İlköğretim Yorum ve Soruları 1.sınıf

Bu yıl sınıflarda çok minnaklar var. 2017 li çocukların velilerine sabırlar diliyorum. Parmak eklem ve kıkırdakları henüz o kadar hazır değil bu kadar yazı yazmaya. Benim kızım da büyük. 2016 ocaklı. Kendi kendine yapıyor herşeyi. Beslenme kutusunu bile hazırlıyor Erken başlatmak eşittir ödev sıkıntısı. Sonra travma kalıyor çocukta.
 
İlk günden ödev verilmesi ne kadar anlamsız olmuş. Hepsini yapmasın,bir kısmını yapsın öyle bırakın.
1. Sınıflar 1 hafta erken başlıyorlar ilk hafta uyum haftası oyunla okulu tanıtmakla vs geçiyor onlar için ilk gün olmuyor sanırım. Bir de çizgilerin üzerinden geçme ödevleri veriliyor genellikle ama çok minikler yine de zorlanıyorlar tabi ki
 
İlk günden ödev verilmesi ne kadar anlamsız olmuş. Hepsini yapmasın,bir kısmını yapsın öyle bırakın.
Yahu ödev dediği birkaç tane çizgi aslında. O kadarı da normal. 2. Haftaları. Hafiften sorumluluk alsın, el göz koordinasyonu gelişsin diye. Ama çocuk ufak başladıysa onu bile zor yapar. 1 yıl erken başlatmak da moda oldu. Bence bunun önüne geçilirse herkes rahat edecek.
 

Zamanla alışıyorlar 1. Sınıf maalesef çok zor benimde kızım 1. Sınıfa giderken oğlum bebekti çok zor geçiyordu kalemlerini defterlerini sevdiği karakterli olanlardan seçmeye çalışın biraz olsun hevesleniyorlar daha ilk günler olduğu için onlar da ne olduğunu anlamaya çalışıyor biraz daha zaman geçince özellikle harflerde 2-3 harf grubu bitip yazmanın okumanın tadına varıp başardıklarını görünce hevesleniyorlar biraz fazla sabır gerekiyor bu dönemde Allah kolaylık versin
 
Malzeme teslimatı yeni bitiyor.
İlk hafta öyle geçiyor ever ve birden yazdan kışa geçmeyen, arada sonbaharı varken mevsimin, zart diye laylaylomun kesilip ödeve ciddiyete geçilmesi ne kadar doğru?

Hayır bir de çok merak ediyorum, onca saat okulda ne yapılıyor da eve ödev illa geliyor?
Büyük çocukta vallahi anlarım, detay öğrenir bilgi pekişir vs.
Lakin günümüzde daha dün okula başlayıp eline kalem almamış çocuk yok, yoktur.
Varsa ona yönelik elbette alıştırma yapılır ama anasınıfında artık harfler yazılıp tanıtılıyor zaten.
Eksiği olanın, geride olanın ailesiyle özel konuşulup, desteklenmesi gerektiği, pratik için çokça alıştırma yapması gerektiği izah edilir.
Vallahi sıkıldı çocuklar senelerdir çiz çiz çiz çiz.
Onlar, hikayeleştirerek, oyun haline getirerek yeni bir şey gibi öğrenmek istiyorlar.
 
Son düzenleme:
Buradaki mesele verilenin çok olması. İki satır verilmiş olsa çocuğa çok zor gelmeyecek. Öğretmenler daha ilk günden satırlarca veriyor,gerek yok. Çocuğun gözü korkuyor yaşla alakalı bir durum değil. Aynı çizgiyi defalarca çizmenin anlamı yok,iki satır yeterli. Sizin çocuğunuz çok seviyor olabilir,her çocuk ödeve aynı tepkiyi vermiyor. Hoşlanmıyorlar. Hadi ödev deyince nefret ederek yapıyorlar bu da onları daha en başında okuldan soğutuyor.

Aslında 1 yıl erken başlatmak moda değil,8 yaşındaki çocukları 1 yıl geç başlatıyorlar,yeni moda bu.
 
Ama adı ğstünde uyum haftası zaten arkadaşlara ve öğretmene alışma haftası oluyor,hemen ders ödev olmamalı. Benim oğlan ikiye başladı,sadece kitap okumaları istenmiş. Bence doğrusu bu. Kaçıncı sınıf olursa olsun hemen sayfa sayfa çizgi çizmekten kim olsa nefret eder
 
Yok naz yapmıyorlar. Henüz parmakları hazır değil. Sınıfa bakıyorum geneli çok küçük. Eskiden bu kadar küçükleri almazlardı. Canları acıması o kadar normal ki.
Doğru şimdi çok hazırlıksız ve oyun çocukları ,dediğinize katılıyıyorum.Her halleriyle muhteşemlerEski düzen daha iyiydi sanırım bu arada
 
Benim kızım birinci sınıfı korona dönemine denk geldi. Ev ödevi yoktu çünkü her şey evdeydi çok şükür ki okul var şu an.

Bizim öğretmen hiç kasmadı. Ödeve boğmadi. Aldığımız okuma setinin dergilerini derste yaptılar. Kalanı ev ödevi oldu. Ev ödevi kitabı vardı yarısı bile bitmedi. Kızım ben bunu "biliyorum, okuya biliyorum yapmayacağım" dedi. Zordu ama geçiyor. Önemli olan çocuğu yıpratmamak.
 
Benimki de 2. Sınıf , dün istiklal marşını yazmışlar. Sınıfın hepsi ellerimiz yoruldu diye söylenmiş
 
Ya çok zeki maşallah,önemli olan okulunu ve öğretmenini sevmesi bence.Benim kızımda çoğu harfi tersten yazıp duruyordu mesela,öğretmeni dedi sakın müdahale etme zeka belirtisi bu yaptığısonrasında sınıfı yükseldikçe ilkokulda okulun sevilen ama yaramaz bir öğrensi olarak mezun oldu
 
Bizim henüz ödev verilmedi dün okulda çizgi çalışması yapmışlar, bugün E harfine pardon yeni sistemde E sesine geçecekler hatta evden oyuncak istediler anladığım kadarı ile oyunla öğretme modundalar, mesela Almanca dersinde resim çizdirmişler kendini tanıtmayı öğretmişler sözlü olarak videolardan da destek alarak. Olması gereken bence bu haftasonu genel tekrar maksatlı ev ödevi verilebilir ama eve her gün sayfalarca ödev vermek heleki tam gün eğitim alan çocuklar için çok yersiz.
 
Doğru şimdi çok hazırlıksız ve oyun çocukları ,dediğinize katılıyıyorum.Her halleriyle muhteşemlerEski düzen daha iyiydi sanırım bu arada
Evet bu sene de erkene mi çekildi bu iş sanki anlayamadım ben. Birşey var ama.. geçen sene almadıkları ayları bu sene almışlar.
 
Geçen yıl 8 yaşlar vardı evet. Ama bu yıl benim kızımın sınıfında küçükler daha fazla. 8 yaş hiç yok. O da iyi değil tabi ki. Ayırca kızımdan bir yaş küçükleri de almışlar. Arkadaşlardan başlatan da oldu.

Öğretmen baskısı başta olmak üzere Yaşla da çok ilgisi var ödev isteksizliğinin. Kızım çok sevmiyor o tarz şeyleri, ödev dendiği zaman o da tepkili tabi ki. Geçen yıl parmakları bir iki satıra bile dayanmazdı. Kendi kendine ödevini yapmazdı gitmiş olsaydı. 70 ay civarı parmaklar henüz tam oturmadığı için de canları acıyor. Yoksa satır dolusu yapmak zorunda değil. Bu konuda tüm satırları bitirmedi diye tepki gösterecek öğretmen ya yoktur yada çok azdır. Varsa da değiştirilmeyi hak eder.

Ne yaptığını bilen öğretmen oyunla sevdirir. Direk e ile başlatıp ödev verirse büyük olan çocuk da zaten bunalıma girebilir. Bizde ödev durumu olmadı çok şükür. Sınıfta yaptıkları etkinlik yarım kalırsa eve götürün demiş. O da bunun bitmesi gerektiğini biliyor. Geçen yıl asla bilemezdi. Ben yap desem de yapmazdı. Öğretmen de ödev amaçlı yapmamış belli ki sorumluluk için, nasıl davranmaları gerektiğini öğrenmeleri için düşünmüş. Birkaç çizgi çalışması da verdi. İstedikleri kadar dedi. Şimdi 65 aylık çocukla 80 aylık vaktinde başlayan çocuk bir olabilir mi? İlerleyen dönemlerdeki derslerde daha da çok yorulacaklar. Ben küçük başlaması mı büyük başlaması mı dersen büyük başlatmayı tercih ederim. Zaten hayatları boyunca okuyacaklar.
 
Yapabildiğini kadarını yapsın zorlamayın bence.
Öğretmenine de söyleyin durumu,zamanla arttırarak yaparsınız.
Kızım bu sene 5.sınıfta. 3.sınıfta öğretmeni dikte calışması gönderiyordu,1 sayfa upuzun bir metin,ben okuyordum o yazıyordu ama yoruluyordu tabi yazısı da okunamayacak hale geliyordu zorla yazdığı icin. Bir yazdırdım 2 yazdırdim,sonra öğretmenine anlatmıştım durumu,zorlamayın yapabildiği kadarını yapsın demişti. Sonra yarısına kadar ama dikkatli ve özenerek yapmaya başladı,zorla olunca savsaklıyorlar ve gerçekten yoruluyor olabilir. Bize kolay görünüyor ama onun icin zor.
 
Okula başlama yaşı 72 aydır aslında. Ben 38 yaşındayım,eskiden de buydu kural. 6 yaşı bitiren çocuk ilkokula başlar. Bence de olması gereken o. Kaç tane arkadaşım varsa 1. Sınıf velisi,geç yollayanlar hep pişman oldu. Çünkü çocuklar okula gitmek istemediler. Ben 71 aylık tam zamanında başlattım,çocuk koşarak gidiyor. Çünkü tam zamanıydı. Komşumun kızı 80 aylık 1. Sınıfa başladı geçen hafta,her sabah hastayım diyor gitmek istemiyor. Her işin bir zamanı var,gereğinden fazla bekletmek çocuklara zarar veriyor.

Tabi bu benim görüşüm ve emekli öğretmen annemin görüşü. İsteyen istediği gibi yollayabilir çocuğunu.
 
İlk haftadan 1 sayfa çalışma olmamalı maksat ödev sorumlulugu almasiysa çocugun. Verirsin ödev,aileye de dersin ki duzgünce yapabildikleri kadarını yapsınlar zorlamayın. Kimi 4 satır yapar,kimi 2 satır,kimi sayfanın yarısinda yorulup/sıkılıp bırakır farketmez ama ödev diye birşey var,evde yapılacak fikrini benimsemis olurlar.
Benim kızım anaokulunda asla sınırli boyama etkinliği yapmıyordu mesela,karalayip bitti diye bırakıyordu bir gün arkadaşı bizdeydi ikisi boyama yaparken bir baktım özenerek,taşırmadan boyamış,kızim okulda yapmıyordun sen bu şekilde boyama yapabiliyormuşsun neden yapmadın gibi bir sohbetimiz oldu,anne yapabiliyorum ama yapmak istemiyorum çok sıkıcı demişti.
İlkokulda da 1 sayfayı zevkle keyifle yazdığını bilmem,dikte calismalari bile 4-5 satırdan sonra çini yazısına donüyordu. Bırakıyordum orada zorlandiğını görünce. Yazısı da cok okunakli değildi, büyüklü kücüklu yaziyordu.
Şimdi 5.sınıfta inci gibi yazıyor,ajandasına baktım sabah,güzelce almış notlarını,gayet okunaklı. İsteyerek yapılınca her şeyi zamanla güzel yapabiliyor çocuklar.
Bıktırmamak gerek diye düşünüyorum
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…