Kızlaaar, doğru bildiğimiz yanlışlardan biri de şu şu saatden sonra bişey yememeliyim! Bununla alakalı çook güzel ve aydınlatıcı bi yazı buldum,payşalmak istedim
“Akşam Yemeğini Ne Kadar Az Yersem O Kadar İyi” Mİ?
Hepsi yemek konusunda olmasa da hayatımız boyunca doğru olmadığını bildiğimiz halde inandığımız ve bir türlü kurtulamadığımız pek çok yanlış inancımız olduğunu söylemek gerçekçi bir itiraf sayılabilir. Bunların bir kısmı toplumda süregelen rivayetlerden kaynaklansa da, kitle iletişimin günümüzde aldığı şekil bilgi kirliliğine ayrı bir boyut katmıştır. Medyanın ve online iletişim araçlarının yaydıkları hız ve ulaştırdıkları kitle sayısı arttıkça bilgi, bilir kişiler tarafından kontrol edilmesi imkansız hale gelmiştir. Bu nedenle hala, eksik bilgiden kaynaklanan pek çok önerme sosyal çevrede yankı bulmakta ve bir süre sonra kalıplaşıp kabul görmektedir. Özellikle dengeli beslenme gibi herkesi ilgilendiren bir çok konu başlığı da bu bilgi kirliliğinden payını düşeni almaktadır. Bizim bugün ele alacağımız konu ise, belki de dengeli beslenmeyle ilgili en yaygın yanlış düşünce olan akşam yemeğinin yenilmemesi ve 20.00’ dan sonra yenilecek besinlerin yağ olarak depolandığı düşüncesidir.
Alınan enerji, harcanan enerjiden az ise kişi kilo verir; tersi durumda ise kilo alır.
Oysa ki kilo verme mantığı çok basittir. Vücuttaki enerji dengesine göre alınan enerji, harcanan enerjiden az ise kişi kilo verir; tersi durumda ise kilo alır. Dolayısıyla ihtiyaçtan fazla kalori alındığı takdirde vücut bunu saate bakmadan depo edecektir. Gün içinde diyet yapmak adı altında alınması gereken besinler alınmadığında vücut, gece geç saatlerde ihtiyacı karşılamak amacıyla beyne acıkma sinyali gönderir. Böylece açlığın hızlıca giderilmesi için bireyler geç saatlerde tatlı ve abur cubur gibi besinlere yönelir. Kişinin kendini engelleyip aç yattığı durumlarda ise uyumada zorluk çekilerek sonraki güne yorgun başlanılmasına neden olur. Bu kısır döngü kişiyi fiziksel ve psikolojik olarak yorar ve disipline olarak süregelen diyetin bozulmasına, hatta enerji alımı için fazla kalorili besinlere yönelmesine neden olur. Bu nedenle öğünleri düzenli tüketmek ve bir öğünde ihtiyacın üstünde tüketim yapmamak kilo vermenin en kalıcı ve uzun süreli çözümüdür. Kısacası suçlu olan akşam yemeği değil öğünlerin dağılımındaki dengesizlik sonucu aşırı açlık durumu ve sonrasında yapılan yanlış tercihlerdir.
Akşam yemeği yatmadan 4 saat önce bitmiş olmalıdır
Akşam yemeği yatmadan 4 saat önce yani 19.00 gibi bitmiş olmalıdır. Protein ve yağ içeriği yüksek olan etlerin sindirimi uzun sürdüğünden akşam yemeğinde sebze yemeklerini tercih edilmesinde fayda var.
Yatmadan 2 saat öncesine kadar da son ara öğün de atlanılmamalıdır. Meyve ve süt sindirim kolaylığı ve kolay sindirimi açısından bu öğünde tüketilmesi tavsiye edilen bir kombinasyondur.
Akşam yemeğini geçiştirmek veya hiç yapmamak, size daha fazla kilo kaybettirmez
Akşam yemeğini geçiştirmek veya hiç yapmamak, bilinenin aksine size daha fazla kilo kaybettirmez. Metabolizmanın yavaşlamasına, ihtiyaç duyulan besin ögelerinin alınamamasına ve gece geç saatlerde acıkılmasına sebep olur.
Öğünlerinizi saatinde ve uygun miktarlarda yapmak kilo kaybının ve en önemlisi sağlıklı yaşamın tek uzun süreli ve kalıcı yoludur. Akşamları doğru zamanda, doğru yemek yemelisiniz.
https://www.diyetkolik.com/egitim/makale/137/aksam-yemegini-ne-kadar-az-yersem-o-kadar-iyi-mi/