2015 Temmuz Anneleri

Merhaba hanimlar,

Medipol kozyatagi
Memorial atasehir
Medical park goztepe. Hastanelerinden birinde dogum yapaniniz var mi, memnun kalanlar,fiyat bilgisi olanlar?
Yardimci olursaniz cok sevinirim

Kesinlikle katılıyorum. Mesela bu gece oğlum6-7 kere uyandı ama aç olduğu için değil kendi kendine uyumayı bilmediği için. Zaten her uyandığında mutlaka emziriyorum çünkü memeye bağımlı hake geldi. Gece 6 kez dolu dolu emen bşr bebek açlıktan uyanmıyordur.
Uyku eğitimini bazı arkadaşlar gereksiz görmüş yada neden verildiğini bilememiş???
Neden verilir , bebek kendi kendine uyumayı bilmediği için
Anne saatlerce pışpış yapıp bitap düştükten sonra bir sonuca ulaşamadığı için
Bebeğin ve annenşn mutluluğu için
Anne sütü her ne kadar değerliyse uykuda bir okada ür önemlidir. Benim oğlum bu gün sadeceeee 10 saat kadar uyudu ve biraz önce 1 saatlik çabamın sonunda anca uyuyabildi oda max 30 dk. Birazdan ağlamay başlar. Ne kadar yorucu hem anne hemde bebek için.

Buradaki amac birisinin bir başkasını yargılaması değildir. Kimsenin de haddi değildir kusura bakılmasın...böyle bir lüks yok. !
Her bebek farklıdır, mesela kimisi 4. Ayında cıkarır dişini kimisi 7. , Kimi 5. Ayında oturur kimisi 4.
Subjektif olmak yerine biraz objektif olup genellemeye bakılmalı.
Herks kendi bebeğinin annesidir ve onun için en doğru kararı vericek kişidir. Sadece gözlem ve bebeği anlamak bunun için yeterlidir.
Zaten yorucu günler geçirirken insanlar burada fikir paylaşımında bulunup farklı yöntemler arıyor, neyi nasıl daha iyi yapabilirimin peşinden koşuyor. Moral bozucular bir adım ötede kalsın lütfen.
Sevgiler...

Selam arkadaşlar, benim oğlum bugün 4. Ayını bitirdi. Ek gıda yöntemlerini araştırıyorum yavaş yavaş. Aklım çok karıştı. Kimisi meyve ile başlayın diyor kimisi ilk meyve olursa sebzeyi reddeder diyor. Kimisi ek gıda için oturmasını bekleyin diyor kimisi oturma Zaman'ı 6-7. Ay, onu beklersen bebeğim reddetme özelliği gelişir çok zorlanırsın diyor. Neye inanacağımı şaşırdım ne yapmak lazım acaba?

aynen benim de kafam karışık, ek gıdaya erken başlamanın bir sakıncası yok tıbben, sadece anne sütünü daha fazla alsın diye 6. ay başlanıyor. ilk 6 ay sadece anne sütü çok önemli ya o açıdan. ama ben arada bir damla damla meyve sıkıyorum ağzına :) üzüm pırtlatıyorum, mandalina pırtlatıyorum ağzına, geçenlerde pasta kremasından çay kaşığının ucuyla verdim (bunu yapmamam gerekti ama tepkisini merak ettim :)
ek gıdaya da elma rendesiyle başlamayı düşünüyorum. ama mutlaka cam rende kullanmalıymışız vitamin değerinin korunması açısından.
çocuğun ne yiyeceğini kendisi belirliyor kesinlikle, o yüzden meyve yerse sebze yemez diye bi şeye inanmıyorum ben. anne ısrarı her şeyin üstündedir, buna rağmen yemiyorsa da yemesin yapacak bir şey yok diye düünüyorum naçizane :)

Benim oğlum da çok çırpınıyor yüzü koyun yatırınca ama bi iki dakika sonra sıkılıp yattığı yeri emiyor

Aynen katılıyorum pasta kremasindan bende verdim bu arada

Gecenlerde bi ikiz annesi arkadaşım cam rende kullanma hazira alismasinlar dedi bana.ben de onceden mycey guvenli sebze meyve filesini almistim.onu kullanmayi dusunuyorum..sert meyve sebze koyunca kasiyici olarak da kullaniyomus bebisler.bi bakin belki begenirsiniz..mandalina gibi sulu meyveler biraz pisletiyomus tabi etrafi...bebek onderliginde ek besne gecis olayi kafama yatti aslinda esime de bi danisicam...ama bogazinda kalir mi diye tereddut edenler icin ideal bu meyve sebze fileleri

Gerçekten güzelmiş bu

Başını, bir taraftan diğer tarafa çevirir. (1hafta)
* Yüzüstü durumda iken başını kısa süre kaldırabilir. (1 ay)
* Yüzüstü durumda göğsünü kısa süre kaldırabilir. (2 ay)
* Başını, aniden kaldırıp düşürse bile oturur durumda başını dik tutabilir. (2 ay)
* Görme alanı içindeki bir nesneye kolunun tüm hızı ile vurur; fakat isabet ettiremez. (3 ay)
* Destekle oturabilir, sırtı dengesizdir. (4 ay)
* Karın üzerinden yana ya da arkaya yuvarlanabilir. (4 ay)
* Görsel alanı içindeki nesneyi takip edebilir. (4 ay)
* Gözlerini uzaktaki ya da yakındaki nesne üzerine sabitleyebilir. (4 ay)
* Nesneye uzanabilir ve kavrayabilir. (5 ay)
* Aşina olduğu nesneleri tanır. (5 ay)
* Mama sandalyesi üzerinde kolayca oturur. (6 ay)
* Sallanan nesneleri kavrar. (6 ay)
* Nesneyi bir elinden diğerine geçirir. (6 ay)
* Desteksiz oturur. (7 ay)
* Erişme alanı dışındaki nesnelere ısrarla uzanır. (7 ay)

* İlk bloğu eline aldıktan sonra ikinciyi alır. (7 ay)

* Kendi kendine oturma durumuna geçer. (8 ay)

* Yardımla ayakta durur. (8 ay)

* Mobilyalara tutunarak ayakta durur. (9 ay)

* Ayakta durma pozisyonundan oturma durumuna geçebilir. (9 ay)

* Fincanı tutabilir ve içindeki sıvıyı içebilir. (9 ay)

* Yukarı tırmanabilir, çevresinde dönebilir. (9 ay)

* Elleri ve dizleri üzerinde emekler. (10 ay)

* Mobilyalara tutunarak sıralar. (10 ay)

* Her iki elinden tutulursa yürür. (10 ay)

* Basit sözcüklere ve yönergelere tepki verir “dokunma, oyuncağı bana ver vb.” (10 ay)

* Tek elinden tutulursa yürür. (11 ay)

* Çömelir ve eğilir. (11 ay)

İLKEL HAREKETLER DÖNEMİ (1–2 YAŞ)

Bu döneme ait hareket yeteneklerinin gelişmesi, hem çevresel faktörlere hem de olgunlaşma faktörlerine bağlıdır. Olgunlaşma, hareket yeteneklerinin bir sıra izlemesini sağlar. Çevresel faktörler ise hareket yeteneklerinin ortaya çıkış hızını düzenlerler. İlkel hareketler döneminin üç temel ögesi; denge, yer değiştirme ve el becerileridir. Becerili el hareketleri, çeşitli beden bölümleri arasında koordinasyon gerektirir. En temel üç hareketi, uzanma, yakalama ve bırakma olarak incelenmiştir. Bu dönemin başlıca motor gelişimleri aşağıdaki gibidir.

* Emekleyerek merdiven çıkar. (13-24 ay)

* Taklit ederek top yuvarlar. (13-24 ay)

* Çubuğa 4 halka geçirir. (13-24 ay)

* Modele bakarak 3 küple kule yapar. (13-24 ay)

* Merdivenlerden geriye doğru emekleyerek iner. (13-24 ay)

* Çömelir, ayağa kalkar. (13-24 ay)

* Eğilerek yerden nesneleri alır. (13-24 ay)

* 4 küpten kule yapar. (17-24 ay)

TEMEL HAREKETLER DÖNEMİ (2-6 YAŞ)

Yaşamın ikinci yılından başlayarak yedinci yılına kadar geçen süre temel becerilerin kazanıldığı dönemdir. Tüm çocukların ortak özellik taşıması ve yaşam için gerekli beceriler olduğundan ‘temel beceriler’ ismini almıştır. Bunlar koşma, atlama, sıçrama, sekme, yakalama, fırlatma, topa ayakla vurma gibi hareketlerdir. İki yaşından sonra temel hareketler kaba bir şekilde ortaya çıkar. Önce çocuk, kendi bedeninin hareket becerisini anlamak ve bunu denemek için çaba gösterir. Daha sonra bedeni üzerindeki kontrolü ile hareketlerini daha uyumlu ve kontrollü yapmaya başlar. Dönemin sonlarında ise çocuk, uyumlu ve kontrollü gelişmiş hareketlerini mekanik yönden etkili olarak gerçekleştirir. 5-6 yaş döneminde temel beceriler olgunlaşmış olarak görülür.

Çocuğun olgunlaşmasında iyi bir öğretim verilmesi, cesaretlendirilmesinin ve alıştırma olanağı yaratılmasının önemi büyüktür. Bu dönemde kazanılan becerilerin doğru öğretilmesi çok önemlidir. Yanlış öğrenilmiş hareketin düzeltilmesi, hareketin ilk kez öğrenilmesinden daha zordur. Bu dönemde çocuk, övülmekten hoşlanır. Akranlarının alay etmesi, yaralanmaktan korkması, kaygı taşıması nedeniyle hareket becerilerini kazanırken korku duyar. Bu nedenle bu dönemde çocuğu, yapabileceği yönünde cesaretlendirmek gerekir. Çocukların hareket becerilerini kazanmalarında ortam, araç, zaman gereksinimi de önemli rol oynar. Bu dönemde çocuk yapacağı etkinlikler ne kadar çok ve bilinçli hazırlanmışsa, bir o kadar hareket becerisi kazanımı çoğalır. Sporla ilişkili döneme hazır biçimde başlaması açısından da alıştırma ortamı önemlidir. Bu dönemde hedef, temel hareketlerin olgun düzeyde başarılmasıdır.

2-3 YAŞ (Büyük Kas Yetenekleri)

* Çift ayak sıçrar.

* Geri geri yürür.

* Destekle merdiven iner.

* Durağan topa tekme atar.

* Destekle öne takla atar.

2-3 YAŞ (Küçük Kas Yetenekleri)

* İpe dört boncuk dizebilir.

* Kapı kolu açabilir.

* 5-6 küpten kule yapabilir.

* Kitabın sayfalarını tek tek çevirebilir.

* Kâğıdı ikiye katlar.

3-4 YAŞ (Büyük Kas Yetenekleri)

* 20 cm yükseklikten yere atlar.

* Hareketli topa tekme atar.

* Parmak ucunda yürür.

* Üç tekerlekli bisiklete biner.

* Salıncakta sallanır.

* Kaydıraktan kayar.

* Öne takla atar.

* Ayak değiştirerek merdivene çıkar.

* Havadan atılan topu tutar.

3-4 YAŞ (Küçük Kas Yetenekleri)

* Üç parçalı yap-boz yapar.

* Makasla keser.

* Çizgi üzerinden makasla keser.

4-5 YAŞ (Büyük Kas Yetenekleri)

* Tek ayak üzerinde 4-8 saniye durur.

* Değişik yönlere koşar.

* Dengede yürür.

* Çift ayak on kez sıçrar.

* 5 cm yükseklikteki ip üzerinden atlar.

* Altı kez geriye sıçrar.

* Top sıçratır ve yakalar.

* Ayak değiştirerek merdiven iner.

* Tek ayak üzerinde beş kere sıçrar.

4-5 YAŞ (Küçük Kas Yetenekleri)

* Resimde ev, adam, ağaç çizebilir.

* Makasla basit şekiller keser, yapıştırır.

5-6 YAŞ (Büyük Kas Yetenekleri)

* Dengede ileri, geri, yanlara yürür.

* İp atlar gibi sıçrar.

* Topa yön vererek sıçratır.

* İki elle top tutar.

* İp atlar.

* Sopa ile topa vurur.

* Paten kayar.

* İki tekerlekli bisiklete biner.

* Kızak kayar.

* Tek ayak üzerinde 10 saniye durur.

* Barfikste 10 saniye asılı bekler.

5-6 YAŞ (Küçük Kas Yetenekleri)

* Kalem tutar.

* Büyük harf çizer.

* Bir resmin sınırlarını taşırmadan boyar.

* Kalemtıraş kullanır.

* Resim keser.

* Çekiçle çivi çakar.

* İsmini yazar.

* Koşarken yerden nesne alır.

* Küçük harfleri bakarak çizebilir.

SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 YAŞ)

Bu dönem, genelde 7 yaş yukarısını kapsar. İlkokul çocukları, yeni beceriler kazanmaktan çok daha önce kazandıkları temel becerileri daha akıcı ve doğru olarak ortaya koyarlar. Burada ’spor’ terimi geniş anlamıyla kullanılmıştır. Yani yalnız yarışma değil; aynı zamanda eğlence ve spor etkinlikleri açısından gönüllü katıldıkları faaliyetler; oyun, dans gibi aktiviteleri de kapsayan bir araç olarak benimsenmiştir. Bu dönemdeki gelişim hızı psikomotor olgunluğa ve duygusal etkinliklere bağlıdır.

Yedi yaşından on yaşına kadar olgunlaşmış olan temel becerilerini birleştirerek sporla ilgili beceriler de kullanma başlar. Kuvvet, dayanıklılık, hız, denge gibi özelliklerin gelişmesiyle performans artar. Değişik hızlarda ip atlama, taş sektirme ve top fırlatma gibi harekeler bu evrimin tipik geçiş hareketleridir. Hareketler giderek daha karmaşık ve spor türüne özgü seçilmeye başlanır. 11 yaşından sonra beceri gelişmesinde bireysel farklılıklar ve bir branşa (statüye bağlı olarak) yönelme ortaya çıkar. Kapsamlı alıştırma ile yeni birçok hareket öğrenilmiş ve pekiştirilmiş olur. Çocuklar, hareket becerilerini öğrenmeye ve yarışmaya çok isteklidirler. Daha sonraki yaşlarda ise spor dalına özgü hareketler ve becerilerle yaşlara göre spor dalları söz konusu olur.

KAYNAKÇA

* Psikomotor Gelişim – Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi Kitapçığı – T.C. Milli Eğitim Bakanlığı

- PDF olarak indirmek için tıklayınız.

Bu yazı, 23.06.2012 tarihinde, Bilgi Bankası, Çocuğun Gelişimi kategorisi altında, alçakgönüllülük, anne, aşağılık, baba, başarı, başarısızlık, bilişsel, cevap, cinsel kimlik, cinsel rol, cinsellik, çocuk, davranış, denise boyd, dönem, dünya, duygu, ebeveyn, ergenlik, erikson, eşya, evre, fikir, Gallahue, gelişim, gelişim psikolojisi, gerçek dünya, girişimcilik, görüş, güven, güvensizlik, hayat, helen bee, insan, kaknüs, kimlik, kimlik gelişimi, kritik dönem, kuşku, mesleki kimlik, önem, özerklik,

Ay arkadaslar kusura bakmayin sadece ilk kismi ilkel hareketler donemine kadar olan kismi ginderecektim telefonun azizligi:)
Ama bunlar sadece ortalamalar benim yegenim hic emeklemedi bir yasinda dogrudan yurudu mesela her cocugun one cikan yetenekleri farkli oluyor. Bir de soyle bir sey okumustum eger cocuk erken konusursa gec yururmus ve tam tersi, bilmiyorum ne kadar dogru.

ayyy cok hoş sun !ben de ilk kismi okudum.baktim oku oku bitmiyi vazgectim

Doğru biliyorsunuz çünkü bebek beynini bir tanesiyle daha fazla meşgul ediyor ona odaklanıyor. Konuşmaya yorarsa kendini yürüme arka plana geçiyor, ama yürümeye odaklanıyorsa konuşma arka plana geçiyor :))

Evet okunacak gibi degil:)
2-3 yas ' İpe dört boncuk dizebilir' !:)
Bisey degil.universitede 4 senem bunlari okumakla gecti benim.0-6 yas arası sosyal gelisim,dil gelisimi,psiko motor gelisim vs vss.....ama neye yaradi?al iste hersey teoride kalmış.simdi bi bebeyle basa cikamiyorum..neden uyumuyo?neden hemen uyaniyo?neden az emmeye,emerken bakinmaya basladi????Allahtan internet diye bisey var.

Mwrhaba anneler.. bugin kontrolumuz vardi hecen hafta sol kulagimizda oltihap vardi malsef abtibiotik yardimiyla atlatmisiz... Inanilmaz huysuzdu ve surekli agliyordu allaha sukur gecti.. bazi annisler ek gidaya gecsekmi diye sormus kendi fikrimi solemek isterim. Benim bir aydir sutum yok ondan oncede varla yok arasi birseydi zaten ne yaptiysam olmadi. (Uzuntuden ve nazar degdigini dusunuyorum aslinda..) ve bugun dr a sordm ek gida veriymii diye ve bana ufak bir liste verdi.. benim fikrime gore eger bebeginiz sutunuzle doyuyorsa kesinlikle 6 aya kadar baska birsey vermeyin benim bebegim son zamanlarda mama ve etraftakilerin amaaan nasilsa dpgru duzgun emmiyor agzina sunu veriyom sunun tadina baksin demesiyle ve benim ilk cocigum olmasinin tecrubesizligiyle memeden tamamen kesilemeye baslamsti.. tabii her bebekte ayni sey olacak degil ama ek gidaya baslarsanz bence bebeginiz memeden yavas yavas spgumaya baslayacaktir.. ah keske. Sutum olsada ek gidaya baslamak zorunda kalmasaydim.. cok zoruma gidiyor

Ben de ayni sekilde dusunuyorum sut oldukca ek gida vermek de tattirmak da istemiyorum. Ama tabi sut bir noktada yari yolda birakacak. Sen de uzulme alabildigi kadar almis anne sutu yine de.

Anneler oglumun pipisi küçük bide katlaniyo yani burusuk gibi isediginde düz oluyo ama kilodanmidir yardimci olun doktora gidecem komşu dogustan sunnetli dedi ama isdeiginde ellediginde düz oluyo sordum gecende çocuk Cerrahisi ne sunnetlimi die yok dedi acaba kilodanmidir ole olmasi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…