Bence istemiyorsan hayır diye diretmek bile hakkın. Zorla mi yaniArkadaşlar beni yanlış anlamışsınız. Ben hayır diye diretmedim aslında. Erkek arkadaşıma da en başında dedim ki ben hiç hoşlanmıyorum ve istemiyorum. Yani bir bohça talebim yok. Ama annen ilk oğlunu evlendiriyor böyle hevesleri varsa bencillik edip engel olmak istemem. O da annesiyle konuşmuş annesi de tamam yapmayalım demiş.
Tanışmadan sonra onlar da bizi evlerine davet ettiler. Tüm sülale oradaydı teyzeler yengeler. Biz kalktıktan sonra bohça konusu açılmış. Kayınvalide istemediğimi söylemiş. Teyze ve yenge de olur mu öyle şey diye bastırmışlar. Ertesi gün bizi aradı ben bohça getircem dedi biz de mecbur kabul ettik. Sonra ben de hazırlamak için alışverişe gittiğimde aradım biz ne zaman getirelim siz de adet nedir diye. Yok ben vazgeçtim getirmiyorum dedi. O vazgeçtim diyince ben de hazırlamadım. Nişandan bir gün önce de erkek arkadaşım dedi ki annem eli boş gelmek istemedi küçük bir şey getirecek yine de. Ben de yine sorun çıkarmadım tamam dedim. Ama nişana bir geldiler kırk haramiler gibi. Tek tek geçiyorlar gözümün önünden herkesin elinde birer bohça. Hiç abartmıyorum yemek masasının üstü tamamen doluydu ve üst üste koymuşlardı. Masanın almadıklarını da alta koymuşlardı.
Ve sadece kayınvalidenin hazırladıkları değil teyze yengeler de bohça yapmış bide üzerlerine isim yazmışlar görgüsüzce. O da yetmedi yenge diyor ki sen istemedin ama biz yaptık. Bence bu saygısızlık. Bir insan istemiyorum dediği halde sadece kayınvalideyle kalmayıp onların da bohça yapması gerçekten saygısızlık. İstemiyorum diyince ne anlıyorlar bilmiyorum gayet Türkçe söyledim.
Ben nişanlımın ailesine asla cephe almadım tam tersi tanıştığım günden beri çok ısındım. Annesi üzülmesin diye aradım konuştum. Benim için sorun değil siz mahcup olmayın nasıl isterseniz öyle yapın dedim. O da bana bohçadan vazgeçtiğini söyledi. Yetişmeyeceğini söyledi hatta. Burda da bir tuhaflık var ama inceleyip kendimi kurmak istemedim es geçtim.
Sorun teyzelerin yengenin dahil olması. Gözüme sokar gibi bohça yapmaları. Bana kendi adetlerini dayatmaları.
Ben şimdi onlara karşılık bohça hazırlasam ardı arkası kesilmez ömür boyu kendi adetlerini dayatırlar. Yapmazsam da ayıp olur o kadar şey alınmış. Bu nedenle arada kaldım.
Bence kayınvaliden art niyetle yapmamıştır. Sizin davranışınız beni bile üzdü. Kadın heves etmiş siz bilirsiniz diyebilirdin. Çünkü bu kötü bir şey değil. Bazı erkek anneleri tıpkı benim kayınvalidem gibi bu konularda çok hevesli. İstediğini kullan istemediğini kullanma ama o kadının kalbini kırma bence. Sonuçta millet neler yaşıyor kayınvalidesiyle. Seninki sadece heves etmiş. Çok normal. Biz de anne olacağız. Biraz onları anlamamız lazım.
Siz sadece damada yapın öle ise kullanacagı gercekten kaliteli seyleri alın. Hem ziyan olmaz (ben kullanılmayan seylere karsıyım cünkü) hem de arada kalmamıs olursunuz.Arkadaşlar beni yanlış anlamışsınız. Ben hayır diye diretmedim aslında. Erkek arkadaşıma da en başında dedim ki ben hiç hoşlanmıyorum ve istemiyorum. Yani bir bohça talebim yok. Ama annen ilk oğlunu evlendiriyor böyle hevesleri varsa bencillik edip engel olmak istemem. O da annesiyle konuşmuş annesi de tamam yapmayalım demiş.
Tanışmadan sonra onlar da bizi evlerine davet ettiler. Tüm sülale oradaydı teyzeler yengeler. Biz kalktıktan sonra bohça konusu açılmış. Kayınvalide istemediğimi söylemiş. Teyze ve yenge de olur mu öyle şey diye bastırmışlar. Ertesi gün bizi aradı ben bohça getircem dedi biz de mecbur kabul ettik. Sonra ben de hazırlamak için alışverişe gittiğimde aradım biz ne zaman getirelim siz de adet nedir diye. Yok ben vazgeçtim getirmiyorum dedi. O vazgeçtim diyince ben de hazırlamadım. Nişandan bir gün önce de erkek arkadaşım dedi ki annem eli boş gelmek istemedi küçük bir şey getirecek yine de. Ben de yine sorun çıkarmadım tamam dedim. Ama nişana bir geldiler kırk haramiler gibi. Tek tek geçiyorlar gözümün önünden herkesin elinde birer bohça. Hiç abartmıyorum yemek masasının üstü tamamen doluydu ve üst üste koymuşlardı. Masanın almadıklarını da alta koymuşlardı.
Ve sadece kayınvalidenin hazırladıkları değil teyze yengeler de bohça yapmış bide üzerlerine isim yazmışlar görgüsüzce. O da yetmedi yenge diyor ki sen istemedin ama biz yaptık. Bence bu saygısızlık. Bir insan istemiyorum dediği halde sadece kayınvalideyle kalmayıp onların da bohça yapması gerçekten saygısızlık. İstemiyorum diyince ne anlıyorlar bilmiyorum gayet Türkçe söyledim.
Ben nişanlımın ailesine asla cephe almadım tam tersi tanıştığım günden beri çok ısındım. Annesi üzülmesin diye aradım konuştum. Benim için sorun değil siz mahcup olmayın nasıl isterseniz öyle yapın dedim. O da bana bohçadan vazgeçtiğini söyledi. Yetişmeyeceğini söyledi hatta. Burda da bir tuhaflık var ama inceleyip kendimi kurmak istemedim es geçtim.
Sorun teyzelerin yengenin dahil olması. Gözüme sokar gibi bohça yapmaları. Bana kendi adetlerini dayatmaları.
Ben şimdi onlara karşılık bohça hazırlasam ardı arkası kesilmez ömür boyu kendi adetlerini dayatırlar. Yapmazsam da ayıp olur o kadar şey alınmış. Bu nedenle arada kaldım.
Siz sadece damada yapın öle ise kullanacagı gercekten kaliteli seyleri alın. Hem ziyan olmaz (ben kullanılmayan seylere karsıyım cünkü) hem de arada kalmamıs olursunuz.
Onlar bence ablalarının üzülmesini istemedikleri için gel götürelim bohça demişlerdir. Sizde takılmayın bence bunlara. Evet nasıl başlarsa öyle gider ama karşınızda üzülmemesi gereken bir kadın var geçmiş durumundan ötürü. Boşverin o yapsın ama siz götürmeyin bohça.Kayınvalide yapmayacaktı kabullenmişti durumu. Kardeşleri eli boş gidilmez diye zorlamışlar bence. Biraz gösteriş seven tipler. Tanışmada bile sürekli kendilerini anlatıp durdular. Eğer annesi kendi getirmiş olsa hiç lafını etmezdim. Ben de kendisine hiç istemediğim halde bohçanın en alasını hazırlar götürürdüm gönlü olsun diye.
Hiç üzmek istemiyorum onu. Ama başkalarının olaya dahil olması sinirimi bozdu. Teyze yenge ne alaka. İstemediğimi bile bile yapmışlar. Bide diyor ki sen istemedin ama biz yaptık. Gözüme sokmasalardı bari.
Onlar bence ablalarının üzülmesini istemedikleri için gel götürelim bohça demişlerdir. Sizde takılmayın bence bunlara. Evet nasıl başlarsa öyle gider ama karşınızda üzülmemesi gereken bir kadın var geçmiş durumundan ötürü. Boşverin o yapsın ama siz götürmeyin bohça.
O isimler boşa yazılmaz aynından geri bekliyoruz sen anla artık diye .
Hepsini geri ver kv ye .
Taşınırken zor olacak sen uygun bir şekilde iade ediver dersin o uğraşsın.
Hofff ne saçma sapan gidip birsürü alışveriş yapmak zorunda kalacaksınız .
Halasına teyzesine yengesine dıdısına
Bana da boş sandık getirmişlerdi, sizinki de benimki kadar komikmisİnanır mısınız aynını bende yaşadım. Açıkça söylemiştim eşimin annesine sevmiyorum bohça işlerini yapmayalım demiştim.
Nişan günü bunlar komşularına kadar bir olup bohça hazırlamışlar. Görümcem bi hallerle sen istemedin ama biz yaptık dedi. Ne gerek vardı bunlara konuşmuştuk bu konuyu dedim.
Tepsilerin üstüne isimler yazılmış.
Örgüler çok afedersiniz inanılmaz ter kokuyordu.. Bir gecelik vardı ben 46 kilo kızdım yani xl beden almışlar. Annem dalga geçer gibi bunlar ne sanki onlardan bi şey istemişiz gibi yaptıkları terbiyesizlik dedi. 25 yaşındaydım daha ve hücre yenileyici kırışıklık karşıtı kremler koymuşlar. Laf sokar gibi bir bohça. Tabi hiçbir şeye dokunmadım, utanacakları cinsten güzel de bir bohça hazırladım.. Tabi sen istemiyorsun diye biz öyle özenmedik mahçup ettin bizi dediler. Bende asıl insan kendi gönlünden kopana özenir demiştim.
Evlenene kadar tuttum, sonra doldurdum çöpe.
Siz de kararlı duruş sergileyin bu kadar istemiyorsanız, tatlı dille zıtlaşmadan orta yolu bulursunuz illa onların istediği olmasın istiyorsanız.
Bu arada bohça üstüne isim yazmak ne kadar itici.. İlla ki karşılığını bekliyorum der gibi.
Bende istemediğim halde ablası zorla eşime aldirtmis bi sandık içinde getirdiler. İçine saçma sapan şeyler doldurmus. Kullanabileceğim doğru düzgün tek bsy yoktu.hala sandık öyle icindekilerle duruyo atsamda kurtulsam diye bakıyorum.tabi onlar getirince bizimkilerde başladı bizimde yapmamız lazım diye ama ben yapmadım. İyikide yapmamisim yani. Düğünde ortalığı karıştırınca aldığım hediyeleri bile vermeden arama mesafe koydum. Ogün bugündür kafam rahat ne onların adeti ne onların isteği hiç bı söz hakları yok evimde.Erkek arkadaşımla evlilik üzerine konuşmaya başladığımız günden beri ona hep söyledim. Ben çeyiz bohça vs gibi şeylerden hiç hoşlanmıyorum ve hiçbir şekilde bu gelenekleri uygulamak istemiyorum dedim. O da hep sen nasıl istersen öyle olsun dedi.
16 Ağustos’ta aileler tanıştı. 23 Ağustos’ta da hem isteme oldu hem de yüzük takıldı. Arada 1 hafta gibi bir süre var ama ailesi önceden biliyordu 23 ünde olacağını. Erkek arkadaşım annesine söylemiş bohça istemediğimi. Hatta nişan alışverişine bile gitmedik. Kullanmayacağım hiçbir şey almak istemiyorum sonuçta. Sadece nişan elbisemi aldılar ki onu bile kendim almayı teklif ettim ama yine de almak istediler. Buraya kadar bir sorun yok.
Sorun şurda başlıyor. Tanışmadan bir gün sonra annesi annemi aradı ve şöyle söyledi: hllly bohça istemiyormuş ama benim heves edip yaptığım el emeği şeyler var yine de kendisine getirmek istiyorum. Annem de dedi ki evet hllly küçüklüğünden beri hiç hoşlanmaz böyle şeylerden. Kadın ısrarla getireceğini söyledi sizden hiçbir şekilde beklemiyorum ama ben heves ediyorum getirmek istiyorum dedi kapattılar. Sonra ben erkek arkadaşıma biraz söylendim o da annesiyle tekrar konuşmuş. Hatta babası da konuya dahil olmuş. Madem heves edip yaptın kıza vermek istiyorsun o zAman bir gün gelir beğenir alır demiş. Hem taşınma sürecindeler şimdi onları nereye koyacak diye kızmış babası. Ama benim bunlardan haberim yok. Ailemle düşündük madem onlar getirecek biz de küçük bir damat bohçası hazırlayalım dedik. Hani kadın heves etmiş ben de hevesini kırmak üzmek istemediğim için kendimden ödün verdim ama bunu dert etmedim. Çarşıda bohça için alışveriş yapacakken aklıma geldi annesini aradım. Bizim de nişan akşamı mı size vermemiz gerekiyor bohçayı yoksa daha sonra mı getirelim siz de nasıl oluyor dedim. O da bohça getirmekten vazgeçtiğini söyledi. Nişandan sonra gelir bakarsın istediğini alırsın falan dedi. Benim başka alacaklarım da vardı zaten 2 günde ne yetişir ki falan diye biraz laf sokar gibi konuştu. Çünkü istemeyle yüzük takma arasındaki sürenin kısa olması biraz benim talebim oldu. Yeğenlerim yurt dışına dönecekti öyle ayarladık. Ben de biraz üzüldüm öyle söylemesine ama neyse dedim kurtulduk bohça işinden.
Nişan günü bunlar bir geldiler her girenin elinde bir bohça. Ben görünce şok oldum zaten. Dayısının eşi elime bir bohça tutuştururken diğer yandan da dedi ki sen istememişsin ama biz sana bi jest yapalım dedik. Aşırı moralim bozuldu. O kadar çok getirmişler ki 15-20 tane böyle tülle süslenmiş eşya var ellerinde. Bir de üzerlerine Yazılar yazmışlar. Ailemize hoşgeldin yazıp altına teyze eniştesi adını yazmış. Diğerine yine aynı şekilde dayı yenge adını yazmış. Geri kalanlar da annesinin kendi yaptıkları falan.
Sanki böyle oh olsun sen istemedin ama biz tüm sülale sana bohça getirdik der gibi gözüme soka soka getirmişler bide üzerine isimlerini yazmışlar.
Şimdi diyeceksiniz ki ne kadar kabasın kıymet bilmiyorsun ne güzel düşünmüşler getirmişler. Ama bir insan ısrarla ben istemiyorum diye diretiyorsa buna rağmen böyle yapılıyorsa bu bana göre saygısızlıktır. Hoşlanmıyorum bu kadar basit. Şimdi ben bunu kabul edersem bana sürekli böyle adetleri dayatacaklar.
Ayrıca annesi daha önceden de 23 ünde olacağını biliyordu istese hazırlığını yapardı niye bana böyle laf soktu diye düşünmüştüm ki getirdiklerine baktım hep önceden yapılmış şeyler. Yani zaten hazırlığı tammış ama yine de laf soktu. Ben o üzülmesin diye getireceği şeyleri bile kabul etmiştim kendimden ödün vererek. Samimiyetine inanıyorum sessiz sakin bir kadın ama kardeşlerinin gazına geliyor sanırım. yine de kendisini üzmek kötü olmak istemiyorum. Kanser tedavisi görmüş atlatmış ve erkek arkadaşım çok hassas annesi konusunda. Ben de kendisini çok sevdim güzel şeyler hissettim ama çok hassasım hemen alınıyorum galiba. Ya da gerçekten laf sokuyor alttan alttan bilemedim.
Sonuç olarak ben bu dayatmayı kabul etmek istemiyorum. Ama ailem ısrarla onlar yaptı bizim de yapmamız gerek diyorlar. Eğer yaparsak bu adetlerin sonu gelmeyecek ben yapmak istemiyorum.
Siz olsanız ne yapardınız?
boş sandık mı ahahhaha acaba mesaj neydi? Biz bu sandık kadar boş beleş tipleriz, dış görüntümüze aldanma içimiz boşBana da boş sandık getirmişlerdi, sizinki de benimki kadar komikmis
XL gecelik, kırışıklık kremi falan