ışten gebelik nedeniyle çıkarılmanız Anayasaya ve ış Yasasına aykırı olduğu gibi Avrupa ınsan Hakları Sözleşmesi'ne göre de ayrımcılıktır, insan hakkı ihlalidir.
Fakat Avrupa ınsan Hakları Mahkemesi'ne başvurabilmek için öncelikle ulusal mahkemeler önünde davanızı açmanız ve kesin karar almanız gerekmektedir. AıHS 35. maddeye göre ancak iç hukuk yollarının tüketilmesinden sonra ve kesin karardan itibaren 6 aylık süre içinde AıHM'ye başvurulabilir. Eğer dava sürüncemede bırakılırsa kesin karar almadan da başvurulabilir.
ış Yasasının 5/6 hükmüne göre iş ilişkisinde veya sona ermesinde gebelik nedeniyle ayrımcılık yasağına aykırı davranıldığı takdirde işçi, 4 aya kadar ücreti tutarında tazminat yanında yoksun kaldığı diğer haklarını da isteyebilir. Ayrımcılık yapıldığını işçi kanıtlamakla yükümlüdür ama eğer işçi bir ihlalin varlığı olasılığını güçlü gösteren bir durumu ortaya koyarsa aksini işveren kanıtlamakla yükümlü olur. Bu tazminat diğer tazminatlardan ayrıdır ve ayrımcılık uygulamasının yaptırımıdır.
Davanızda ayrımcılık yapıldığını ileri sürdüğünüzde Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Tür Ayrımcılığın Önlenmesine ılişkin Sözleşmenin uygulanması konusunda oluşturulan komiteye de başvurma olanağına sahip olursunuz.
Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesi için geçerli bir nedene dayandırılması gerekir, dayanmıyorsa işçi geçersiz fesih nedeniyle işe iadesini isteyebilir, mahkemece feshin geçersizliğine karar verilirse işveren işçinin başvurusu üzerine bir ay içinde işe başlatmazsa en az dört ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur. Geçersiz fesih aynı zamanda usulsüz olduğunda usulsüz fesih nedeniyle de tazminat istenebilir.
Yukarıdaki koşullar olayda mevcut değilse bile haksız fesih nedeniyle tazminat yanında bildirim süresine ait ödenmeyen ücret ile usulsüz fesih nedeniyle tazminat istemi de ileri sürülebilir.
Ayrıca ayrımcılık yasağının ihlali nedeniyle ış Yasası'nın 99. maddesine göre işverene idari para cezası yaptırımı uygulanır.
Haklarınızı güvenle kullanabilmek için bir avukattan yardım almanızı, mali gücünüz elverişli değilse bulunduğunuz ildeki baronun adli yardım servisine başvurmanızı öneriyoruz.
buyrun kızlarr okuyup bilgi edinelim