Anladım karavanacım, sen iyi ol da, gerisi önemli değil.
Cemy'nin kolu nasıl oldu?
Kujum, geçen hafta bir psikologla tanıştım ben, biraz sohbet ettik, burda da kısacık paylaştım konuştuklarımızı. Çocuğu konuşmaya yönlendirmek için, suyu işaret ettiğinde hemen vermeyip, su mu istiyorsun, su verir misin annecim mi diyecektin gibi şeyler söylemek gerekir dedi, yani çocuk leb demeden biz leblebiyi anlamayacakmışız. Asla bebekçe konuşmayın, ilerde dil gelişimi bozukluklarına bile yol açabilir dedi bir de...
Hırçınlık, biraz çocuğun yapısından kaynaklandığı gibi, anne babanın tutumundan da kaynaklanabilirmiş ama sizin böyle bir tutum içinde olduğunuzu sanmıyorum. Sürekli engellenme, bağırma, korkutma, anne baba arasında kavga olmasa bile küslük vb gibi durumlar çocuğu hırçınlaştırabilir dedi. Onun tek istediği büyümek, bizim gibi olmak, o yüzden büyük gibi davranın, sizin yaptıklarınızı yapmasına izin verin dedi. Oyuncakla oynamaktansa, gerçek şeyler ilgisini çeker, canına zarar vermedikçe serbest bırakın, çamaşır makinesi, ütü vb gibi eşyalar onun için en güzel oyunlardır dedi. Mümkün olduğu kadar sosyal ortamlara sokun, her gün dışarı çıkarın, enerjisini boşaltmasına izin verin, koşsun, düşsün, kendi kalksın dedi. Sevgi dolu ortamları olsun, anneanne babaanne dede sevgisini sonuna kadar yaşasın dedi ki, sizin mevcut şartlarınızda bu mümkün değil.
Aklımda bunlar kaldı, bişiler daha hatırlarsam yazarım yine.