Bende o sandigi ertesi gün çöpün yanına bırakmıştım, napim, hatıra diye mi saklasaydimboş sandık mı ahahhaha acaba mesaj neydi? Biz bu sandık kadar boş beleş tipleriz, dış görüntümüze aldanma içimiz boş
verdiğin cevabı merak ettim ben, ne dedin :)) boş sandığın neyini sormuş o daBende o sandigi ertesi gün çöpün yanına bırakmıştım, napim, hatıra diye mi saklasaydim
Bir de göremeyince sormuştu, bu daha komik
Bohça islerini ben de sevmem esim de öyle.. lakin nisan alışverişi adi altinda hani gelin kiz carsiya cikarilir ya ne istiyorsa alinir vs.. bence o gerekli ve onemli -eger usturuplu yapilirsa- biz mesela adetiniz ne dendiginde bizim oyle uzun boylu adetimiz yok bir alışveriş olur onda da herkes kendine yakisani elinden geldigince yapar dedik. Sonuç hicbir sey yapilmadi. O donem esim de ben de çalışıyorduk birlikte cikip aldik kendimize ne lazimsa kendi maasimizla. Gelenege adete cok duskunmus gibi yoklayip sonrasinda oh ne ala bir seye gerek yok diye takildilar. Pek cok arkadasimin o donem kv kp tarafi biz genc islerinden anlamiyoruz alsak begenmezsiniz en iyisi belli bi butce ayirdik al kizim sen ne istiyorsan gonlune gore harca deyip para vermislerdi mesela. Bence cok hoş bir davranis. Yapmak isteyen böyle de yapiyor. Danteldi orguydu illa ki sart degil. Bohcalari bunlarla dolduruyorlar.Erkek arkadaşımla evlilik üzerine konuşmaya başladığımız günden beri ona hep söyledim. Ben çeyiz bohça vs gibi şeylerden hiç hoşlanmıyorum ve hiçbir şekilde bu gelenekleri uygulamak istemiyorum dedim. O da hep sen nasıl istersen öyle olsun dedi.
16 Ağustos’ta aileler tanıştı. 23 Ağustos’ta da hem isteme oldu hem de yüzük takıldı. Arada 1 hafta gibi bir süre var ama ailesi önceden biliyordu 23 ünde olacağını. Erkek arkadaşım annesine söylemiş bohça istemediğimi. Hatta nişan alışverişine bile gitmedik. Kullanmayacağım hiçbir şey almak istemiyorum sonuçta. Sadece nişan elbisemi aldılar ki onu bile kendim almayı teklif ettim ama yine de almak istediler. Buraya kadar bir sorun yok.
Sorun şurda başlıyor. Tanışmadan bir gün sonra annesi annemi aradı ve şöyle söyledi: hllly bohça istemiyormuş ama benim heves edip yaptığım el emeği şeyler var yine de kendisine getirmek istiyorum. Annem de dedi ki evet hllly küçüklüğünden beri hiç hoşlanmaz böyle şeylerden. Kadın ısrarla getireceğini söyledi sizden hiçbir şekilde beklemiyorum ama ben heves ediyorum getirmek istiyorum dedi kapattılar. Sonra ben erkek arkadaşıma biraz söylendim o da annesiyle tekrar konuşmuş. Hatta babası da konuya dahil olmuş. Madem heves edip yaptın kıza vermek istiyorsun o zAman bir gün gelir beğenir alır demiş. Hem taşınma sürecindeler şimdi onları nereye koyacak diye kızmış babası. Ama benim bunlardan haberim yok. Ailemle düşündük madem onlar getirecek biz de küçük bir damat bohçası hazırlayalım dedik. Hani kadın heves etmiş ben de hevesini kırmak üzmek istemediğim için kendimden ödün verdim ama bunu dert etmedim. Çarşıda bohça için alışveriş yapacakken aklıma geldi annesini aradım. Bizim de nişan akşamı mı size vermemiz gerekiyor bohçayı yoksa daha sonra mı getirelim siz de nasıl oluyor dedim. O da bohça getirmekten vazgeçtiğini söyledi. Nişandan sonra gelir bakarsın istediğini alırsın falan dedi. Benim başka alacaklarım da vardı zaten 2 günde ne yetişir ki falan diye biraz laf sokar gibi konuştu. Çünkü istemeyle yüzük takma arasındaki sürenin kısa olması biraz benim talebim oldu. Yeğenlerim yurt dışına dönecekti öyle ayarladık. Ben de biraz üzüldüm öyle söylemesine ama neyse dedim kurtulduk bohça işinden.
Nişan günü bunlar bir geldiler her girenin elinde bir bohça. Ben görünce şok oldum zaten. Dayısının eşi elime bir bohça tutuştururken diğer yandan da dedi ki sen istememişsin ama biz sana bi jest yapalım dedik. Aşırı moralim bozuldu. O kadar çok getirmişler ki 15-20 tane böyle tülle süslenmiş eşya var ellerinde. Bir de üzerlerine Yazılar yazmışlar. Ailemize hoşgeldin yazıp altına teyze eniştesi adını yazmış. Diğerine yine aynı şekilde dayı yenge adını yazmış. Geri kalanlar da annesinin kendi yaptıkları falan.
Sanki böyle oh olsun sen istemedin ama biz tüm sülale sana bohça getirdik der gibi gözüme soka soka getirmişler bide üzerine isimlerini yazmışlar.
Şimdi diyeceksiniz ki ne kadar kabasın kıymet bilmiyorsun ne güzel düşünmüşler getirmişler. Ama bir insan ısrarla ben istemiyorum diye diretiyorsa buna rağmen böyle yapılıyorsa bu bana göre saygısızlıktır. Hoşlanmıyorum bu kadar basit. Şimdi ben bunu kabul edersem bana sürekli böyle adetleri dayatacaklar.
Ayrıca annesi daha önceden de 23 ünde olacağını biliyordu istese hazırlığını yapardı niye bana böyle laf soktu diye düşünmüştüm ki getirdiklerine baktım hep önceden yapılmış şeyler. Yani zaten hazırlığı tammış ama yine de laf soktu. Ben o üzülmesin diye getireceği şeyleri bile kabul etmiştim kendimden ödün vererek. Samimiyetine inanıyorum sessiz sakin bir kadın ama kardeşlerinin gazına geliyor sanırım. yine de kendisini üzmek kötü olmak istemiyorum. Kanser tedavisi görmüş atlatmış ve erkek arkadaşım çok hassas annesi konusunda. Ben de kendisini çok sevdim güzel şeyler hissettim ama çok hassasım hemen alınıyorum galiba. Ya da gerçekten laf sokuyor alttan alttan bilemedim.
Sonuç olarak ben bu dayatmayı kabul etmek istemiyorum. Ama ailem ısrarla onlar yaptı bizim de yapmamız gerek diyorlar. Eğer yaparsak bu adetlerin sonu gelmeyecek ben yapmak istemiyorum.
Siz olsanız ne yapardınız?
Ama bazı yerlerde sandığı onlar alıpBende o sandigi ertesi gün çöpün yanına bırakmıştım, napim, hatıra diye mi saklasaydim
Bir de göremeyince sormuştu, bu daha komik
Buarada eşimin yengeleri göndermişti bana bohça. Ama ben onlara hiç birşey götürmedim. Getirdiklerinin hepsi çöpe gitti babannem bile kullanmazdı düşünün fi tarihinden kalma şeylerdi, onları getirirken utanmadilarsa benden bohça istemeyede hakları yok. Getirmedin diye yüzüme kimse bişey söylemedi ama arkamdan konuştularsa bilmem, çokda umrumda değilBen de ilk başta asla götürmem diye düşündüm ama kayınvalide bu kadar gelenekçiyse benim götürmüyor olmama da üzülebilir. Çevresinde bu tarz şeylere hevesi olan insanlar var. Gelin sana ne getirdi falan diye sorabilirler belki. O zaman da kendini kötü hissetmez mi?
Eğer kendisi de getirmeseydi biz anlaştık karşılıklı olarak bohça götürmeyeceğiz derdi ama şimdi durum değişti.
Ve sırf üzülmesin diye diye hiç istemediğim şeylerin içine düştüm.
Yok ya, bunlarınki adet falan değil, düpedüz terbiyesizlikti.Ama bazı yerlerde sandığı onlar alıp
Gelin de içini ceyizle dolduruyor olabilir.
Neden attinki
Valla o boş getirmeye nasıl utanmadiysa bende, attimm demeye hiç utanmadimverdiğin cevabı merak ettim ben, ne dedin :)) boş sandığın neyini sormuş o da
Erkek arkadaşımla evlilik üzerine konuşmaya başladığımız günden beri ona hep söyledim. Ben çeyiz bohça vs gibi şeylerden hiç hoşlanmıyorum ve hiçbir şekilde bu gelenekleri uygulamak istemiyorum dedim. O da hep sen nasıl istersen öyle olsun dedi.
16 Ağustos’ta aileler tanıştı. 23 Ağustos’ta da hem isteme oldu hem de yüzük takıldı. Arada 1 hafta gibi bir süre var ama ailesi önceden biliyordu 23 ünde olacağını. Erkek arkadaşım annesine söylemiş bohça istemediğimi. Hatta nişan alışverişine bile gitmedik. Kullanmayacağım hiçbir şey almak istemiyorum sonuçta. Sadece nişan elbisemi aldılar ki onu bile kendim almayı teklif ettim ama yine de almak istediler. Buraya kadar bir sorun yok.
Sorun şurda başlıyor. Tanışmadan bir gün sonra annesi annemi aradı ve şöyle söyledi: hllly bohça istemiyormuş ama benim heves edip yaptığım el emeği şeyler var yine de kendisine getirmek istiyorum. Annem de dedi ki evet hllly küçüklüğünden beri hiç hoşlanmaz böyle şeylerden. Kadın ısrarla getireceğini söyledi sizden hiçbir şekilde beklemiyorum ama ben heves ediyorum getirmek istiyorum dedi kapattılar. Sonra ben erkek arkadaşıma biraz söylendim o da annesiyle tekrar konuşmuş. Hatta babası da konuya dahil olmuş. Madem heves edip yaptın kıza vermek istiyorsun o zAman bir gün gelir beğenir alır demiş. Hem taşınma sürecindeler şimdi onları nereye koyacak diye kızmış babası. Ama benim bunlardan haberim yok. Ailemle düşündük madem onlar getirecek biz de küçük bir damat bohçası hazırlayalım dedik. Hani kadın heves etmiş ben de hevesini kırmak üzmek istemediğim için kendimden ödün verdim ama bunu dert etmedim. Çarşıda bohça için alışveriş yapacakken aklıma geldi annesini aradım. Bizim de nişan akşamı mı size vermemiz gerekiyor bohçayı yoksa daha sonra mı getirelim siz de nasıl oluyor dedim. O da bohça getirmekten vazgeçtiğini söyledi. Nişandan sonra gelir bakarsın istediğini alırsın falan dedi. Benim başka alacaklarım da vardı zaten 2 günde ne yetişir ki falan diye biraz laf sokar gibi konuştu. Çünkü istemeyle yüzük takma arasındaki sürenin kısa olması biraz benim talebim oldu. Yeğenlerim yurt dışına dönecekti öyle ayarladık. Ben de biraz üzüldüm öyle söylemesine ama neyse dedim kurtulduk bohça işinden.
Nişan günü bunlar bir geldiler her girenin elinde bir bohça. Ben görünce şok oldum zaten. Dayısının eşi elime bir bohça tutuştururken diğer yandan da dedi ki sen istememişsin ama biz sana bi jest yapalım dedik. Aşırı moralim bozuldu. O kadar çok getirmişler ki 15-20 tane böyle tülle süslenmiş eşya var ellerinde. Bir de üzerlerine Yazılar yazmışlar. Ailemize hoşgeldin yazıp altına teyze eniştesi adını yazmış. Diğerine yine aynı şekilde dayı yenge adını yazmış. Geri kalanlar da annesinin kendi yaptıkları falan.
Sanki böyle oh olsun sen istemedin ama biz tüm sülale sana bohça getirdik der gibi gözüme soka soka getirmişler bide üzerine isimlerini yazmışlar.
Şimdi diyeceksiniz ki ne kadar kabasın kıymet bilmiyorsun ne güzel düşünmüşler getirmişler. Ama bir insan ısrarla ben istemiyorum diye diretiyorsa buna rağmen böyle yapılıyorsa bu bana göre saygısızlıktır. Hoşlanmıyorum bu kadar basit. Şimdi ben bunu kabul edersem bana sürekli böyle adetleri dayatacaklar.
Ayrıca annesi daha önceden de 23 ünde olacağını biliyordu istese hazırlığını yapardı niye bana böyle laf soktu diye düşünmüştüm ki getirdiklerine baktım hep önceden yapılmış şeyler. Yani zaten hazırlığı tammış ama yine de laf soktu. Ben o üzülmesin diye getireceği şeyleri bile kabul etmiştim kendimden ödün vererek. Samimiyetine inanıyorum sessiz sakin bir kadın ama kardeşlerinin gazına geliyor sanırım. yine de kendisini üzmek kötü olmak istemiyorum. Kanser tedavisi görmüş atlatmış ve erkek arkadaşım çok hassas annesi konusunda. Ben de kendisini çok sevdim güzel şeyler hissettim ama çok hassasım hemen alınıyorum galiba. Ya da gerçekten laf sokuyor alttan alttan bilemedim.
Sonuç olarak ben bu dayatmayı kabul etmek istemiyorum. Ama ailem ısrarla onlar yaptı bizim de yapmamız gerek diyorlar. Eğer yaparsak bu adetlerin sonu gelmeyecek ben yapmak istemiyorum.
Siz olsanız ne yapardınız?
Yaa kendi mi gelmiyor yoksa başka bir durum mu var?Valla o boş getirmeye nasıl utanmadiysa bende, attimm demeye hiç utanmadim
Kendi kardesi gelinlerine yaptıklarını tek tek gösterirken, kendisi hiç oralı bile olmadı.
Gerçi 2 yıldır çocuğunu ve torununu görmüyor, sandık falan ne ki, bunların yaninda...
Tam olarak ne ıstıyorsunuz?
Madem sız bohca yapmayacaktınız veya sonradan yapacaktınız neden annesını sıkayet ettınız erkek arkadasına. Bence cok kaba bır davranıs olmamıs heves etmıs getırmıs, sen carsıya cıkınca bohca yapacagınızı anlayınca kadın tekrardan hazırlık surecıne gırmıs sonrasında bızde getırmeyecegız dedınız mı?
Abartmışsınız... Emek var ortada. Sizin anneniz böyle veya farklı bir adete heves edip onlar ön kesmeye çalışsaydı nasıl hissederdiniz?
Abarttığımı düşünmüyorum. İstemiyorum adet gelenek. Kullanmayacağım hiçbir eşyayı evime doldurmak istemiyorum. Gereksiz şeylere para harcatmak istemiyorum. Nişan alışverişine bile çıkmadım onlara masraf olmasın diye. Bilseydim böyle gereksiz şeylere para vereceklerini alışverişe çıkar kullanacaklarımı alırdım daha iyiydi.
Usulsüz davrandılar ama yine de kabalık etmedim teşekkür ettim daha ne yapacaktım ki. Moralim bozuldu nişan günümde böyle bohça falan görünce ama yine de belli etmedim. Başkası olsa belki tüm gün surat asardı hiç de öyle davranmadım.
Buraya sadece olanı anlatıyorum ve bundan sonraki süreç için fikir istiyorum.