Yeğenim otizm olabilir ni ?

Doğru evet abim öğretmen yıllardır. Çok beklediler yıllar sonra oldu evlatları Rabbim bağışlasın. Yengemin öyle cümleler kurmasınada takılmadım inanın bunalmıştır kolay değildir dedim. Hiçbir anneyi eleştirmek haddime değil çok zor evlat yetiştirmek. Hemşire de bıcır bıcır olması lazım demiş ama değil işte. Sırt bu yüzden kızımı ortamlara sokmak istiyorum. Halasıyla konuşssun kuzenini görsün istiyorum. Aynı binada amca kızları görmek istiyorlar engellemek istemiyorum önemli konular sanırım. Hiçbir anne mükemmel değildir ama insallah en az hatayla atlatırım.

Otizmli bir çocuk annesiyim. 18. Aya kadar konuşan ismine bakan dümdüz normal olan çocuğum gerilemeyle birlikte otizm tanısı aldı. Biz çok şükür hemen fark ettik ve direk eğitime başladık anlattıklarının otizm belirtisi ve uzman bir çocuk ergen pskt. İle hemen gorussunler. Zaten ordan bir dünya teste tabi tutulacak inşallah yoktur ama otizmde erken teşhis ve eğitim çocuğun düzeyi için çok önemli lütfen çekinmeyin ve söyleyin.

Otizmin en önemli belirtileri karşıdaki insanla iletişim kurmamak ve tekrarlayan takıntılı hareketler (sürekli ellerini sallamak, kendi etrafında dönmek, dönen şeyleri izlemek gibi). Eğer anne babanın farkında olmadığını düşünüyorsanız bence söyleyin. Önlem için doktora danışmakta sıkıntılı bir durum yok. Bunun için size kızacaklarsa bırakın kızsınlar, çocuğun iyiliği için katlanacaksınız. Ekran otizm yapmaz veya tetiklemez ama aşırı ekran maruziyeti otizm benzeri belirtiler verir, sebebi sosyal iletişimin ve uyaranın azlığıdır. Çünkü ekran sadece çocuğa verir, tepki almaz. Bir süre sonra çocuk iyice edilgen gale gelir sadece izler. Hiç bir şeye karşılık verme gereği duymaz. Böyle böyle sosyalliği azalır. Bunun otizmden farkını anlayabilirsiniz. Şöyle ki ekran ortadan kaldırıldığında çocuğun davranışları hızla değişir, tekrar iletişime açık hale gelir. Bu da zorlu bir süreçtir ama ekran maruziyeti sebepli bir sorun, ekran ortadan kalktığında sonsuza dek sürmez. Bunu gözlemleyemedilerse otizm ipuçları daha ön planda demektir. Telefonda konuşma konusunda başka çocukları bilemiyorum çevremde yok ama benim oğlum 19 aylık, dedeleri, anneanne, babaanne vs. ile görüntülü konuşurken birebir onlara bakıp cevap veriyor. Onlara bir şeyler anlatıyor, oyuncaklarını gösteriyor. Bu da çocuktan çocuğa değişir ama bence her çocuk bir merak edip ekrana bakar sanki. Hiç bakmaması da değişik.

Evet bu arada her şeyden erken sıkılması bir şeyi göstermez. Çocukların dikkat süresi zaten çoğunlukla kısadır, zamanla artar. Bu arada yenge ve abi çocuğa doğduğundan beri oyun kuruyorlar mı? Oyun oynamayı öğrenemeyen çocuk da çok fazla. Yine de temkinli olmak bir şey kaybettirmez.

Araştırmayı nereden okudunuz acaba, merak ettim ben de okumak istedim de.

Doktordan doktora cooook farkediyor.Eger böyle şüpheler varsa başka doktora daha gitmek lazım ve tüm belirtileri anlatmak lazim

Anladım. Oytun Erbaş’ı ciddiye almıyorum. Teşekkürler cevabınız için.
Yani ciddiye almadiginiz kisi (ne kadar arada yandas sacmaliklari yapsada) politzerden duparc a kadar sayisiz odul almis bir profesor. Bence risk almamak lazim. Ben asi kaynakli pihtilasma sorunu yasayip hastanelik oldugumdan beri ciddiye aliyorum. Herkesin kendi iradesi tabi bir sey diyemem.

Çok geçmiş olsun canımın içii kolaylıklar diliyorum şuan nasıl evladınız? Umarım herşey yolundadır.

Yok canım bakmıyor hiç inşallah otizm değildir ekranı kesince düzelir abimle konuşucam. Bende bilinçlendim ekrandan uzat tutucam tutabildiğim kadar.

Yok oynamıyor kimseyle oyun sürekli kendi kendine takılıyor ordan oraya koşturuyor dinlemiyor tepki vermiyor göz teması kurmuyor. O yaştaki çocuk hiç anne babayı dinlemez mi ? Ben evladıma nasıl kendimi dinleticem böylemi oluyor ?

Çok geçmiş olsun canımın içii kolaylıklar diliyorum şuan nasıl evladınız? Umarım herşey yolundadır.
Konuşma dışında çoğu şeyi geri kazandık ,konuşma da ani bir kelime çıkıyor bir daha çıkmıyor bakalım. Daha yolumuz uzun otizm kapalı bir kutu.

Merhaba. 3 çocuğum var 2,4,6 yaşlarında. Öncelikle her çocuğun gelişimi farklıdır ama belli yaşlarda belli beceriler olmasını bekleriz. Benim ortanca çocuğumda dil gelişim geriliği vardı, hala bi tık yaşıtlarına göre geri. Öncelikle ailenin ivedilikle uzman görüşü alması lazım. Ben sürecimizi yazayım siz ölçüp tartın..
Oğlum 2.5 yaş civarında iken okula başlattık kelime sayısı az olduğu için. Okulun pek faydası olmadı konuşma anlamında. Sonra çocuk nöroloji, çocuk psikiyatri, KBB, çocuk doktoru, özel eğitim kurum psikoloğu hepsine götürdüm. Hepsi çocuğumun normal olduğunu, ekran maruziyeti ve uyaran eksikliği yaşadığını söyledi. Biz de artık bu süreçten sonra Dil Konuşma Terapisi almaya başladık. Bir kaç ayda konuşması açıldı gitti. Tam tamına 1 sene oldu, bildiğiniz konuşuyor ama harflerde vs hala biraz çok az eksiklik var, terapiye devam ediyoruz. Biz ne yaptık? SIFIR EKRAN yaşıyoruz. Hiç yok ama. Evde TVlerin fişi çekik, telefon tablet vermiyoruz, gittiğimiz yerde rica ediyoruz ekranları kapattırıyoruz. Bunun yanında bol bol etkinlik ve terapistin verdiği ödevleri aksatmadan yapıyoruz. Emek vermeden yemek olmaz.
Siz halası olarak bence aileye durumu izah edin. Bu adımları takip ederek kendilerine yol çizsinler.

Hangi belirtiler vardı acaba, bu kadar sağlıklı görünen bir çocuk aniden mi geriledi , aşı ile bir bağlantısı var mı, birçok anne aşı sonrası ani gerileme olduğunu belirtiyor, sürecinizi merak ediyorum, benim de 1 yaşında bir kızım var ve herseyini inceliyorum, yakından gözlemliyorum, rabbim hepimizin evladını korusun inşallah

Aşı ile hiç bagdastirmadim açıkcasi. O dönem çalışıyordum ve bakıcı TV ye saatlerce maruz bırakmış kelimeler de yavaş yavaş gitti sonra seslenince bakmama başladı abim de özel eğitim öğretmeni olunca hemen sürece odaklandik ve eğitime başladık. Öncesinde bir çok teste de tabi oldu. Sonra kreş dediler bu sefer de kreşte sorun yaşadık çünkü oğlumu bir köşeye bırakmışlar ve asla tek bir çocuk ya da öğretmenle muhattap olmamış baktım çocuk günden güne daha da hircinlasiyor okula giderken kıyametler kopuyor ve resmen bana bağımlı hale geldi kameraları izlemeyi talep ettim ve her şeyi anladık yani hatalar silsilesi sonucu gerileme arttı onda sonra da iş hayatima son verdim şuan anaokulunda konuşma hariç %90 gelişimi normale döndü.

Ahhh anneler ne kadar fedakar , %90 çok büyük bir oran, maşallah size , iyi olmasına o kadar çok sevindim ki , televizyon vs ne kadar da çok etkiliyor çok dikkat etmemiz gerekiyor, ben de kızıma ekran vermiyorum sadece görüntülü konuşma vardı onu da engelledik, suanda normal geliyor hareketleri ama ben hep alarm halindeyim sürekli gözlemliyorum, otizm o kadar çok arttı ki sürekli tetikte olmak gerekiyor...

Malesef öyle. Biz de TV yi komple evden çıkarttık daha yeni bu yıl kurduk gece gunduz disardaydim her türlü ortama soktum krizler geçirdi insanlar vebali gibi bizden kaçtı tam tersi minnoş kalpli insanlara denk geldim çocuğunu oğlumla oynattı vs vs çok şükür bugünlere geldik. Normal çocukların kolay adapte olduğu şeylere benim oğlum daha zor adapte oluyor mesele 1.5 ay okulun bahçesinde bekledim şuan da bütün çocuklardan 1 saat erken aliyorum tuvalet eğitimi uzun sürdü vs vs ama bu halimize binlerce şükürler olsun. Bu yıl da dil konuşmaya odaklanacagiz bundan önceki yıllar öncelikler farklıydı.

Daha iyi olacak inşallah

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…