Yeğenim otizm olabilir ni ?

Sunshine1

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
9 Şubat 2021
9.324
8.671
148
26
Selam kızlar. Benim uzakta yaşayan 2 buçuk yaşında yeğenim var erkek. Yılda 1 kere görüyorum o yüzden sizlere danışmak istediğim bir konu var ilerde vicdan yapmak istemiyorum. Geçen sene buraya geldiklerinde dikkatimi çekti asla iletişim kurmuyor dinlemiyor göz teması kurmuyor öfke nöbetleri var ve oyuncaklarla oynamıyor. Benim bilgim yok yeni anne oldum 5 aylık kızım var Rabbim korusun evlatlarımızı başına gelen annelerimize sabır evlatlarına şifa diliyorum. O zamanlar küçük olduğu için normal gelsede haddime düşmez diye pek önemsemedim. Lakin yeğenim 2 buçuk yaşında 1 kere telefonda 10 sn görüştünüz mü diyin yok bakmıyor çocuk. Halacımm nasılsınn diyorum cevap vermiyor. Öfke nöbetleri de var. Her çocukta olur diye hiç aklıma gelmedi ama abim hemşirenin aşı sırasında “ bu çocuk ııı ııı diyor konuşmuyor doktora götürün” dediğini anlatınca vicdan yaptım keşke öncesinde mi söyleseydim diye. Sağlıkçıyım ben. Kliniğimizde psikolog ile de çalıştık.
Devlete götürmüşler ekranı kes demiş ama bu yeterli mi ? Kafasını duvara vurup vurup duruyor görüntülü görüşürken halamm bakk gel napıyorsunn diyorum yok. Yalnızlar orda onun etkisi diye düşünüyorum ama otizmle ilgili olursa ya geç kalırlarsa ? Haddime düşmez diye yengeme hep çocuktur öfkelenir vurur oynar konuşur yenge normal dedim ama bu seferde böyle bi durum varsa söylemediğim için sıkıntılı olurmu ? Ben sadece gelen çocuk hastaları hatırlıyorum bilgim yok abime söylesem canları sıkılır mı evham yapıyorsam boşuna üzmüş olurum hassas bir konu çünkü. Ne yapmalıyım ?

Cocuklar telefon ile konusmayi sevmez genelde, o kismi dusunmeyin benim her gun gordugum cocuk 1 kez tepki vermez telefonda kimseye vermez sevmiyor
Diger konuda da izleyin derim yas dönemi de zor

Muhtemelen olabilir. Benim yeğenimde böyleydi ve teşhis kondu. Ama malesef geç fark ettiler.

Benim kızım da 2 yaşındayken ben de şüphelenmiştim çünkü konuşmuyordu göz teması kuruyordu ama canı isterse. öyle her çağırana bakmıyordu öfke nöbetleri desen 2 yaş sendromu 3 yaş sendromu hiç bitmedi. tabi bu arada ben psikologlara götürdüm dil terapistlerine götürdüm çoğunluk otizm olabilir dedi ama tabi gözlemlemek gerektiğini söylediler. Sonuç çok şükür 3,5 yaşında birden bire dili açıldı konuşmaya başladı. Kreşe gönderdim ondan sonra daha bi aktifleşti. ve en önemli şey ekranı kestim. Bunun çok büyük etkisi var. Çocuklar şu an çizfigilm izledikleri için konuşma ihtiyacı duymuyorlar. Ben yaklaşık 2 senedir felan nadiren tv açardım bunun çok büyük etkisinin olduğunu düşünüyorum sonrasında çok şükür dili açıldı algıları açıldı şu an 5 yaşında ve normal her şey. Yani demem o ki önce ekranı kesin sonra yaşıtlarıyla oyun oynayabileceği alanlara götürün ona göre yol izlersiniz.

Bir uzmana gotursunler diyorum, pekala olabilir gibi duruyor burdan bakinca.
Söylemem yanlış olur mu ? Yengem çok ekran izlettim ondan herhalde dedi kendini kötü hissetmesin diye konuşur erkek çocuğu falan dedim üzülmesin diye ama nasılsın halam dediğimizde cevap bile vermiyor. Komutları da dinlemiyor algılamıyor. Çocuk tabiki dinlemez ama ben çok severim çocukları oynarım tüm tencere tavamı döktüm oyalamak için kafasını salladı suratıma bakmadı. Babasıylada oynamıyor.

Çocuk ve ergen psikologuna götürsünler.
Otizm yoksa bile bir sorun var çocukta

Telefonla konusmayi hicbir cocuk sevmiyor cunku anlamlandiramiyorlar.

Ama bahsettiginiz diger seyler bir sorun oldugunu dusundurttu bana, bir uzmana goturseler iyi olacak.

Bu kadar veriyle otizm ya da degil denilmez.2.5 yaşında konuşuyor mu? Kafasını sinir aninda yere duvara vurması belli bir döneme kadar normal. Ailesi göz teması kurmadigini anlamiyor mu? Herşeyden 2, dk da sıkılıyor diyorsunuz ki çocukların dikkat süresi çok az. İşaret parmağıyla gösteriyor mu , kelime sayisi nedir

2 buçuk yaşındaki çocuğu nasıl çok ekrana maruz bırakabiliyorlar? Bu konuda kimseye olumlu yaklaşamıyorum. Abinize söyleyebilirsiniz ama gidip karısına kardeşim böyle dedi demesin tabi. Yengeniz fazlasıyla alıngan bir insandı hatırladığım kadarıyla. Bu konuyu da başka yerlere çekebilir. Bir doktorun görmesi gerekir muhakkak.

Kelime sayısı az anne baba dede falan. İşaret parmağıyla göstermesi mi lazım ?

Ekran çok diyorsa azaltmasını söylemeniz gerekirdi.
Daha 2-3 yaş çocuklarda yoğun ekran varsa o çocuk ihmal ediliyordur zaten.
Otizm çıkmasa bile çocuk uyaran eksikliği yaşıyor.
Muhakkak acil tarafından bir uzmana gitmeliler

bu durumda en zoru gerçeği kabullenmek mecbursun otizmde erken müdahale önemli normal değil ama otizm mi bilemiyorum birşeyler yolunda gitmiyor uzman bir psikiyatriye gidin

Kelime sayısı az anne baba dede falan. İşaret parmağıyla göstermesi mi lazım ?
Yani gelişimsel olarak belli bir aydan sonra işaret parmağıyla istediğini göstermesi lazim. 2.5 yaşında ikili ve üçlü cümleler kurması gerekiyor tabi kimi geç konuşmalarda olmasada otizm demek değil. Komut almasida önemli mesela arabayı bana getir götür gibi gibi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…