellow dock root)
  • Spirulina
  • Tahıllar
  • Tatlı patates (türkiye’de yetişiyor mu emin değilim)
Bu linke de göz atmanızı tavsiye ediyorum:
http://www.healthlinkbc.ca/healthfiles/hfile68d.stm

Burada dikkat edilmesi gereken husus haem- demir olan besinlerin tüketilmesine özen göstermektir. Bunlar da kırmızı et, tavuk ve balıktır. Diğerleri haem- demir değildir ve içeriğindeki demirin emilimi haem- demir'e kıyasla düşüktür. Yani çocuklarınızı ASLA vejetaryen- vegan beslemeyiniz!

Demir emilimini kolaylaştırmak için bu besinleri C Vitami içeren gıdalarla birlikte vermenizi tavsiye ederim. Aynı zamanda dökme demir tencere/tavada yemeklerinizi pişirmenizi öneriyorum.
Okuyabildiğim kadar okudum ben zaten kaka yapmayınca Demir'i kestim özelde götürdüğüm Dr da 6. Ayda tahlil yaparız ona göre veriririz demişti benim anlamadığım niye böyle yan etkileri varken ezbere bu ilaç veriliyor kobay mı bizim bebeklerimiz hadi biz okuyoruz araştırıyoruz koylerde kırsalda anneler belki bilmeden veriyor bu yan etkilerini sağlık bakanlığı daha bi rota aşısını takvimine bağlamadı ama ücretsiz Demir ilaçları dağıtıyor bide ücretsiz verdiği d vit çarık onun içinde de paranden var bilmiyorum kızlar ben kobay gibi hissettim
 
Ben de dik oturtmaya çalışıyorum canım ama ısrarlar ayaklarına doğru eğiliyor ayaklarını ağzına götürmek için :KK70:
Bir arkadaştan denemek için alıcam canım yürüme arabasını. Kelebeğimin hoşuna giderse alıcam onlardan:KK66:
Baba oğul takım takım dokaşırkar annesi sen de renk uyumu yakalarsın çok tatlı olursunuz:KK66:
Kilo olunca üstüme bir şey alasım gelmiyor canım eskiler de üstüme olmuyor :mad:
Kesinlikle öyle oldu canım. Kızımı güzel güzel giydiriyorum çorabına kadar ama ben birkaç tişört dışında bir şey giymiyorum. Allahtan saçlarım az olmasına rağmen kabarık da biraz düzgün gösteriyor tipimi:KK70:
Demek normal bir süreç canım ayaklarına doğru eğilmeleri. Ben de dik tutmaya çalışayım derken oğluş sıkılıyor bu kez :)
Çok mantıklı canım denemekte fayda var ;) ona göre karar verirsin alıp almayacağına.
Ben kesin alacağım erkek olunca oynar mutlaka arabayla diye düşünüyorum.
Ay evet yürümeye başlasın da kombin yapacağız ailecek canım ;)
Uff kilodan hep başımız dertte :( benim de pantolonlar oluyor ama üstler olmuyor sütten dolayı göğüsler şişti. Göğüs kısmı dar geliyor. Sinir oluyorum. Giyip giyip çıkarıyorum olmadı olmadı diye :( süt olsun diye yemek zorundayım da yoksa çabuk kilo veriyorum ben.
Ben de oğluşu hiç süslemiyorum dışarı çıkarken nazar olur diye :D
Benim de döküle döküle iki tel saçım kaldı kıvırcık olduğu için allahtan kabarık aynı saçlarımız canım :D kabarık olmasa kel gibiyim :D
 
Demek normal bir süreç canım ayaklarına doğru eğilmeleri. Ben de dik tutmaya çalışayım derken oğluş sıkılıyor bu kez :)
Çok mantıklı canım denemekte fayda var :KK66: ona göre karar verirsin alıp almayacağına.
Ben kesin alacağım erkek olunca oynar mutlaka arabayla diye düşünüyorum.
Ay evet yürümeye başlasın da kombin yapacağız ailecek canım :KK66:
Uff kilodan hep başımız dertte :KK43: benim de pantolonlar oluyor ama üstler olmuyor sütten dolayı göğüsler şişti. Göğüs kısmı dar geliyor. Sinir oluyorum. Giyip giyip çıkarıyorum olmadı olmadı diye :KK43: süt olsun diye yemek zorundayım da yoksa çabuk kilo veriyorum ben.
Ben de oğluşu hiç süslemiyorum dışarı çıkarken nazar olur diye :KK70:
Benim de döküle döküle iki tel saçım kaldı kıvırcık olduğu için allahtan kabarık aynı saçlarımız canım :KK70: kabarık olmasa kel gibiyim :KK70:
Senin yine alt oluyormuş benim altta olmuyor süt verme işi bitince küçülür heralde göğüsler o kadar kıyafet var yazık olmasın küçük gösteren içaöaşıtı alırım diyorum bakalım
 
Yanınıza yaklaşır Kk aralık anneleri:KK66: derim seni görürsem :KK70:
Burası Marmarise 1.5 saat falan uzaklıkta ve 30 derece canım. Merak etme buralar gayet güzel:KK66:
Ben artık o kadar sakınmıyorum canım biraz mikropla da tanışsın kelebeğim yoksa babası gibi kuşun kanat çırpışında bile üşütür hapşırır diye korkuyorum;:-)
Ay ne hoş olur tanışmak ;) otel zaten bebek doluydu hepsi çok şekerdi canım uzaktan sevdim 6 7 aylık bebek vardı bayağı. ;) otele gittiğimiz gün sağanak yağmur vardı :D sonraki günler de soğuktu canım eşim üşüttü. Ama deniz harikaydı tam zamanında gitmişiz. Oğluşu denizle tanıştırmak istedim ama su soğuktu ayaklarını değdirdim ağladı geri çıkardım :)
Ben de sakınmadım hiç canım isteyene verdim sevdi o derece yani :D çok şükür şu an iyi bir sıkıntı yok. Dişi zorluyor belirli saatlerde çok ağlıyor o kadar. İnşallah bu kadarla atlatırız dişini.
 
Ahh benim kelebeğim de öyle olsa keşke:KK66: kızıma yetmiyor aynı odada olmak illa kucağımda olmak istiyor. Sling eğilmemi engelliyor sadece. Gerçi çok da şikayetçi değilim yakın olmak aşırı derecede hoşuma gidiyor:KK200:
Benim de çok hoşuma gidiyor yakın olmak canım öyle güzel bir şey ki onların kokusuyla dolaşmak :KK200: oğluş bu ara dişten ağlıyor kanguruya alınca susuyor onlara da çok iyi geliyor demek ki bizimle temas kurmaları ;)
Şimdi ne kadar yakın olursak o kadar iyi ileride büyüyecekler bu kadar yakın sevemeyeceğiz.
 
Arkadaslar merhaba,
Bende aralik annesi olacagim insallah ama bu ara sikintilarim var 7 haftalik hamileyim ve 3 gundur suren k.rengi lekelenmelerim var ve adet agrisi gibi agrilarim oluyor bazen azaliyor bazen yogunlasiyor.aranizda bunlari yasayan varmi? Dr um dusuk tehdidim oldugubu istirahat etmem gerektigibi soyledi.gelip muayene olmak istedigimi dpyledim gelme dinlenmen lazim dedi..
Benim düşük tehlikem vardı. Ama benim kırmızı kanama oluyordu. Sürekli her hafta kontrole gittim geldim 4. Ay bitene kadar yattım. Şükür bebeğimi kucağıma aldım. Darısı size inşallah.
 
Anladim adet agrisi gibi agrilariniz olmusmuydu ben sahsen merak ediyorum benim rahim ne durumda kanama alani nasil azmi cokmu bilemiyorum gelme diyor.sabir et ve dinlen diyor.benim adet agrisi gibi agrilarim oluyor cok rahatsiz ediyor.napicam ne kadar surucek bilmiyorum p.tesiden beri boyle
Benim sürekli ağrılarım oluyordu adet ağrısı gibi. Kıpırdadığımda artıyordu. Sadece tuvalet ihtiyacında kalktım onun dışında hep yattım. Proluton deput iğne vuruldum bir hafta. Progestan da sürekli kullandım. Tehlike geçince bıraktım.
 
Hanımlar merhaba size bir sorum olacak. Bizim ergonomik kangurumjz var ama malum onu çift taraflı kullanamıyoruz ee artık havalar ısınıyor bebişler dışarı bakmak istiyor nette biraz araştırdım da bu tüelü iki yönlü kanguru kullanan var mı aranızda?
Canım yanda kullanım var ergonomik kangurularda. 6. Aydan itibaren başlıyor. Onu denedin mi hiç? Ben de denemedim ama merak ediyorum yandan kullanımı. Dışa dönük zararlı diyorlar ama ben çok gördüm kullanan ;)
 
Kızlarr bebeğim grip olcak sanırım :110: burnu tıkanık. Emerken zorlandı şimdi uyuttum hırıltılı zor uyudu napıcam şaşırdım. Kapalı buruna ne çare olabilir? Korkuyorum gece filan Allah korusun :-(
Canım geçti mi rahatsızlık bilmiyorum ama tıkanıklığa anne sütü iyi gelir diyorlar. Burnuna sıkabilirsin biraz.
 
Back