Yeteneksiz miyim ?

Uzun yıllar sonra ilk konum, çok heyecanlıyım :olamaz: Benim derdim araba kullanma ya da kullanamama konusu. 36 yaşındayım 20 yaşında ehliyet aldım , düz vites çat-pat kullandım.Sonra babam devreye girdi yeni araba aldı çarparım vs diye arabayla aramıza mesafe girdi.Acemiliğim çıkmadan öyle kaldım. Sonra evlendim araba aldık, denemedim gerek olmadı. Sonra otomatik vites bir araç aldık. Çocuk oldu büyüdü işe dönmem gerekti araç kullanmam gerekti.Denedim ama istanbul trafiği çok yoğundu. Bilen bilir mesafeyi avcılar- büyükçekmece arası gittim geldim. En uzak mesafem bu. Sonra ne oldu bilmiyorum yine koptum evi taşıdık , arabaya mecburiyetim bitti. Şimdi istanbul'dan taşındık,otomatik daha üst segment arabamızı sattık ev aldık.Ekonomik segment düz vites bir arabaya geçtik. Ve artık araba kullanmaya mecburum.Evi çalıştığım kurumdan uzak bir yerden aldık kızım kuruma servisle geliyor okul da malum 2 ay sonra açılıyor. Birlikte eve gitmemiz gerekiyor eşimin çalışma saatleri karışık. Yaşadığım şehirde trafik az ancak insanlar arıza. Dolmuş minibüs otobüs vs tacizci değil,ama dandun kullanıyorlar. Ben hayatta gerçekten ne istesem üstünden geldim. Ama araba konusunu yıllardır çözemedim, acaba ben de bir eksiklik mi var ? Bir kaza yaşamadım, eşim " uçakta pilot kalp krizi geçiriyorum sen al kontrolü dese alırsın , araba kullanmayı istemiyorsun" diyor. Cabbar bir tip olduğunuzda beceremiyorum diyerek sıyrılamıyorsunuz.Yeteneksiz olabilir miyim ? Ama mantıklı düşünme mekanizması olmayanlar bile kullanıyor. Korkmuyorum da yani hani bazı arkadaşlar diyor kalbim pır pır falan bende öyle şeyler yok.Her gün eşimle ne kadar çalışsak pratiğe dönerim ? Bugün 30 dk kullandım, eve sen götür dedi eşim gitmek istemedim. İş -ev gidip geleceğim yok hepitopu 2+ 2 km yol ama stresi beni çok geriyor.
Bu konudan uzun zamandır ben de muzdaripim. Benimki bariz fobiydi. Eşim kullanmıyor, istemiyor da. Kullanacaksan alalım dedi. Düz vitesi düşünmedim bile. Otomatik vites aldık. 30'a yakın ders aldım direksiyon hocalarından 🙈 ancak cesaret edip çıktım trafiğe. Önce ev-iş git gel yaptım. Sonra yavas yavas İstanbul'da gezebilmeye başladım. Hala köprü ve otoyolları kullanamıyorum. Hız korkumu yenemedim. Ama yeneceğim. Azimle duvarı deleceğim 😅. Bu arada, pandemi nedeniyle kullanmadım 2 ay gerileme oldu bende de. Uzak kalırsanız gerileme devam eder. Hedef belirleyin her hafta. Küçük küçük hedefler. İşe kadar olmasa da kendinizi rahat hissettiğiniz yere kadar. Sonra iş- ev. Ama onunla kalmasın. Küçük küçük yeni destinasyonlar ekleyin. Pratik ve azim. Başka yolu yok. Bu arada ben 2 kaza geçirdim. Fobim var. Bu konu ile ilgili terapi araştırıyorum. Kaza geçirmemiş olsanız da belki etkilendiğiniz bir olay olabilir. Kendi yaşadığınız ya da anlatılan. Eliniz, ayağınız titremese de size ket vuruyor olabilir. Bir dinleyin kendinizi. Araba kullanmak psiko-motor bir öğrenmedir. Vücudunuz öğrenir zamanla. Pratik önemli o yüzden. Yeteneksiz olma gibi bir durum yok bence. Gelişmelerden haber verin. Bakalım ne yapacağız ☺.

Babayla kocadan hoca olmaz

Özlü sözümü yazıp detaya giriyorum.
1. Kesinlikle 1 hafta özel ders alın. Özel yapılmış bir araç olsun. Hocanın önünde fren debriyaj pedalı olanlardan.
2. Navigasyon kullanın. Girilmez sokağı da biliyor, en kısa yolu da biliyor.
Kesinlikle doğru. Kendi kullanmadığı halde beni sinir ediyor 😒

Navigasyon bende sorun. Bildiğim yolları yanıltıyor. Hangisini tavsiye edersiniz?

Ehliyet aldıktan bir buçuk yıl sonra araba kullanmaya çalıştım ağladım zirladım zaman zaman

Arabayı kaldiramauip stop da ettim küçücük araç kocaman yoldan gecemem diye kenara sinip de bekledim ..

Sanırım insan eşinden çekiniyor

Yeni araba aldığımız ilk gün binmedim mesela arabaya esim bir iki sürsün de ben sonra geçeyim diye :))

Yanlış yöne girebilirsiniz arkadaşların dediği gibi yolu ezberlemeye çalışın :)

Bende çok yavaş gidiyorum hatta 5. Vitese takamiyirim:sus: zaten gerekmiyor da kısa mesafe kullandığım için

Bence yapabilirsin kimler kimler yapmıyor da🌼 ben yapamayacağım diyerek basla

Araba stop da etse yolda da kalsan korna da bassalar vazgecnme benim başıma neler neler geldi

Gulen adamlar mi olmadi durdum diye korna mi basmadılar uzun uzun bende bastım 😂 en kolay parkedecegim yeri bulana kadar dolaşırım hep :))

İnşallah basaracaksiniz sizde :)

Navigasyon bende sorun. Bildiğim yolları yanıltıyor. Hangisini tavsiye edersiniz?
Ben google maps seviyorum. iPhone kullanmama rağmen onun haritalarını kullanmıyorum, sevmiyorum.
Erkek arkadaşım yandex kullanıyor

Benim de kullanmadığım Google işte :KK70: Yandex diyor herkes ama onu da çözemedim henüz.

Hala rampada dur-kalk da sorunum var. Hatta çıktığım büyük bir caddeyse daha da geriliyorum, hem arabayı arkaya kaçırma ve stop ettirme kaygısı bir arada, geriliyorum. Eşimle de ciddi bir kavga ettik deneme sürüşlerinde 🤦🏻‍♀️ eşten hoca olmuyor , adamın içinden başka bir adam çıktı 😂

Evet kesinlikle olmaz. :KK70: rampada da ayağınızı debriyajın kavramasına tutup yeteri kadar gaz verin, gazi hiç kesmeyin pompalama yapmayın tek seferde verin ve kalkın.

En önemlisi, hocayla çalışın :KK70:

Navigasyonun nereyi tarif ettiğini nasıl anlıyorsunuz ya hayatta aklım akmıyor benim.
Hafif sağda kal ne demek mesela? Ne kadar hafif? Ayrıca hafif benim için ağırlık ifade eder, yönle ne ilgisi var?
3. Çıkıştan devam edin diyor ya da. Ben 1-2-3 diyene kadar trafik kilitlenir. Ve ayrıca nedense bana göre 3 olan yer navigasyona göre 1. Çıkış oluyor :KK70: :KK70:
Kısacası yön duygum berbat, senelerce her gün gittiğim yolu kendim araç kullanırken gidemiyorum. Ya da belirlenmiş hedeflerim var mesela, evden işe gitmek gibi, yol üstünde markete uğramaya niyetlensem strese giriyorum orası ekstra bir konum oluyor, aman neyse eve gidip arabayı bırakayım, markete yürüyerek giderim hem yürüyüş olur diyorum:KK70::KK70::KK70:
Ama çabalıyorum işte bir şekilde kendi işimi görecek kadar kullanıyorum arabayı, işe gitmek, çocukları okuldan alıp bırakmak, markete gitmek vs . Park edemeyeceğimi düşündüğüm yerlere hiç gitmiyorum arabayla.
Ha bak araba kullanmanın bana müthiş bir faydası oldu, yürümeyi öğrendim:KK70:
Önce üşenirdim yürümeye, eşime bulaşırdım hadi beni bir bırak şuraya diye. Şimdi eşim arabayı al git diyor, ben aaa ne gerek var ben yürürüm oraya kadar hem spor olur diyorum:confused::deli:

Aynı sıkıntı işte😄 . Hafif sağ ne? 200 metre sonra dedi diye cok iyi bildiğim sapağı kaçırdım. Tekrar yolu bulana kadar kan ter içinde kaldım. Israrla gidiyorum her yere arabayla. Zorla da olsa. Ama o otobanlar fena 😒

Evet çok üzgünüm en önemli şeyi yazmamışım. Yön duygum zayıf, bence diğer insanlara göre zayıf. Sapak kaçırabilirim, yanlış yola girebilirim, ters şeride girebilirim belki. Bugün eşim bana dön diyor döneceğim ana caddeye çıkacağım şu şerit değil mi dedim . Üfürükten, arabaya binince seni tanıyamıyorum sanki içine başka biri giriyor dedi 😂 araba kullanmayı baskıyla öğrenmedim kursta öğrendim araba altımdaydı vurkır kimse bişey demedi. Hani psikolojik baskı yaşamadım. Ama o koltuğa oturunca amiyane tabirle salağa bağlıyorum 😬
Biliyor musun benimde yön algılama yetim çok zayıf. Zayıf ne demek facia🙊 Ama yaklaşık 9 yıldır araç kullanıyorum. Hemde İstanbul trafiğinde. Bildiğim şehirler arası yollarda da gayet iyiyim. Ezberlediğim yollarda atmaca gibiyim. Ama bilmediğim yollarda yaralı ürkek bir ceylan gibiyim😂
Araba kullanmanın kabul ediyorum ki yön algılama yetisi ile ilgisi var. Ama asıl olay el göz ayak koordinasyonu ile ilgili. Bunun yetenekle hiçbir ilgisi yok. Altı ile bir yıl içinde düzenli araç kullandığında tüm araç argümanlarını elin kolun gibi kullanmaya başlıyorsun. Cesaret ve dikkat ile bir yıl içinde bu işi tamamen kıvırıyorsun anlayacağın.

Bende sağ sol da yok pek. Yolları eşim tarif etmese bulmam çok zor. Sağ diyor sola yöneliyorum bazen sonra kavga ediyoruz. Bu sefer parmağı ile gösteriyor eli sağ aynayı kapatıyor diye kavga ediyoruz😄. Yolları iyice öğrenmeden rahat huzur yok.

Araba kullanmak da bisiklet sürmek gibi bi şey. İlk zamanlar olur öyle. Sonra sonra hersey o kadar otomatige bağlıyor ki. Bir hafta içinde kendi başına sürebilirsin. Zaten bi deneyimin var. Arabayı çözdükten sonra kolay. Özellikle Manuel araba kullanmak daha hoş bence. Kırmızı ışıkta durursam sorun demişsin. Aslında durmayınca sorun 😅 her an kırmızıya dönecek diye korkardim bende. Yön için de navi sağolsun. Açarsın bakarsın yoluna. Cesaret bulmak istiyosan eşinle değil kendi başına çalış. Bi gün 500 metre gidersin diğer gün 1 km. Hallolur.

En büyük sebep pratik eksikliği ve bundan kaynaklı hata yapma korkusu "

Bir hafta her gün iş yerine kadar gidip gelseniz esinizle birlikte sonrası daha kolay olur.

Direksiyon hakimiyetiniz gelistikce de dar yollara saparsiniz , park pratigi yaparsaniz zamanla oturur her şey.

Ben sizin probleminizin yön bulmayla ilgili olduğunu düşünüyorum. Hem araba kullanıp hem de yolu bulmak zor geliyor ve kolaya kaçıp sürmek istemiyorsunuz bence. Benim de yön bilgim çok kötü. Yaşadığım şehirde kaç kere kayboldum🙈 Ama sorun etmiyorum eninde sonunda navigasyonla veya sorarak buluyorum sonuçta. Bir de gereksiz bir kendime güvenim var bilmediğim yolun kestirmesini bulmaya çalışıyorum hatlar daha da karışıyor :confused: Bence öncelikle bildiğiniz yollardan gidin gelin. Hep aynı yolları kullanın. Şoförlüğe alışınca kaybolsanız da problem olmuyor korkmayın

ben 18 yasindayken aldim ehliyetimi, bilen bir arkadasimla bir hafta falan birlikte calismistik ehliyeti aldiktan sonra. bir haftanin sonunda da allah ne verdiyse diyerek ankara trafigine daldim. ki ankarada bilenler vardir otobus, dolmus ve beyaz sahin magandaligini. ilk arabam da simdiki gibi degildi o zamana gore cok orta seviye bir arabaydi ama yuksekti. babamin “bu salak simdi kaza falan yaparsa olmesin” diye aldigini dusunuyorum. :KK70:

park ederken cok sorun yasadim hala da yasiyorum, yollari da cok karistirirdim. ama bir donusu kacirdim mi tamam o zaman yeniden o yola cikmak icin farkli yollara girerim korkmam yani. en fazla ne olabilir ki doner durur ayni yerime gelirim. elinizden geldigince cikip dolasin bu yon bilginizi gelistirmek icin. ben ilk ogrenirken avel avel gezerdim gunde 1-2 saat neredeyse. bulusacaksak arkadaslarimi ben alirdim sirf yeni yollar ogrenmek icin.

arabaya guvenmek, yollari karistirmaktan korkmamak, karistiysa da done done bir cikis bulmaktan cekinmemek lazim. ne olacak ki yol 10 dakika uzasin? basarilar simdiden.

İlk denemelerimde yanlışlıkla çevre yoluna girdiğim geldi. Elvankentten girip Gölbaşından çıkmıştım :21:

Illa her insanin araba kullanmasi gerekmiyor ki. Seritleri bile karistiriyorsaniz ve ters serite girerim diye korkuyorsaniz belki araba kullanmamaniz gerekiyor. Zaten yeterince trafik kazasi var.

Illa her insanin araba kullanmasi gerekmiyor ki. Seritleri bile karistiriyorsaniz ve ters serite girerim diye korkuyorsaniz belki araba kullanmamaniz gerekiyor. Zaten yeterince trafik kazasi var.
Şeritleri karıştırıyorum mu yazmışım bilmiyorum ama öyle yazmışsam yanlış yazmışım. Şerit karıştırmıyorum. Araba kullanmaması gereken milyon tane insan trafikten çekilirse bende çekileceğim çoğu insan benim kadar dahi dert etmiyor kendini yollara vuruyor. Arabayı zevk eğlence aksiyon olsun diye istemiyorum, kızım var bu sene 1. sınıfa başlıyor onu akşam eve götürmem gerek. Zaruri benim durumum ısrarcı olmak bu sebepten.

Ben sizin probleminizin yön bulmayla ilgili olduğunu düşünüyorum. Hem araba kullanıp hem de yolu bulmak zor geliyor ve kolaya kaçıp sürmek istemiyorsunuz bence. Benim de yön bilgim çok kötü. Yaşadığım şehirde kaç kere kayboldum🙈 Ama sorun etmiyorum eninde sonunda navigasyonla veya sorarak buluyorum sonuçta. Bir de gereksiz bir kendime güvenim var bilmediğim yolun kestirmesini bulmaya çalışıyorum hatlar daha da karışıyor :confused: Bence öncelikle bildiğiniz yollardan gidin gelin. Hep aynı yolları kullanın. Şoförlüğe alışınca kaybolsanız da problem olmuyor korkmayın
Aynı yoldan geçiriyorum mesela 5. kez sonra bi sefer diğer yoldan gidiyoruz. Sonra aynı yola dönüyoruz ben yine nereye dönecektik diyorum ? Aynı andan birden fazla işi yapamayan insanlarla çok dalga geçtim 😕 başıma geldi.

X