şeker hamurundan konuşulmuş daha öncelerde bende sabahtan beri şeker hamuru yapımını araştırıyorum bugün özgür şefin programında yaptılar bi pastaya 170 250 arası paralar hep sordumda kendim yapayım dedim ama biroz zor geldi bana ablam bu konularda daha becerikli doğum gününden önce gelirse izmir e bereber yaparız die düşünüyorum bitane buldum beğendi ama bebek için değilde biraz sade sanki
Pandispanya tarifi için sizlere sevgili Müge 'nin tarifini aynen aktarıyorum. Ben sadece değişiklik olarak sıcak su yerine madensuyu kullandım.
Malzemeler: 24' lük kalıp için
4 Adet Yumurta·
4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker·
3 Türk Kahvesi Fincanı Un·
1 Türk Kahvesi Fincanı Mısır veya Buğday Nişastası·
2 Yemek Kaşığı Kakao·
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ·
1/2 küçük çay bardağı madensuyu ·
1 Paket Kabartma Tozu·
1 Paket Vanilya
Yumurta aklarını ve sarılarını ayırıyorsunuz. Yumurta aklarını çırparak kar haline getiriyorsunuz.Diğer tarafta yumurta sarılarını ,vanilyayı ve şekeri ,iyice birbirine karışıp mayonez kıvamına gelene kadar çırpıyorsunuz.Daha sonra sıvıyağı ekliyorsunuz. Madensuyunu ekleyip fazla karıştırmadan kar halindeki yumurta aklarını ekliyorsunuz.tahta bir kaşıkla veya spatula ile karışımı fazla söndürmeden karıştırıp, elenmiş un+ nişasta + kabartmatozu + kakao karışımını ekliyorsunuz. Yine kaşık veya çırpma teli yardımı ile karışımı birbirine yedirip yağlanmış çemberinize döküyorsunuz.Önceden ısıtmış olduğunuz fırınınızda yaklaşık 40 dk. pişiriyorsunuz. Pişirme sürecini yine de kendinizin takip etmesinde yarar var çünkü herkesin fırınının pişirme ayarı farklıdır. ıki katlı pasta yapacağınız zaman ben genelde 26'lık ve 18'lik 2 pandispanya pişiriyorum. 26'lık kalıp için 1,5 ölçü kullanıyorum.
Pandispanyalarınızı kremalayacağınız günden en az 1 gün öncesinden pişirmenizde fayda var.Dinlenmiş olan pandispanyayı katlanrımak daha kolay olacaktır.
ARA KAT ıÇıN PASTACI KREMASI (2 katlı pastaya 1,5 ölçü yapmanız gerekiyor)
Malzemeler :
1/2 Lt. Süt
1 paket vanilya
1 tutam tuz
3 yumurta
40 gr.nişasta
75 gr.tozşeker
Yumurta akları ve sarılarını ayırın. Yumurta aklarını şeker ile kar haline gelene kadar çırpın. Diğer tarafta sütten bir miktar alarak nişasta + tuz + yumurta sarılarını karıştırın. Kalan sütü kaynama noktasına gelene kadar ısıtınç Ateşten alıp nişasta karışımını ekleyin.Sürekli karıştırarak pürüzsüz bir kıvamda 1 taşım kaynatın.Yine ateşten alıp kar halindeki yumurta aklarını dikkatlice ekleyin ve çırpma teli ile iyice birbirine yedirin. Kremanız hazır. Soğuduktan sonra ara krema olarak kullanabilirsiniz.
Bu ana tarife 50 gr.eritilmiş çikolata ekleyerek çikolatalı krema, 70 gr.Badem ezmesi (Marzipan) ekleyerek bademli krema , 60 gr.kavrulmuş ve ince çekilmiş fındık ekleyerek fındıklı krema yapabilirsiniz.
Pandispanyamız ve kremamız hazır olduğuna göre pastamızı kremalamaya geçebiliriz. Pandispanyanızın üstünü düz olması açısından traşladıktan sonra katlarına ayırın. Ben genelde ara katları portakal suyu ile ıslatmayı seviyorum. ıster portakal suyu, ister şekerli süt veya üzüm suyu (kullandığınız meyveye de bağlı) ile ıslatabilirsiniz. Çemberimizi tekrar alıyoruz.Bir kat pandispanyamızı yerleştiriyoruz. Islatıyoruz, ara kreması ve meyvemizi döşedikten sonra 2.kat pandispanyamızı ekliyoruz. Kaç kat yapacaksak katlarımızı bu şekilde tamamlıyoruz. Pandispanyamızın en alt katını ters çevirerek en üst kat olarak kullanmanızda yarar var. Daha düzgün oluyor. En üstü kremalamadan donması için buzdolabına yerleştiriyorsunuz. Sıra ikinci kat pastamıza geldi. ıkinci pastanızı da aynı şekilde çalışıyorsunuz.
DIŞ KAPLAMA KREMASI
Vanilyalı pasta yaparken dış kaplamasına Dr.Oetker'in vanilyalı pasta kremasını kullanıyorum.Hem tadı güzel, hem de tereyağ katılıyor.Dolayısıyla şeker hamuru kaplamasına uygun çabuk donan bir kremamız oluyor.Eğer çikolatalı krema kullandıysam genelde çikolata ganaj kullanıyorum kaplamada.
Pandispanyalarınızı çemberinden çıkarıp yağlı kremanız ile kapladıktan sonra 1 gece öncesinden buzdolabında bekletmenizi tavsiye ederim tabii vaktiniz olursa.Bazen son anda bir pasta siparişi olunca bu kadar dondurma süresi olamayabiliyor .
Gelelim Şeker Hamuru yapımına ;
60 ml.su
2 yemek kaşığı jelatin
120 ml.Glikoz yaklaşık
900 gr.ince çekilmiş pudra şekeri
1/2 çay kaşığı tylose (hamurun esnekliğini sağlıyor)
60 ml. Soğuk suya , 2 yemek kaşığı gibi jelatini serpiştirerek koyun. Jelatin tamamen suyu çekecek, yani kabınızı salladığınızda kıpırdayan su kalmayacak gibi düşünün. Sonra bu karışımı hafif yanan bir ocak, elektrikli ocak veya benmari de eritin. Jelatin eriyerek tekrar sıvı hale gelecek. Jelatin eriyince içerisine 120 ml glikozu ekleyin ve karıştırarak glikozunda çözünmesini sağlayın. Tüm malzemeler akışkan bir hale gelecektir,yoğun bir kıvamda olmaması gerekiyor. Bunları yaptığınızda karışım oldukça ısınmış olacaktır yani sıcak bir sıvı elde edeceksiniz ama kaynamamasına özellikle dikkat etmeniz gerekiyor.Kaynatırsanız jelatin etkisini kaybeder.Şimdi karışımınız hazır. Bu karışımınıza pudra şekerini ve tylose'u ilave etmeye başlayın ve tahta bir kaşık ile karıştırın. Ara ara şeker katarak karıştırın. Karışımınız biraz yoğun bir hal almaya başladığında ki bu yaklaşık 400-500 gr.şeker ekledikten sonra oluyor, tezgahınızı bol pudra şekerleyin ve karışımınızı tezgaha alıp elle yoğurmaya devam edin. Tezgaha yapışmayacak bir hal alana kadar pudra şekerini ara ara ekleyerek yoğurun. Hamurunuz hazır hale gelince streç folyo ile iyice hava almayacak şekilde kaplayın. Hamurunuzu kaplamadan en az 1 gün önce hazırlayın.Kendisini çekmesi açısından daha iyi olacaktır.