2013 Mart Anneleri Paylaşım Alanı

Bizim...

• Ankete Katılan
    472
hoşbulduk,
ben önce 28 günde bir oluyordum birkaç ay 30 gün oldu geçen ay 28 gün.
32.gün test yaptırdım.
yarında test sonucunu alıcam bakalım ne kadar artmış 2 günde :26:
olsun tatlım önemli olan 2 kat artmış olması ki inşallah çok güzel değerinin haberiyle geleceksin

evet canım bende kk nın hesaplayıcısından yapmıştım daha evvel ama benim bebiş tüp bebek tedavisi ile nasip olduğu için belki dr um farklı bir tarih belirtir :26::44: kesinleşince haber vericem şimdilik 3 mart olarak kayıtlıyım listede

hoş geldin canım tebrik ederim gözleriniz aydın olsun sıkıntısız devam etsin inşallah gebeliğin

canım hoş geldin ALLAH razı olsun ne güzel moral oldun tavsiyelerde bulundun ayrıca yazını da okudum maşallah Rabbim sağlıkla analı-babalı büyütmeyi nasip etsin cici kızını

merhabalarrr başlığı gördüm koştum geldim,,ben de Allah'ın izniyle Mart başı annesi olacağımmmm...
hoş geldin canım tebrik ederim gözleriniz aydın olsun sıkıntısız devam etsin inşallah gebeliğin

canım bende yarın gidiyorum kese görmeye

aaaa ne güzel yarın bolca kese haberleri gelecek inşallah

teşekkürler

canım hoş geldin ALLAH razı olsun o güzel dualarına amin diyorum tavsiyelerin için desteğin için çok sağol sende sağlıkla , sıkıntısızca kucağına evladını alırsın inşallah

selam kızlar,
ben doktora gittim keseyi gördük kalp atışı için 10 gün sonra tekrar gel dedi, kan tahliline gerek yok kese gayet iyi görünüyo dedi, bizden haberler böyle
Edacığım haberini bekledik ohh maşallah kesemiz görülmüş gözünüz aydın yarın da ben göreceğim inşallah ayy çok heyecanlıı

Edacığım haberini bekledik ohh maşallah kesemiz görülmüş gözünüz aydın yarın da ben göreceğim inşallah ayy çok heyecanlıı

imş. görürsün canımm sonra pıt pıt atan kalbini dinlerizz

oh oh beraber gidiyoruz canım bende 10 gün sonra gitcem geri
Sürmeli pamuk şekeri ve çilek arkadaşımızı listede 2 kez eklemişsin nasıl oldu miden bu arada ilaçlar işe yaramıştır inşallah

bende merak ediyorum henüz ne zaman gideceğimi bilmiyorum tekrar tahlil yaptırcam
yarın tekrarlayacaksın demi canım testi hadi güzel değerin gelecek inşallah

Son düzenleme:

düzelttim tatlım

midemde fena değil aç karnına metpamid içiyorum biraz azalıyor.. bu kadarınada razıyım daha kötü bulanmasında

kızlar bu arada 10 gün sonra hollandadan annemler geliyor çok özledim ailemi en son geçen sene kasımda görmüştüm annemle babamı.. kardeşlerimi 1 senedir görmüyorum.. valla gün sayıyoruz birlikte

ben biraz dikkatliyimdir canım ellerine sağlık zahmet oldu sevindim canım ilaç işe yarasın beterinden de korusun hep sağlıkla keyifle devam edelim inşallah çok sevindim canım şimdiden gözlerin aydın ohh aile gibisi yok tatlım doyamıyoruz ki ne kadar hasret gidersekte peki annenler bebişinin haberini aldılar mı yoksa geldiklerinde mi süpriz yapıcaksın

Sağol canım benım

Söyledik benden önce k.v verdi müjdeyi

kızlar hepınıze hayırlı dogumlar hayırlısıyla bebklerınızı kucagınıxza alırsınız ınsallahhh

bu topıgı gorunce cok duygvulandım bende hamıle oldugumu fındıgıı gecen sene bugun ogrenmıstım sıdı 4 aylık olak uzere zaman ne cabuk gecıyor hepınıze hayırlı dogularr

canım hoş geldin amin o güzel duaların için ALLAH razı olsun maşallah bebeğin kucağında sağlıkla keyifle büyütmek nasip olsun inşallah öpüyorum bebeğini ve seni

Birinci 3 aylık dönemde bebeğin vücut içinde gelişimi

1.Hafta: Regliniz başladığında, hormonlarınız yumurta üretmesi için yumurtalığınızı uyarmaya başlar.
2.Hafta: Yumurtanız, fallop tüpünden aşağı doğru yolculuğuna başlar.
3.Hafta: Her bir yumurta dişidir (X kromozomu), ama eşiniz hem dişi, hem de erkek (Y kromozomu) sperm üretir Yumurtanızı bir X spermi döllerse kızınız, Y spermi döllerse oğlunuz olur.
4.Hafta: Hücreleri bölünen döllenmiş yumurtanız, rahminize doğru ilerler. İç hücreler embriyoyu meydana getirir. Dış hücrelerse plasentayı oluşturur.
5.Hafta: Bu haftada döllenmiş yumurta küçük bir nokta gibidir.
6.Hafta: Bebeğinizin kalbi atmaya başlar.
7.Hafta: Miniğiniz şimdi bir pirinç tanesi kadar. Ama kolları, bacakları ve beyni büyür.
8.Hafta: Artık bir üzüm tanesi büyüklüğünde. El ve ayak parmakları gelişmeye başlar.
9.Hafta: Yumuşak kıkırdak olarak kemikleri gelişir. Bebeğinizin şimdi minik bir yüzü var. Gözleri, iç kulakları ve burnu şekillenir.
10.Hafta: 4.5 cm uzunluğunda. El ve ayak bilekleri oluşurken, yumruğunu da kısmen sıkabilir.
11.Hafta: Bebeğinize artık cenin deniyor ve bu hafta 2.5 cm daha uzar. Gözlerindeki iris tabakası gelişir, ama gözkapakları kapalı olur.
12.Hafta: Bütün temel organları tamamen oluştu. Miniğiniz 6.6 cm uzunluğunda ve 15 gr ağırlığında.

Hamilelikte Beslenme , Sağlıklı ve Zararlı Yiyecekler...
Hamilelikte Beslenme

hamile olduğunuz dönemde yediklerinizin, bebeğinizin büyümesim ve gelişmesi, vücudunuzun da oluşan değişikliklerle başa çıkabilmesi için yeterli enerji ve gıdaları sağlayacak şekilde olmasına dikkat etmeniz gerekir. Bu makalede, hamile olduğunuz dönemde sağlıklı yiyecekler seçmenize yardımcı olacak pratik tavsiyeler bulunmaktadır.

Neler yemelisiniz?
Aşağıda sayılan türden çeşitli yiyecekler yemeye çalışmanız önemlidir:
• Bol miktarda meyve ve sebzeler (taze, donmuş, teneke kutuda konserve, kurutulmuş veya bir bardak meyve suyu) – günde en az beş porsiyon hedefleyin
• Bol miktarda ekmek, pirinç ve patates gibi nişastalı yiyecekler
• Örneğin yağsız et ve tavuk, balık (biri yağlı balık olmak üzere haftada en az iki kez balık yemeyi hedefleyin), yumurta ve bakliyat (örneğin fasulye ve mercimek) gibi protein. Bunlar aynı zamanda iyi birer demir kaynağıdır.
• Kahverengi ekmek, makarna, pirinç, bakliyat ve meyve ve sebzelerde bulunan bol miktarda lif – (bu kabızlığı önlemeye yardımcı olur)
• Süt, peynir ve yoğurt gibi, kalsiyum içeren süt ürünleri...

Fazladan demire gereksiniminiz var mı?
hamile kadınlarda demir eksikliği söz konusu olabilir. Bu yüzden bol miktarda demir açısından zengin yiyecekler seçmeye dikkat etmeniz gerekir. Demir açısından zengin bir yemek yerken aynı zamanda, C vitamini içeren yiyecekler veya bir bardak meyve suyu gibi içecekler de almaya çalışın. Bunlar vücudunuzun demiri özümlemesine yardımcı olur.
İyi demir kaynakları
• Kırmızı et
• Zenginleştirilmiş kahvaltı yiyecekleri
• Bakliyat
• Ekmek
• Yeşil sebzeler
Karaciğerde de bol miktarda demir olmasına karşın, hamile olduğunuz dönemde karaciğer yemekten kaçınmanız gerekir.

Vitamin hapı almanıza gerek var mı?

Hamileliğinizin 12. haftasına kadar her gün 400 mikrogram (mcg) tutarında folik asit hapı almanız gerekir. İdeal olarak, bu hapları hamilelikten önce almaya başlamış olmanız gerekir. Diyetinize yeşil sebzeler ve kahverengi pirinç, zenginleştirilmiş ekmek ve kahvaltı yemekleri gibi, folik asit içeren yiyecekler de dahil etmeniz gerekir.
Folik asidin, ‘spina bifida’ denen belkemiği hastalığı gibi nöral kanal bozuklukları riskini azalttığı görülmüştür. Folik asidini, multivitamin hapı kullanarak almak isterseniz, içerdiği folik asidin doğru miktarda olmasına dikkat edin. Unutmayın ki birden fazla multivitamin hapı alacak olursanız, bunlarda bulunan diğer vitaminlerden aşırı dozda almış olabilirsiniz. Ayrıca her gün 10 mcg D vitamini içeren haplar da almanız gerekir. En iyi D vitamini kaynağı yaz güneşidir (ancak yanmamaya dikkat edin!).
Dışarı çıktığınızda bütün cildinizi kapatıyorsanız özellikle D vitamini eksikliğiniz olabilir.

Kaçınmanız gereken yiyecekler var mı?

Hamileliğiniz döneminde, yüksek oranda, düşük, ölü doğum veya yeni doğan bebekte ciddi hastalığa neden olabilen bir mikrop olan listeria taşıyabilecek bazı yiyecekleri yememeniz gerekir. Aşağıdaki yiyeceklerden kaçınmayı unutmayın:
• ‘Camembert’, ‘Brie’ denen peynirlerle mavi damarlı peynir gibi yumuşak küflü peynirler. ‘Cheddar’ türü peynir gibi sert peynirlerle, ‘cottage cheese’ denen peynirlerin ve işlenmiş peynirlerin herhangi bir tehlikesi yoktur
• Pişirilmemiş veya az pişirilmiş hazır yemekler. Hazır yemekleri her tarafı iyice sıcak oluncaya kadar ısıtmaya dikkat edin.
Ayrıca aşağıdaki noktaları da akılda tutmanız gerekir:
• Çiğ yumurtayı ve çiğ ya da kısmen pişmiş yumurta içeren yiyecekleri yemekten kaçının. Yalnızca hem beyazı hem sarısı katılaşıncaya kadar iyice pişmiş yumurtaları yiyin. Bu, bir tür gıda zehirlenmesine yol açan salmonella riskinden kaçınmak için gereklidir.
• Çiğ etlere dokunduktan sonra daima ellerinizi yıkayın ve çiğ yiyecekleri, yenmeye hazır yiyeceklerden ayrı tutun. Bu, gıda zehirlenmesine yol açan örneğin
salmonella, campylobacter ve E.coli O157 gibi mikroplardan kaçınmak için gereklidir.
• Yalnızca iyice pişmiş et yemeye dikkat edin. Sosis ve kıyma yerken buna özellikle dikkat edin.
• Bahçede çalışırken veya kedinin kakasını yaptığı kumu temizlerken daima eldiven giyin ve daha sonra ellerinizi yıkayın. Bu, etlerde, kedi dışkısında ve toprakta bulunan bir parazitin yol açtığı toksoplasmosis denen bir enfeksiyondan kaçınmak için gereklidir. Toksoplasmosis, henüz doğmamış bebekler için zararlı olabilir.
• Çok fazla A vitamini almamaya dikkat edin. Bu, yüksek dozda multivitamin hapları almaktan ve karaciğer ile, karaciğer ürünleri yemekten kaçınmanız anlamına gelir. Bir miktar A vitaminine gereksiniminiz vardır. Ancak çok fazla miktarda alırsanız, fazla miktarda birikebilir ve hamilelik sırasında çok yüksek olabilir.
• Yediğiniz ton balığı miktarını sınırlamanız gerekir. Haftada (pişmiş 140gm ya da çiğ 170gm ağırlığında) bir tuna bifteği ya da haftada (her birinin süzülmüş ağırlığı yaklaşık 140gm olan) iki orta boy teneke kutu ton balığından fazla yemeyin. İki teneke kutu ton balığı, altı ton balığı sandviçi veya üç ton balığı salatası anlamına gelir. Bunun nedeni, bu balıklarda bulunan cıva miktarıdır. Yediğiniz balıkta bulunan cıvanın bir miktarı sütünüze karışır
ve yüksek miktarda cıva çok küçük bebeklerin sinir sisteminin gelişmesine zarar verebilir.
Aynı zamanda:
• Pasta ve bisküvi gibi yağ ve şeker oranı yüksek yiyeceklerden de kaçınmak iyi fikirdir. Ayrıca bu hamilelik sırasında fazla kilo almanızı önlemeye de yardımcı olabilir.
Bazı sağlıklı hafif yemekler ve yiyecekler
• Az yağlı yoğurtlar
• Sebze ve fasulye çorbaları
• Taze, konserve halinde veya örneğin kuru üzüm gibi kurutulmuş halde meyve.

Kafeini azaltmanız gerekir mi?
Her gün aldığınız kafein miktarını azaltmanız gerekir. Ancak tümüyle kesmenize gerek yoktur. Kafein, kahve, çay ve çikolata gibi bazı yiyecek ve sıcak içeceklerde doğal olarak bulunur. Ayrıca bazı yumuşak içeceklere ve ‘enerji’ veren içeceklere de katılır.
Günde 300 mg’dan fazla kafein almamak önemlidir. Çünkü yüksek miktarda kafein doğumda bebeğin kilosunun düşük olmasına ve hatta düşüklere yol açabilir.
Aşağıda sayılanlarda yaklaşık 300 mg kafein bulunur:
• 3 büyük bardak instant kahve (her biri 100 mg)
• 4 küçük bardak instant kahve (her biri 75mg)
• 3 bardak demlenmiş kahve (her biri 100 mg)
• 6 bardak çay (her biri 50 mg)
• 8 teneke kutu kola (her biri en fazla 40 mg)
• 4 teneke kutu ‘enerji’ verici içecek (her biri en fazla 80 mg)
• her biri 50 g ağırlığında 8 parmak çikolata
(her biri en fazla 50 mg)

Günde bir parmak çikolata yer, 3 bardak çay, bir teneke kutu kola ve bir küçük bardak instant kahve içerseniz, 300 mg olan azami kafein miktarına ulaşmış olursunuz. Bazı soğuk algınlığı ve grip ilaçlarında da kafein bulunduğunu unutmayın.

Alkolü azaltmanız gerekir mi?
Haftada bir veya iki kez, 1 veya 2 birimden fazla alkol içmemeniz gerekir. Küçük bir bardak şarap ya da 25 ml tutarında damıtılmış alkollü içkiler, bir ünite oluşturur.
Ne kadar kilo alabilirsiniz?
Her kadının aldığı kilo miktarı değişik olur. Ancak bütün hamilelik döneminde 10-12 kg’dan fazla almamanız gerekir. Fazla kilo alırsanız bu sağlığınızı etkileyebilir ve tansiyonunuzu yükseltebilir. Aynı derecede, rejim yapmaya çalışmamanız da önemlidir.

Hamilelikte Yenilmemesi Gerekenler
Çok iyi pişmemiş ya da çiğ et türü gıdalar

Yasaklı besinlerin başında çok iyi pişmemiş ya da çiğ et türü gıdalar gelmektedir. Etlerin çok iyi pişirilmiş olmasına özen göstermeniz lazım. Sucuk, salam, sosis,pastırma gibi şarküteri ürünlerinden uzak durmaya çalışın.İlla ki canınız çok çektiyse az miktarda ve mutlaka pişirerek yemeniz gerekmektedir. Çiğ ette içerisinde bulunan toksoplazma adı taşıyan parazit düşüklere sebep olabiliyor. Ayrıca, hamileliğin ilk döneminde bu paraziti alan bebekler, sağırlık, yüksek ateş, sarılık, çeşitli solunum yolu, göz ve sinir sistemi hastalıkları olasılığı ile yüz yüze kalabiliyorlar.

Pastorize olmamış gıdalar

Pastörize olmamış gıdalardan almayınız. Pastörize olmayan sütten yapılan peynirlerde (yumuşak peynirler) listeria adlı bakteri bulunmaktadır. Bu bakteri, düşük, erken doğum ve doğum kusurlarına yol açıyor. Peynir alırken ambalajını okuyarak alın, ‘pastörize sütten yapılmıştır’ ibaresini mutlaka görmeye çalışın.

Pişmiş Yumurta

Yumurta dikkatli tüketilmesi gereken bir besin türü. Yumurtayı iyice pişirin. Aksi taktirde, çiğ ve az pişmiş yumurta, şiddetli besin zehirlenmesine neden olan salmonella bakterisinin kaynağı olabilir. Salmonella, genelde ishal, bulantı, kusma ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir ve besin zehirlemelerine yol açmaktadır.

Pişmemiş balık ve füme yapılmış balık

Gebelikte deniz ürünleri tüketimine oldukça dikkat ediniz. Çiğ deniz ürünleri, zehirlenmeye neden olabileceği için midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünlerini yememek gerekiyor. Balık tercih ederken ise mevsim balıklarını tercih etmek ve civa içeren ton balığından kesinlikle uzak durmakta fayda var. Pişmemiş balık ya da füme balık yemeyin.

Siyah çay

Siyah çaydan olabildiğince uzak durun. Türk kadınlarında oldukça sık rastlana kansızlık ve demir eksikliği gebelik döneminde daha da sık görülmektedir. Demir emilimini azalttığı için mümkün olduğu kadar çaydan uzak durun. Eğer tiryakiyseniz en azından açık yada limon takviyeli çay için.

Gazlı İçecekler ve Kahve

Kahve ve gazlı içecek gibi kafeinli içeceklerden uzak durmak alışkanlık haline gelmeli gebelik döneminde. Kahve keyfinden vazgeçemiyorsanız kafeinsiz tercih edin ve bu içme işi de olabildiğince ölçülü olsun. Çünkü, yüksek seviyelerde kafein, erken doğum ve düşüğe sebep olabiliyor.

Hazır meyve suları

Hazır meyve sularını tercih etmeyin. Aşırı şekerli hazır meyve suları yerine kendi meyve suyunuzu oluşturun.

Bitki çaylarını seçerken özen gösterin

Bitki çayı içerken oldukça dikkatli olun. Özellikle adaçayı kesinlikle tüketmeyin. Ihlamur ve rezene dışında fazla bitki çayı tercih etmeyin. Açık satılan karışımlardan ve kaynağını bilmediğiniz bitki çaylarından denemeyin bile…

diyet ürünleri ve yapay tatlandırıcılar

Gebelik süresince aşırı kilo alma kaygısı tüm kadınların ortak sorunu. Ancak, uzmanlar hamileyken diyet ürünleri ve tatlandırıcılar kullanılmasını önermiyorlar. diyet ürünleri hem anneye hem de bebeğe zarar veren çeşitli katkı maddeleri muhteva etmekte.

Sigara

Sigara yasakların en başta geleni ve en büyük sorun oluşturanı… Sigara, en başta bebeğin doğum kilosunun düşük olmasına sebebiyet veriyor ve günde dört taneden fazla içilen sigara, bebekte sakatlıklara sebep oluyor. Ayrıca, hamileler ellerinden geldiğince sigara içilen ortamlardan uzak durmalıdır.

Örnek yemek listesi :

SABAH:

1 bardak süt,
1 yumurta,
1 dilim peynir,
1 orta dilim ekmek,
1 domates, 1 salatalık, maydanoz, yeşil biber, dereotu v.b

KUŞLUK:
1 meyve + 1 bardak ayran + 1 ince dilim ekmek

ÖĞLE:
1 Porsiyon etli kurubaklagil yemeği
1 porsiyon pilav veya makarna
1 bardak ayran
1 porsiyon salata
1 orta dilim ekmek ,1 adet meyve

İKİNDİ:
1 dilim ekmek+ 1 dilim peynir + domates , salatalık + 1meyve

AKŞAM:
1 porsiyon et, balık, tavuk (sebzeli)
1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği
1 bardak ayran,
1 porsiyon salata , 1orta dilim ekmek

GECE:
1 su bardağı süt veya 1 porsiyon sütlü tatlı + 1 porsiyon meyve Kahvaltıda veya ara öğünlerde 5 zeytin, 1tatlı kaşığı bal, pekmez, reçel tüketilebilir. 1 porsiyon meyve 1orta boy elma, portakal veya küçük bir salkım üzüm, ince bir dilim karpuz veya kavun, yarım muz veya greyfrut olabilir. Gebelikte Beslenmede Dikkat Edilecek Noktalar

Çay, kahve gibi içeceklerin yemekle birlikte tüketiminizi azaltıp, yerine ayran, süt, meyve sularını tercih ediniz. Her öğünde mutlaka C vitamini kaynakları tüketiniz.

Sebze, meyve, kuru baklagilleri iyice yıkamadan tüketmeyiniz. Sebzelerin ,makarnanın haşlama sularını dökmeyiniz, ya suyunu çektirerek pişiriniz ya da sularını çorbalarda kullanınız. Sigara, alkol kullanmayınız, sigara dumanına maruz kalmayınız.

Yemeklerde iyotlu tuz kullanınız. Tansiyon yüksekliklerinde yemekleri tuzsuz pişiriniz. Hazır gıdalardan kaçınıp doğal besinler tüketiniz. Hazır içecekler, hazır çorbalar, ve mevsimi olmayan sebze ve meyveleri tüketmeyiniz. Et, balık, tavuk, kuru baklagil tüketimini birer gün ara ile yaparak tek düzelikten kurtulup bıkkınlık yaratmadan doğru besleniniz.

Süt içemiyorsanız yoğurt veya ayran tüketiniz. Peynir yerine çökelek tüketebilirsiniz. Yağda kızarmış hamur tatlıları yerine, meyve veya sütlü tatlıları tercih ediniz.

UNUTMAYINIZ! Annenin ve bebeğin sağlıklı olmaları; annelerin gebelik öncesi sağlığı, besin yedeklerinin durumu ve gebelik boyunca kendileri ve bebekleri için yeterli ve dengeli beslenmelerine doğrudan bağlıdır. BEBEĞİNİZ SİZİN YEDİKLERİNİZDİR.

Hazırlayan : Prof.Dr. Hakan Şatıroğlu
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
kadın Hastalıkları ve doğum Ana Bilim Dalı

İlk 3 ayda En Yararlı ve En Zararlı Besinler

En Yararlı Besinler

Tadı ağır olmayan peynirler
( Örn. Mozzarella , dil peyniri)

%100 Tam buğday ekmeği

Soğuk kahvaltılık gevrek

Çökelek peyniri

Kraker

İyi pişmiş balık, Yağsız et iyi pişmiş

Meyve, meyve suyu

Makarna

Süt

En Zararlı Besinler

Brokoli

Dolmalık biber

Brüksel lahanası

Çikolata

Kahve

Mantar

soğan

Sarımsak, nane gibi baharatlar

Çiğ olarak et,balık,kabuklu deniz ürünleri, yumurta

Çay

kızlar kabızlık için günde 1-2 tane kuru incir yiyin yoksa kuru kayısı
mide yanması için boooooollllllllllll suuuuuuuuuuu:) özellikle ilk 3 ay vücut bebeği tanıma aşamasında olduğu için tüm organlar tepki verebiliyormuş.
geceleri rahat uyumak istiyorsanız sola dönüp yatmaya alıştırın şimdiden kendinizi

Günde 1.5-2 litre sıvı almak böbreklerimizin sağlıklı çalışması için gerekli olduğu gibi, anne adaylarının zaman zaman sorunu haline gelebilen kabızlığı da engellemenizi sağlar.

Suyun yanı sıra tüketebileceğiniz birçok sıvı vardır.

Bitki çayları:
Tükettiğiniz miktarlar ölçülü olsun. Bunların bazıları rahat uyumanızı kolaylaştırabilir. Herkesin ağız tadına uygun seçenekler olabilir: Verbena (mine çiçeği), ıhlamur, papatya çayı, portakal çiçeği.
Bir ufak uyarı: Nane çayları önerilmemektedir. Ayrıca medikal etkileri olan ürünlerin tüketilmesinden kaçınmalısınız.

Çorbalar: Sebze çorbaları çok fazla kaynatılmadıkları sürece kalorileri düşük, sebzedeki minerallerden yana zengindir. Yağsız et çorbaları mide sıvılarının salgılanmasını uyarıcı bir etki sağlar.

Taze meyve suları: Vitamin bakımından zengindirler. Ancak, lütfen meyve sularını, meyve aroması katılmış içeceklerle karıştırmayın. Limonata, nektarlar veya gazlı içecekler gibi meyve aroması ile yapılan içeceklerde vitamin içeriği düşük, şeker miktarı çok fazladır. Hatta taze meyve sularında bile aşırıya kaçmamalısınız: Meyvenin kendisi zaten şekerden yana zengindir

Alıntıdır.

Hamilelik boyunca çay ve kahve tüketiminizi sınırlamanızı öneriyoruz.

Kahve tüketiminizi günde 1-2 fincana indirmeniz çok doğru olacaktır. Hamilelik kafeine duyarlılığınızı artıracağından uykunuz ve kalp ritminiz bundan olumsuz etkilenebilir. Günde 5 fincandan fazla kahve tüketimi sigara ile eşdeğer riskler taşımaktadır (düşük yapma riski veya düşük doğum kilolu bebek gibi).

Kahve gibi, çay da uyarıcı bir maddedir. Ayrıca çay bağırsaktaki demirin kana karışmasını da sınırlar. Çay çok açık içilmeli veya çay yerine papatya çayı, ıhlamur, verbena veya portakal çiçeği çayı içilmelidir. .

Tıpkı sigara gibi hamilelik boyunca alkol tüketimi de kesinlikle önerilmemektedir.

Hamilelikte kullanılması sakıncalı olan bitkiler

Bitki Olası etkisi
Aloe Vera Yaprakları müshil etkisi gösterdiğinden ağızdan alınmamalıdır
Sarı çiğdem, Cohosh, (Colichicum autumnale) Yüksek dozlarda alındığında hücre bölünmesini etkileyerek doğum defektlerine neden olabilir.
Fesleğen (reyhan) yağı Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir.
Kanotu (Sanguinaria canadensis) Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir. Kusmaya neden olabilir.
Aslan kulağı (Caulophyllum thalictroides) Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir.
Karanfil yağı Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir.
Eşekkulağı, karakafes (Symphytum officinale) Bebek için toksik maddler içerdiğinden kullanılmamalıdır.
Pamuk kökü (Gossypium herbaceum) Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir.
Dong quai (Angelica polymorpha var. sinensis) Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir.
Koyungözü (Tanacetum parthenium) Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir..
Kırlangıç otu (Chelidonium majus) Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir..
Ardıç ve ardıç yağı (Juniperus communis) Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir.
Ökseotu (Viscum album) Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir. İçerdiği toksik maddeler plasentadan bebeğe geçebilir.
Yarpuz (Hedeoma pulegioides) Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir.
Kınakına (Cinchona officinalis) Geçmişte sıtma tedavisinde kullanılan bu bitki körlük ve komaya neden olabilir.
Yalancı Ginseng (Panax notoginseng) doğum anomalilerine neden olabilir.
Sedefotu (Ruta graveolens) Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir.
Kafuriye (Artemisia abrotanum) Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir. doğum anomalilerine neden olabilir.
Adasoğanı (Urginea maritima) Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir. doğum anomalilerine neden olabilir.
Solucan otu(Tanacetum vulgare) Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir. doğum anomalilerine neden olabilir.
Yabani yer elması (Diascorea villosa) Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir.

Hamilelikte aşırı miktarlarda kullanılması zararlı olabilecek bitkiler.

Bitki Olası etkisi
Akçaağaç (Rhamnus frangula) Çok kuvvetli bir müshildir ve bu nedenle yüksek dozlarda uzun süre kullanılmamalıdır.
Melekotu (Angelica archangelica) Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır ancak düşük dozlarda ve yemeklerde kullanılabilir.
Anason ve anason tohumu yağı (Pimpinella anisum) Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır, düşük dozlarda ve yemeklerde kullanılabilir ancak yağı kullanılmamalıdır.
Kimyon (Carum carvi) Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır ancak düşük dozlarda ve yemeklerde kullanılabilir.
Akdiken kabuğu (Rhamnus purshiana) Çok kuvvetli bir müshildir ve bu nedenle yüksek dozlarda uzun süre kullanılmamalıdır.
Kereviz tohumu ve yağı (Apium graveolens) Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır ancak düşük dozlarda ve yemeklerde kullanılabilir.
Papatya yağı Rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır ancak papatya çayı içilebilir.
Tarçın (Cinnamomum zeylanicum) Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır ancak düşük dozlarda ve yemeklerde kullanılabilir.
Çuha Çiçeği(Primula veris) Çok kuvvetli bir müshildir ve bu nedenle yüksek dozlarda uzun süre kullanılmamalıdır.
Rezene ve rezene yağı Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır ancak düşük dozlarda ve yemeklerde kullanılabilir.
Çemenotu (Trigonella foenum-graecum) Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır ancak düşük dozlarda ve yemeklerde kullanılabilir.
Sarımsak(Allium sativa) Yüksek miktarlarda tüketilmesi mşde yanmasına neden olabileceği gibi emzirme döneminde süte kendine özgü kokusunu verebilir.
Yasemin yağı Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır.
Kore Ginsengi (Panax ginseng) Yüksek dozlarda alınması kız bebekte erkeklik hormonlarının yükselmesine neden olabilir.
Lavanta (Lavendula argustifolia) Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır ancak düşük dozlarda ve yemeklerde kullanılabilir.
Meyankökü (Glycyrrhiza glabra) Yüksek dozlarda kan basıncını arttırabilir.
Yaban kerevizi (Levisticum officinale) Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır ancak düşük dozlarda ve yemeklerde kullanılabilir.
Mercanköşk, keklik otu (Origanum vulgare) Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır ancak düşük dozlarda ve yemeklerde kullanılabilir.
Sarısakız, mür (Commiphora molmol) Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır ancak düşük dozlarda ve yemeklerde kullanılabilir.
Maydonoz (Petroselinum crispum) Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı ve fetusu irrite edici etkisi vardır ancak düşük dozlarda ve yemeklerde kullanılabilir.
Nane yağı Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır ancak kuru nane ya da nane yaprağı yemeklerde kullanılabilir. nane yağı ise kullanılmamalıdır.
Ahududu yaprağı ve çayı (Rubus idaeus) Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır. Doğumu kolaylaştırmak için kullanılabilir.
Ravent kökü(Rheum palmatum) Çok kuvvetli bir müshildir ve bu nedenle yüksek dozlarda uzun süre kullanılmamalıdır.
Biberiye ve biberiye yağı Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır ancak düşük dozlarda ve yemeklerde kullanılabilir.
Safran (Crocus sativa) Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır ancak düşük dozlarda ve yemeklerde kullanılabilir.
Adaçayı Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır ancak düşük dozlarda ve yemeklerde kullanılabilir.
Sinameki (Senna alexandrina) Çok kuvvetli bir müshildir ve bu nedenle yüksek dozlarda uzun süre kullanılmamalıdır.
Siyah çay(Camellia sinensis) Fazla miktarda alınması çarpıntıya neden olabilir.
Kekik yağı (Thymus vulgaris) Rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi olabilir ancak kuru kekik yemeklerde kullanılabilir.
Mine çiçeği (Verbene officinalis) Yüksek dozlarda rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır ancak düşük dozlarda ve yemeklerde kullanılabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…