• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yeğenim otizm olabilir ni ?

Söylemem yanlış olur mu ? Yengem çok ekran izlettim ondan herhalde dedi kendini kötü hissetmesin diye konuşur erkek çocuğu falan dedim üzülmesin diye ama nasılsın halam dediğimizde cevap bile vermiyor. Komutları da dinlemiyor algılamıyor. Çocuk tabiki dinlemez ama ben çok severim çocukları oynarım tüm tencere tavamı döktüm oyalamak için kafasını salladı suratıma bakmadı. Babasıylada oynamıyor.

Sizi anlıyorum ama hak vermiyorum. Normal olmadığından emin olduğunuz birşeyi sırf yengenizin içi rahatlasın diye normalleştirmişsiniz. Bu devirde heryerde basbas bağırıyorlar ekranın zararlarından, göz temasının, komut almanın öneminden. Yengeniz hiç mi görmüyor veya abiniz de bir doktora gidelim en azından içimiz rahatlasın demiyorlar? Umarım birşey yoktur sadece ekran maruziyetidir. Kesmiş mi peki yengeniz ekranı?

Sizi anlıyorum ama hak vermiyorum. Normal olmadığından emin olduğunuz birşeyi sırf yengenizin içi rahatlasın diye normalleştirmişsiniz. Bu devirde heryerde basbas bağırıyorlar ekranın zararlarından, göz temasının, komut almanın öneminden. Yengeniz hiç mi görmüyor veya abiniz de bir doktora gidelim en azından içimiz rahatlasın demiyorlar? Umarım birşey yoktur sadece ekran maruziyetidir. Kesmiş mi peki yengeniz ekranı?
Umarım yoktur. Yengem tedavi görüyor psikolojik ona böyle birşey söylediğimde ağlayıp gece uyuyamayıp laflarımı çarpıtacaktır. Abime doktora götürün demiştim ekran yasak oyun oynayın dedi dedi sadece sonrada içim içimi yedi acaba yeterlimidie yoksa gözden kaçan varmı diye.

O kadar katılıyorum ki çok üzücü insanın kalbi buruluyor. İhmal edilen çocukların beden dili, gözleri gerçekten çok üzücü.
Bende bir anneyim evladımı uzak tutabilirim değil mi ? Evde durmazsa dışarı çıkarır gezeriz kızımla bu mümkün mü ? Herkes karabasan gibi ekransız durmaz diyip duruyor bana. Gelen misafirler çizgifm açsana diyorlar 5 aylık kızıma. Sanki çok normalmiş gibi.

Umarım yoktur. Yengem tedavi görüyor psikolojik ona böyle birşey söylediğimde ağlayıp gece uyuyamayıp laflarımı çarpıtacaktır. Abime doktora götürün demiştim ekran yasak oyun oynayın dedi dedi sadece sonrada içim içimi yedi acaba yeterlimidie yoksa gözden kaçan varmı diye.
Çok arada kalmışsınız deseniz bir türlü demeseniz başka türlü. İnsanların alanına müdahale etmeyi sevmem, fikrim sorulmadan yorum yapmam ancak şuan ki durumda sanırım abimle detaylı konuşur yengemle konuştuğumda etkileneceğini bildiğim için ama içiminde rahat etmediği için konuştuğumu söyler birkaç doktor fikri daha alması gerektiğini söylerdim.

Bende bir anneyim evladımı uzak tutabilirim değil mi ? Evde durmazsa dışarı çıkarır gezeriz kızımla bu mümkün mü ? Herkes karabasan gibi ekransız durmaz diyip duruyor bana. Gelen misafirler çizgifm açsana diyorlar 5 aylık kızıma. Sanki çok normalmiş gibi.

18 aydan bildiriyorum sıfır ekran. Yeterki isteyin oluyor. Kolay değil ama imkansızda değil. Kulak asmayın. Ağzı olan konuşuyor. Kimseyi kınamıyorum yargılamıyorum bana düşmez ama içten içe böyle çocuklara üzülüyorum

Merhaba. 3 çocuğum var 2,4,6 yaşlarında. Öncelikle her çocuğun gelişimi farklıdır ama belli yaşlarda belli beceriler olmasını bekleriz. Benim ortanca çocuğumda dil gelişim geriliği vardı, hala bi tık yaşıtlarına göre geri. Öncelikle ailenin ivedilikle uzman görüşü alması lazım. Ben sürecimizi yazayım siz ölçüp tartın..
Oğlum 2.5 yaş civarında iken okula başlattık kelime sayısı az olduğu için. Okulun pek faydası olmadı konuşma anlamında. Sonra çocuk nöroloji, çocuk psikiyatri, KBB, çocuk doktoru, özel eğitim kurum psikoloğu hepsine götürdüm. Hepsi çocuğumun normal olduğunu, ekran maruziyeti ve uyaran eksikliği yaşadığını söyledi. Biz de artık bu süreçten sonra Dil Konuşma Terapisi almaya başladık. Bir kaç ayda konuşması açıldı gitti. Tam tamına 1 sene oldu, bildiğiniz konuşuyor ama harflerde vs hala biraz çok az eksiklik var, terapiye devam ediyoruz. Biz ne yaptık? SIFIR EKRAN yaşıyoruz. Hiç yok ama. Evde TVlerin fişi çekik, telefon tablet vermiyoruz, gittiğimiz yerde rica ediyoruz ekranları kapattırıyoruz. Bunun yanında bol bol etkinlik ve terapistin verdiği ödevleri aksatmadan yapıyoruz. Emek vermeden yemek olmaz.
Siz halası olarak bence aileye durumu izah edin. Bu adımları takip ederek kendilerine yol çizsinler.
Bende çok bilinçlendim Allah bağışlasın. Bu etkinliklere ulaşabilir miyim ? Mesela şimdiden ekransız ya da 3 5 dakka ekranla bol etkinlikli iletiişimli ilerleyebilir miyim ? 3 yaşına kadar hiç mi bakmayacak? Gününü planlayıp oynayıp gezip kitap okuyup mutfakta yemek yapıp aynı zamanda 10 dakika çizgi film izleyemez mi 2 yaşındaki bebek ?

Bize de hep şu şekilde yaklaşıyorlardı;

Hıı ekran yok demek hı hı görürüz az hareketlensin de. Cümle hep buydu. Şimdi baktılar ki gerçekten yok sustular 😊

Malesef öyle. Biz de TV yi komple evden çıkarttık daha yeni bu yıl kurduk gece gunduz disardaydim her türlü ortama soktum krizler geçirdi insanlar vebali gibi bizden kaçtı tam tersi minnoş kalpli insanlara denk geldim çocuğunu oğlumla oynattı vs vs çok şükür bugünlere geldik. Normal çocukların kolay adapte olduğu şeylere benim oğlum daha zor adapte oluyor mesele 1.5 ay okulun bahçesinde bekledim şuan da bütün çocuklardan 1 saat erken aliyorum tuvalet eğitimi uzun sürdü vs vs ama bu halimize binlerce şükürler olsun. Bu yıl da dil konuşmaya odaklanacagiz bundan önceki yıllar öncelikler farklıydı.
Ortamlar da etkiliyor değil mi ? Eşim çocuğun ıyku düzenidir o dur budur diye biryere gitmek istemiyor. Kızımda çok meraklı yeni birilerini görmeye bakmaya gülmeye daha 6 aylık olucak. İstiyorum ki iftara da gidelim misafirliğe de birileri de gelsin alışssın.

Çok arada kalmışsınız deseniz bir türlü demeseniz başka türlü. İnsanların alanına müdahale etmeyi sevmem, fikrim sorulmadan yorum yapmam ancak şuan ki durumda sanırım abimle detaylı konuşur yengemle konuştuğumda etkileneceğini bildiğim için ama içiminde rahat etmediği için konuştuğumu söyler birkaç doktor fikri daha alması gerektiğini söylerdim.
İnanın bende sevmem. Görüntülü görüşürken şak diye abime vurdu ve güldüler. Sonra tekrar vurdu. Ne diyeyim onlar anne baba ben halayım yerim farklı. Konuşacağım abimle inşallah sadece uyaran eksikliğidir geçer. Yani kolay geçen bişeymi bilmiyorum.

Bize de hep şu şekilde yaklaşıyorlardı;

Hıı ekran yok demek hı hı görürüz az hareketlensin de. Cümle hep buydu. Şimdi baktılar ki gerçekten yok sustular 😊
Ayy Allah bağışlasın? Neler yapıyorsunuz? İnşallah bende başarabilirim. Ben şuan kızıma ekranda açsam bakmıyor bi düzeni var o düzende ekran olmadığı için dolaşmak gezmek başka şeylere bakmak istiyor. Devam eder mi böyle ? Hareketlendiğinde ekransız da aynı devam eder mi dersiniz ?

Ayy Allah bağışlasın? Neler yapıyorsunuz? İnşallah bende başarabilirim. Ben şuan kızıma ekranda açsam bakmıyor bi düzeni var o düzende ekran olmadığı için dolaşmak gezmek başka şeylere bakmak istiyor. Devam eder mi böyle ? Hareketlendiğinde ekransız da aynı devam eder mi dersiniz ?

Açmayın. En büyük yanılgı açsam da bakmıyor ile başlıyor. Sesini duyması dahi ekran maruziyeti. Daha minik allah bağışlasın hiç bilmesin ekran denen şeyi yoksa tutmak mümkün olmayabilir. Başarırsınız yeterki isteyin. Fazlaca özveri istiyor bu konu. Ben destek alabilen bir anneyim o yüzden aşırı zorlanmadım ama tek olsam belki de bende yapamazdım bilmiyorum.

Dünyadan haberleri yok sanırım 😢
Anne olarak yorum yapamıyorum başıma ne gelir bilmediğimden. Deli gibi araştırıyorum sırf evladımı iyi yetiştirmek için. Günü hep planlı. 5 aylık olmasına rağmen kızım bak yemek yapıyorum diyorum alıyorum mutfağa. Sev beni bak ciciii bana ciciii diyorum. Sıkılıyor ana kucağından alıyorum anlıyorum gel birazda yatakta oynayalım diyorum. Her akşam aynı saatte uykusu gelir sabah erkenden uyanır. Babasıyla iletişimde olsun diye eşim beceremese bile harikasın dedim. Şimdş telefondaki sesten babasını tanıyıp gülüyor. Akşamları huysuz uyku saati geliyor yemek saatimizde ekrana bakıp bile durmuyor uyumak istiyor sakin ortama girip. 1 2 yaşında naparım ayaklanınca zorlanırmıyım bilmiyorum. Elimden geleni yapacağım.

Biraz ekrandan bir şey olmaz cevabını duymak için kaçıncı soru bu. En başından beri umarım uzak tutabiliriz, elimden geldiğince uzak tutacağım diyorsunuz. Siz anne olarak kararlı olduktan sonra bunu pekala başarabilirsiniz. Ama sizde o kararlılığı göremedim ben.

Çok zor diyor herkes ama çok zor değil. Biz evlendiğimizde de eve tv almamıştık. 2 yaşındaki kızım doğduğundan beri de ne tv ne telefon, hiçbir şeye maruz kalmadı. Gün içinde aklıma bile gelmiyor, bir ekran açayım, bir nefes alayım. Günlük hayatımızda öyle bir şey yok ki, o bir seçenek olsun. Günde iki kere hatta 3 kere dışarı çıkardığım oluyor. Yağmur yağıyorsa markete gidiyoruz bir havamız değişsin diye ama ekran açmıyorum. Kızım da böyle bir şeye maruz kalmadığı için istemiyor.

Olay sizde bitiyor. Kararlı olun lütfen.

Anne olarak yorum yapamıyorum başıma ne gelir bilmediğimden. Deli gibi araştırıyorum sırf evladımı iyi yetiştirmek için. Günü hep planlı. 5 aylık olmasına rağmen kızım bak yemek yapıyorum diyorum alıyorum mutfağa. Sev beni bak ciciii bana ciciii diyorum. Sıkılıyor ana kucağından alıyorum anlıyorum gel birazda yatakta oynayalım diyorum. Her akşam aynı saatte uykusu gelir sabah erkenden uyanır. Babasıyla iletişimde olsun diye eşim beceremese bile harikasın dedim. Şimdş telefondaki sesten babasını tanıyıp gülüyor. Akşamları huysuz uyku saati geliyor yemek saatimizde ekrana bakıp bile durmuyor uyumak istiyor sakin ortama girip. 1 2 yaşında naparım ayaklanınca zorlanırmıyım bilmiyorum. Elimden geleni yapacağım.

Maşallah 🧿 ne kadar güzel ilgileniyorsunuz. Siz yaparsınız ben sizden o enerjiyi aldım 😊 önemli olan bu bence elinden geleni yapmak. Buna rağmen olmuyorsa en azından içiniz rahat olur. Benim oğlum hayatta tırnak kestirmez. Uyuyunca halletmem lazım onda da uykusu aşırı hafif hemen uyanıyor zaten çok dertliyiz bu konuda. Sırf tırnak kesebilmek için ekran veren arkadaşlarım da var. Veriyorlar kesiyorlar 2 dk da ben kan ter içinde kalıyorum kesicem diye. Bazen yamuk yumuk oluyo çiziyo heryeri. Bilmiyorum hangisi daha iyi 😅 ama benim içime böylesi siniyor.

Bende çok bilinçlendim Allah bağışlasın. Bu etkinliklere ulaşabilir miyim ? Mesela şimdiden ekransız ya da 3 5 dakka ekranla bol etkinlikli iletiişimli ilerleyebilir miyim ? 3 yaşına kadar hiç mi bakmayacak? Gününü planlayıp oynayıp gezip kitap okuyup mutfakta yemek yapıp aynı zamanda 10 dakika çizgi film izleyemez mi 2 yaşındaki bebek ?
Hayır, hiç ama hiç izleyemez. Bizim dil konuşma terapistimiz şöyle demişti; "siz bir çocuğun kafasını tutup güüm güm diye duvara vurur musunuz? İşte ekran siz görmeden çocuğun beynine bu hasarı veriyor." Ekransız yaşayamayız diye düşünmeyin, inanın yaşanıyor. Çocuklar da ona göre düzen oluşturuyor. Bakın benim çocuğumda öfke-dikkat süresi-konuşma o kadar değişti ki.. Bırakın hiç izlemesin.
Evimde çok fazla etkinlik malzemesi var, hepsini saymam çok zor.. Konuşma kartları, sıralama kartları, etkileşimli kitaplar (Jörg Mühle kitapları mesela), Adeda yayınlarının setleri, mıknatıslı bloklar, egolar daha neler neler.. Bizim evdeki malzemeler ile çok kolay kreş açılır😊
Çocuklar ben temizlik-yemek yaparken bunlarla oyalanıyor genelde.

Sizi okadar iyi anliyorum ki. Kendi annem bile bu kararima saygı duymuyor. 27 aylık hiç cizgifilm bilmiyor . Büyük kızımı hastaneye götürdüm biraz uzun sürdü geldim çocuğuma cizgifilm.acmislar, bunu benim çocuğum bana söylüyor "anne babaanne ananne bana cizgi film açtı" diye kendi annem ve kayınvalidem. Okadar aylık emeğimi hiç etmek gibi bişey bu. anlamıyorlar ve yadirgiyorlar . 3 yasa kadar kararlıyım. Oluyor yani boylede. Çok fazla ses kartları ,zıtlık kartları , legolar kitaplar okuyorum , etkinlik seti kitapları var , yaz sil kitapları, cirtcirtli kitaplar çok fazla yaptık şuan sıkılıyor bunlardan hepsini hızlı hızlı yapıyor beni kırmamak için 🫣 Ama bazen nefes almak için Görüntülü aramada konuşuyor , uçak modunda kendi resim ve videolarını izliyor, zaten diğer uygulamalara kilit koyuyorum giremiyor birde müzik uygulamasından bebek sarkilarini tuş kilidini basıp kapatip veriyorum değiştirebiliyor. Markete vs gidiyoruz gündüz fakat bu kadarcik ekrandan
etkilenir mi ? Evet telefona ilgisi oluşuyor. Başkalarından da istiyor . Ama evde gerçekten zaman geçmiyor kışın ☺️şuan böyle idare ediyorum .

Ortamlar da etkiliyor değil mi ? Eşim çocuğun ıyku düzenidir o dur budur diye biryere gitmek istemiyor. Kızımda çok meraklı yeni birilerini görmeye bakmaya gülmeye daha 6 aylık olucak. İstiyorum ki iftara da gidelim misafirliğe de birileri de gelsin alışssın.
Tabi ki etkiliyor. Normal çocuklarda bile çok çok etkili. Anne ve babadan başka insanların da olduğunu bilmesi lazım dışarda bir sosyal hayat var uyku düzeni nasıl diyeyim elbette çok önemli ama yastığını yanında goturursun ya da sevdiği uyku arkadaşı senin tulbet vs vs artık neyse bebeğine güven verecek nesne onunla birlikte uyusun. Sonuçta her zaman evde olmayabilirsiniz alışması lazim.Bu benim görüşüm siz yanlış anlamayın ♥️sağlıkla büyüsunler

Back