Zorla nişan bohçası. Siz olsanız ne yapardınız?

Her insanın fikri ayrı
Oda dedigi gibi heves etmiş hazırlık yapmak istemiş
Sende hevesini kirmissin .tamam olmasın demiştir
O gün yaklaştığında demekki ailede bu gelenekler önemli ...
(Teyze yenge bile hazırlık yaptığına göre)
Aileden olurmu öyle şey filan kafasına sokmuslardir ..yapılmış getirilmiş yani.
Ben sana başka söyleyip sonra seni mahcup etmek için getirdiğini düşünmüyorum.
Aile biz götürelim görevimizi yapalım o ister atsin ister kullansın demiş olabilirler.
Sizde fazla buyutmeden damada ve anne babaya küçük hediyeler koyabilirsiniz.

Bohça islerini ben de sevmem esim de öyle.. lakin nisan alışverişi adi altinda hani gelin kiz carsiya cikarilir ya ne istiyorsa alinir vs.. bence o gerekli ve onemli -eger usturuplu yapilirsa- biz mesela adetiniz ne dendiginde bizim oyle uzun boylu adetimiz yok bir alışveriş olur onda da herkes kendine yakisani elinden geldigince yapar dedik. Sonuç hicbir sey yapilmadi. O donem esim de ben de çalışıyorduk birlikte cikip aldik kendimize ne lazimsa kendi maasimizla. Gelenege adete cok duskunmus gibi yoklayip sonrasinda oh ne ala bir seye gerek yok diye takildilar. Pek cok arkadasimin o donem kv kp tarafi biz genc islerinden anlamiyoruz alsak begenmezsiniz en iyisi belli bi butce ayirdik al kizim sen ne istiyorsan gonlune gore harca deyip para vermislerdi mesela. Bence cok hoş bir davranis. Yapmak isteyen böyle de yapiyor. Danteldi orguydu illa ki sart degil. Bohcalari bunlarla dolduruyorlar.

Bu arada demekki böyle adetleri seven ve sürdüren bir aile olduğu için..
Düğün sonrası bütün akrabaları sizi yemeğe davet Edip yine hediyeler bohçalar hazırlayabilir ..
Bence insanlarında hevesini kırmadan sende onlara saygı duy ..bunlarda hazırlıklı ol
Sonra mutsuz olma

Buarada eşimin yengeleri göndermişti bana bohça. Ama ben onlara hiç birşey götürmedim. Getirdiklerinin hepsi çöpe gitti babannem bile kullanmazdı düşünün fi tarihinden kalma şeylerdi, onları getirirken utanmadilarsa benden bohça istemeyede hakları yok. Getirmedin diye yüzüme kimse bişey söylemedi ama arkamdan konuştularsa bilmem, çokda umrumda değil

Ama bazı yerlerde sandığı onlar alıp
Gelin de içini ceyizle dolduruyor olabilir.
Neden attinki
Yok ya, bunlarınki adet falan değil, düpedüz terbiyesizlikti.
Ailelerinde kaç kişi evlendi, hiiicc öyle bir adet görmedim.
Eşim benden fazla sinirlendi, o koydu çöpe zaten, nesini saklasaydim ki

Bende sizin gibi düşünüyordum. Eşim tek erkek annem kayınvalidenin hevesi vardır üzme kadını kabul et dedi. Kabul ettim bende çıktık mecbur alışverişe minimum tutarak abartmadan kullanmayacaklarımı almadan aldık. Hala gereksiz buluyorum ama olan oldu. Sonra herhangi bir adet uygulamadım. Hatta bende şöyle birşey oldu. Görümcelerim falanda bohça hazırlamışlar düğünden sonra bende onlara hazırladım. Sağdıçımı vardı onada hazırlamam gerekiyordu eşimin amcasının oğlu ve eşiydi sağdıçımız anne babalarıyla (yani gelin kaynanana bi evde oturuyorlar )bir oturuyorlar. Annem ayıp olur evdeki geline bohça götürüp kayınvalideyi ayırmak dedi peki dedim. Sonra ee diğer amcasının eşine ayıp olur halalara ayıp olur diye herkese bohça yaptırdı annem bana . Bildiğiniz çığrından çıktı ama başka herhangi bir adet uygulamadım. Hem annemin hem kayınvalidemin gönlü oldu. Sizde sesinizi çıkarmayın madem ilk tanışmalarda böyle iletişimsizlikler oluyor.

verdiğin cevabı merak ettim ben, ne dedin :)) boş sandığın neyini sormuş o da
Valla o boş getirmeye nasıl utanmadiysa bende, attimm demeye hiç utanmadim

Kendi kardesi gelinlerine yaptıklarını tek tek gösterirken, kendisi hiç oralı bile olmadı.

Gerçi 2 yıldır çocuğunu ve torununu görmüyor, sandık falan ne ki, bunların yaninda...

Abartmışsınız... Emek var ortada. Sizin anneniz böyle veya farklı bir adete heves edip onlar ön kesmeye çalışsaydı nasıl hissederdiniz?

Yaa kendi mi gelmiyor yoksa başka bir durum mu var?

Tam olarak ne ıstıyorsunuz?

Madem sız bohca yapmayacaktınız veya sonradan yapacaktınız neden annesını sıkayet ettınız erkek arkadasına. Bence cok kaba bır davranıs olmamıs heves etmıs getırmıs, sen carsıya cıkınca bohca yapacagınızı anlayınca kadın tekrardan hazırlık surecıne gırmıs sonrasında bızde getırmeyecegız dedınız mı?

Annesini şikayet etmedim. Teyzelerin yengelerin olaya dahil olmasından rahatsız olduğumu belirttim. Çünkü başından beri annesi bohça istemediğimi biliyordu kabul etmişti. Bizi tanışmadan sonra evlerine davet ettiğinde kardeşleri gelinleri de oradaydı. Bizden sonra konuşmuşlar bohçasız olmaz diye.

Alışveriş esnasında biz vazgeçtik getirmiyoruz dediğinde tamam o zaman ben de tam zamanında aramışım hiç hazırlamayayım demiştim. Karşılıklı götürmeme konusunda netleştirmiştik olayı.

Beni rahatsız eden anne değil akrabalar. Yerimde başkası olsa bu olay yüzünden sorun çıkartıp kayınvalideye surat bile asardı. Çünkü bir nevi biz de mahcup olduk getirmeyecekler diye biz de hazırlık yapmadık.

Abartmışsınız... Emek var ortada. Sizin anneniz böyle veya farklı bir adete heves edip onlar ön kesmeye çalışsaydı nasıl hissederdiniz?

Abarttığımı düşünmüyorum. İstemiyorum adet gelenek. Kullanmayacağım hiçbir eşyayı evime doldurmak istemiyorum. Gereksiz şeylere para harcatmak istemiyorum. Nişan alışverişine bile çıkmadım onlara masraf olmasın diye. Bilseydim böyle gereksiz şeylere para vereceklerini alışverişe çıkar kullanacaklarımı alırdım daha iyiydi.

Usulsüz davrandılar ama yine de kabalık etmedim teşekkür ettim daha ne yapacaktım ki. Moralim bozuldu nişan günümde böyle bohça falan görünce ama yine de belli etmedim. Başkası olsa belki tüm gün surat asardı hiç de öyle davranmadım.

Buraya sadece olanı anlatıyorum ve bundan sonraki süreç için fikir istiyorum.

ben olsam, evlenen kadar o bohcalari getirdikleri gibi isimli misimli kaldirir. evlendikden sonra geldiklerinde geri iade ederdim. bu kadar basit. inadi onlar yapmislar. hadi damata kv kp bir nebze olsun anlarimda yenge teyze hala dayi amaca bu ne sacmalik
didisin didisi....

Değer verilmiş getirilmiş çok üzerinde durmayın oğlunun mürüvvetini görmek istemiş yapmış kanser tedavisi görmüş kadın bence kırmayın.

Bende bohça istememiştim ama adet yerini bulsun diye getirdi kayınvalidem. Ben sadece damat bohçası yaptım onu da ev yerleştirilirken getirdim kendim evime koydum. Evlendikten sonra eşimin akrabalarına gittiğimiz ilk ziyaretlerde herkese bohçadan çıkanlardan bi hediye paketi yapıp verdim. Hem evde gereksiz bişey kalmadı hem kimsenin gönlü kırılmadı..

Ne küçük şeylere takılıyorsunuz arkadaş evliliğie odaklanın ıvır zıvır şeylere değil abartmışsınız da abartmışsınız. Gelenleri ihtiyaç sahiplerine dağıtırsınız alt tarafı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…