- 28 Kasım 2010
- 41.565
- 137.557
Hay ağzınız bal yesin.İlk haftadan 1 sayfa çalışma olmamalı maksat ödev sorumlulugu almasiysa çocugun. Verirsin ödev,aileye de dersin ki duzgünce yapabildikleri kadarını yapsınlar zorlamayın. Kimi 4 satır yapar,kimi 2 satır,kimi sayfanın yarısinda yorulup/sıkılıp bırakır farketmez ama ödev diye birşey var,evde yapılacak fikrini benimsemis olurlar.
Benim kızım anaokulunda asla sınırli boyama etkinliği yapmıyordu mesela,karalayip bitti diye bırakıyordu bir gün arkadaşı bizdeydi ikisi boyama yaparken bir baktım özenerek,taşırmadan boyamış,kızim okulda yapmıyordun sen bu şekilde boyama yapabiliyormuşsun neden yapmadın gibi bir sohbetimiz oldu,anne yapabiliyorum ama yapmak istemiyorum çok sıkıcı demişti.
İlkokulda da 1 sayfayı zevkle keyifle yazdığını bilmem,dikte calismalari bile 4-5 satırdan sonra çini yazısına donüyordu. Bırakıyordum orada zorlandiğını görünce. Yazısı da cok okunakli değildi, büyüklü kücüklu yaziyordu.
Şimdi 5.sınıfta inci gibi yazıyor,ajandasına baktım sabah,güzelce almış notlarını,gayet okunaklı. İsteyerek yapılınca her şeyi zamanla güzel yapabiliyor çocuklar.
Bıktırmamak gerek diye düşünüyorum
Ben de öyle düşünüyorum. Şu yaşımda biri bana on satır çizgi çalışması verse yapmak istemem. Öyle çalışma olmaz. Amaç çocukların ellerinin titrekliğini bertaraf etmek ve yazıya alıştırmaksa bunun başka yöntemleri de var. Ben öğretmen değilim ama ben bile biliyorum bunu. Neden bin senelik yöntemlere devam etmekte ısrarlılar anlayamıyorum.
Arkadaşımın çocuğu da 1.sınıfa başladı, hafta sonu 5 sayfa çizgi çalışması ödeviyle gelmiş eve. Şok oldum. Resmen çocuk nefret etsin de bir daha okula uğramasın diye uğraşılmış.