Hamileyken işten çıkarılma

İşe iade ihtimaliniz olmadığı için doğum izniniz yandı ona yapılabilecek bir şey yok. Doğum izni hakkınız gelmeden işten çıkarıyorlar, hibrit çalıştıkları ve sizin gitme şansınız olmadığı için işe iade davası açmanızın da bir mantığı yok. Şu an uzaktan çalışan birçok kurumsal firma yapıyor bunu. Hibrite geçtik deyip önce işçilerin işe iade ihtimallerini ortadan kaldırıp sonra işten çıkarıyorlar. İşe iade davası açsalar ne diyecekler mahkemede? İşyeriyle aynı şehirde bile yaşamıyolar. Bu yüzden işveren açısından bakınca aşırı mantıklı. Gebelerin doğum öncesi 8, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere 4 ay ücretli izin hakları var. Hiç çalışmayan birine 4 ay maaş ödemek yerine kıdemi ihbarı verip göndermek her türlü onlar için kârlı. O yüzden hiçbir teklifinizi kabul edeceklerini düşünmüyorum.
Evet ikcı ve avukat arkadaşlarım da böyle söylüyor hamile olmam da durumu değiştirmiyor belki rapor alsam çıkış yapamazlar diyorum. İzindeki ücreti sgk ödemiyor mu? Zaten ufak yollu tehditi de aldım istersen hukuki olarak uğraş avukata sor vs dediler ama o zaman daha da sıkıntı. Rapor al diyorlar ama sebepsiz raporlarda da doktor hastane şikayet alıyormuş burda da hastane vermiyor o kadar rapor. Fmfliyim fizik tedavi bahanesiyle 15 15 rapor alabilirim belki. Heyet raporu vs dediler ona da bakacağım. Doğum izni olursa hem 4 aylık maaşım olacak yine 2 ay ihbar. Ayrıca mayıs haziran maaşı olacak. Amaaan be mi diyeyim bilmiyorum çok mu hesap yapıyorum. Bir de eminim tazminatı taksitle öderler 12 kişi çünkü. Onlar mutlu gidip iş bulacaklar benim bulma ihtimalim yok

Canım sen doğum izni bittikten sonra çıkarsınlar diyorsun ama ya doğum iznin bittikten sonra cikarmazlarsa gel çalış cikarmiyoruz derlerse ne yapacaksın 2 aylık bebeğinle farkli şehirde. Bu kez senin istifa etmeni isteyecekler hiç bı hakkını da alamazsın bence kabul et al haklarını sağlıcakla kucağına al bebeğini

Avukat arkadaşlarıma ikcılara sordum zaten ekstra ne talep edebilirsin dediler kendileri kabul ediyor tazminatı işe iade istemiyorsan yapacak bir şey yok zıtlaşırsın dediler. Dava uzun sürüyor evet. Ben hamile olduğum için bu süreçte beni işten çıkaramazlar diye umuyordum hep. Sözleşme gelmedi ama gidip arabulucuya ya da avukata gitmeyeyim mi? Bu doğum süresindeki maaşı sgk ödemiyo mu? Neden olmaz diyorlar bilmiyorum. Ben zaten işe iade istemiyorum tek istediğim doğum iznimdeki param. 4 aylık maaşım. 1 sene söylentileri var mesela. O zaman da ihbar tazminatı alamam herhalde.
Bana sadece SGK'dan yattı kurumsalda bi firmaydı. Ekstra maaş ödemliyor teknik olarak raporlusunuz. Maaşınızdan kesiliyor ve siz hiç çalışmsdığınız için maaş almıyorsunuz haliyle. SGK'dan yatan doğum izni param için O süreçte sgkyı arayıp telefonla sordum böyle açıklandı. Geçmiş son 12 aylık maaşım toplandı ve 12yr bölündü sonra onun her ay için 3te 2si doğum öncesi ve doğum sonrası olarak rapor ayrıldığı için doğum yapınca öncesi iznin parası yattı sonrası iznim bitince de onun parası yattı. Ben doğum sonrası işe devam etmeyeceğimi söyledim. O yüzden 28 haftada 2 haftalık yıllık iznim vardı ona çıkardılar 30 haftada doğum izni aldım ve bittikten sonraki gün işe gidip o gün istifamı verip çıktım. Hatta o kadar ki 3 aylık çocuğumla işe gidip yalandan çalıştırdılar beni. Tabii benimki sorunsuz giden bi süreçti. Anlayışlılardı. Sizin durumunuz daha farklı. Ama ödeme konusunda 2022den bu yana bi değişiklik yoksa böyle. Arkadaşım benden kıdemli ve yıllardır çalışanlarıydı benden 6 ay sonra doğumda alacağı SGK parası istifa edince alacağı kıdem tazminatından az olacağı için yıllık izinlerini kullandı, kıdem tazminatını aldı ve çıktı. Mesela kaybın 400 bin demişsiniz bunu çalışamayacağınız aylar için mi söylüyorsunuz?

Son düzenleme:
Sistem hala aynıdır diye tahmin ediyorum. Son 12 aylık brüt maaşınızın ortalamasının 3te 2sini hesaplayın. Çıkanı 4le çarpın SGK'dan yatacak ücret o kadar olacak. 400 bin diyelim çıkan ücret. 40 haftada doğum yapsanız 200 bin doğum yaptıktan sonra 200 bin izin bittikten sonra yatacak. Kıdem tazminatınız olscak mı? Kıdem tazminatı şu anki maaşınız×çalıştığınız yıl. Buna ek olarak izin kullanmazsanız yıllık izinden gelen ve ihbar tazminatı olacak. 2 seçeneği de hesaplayın. Çok büyük kayıplar çıkmıyosa o zaman bence işten çıkarılmayı kabul etmeniz sizin açınızdan daha avantajlı. Sadece maddi yönüne bakmayın. Zorunda kalarak doğuma kadar çalıştırsalar da en basiti mobinge maruz kalmanız, alacağınız bi ücret varsa bunu geciktirir, taksitlendirme tek süründürmek gibi saçma sapan şeylerle sizi yorabilirler.

Evet ikcı ve avukat arkadaşlarım da böyle söylüyor hamile olmam da durumu değiştirmiyor belki rapor alsam çıkış yapamazlar diyorum. İzindeki ücreti sgk ödemiyor mu? Zaten ufak yollu tehditi de aldım istersen hukuki olarak uğraş avukata sor vs dediler ama o zaman daha da sıkıntı. Rapor al diyorlar ama sebepsiz raporlarda da doktor hastane şikayet alıyormuş burda da hastane vermiyor o kadar rapor. Fmfliyim fizik tedavi bahanesiyle 15 15 rapor alabilirim belki. Heyet raporu vs dediler ona da bakacağım. Doğum izni olursa hem 4 aylık maaşım olacak yine 2 ay ihbar. Ayrıca mayıs haziran maaşı olacak. Amaaan be mi diyeyim bilmiyorum çok mu hesap yapıyorum. Bir de eminim tazminatı taksitle öderler 12 kişi çünkü. Onlar mutlu gidip iş bulacaklar benim bulma ihtimalim yok
Evet sgk ödüyor ücretli doğum iznini. Onu unutarak yazmışım o kısmı. Ancak sonra annelerin yarı zamanlı çalışma hakları oluyor. İşverenlerin hiç sevmediği şeyler. Doğum iznine ayrılan kişinin önemli bir pozisyonu varsa başka birini almak zorunda kalıyorlar, doğum izni biten kişi ben de dönecem işe dediğinde yeni aldıkları elemanı ne yapacaklar? İzne çıkan kişi önemli bir pozisyonda değilse zaten işten çıksın isterler. Yani gebeleri işten çıkarmak her türlü işlerine geliyor. Sizin işyeri hibrite geçerek kendi işlerini kolaylaştırmışlar. Hastaneden rapor alma kısımlarını, nasıl olduğunu hiç bilmiyorum inanın. Onu da belki bilen birileri yanıtlar.

Sistem hala aynıdır diye tahmin ediyorum. Son 12 aylık brüt maaşınızın ortalamasının 3te 2sini hesaplayın. Çıkanı 4le çarpın SGK'dan yatacak ücret o kadar olacak. 400 bin diyelim çıkan ücret. 40 haftada doğum yapsanız 200 bin doğum yaptıktan sonra 200 bin izin bittikten sonra yatacak. Kıdem tazminatınız olscak mı? Kıdem tazminatı şu anki maaşınız×çalıştığınız yıl. Buna ek olarak izin kullanmazsanız yıllık izinden gelen ve ihbar tazminatı olacak. 2 seçeneği de hesaplayın. Çok büyük kayıplar çıkmıyosa o zaman bence işten çıkarılmayı kabul etmeniz sizin açınızdan daha avantajlı. Sadece maddi yönüne bakmayın. Zorunda kalarak doğuma kadar çalıştırsalar da en basiti mobinge maruz kalmanız, alacağınız bi ücret varsa bunu geciktirir, taksitlendirme tek süründürmek gibi saçma sapan şeylerle sizi yorabilirler.
Bu şekilde 4 ay doğum izin param 140 ediyor ama ben hesabıma yatanı hesapladım. 3 ay daha maaş alırsam 174 oradan. Ayrıca nisan ve haziranda 2 ikramiye hakkımız var. Onlar da mayısta yıllık iznini kullan haziranda çık kıdem ve ihbarla dediler. Brüt 80lerde ama benim elime geçen 60. Ordan da ihbar ve kıdem 380 bin civarında herhalde

Canım sen doğum izni bittikten sonra çıkarsınlar diyorsun ama ya doğum iznin bittikten sonra cikarmazlarsa gel çalış cikarmiyoruz derlerse ne yapacaksın 2 aylık bebeğinle farkli şehirde. Bu kez senin istifa etmeni isteyecekler hiç bı hakkını da alamazsın bence kabul et al haklarını sağlıcakla kucağına al bebeğini
Zaten ben mecbur kabul etmeyeceğim haliyle çıkaracaklar. Ama haziranda yıllık izin kullandırtıp temmuzda izne çıkmak istiyorum. Sorun da bu onların bana yaptığı saçmalık

Bu şekilde 4 ay doğum izin param 140 ediyor ama ben hesabıma yatanı hesapladım. 3 ay daha maaş alırsam 174 oradan. Ayrıca nisan ve haziranda 2 ikramiye hakkımız var. Onlar da mayısta yıllık iznini kullan haziranda çık kıdem ve ihbarla dediler. Brüt 80lerde ama benim elime geçen 60. Ordan da ihbar ve kıdem 380 bin civarında herhalde
Bu hesapla sanki işten çıkarılmayı kabul etseniz daha iyi değil mi? İkramiyeler bi maaş kadar mı? Yine de ihbar ve kıdem yetişemiyor

Hesap için anlattığım yorumda yanlış yazmışım başta. 12 ayın ortalamasından sonra 12ye bölüp onun 3te 2sini hesaplayacaksınız. Yanlış hesaplamadınız dimi

Zaten ben mecbur kabul etmeyeceğim haliyle çıkaracaklar. Ama haziranda yıllık izin kullandırtıp temmuzda izne çıkmak istiyorum. Sorun da bu onların bana yaptığı saçmalık
Kıdeminiz ne kadar? Yazdıysanız da görmedim. Eğer kıdeminiz azsa kıdem ve ihbar almaktansa doğum izni ücreti daha mantıklı. Şöyle bir şey söyleseniz, ben kıdem ve ihbar almayayım beni temmuza kadar idare edin, ücretli izin bitimi kendim istifa edeyim deseniz ne derler? Yani kabul edeceklerini zannetmiyorum sonuçta istifa edecem diyip etmeyebilirsiniz. ama bir ümit yazayım dedim.

Benimde iş davam vardı bianlik müdürle tartismam sonucunda iş akdimi fesh etti dava açtım 1 yıl 3 ay sürdü toplamda ama bu süre degisiyor ben işe iade açtığım için fazla fazla aldım haklarımı ama şayet tazminat acsaydim bir yılda eriyip gidecekti o para değeri kalmayacaktı, seninde işe iade açma durumun yok tazminat açacaksın yıllar sürecek alacağın para hiç olacak

Evet sgk ödüyor ücretli doğum iznini. Onu unutarak yazmışım o kısmı. Ancak sonra annelerin yarı zamanlı çalışma hakları oluyor. İşverenlerin hiç sevmediği şeyler. Doğum iznine ayrılan kişinin önemli bir pozisyonu varsa başka birini almak zorunda kalıyorlar, doğum izni biten kişi ben de dönecem işe dediğinde yeni aldıkları elemanı ne yapacaklar? İzne çıkan kişi önemli bir pozisyonda değilse zaten işten çıksın isterler. Yani gebeleri işten çıkarmak her türlü işlerine geliyor. Sizin işyeri hibrite geçerek kendi işlerini kolaylaştırmışlar. Hastaneden rapor alma kısımlarını, nasıl olduğunu hiç bilmiyorum inanın. Onu da belki bilen birileri yanıtlar.
Ben yönetici vs değilim yerim dolar. Yani aslında ben haziranda yıllık izin kullansam yine çıkarabilecekler. Çat doğum izni 1 yıl olsa çok üzülürüm en azından yazılı bir şey yollayayım tek taksitle ödesinler. Yöneticim kadın bir de. Söyledim ona da bu durumu. Sıfır anlayış

Kıdeminiz ne kadar? Yazdıysanız da görmedim. Eğer kıdeminiz azsa kıdem ve ihbar almaktansa doğum izni ücreti daha mantıklı. Şöyle bir şey söyleseniz, ben kıdem ve ihbar almayayım beni temmuza kadar idare edin, ücretli izin bitimi kendin istifa edeyim deseniz ne derler? Yani kabul edeceklerini zannetmiyorum sonuç da istifa edecem diyip etmeyebilirsiniz. ama bir ümit yazayım dedim.
Onu hesapladım 380 bin kıdem artı ihbar. Doğum izni ücretim 140 olacak.ama 2 ikramiye ve 3 maaş daha alacağım oluyor. Bu salı yine toplantı var konuşacağım bakalım ne diyecekler.

Bu hesapla sanki işten çıkarılmayı kabul etseniz daha iyi değil mi? İkramiyeler bi maaş kadar mı? Yine de ihbar ve kıdem yetişemiyor

Hesap için anlattığım yorumda yanlış yazmışım başta. 12 ayın ortalamasından sonra 12ye bölüp onun 3te 2sini hesaplayacaksınız. Yanlış hesaplamadınız dimi
Son 1 senelik net maaşımı topladım 12ye böldüm onun 2/3 ünü hesaplayıp 4le çarptım 2 tane maaş toplam ikramiye. Zaten her türlü işten çıkarılmayı kabul edeceğim. Sadece temmuzda doğum iznine çıksam daha iyiydi

Son 1 senelik net maaşımı topladım 12ye böldüm onun 2/3 ünü hesaplayıp 4le çarptım 2 tane maaş toplam ikramiye. Zaten her türlü işten çıkarılmayı kabul edeceğim. Sadece temmuzda doğum iznine çıksam daha iyiydi
Elbette ne kadar çalışsanız o kadar iyi. Sadece paradan değil primlerinizde doluyor sonuçta. Ne zaman işe dönebileceğiniz meçhul. Olsun. Karnınızda bebeğinizle bu süreci ne kadar stressiz ve sakin atlatırsanız o kadar iyi. Üzülmeyin

Elbette ne kadar çalışsanız o kadar iyi. Sadece paradan değil primlerinizde doluyor sonuçta. Ne zaman işe dönebileceğiniz meçhul. Olsun. Karnınızda bebeğinizle bu süreci ne kadar stressiz ve sakin atlatırsanız o kadar iyi. Üzülmeyin
Bize bu ocakta %10 zam yapıldı temmuzda daha iyi zam dediler. Geçen sene iş yeri taşındı o zaman da tazminatı alan gitti. Yöneticim gitme dedi ben iş bile bulmuştum. Ben yıl olarak 29um bebeğim doğsa 30 olacağım aynı pozisyon bakıyorum şartlara 30 yaş sınırı var. İş yerimin üstümde emeği çok bunu inkar edemem. Çoğu eğitimi lisansı ücretsiz aldırdı ücretini ödedi. Ama bu yaptıkları gücüme gitti. Tekrar iş bulamama korkusu yaşıyorum. Benim alanımda hep mühendis var ben iibf mezunuyum. Yüksek Lisans vs yapmadım. Dedim ücretsiz izin verin 1 ay. Doğum iznim bitsin. Yok. Takmamaya çalışıyorum ama 17 18 yaşımdan beri kendi paramı kazanıyorum hatta liseden beri. Parasız kalmaya alışık değilim. Ama şöyle bebeği bırakamazsam da istifa ederim diyordum bu sefer tazminat hiç olmayacaktı. Belki doğrusu bu sıcaklarda iş zulüm olacaktı.

Bize bu ocakta %10 zam yapıldı temmuzda daha iyi zam dediler. Geçen sene iş yeri taşındı o zaman da tazminatı alan gitti. Yöneticim gitme dedi ben iş bile bulmuştum. Ben yıl olarak 29um bebeğim doğsa 30 olacağım aynı pozisyon bakıyorum şartlara 30 yaş sınırı var. İş yerimin üstümde emeği çok bunu inkar edemem. Çoğu eğitimi lisansı ücretsiz aldırdı ücretini ödedi. Ama bu yaptıkları gücüme gitti. Tekrar iş bulamama korkusu yaşıyorum. Benim alanımda hep mühendis var ben iibf mezunuyum. Yüksek Lisans vs yapmadım. Dedim ücretsiz izin verin 1 ay. Doğum iznim bitsin. Yok. Takmamaya çalışıyorum ama 17 18 yaşımdan beri kendi paramı kazanıyorum hatta liseden beri. Parasız kalmaya alışık değilim. Ama şöyle bebeği bırakamazsam da istifa ederim diyordum bu sefer tazminat hiç olmayacaktı. Belki doğrusu bu sıcaklarda iş zulüm olacaktı.
Emin olun anlıyorum. Ben 18-23 yaşları arasında full çalıştım doğum yapınca bırakmam gerekti çok büyük afallayıp boşluğa düştüm ki siz 30 yaş diyorsunuz. Endişelerinizi boyutunu tahmin edip anlıyorum. Ama dediğiniz gibi belki bu şekilde daha iyi olmuştur. Tazminat falan olmayacaktı doğru. Her şerde bi hayır var demişler. Eminim sizde bunca yıl çalışma geçmişinizin meyvesini bi noktada yersiniz. Şimdi bebeğinize odaklanın onun iyi ve sağlıklı olduğunu görünce düzeniniz oturunca işe dönme kısmını bi daha değerlendirirsiniz. Belki ksrşınıza daha güzel bi fırsat çıkar. Işık nerden gelir hiç belli olmaz

Yıllık izin kullandırmalarının sebebi, eğer birikmiş izniniz varsa onu da misliyle ödemek zorundalar. Ödememek için sizi zorluyorlar.

Benim anlamadığım bir şey var. İş yerinden çıkarken işvereniniz sizin maksimum karla çıkmanızı sağlamak zorunda değil ki.. Zaten aranızda bir iş sözleşmesi var, zaten yasalar mevcut. Sizinle çalışmak istemiyor olabilirler, memnun olmayabilirler, zaten sistem de değiştiriyorlar. Size uygun olmadığını da söylediniz. Üçkağıtla size istifa da ettirmiyolar, tazminatınızı zaten vericekler, “hem tazminatımı verin hem 2 ay daha maaş verin, hem doğum paramı verin”diye üçün beşin hesabını yapabilirsiniz tabi, ama insanların size iyilik borcu yok ki her talebinizi kabul etsinler, nasıl oluyor da haksızlığa uğradığınızı düşünebiliyorsunuz?

Siz dava acsaniz bile sonuc istediginiz gibi olmayacakki. Hem ihbar hem kidem hem dogum parasi alip cikmaniz utopik görünüyor. Velev ki yeni sozlesmeyi reddettiniz: iscinin sozlesme degisikligini kabul etmeme hakki var sonucta. Bu durumda isveren yine tazminat verip cikisini yapabilir.
Ha derseniz ki hamileyim diye baska bir yolunu bulup isten cikardilar: hukuken hakkinizi arayin diyecegim ama orada calisamayacaginiz icin ise iade acmanizin mantigi yok kaldiki calisabilecek olsaniz yeni sozlesmeyi reddetmezdiniz zaten.

Yerinizde olsam yillik iznimi kullandirmayin; ucretini verin teklifini yapardim. Yani yillik izin+ihbar+kidem talep ederdim.

Benim anlamadığım bir şey var. İş yerinden çıkarken işvereniniz sizin maksimum karla çıkmanızı sağlamak zorunda değil ki.. Zaten aranızda bir iş sözleşmesi var, zaten yasalar mevcut. Sizinle çalışmak istemiyor olabilirler, memnun olmayabilirler, zaten sistem de değiştiriyorlar. Size uygun olmadığını da söylediniz. Üçkağıtla size istifa da ettirmiyolar, tazminatınızı zaten vericekler, “hem tazminatımı verin hem 2 ay daha maaş verin, hem doğum paramı verin”diye üçün beşin hesabını yapabilirsiniz tabi, ama insanların size iyilik borcu yok ki her talebinizi kabul etsinler, nasıl oluyor da haksızlığa uğradığınızı düşünebiliyorsunuz?
Aynen iş yeri bizden sonsuz beklenti içinde olabilir ama işçiye gelince onu 1 ay bile idare edemezler. İş arkadaşıma o da bırakacak işi sen haziranda kullan iznini temmuzda çıkışın olur diyor bana gelince de olmaz deniliyor sırf doğum izni yüzünden. Tazminatımı da ödemek zorundalar sanki sadaka bu

Back
X