• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yeğenim otizm olabilir ni ?

Çocuk doktoruna herşey normal ama az konuşuyor gibi anlatırlarsa doktor da o an zaten stres olan çocuğa o cümleye göre yorum yapmış olabilir. Çocuk büyütmek çok zor ama yengeniz tedavi gördüğü halde böyle cümleler kuruyorsa gerçekten çok üzülürüm o bebeğe.
Otizm ya da değil sonuç olarak o bebişin şimdi bıcır bıcır olması lazım yarım yamalak cümleler kurup koşup oynaması lazım. Sinirden kafasını vurmasını d anlarım iki yaş sendromu falan diye ama çocuk ilgisiz kalmış gibi görünüyor. Yani bebek bakımının %95i annedir benim fikrime göre elbette. Babalar çalışıyor evet yardımcı da oluyorlardır abiniz kötü birine benzemiyor. Abinizle konuşun yanlış anlamaz zaten doktora sorun bildirmiş öyle olsa hiç söylemezlerdi diye düşünüyorum.
Benim de bir erkek kardeşim var yaşlarımız da yakın. Kardeşim kızımda bir sorun görse bunu dile getirse ben üzülmez yanlış anlamazdım. Evet çocuğumuza kimse kötü laf söylesin istemeyiz ama bunu kardeşimiz söylüyor elalem değil.
Doğru evet abim öğretmen yıllardır. Çok beklediler yıllar sonra oldu evlatları Rabbim bağışlasın. Yengemin öyle cümleler kurmasınada takılmadım inanın bunalmıştır kolay değildir dedim. Hiçbir anneyi eleştirmek haddime değil çok zor evlat yetiştirmek. Hemşire de bıcır bıcır olması lazım demiş ama değil işte. Sırt bu yüzden kızımı ortamlara sokmak istiyorum. Halasıyla konuşssun kuzenini görsün istiyorum. Aynı binada amca kızları görmek istiyorlar engellemek istemiyorum önemli konular sanırım. Hiçbir anne mükemmel değildir ama insallah en az hatayla atlatırım.

Selam kızlar. Benim uzakta yaşayan 2 buçuk yaşında yeğenim var erkek. Yılda 1 kere görüyorum o yüzden sizlere danışmak istediğim bir konu var ilerde vicdan yapmak istemiyorum. Geçen sene buraya geldiklerinde dikkatimi çekti asla iletişim kurmuyor dinlemiyor göz teması kurmuyor öfke nöbetleri var ve oyuncaklarla oynamıyor. Benim bilgim yok yeni anne oldum 5 aylık kızım var Rabbim korusun evlatlarımızı başına gelen annelerimize sabır evlatlarına şifa diliyorum. O zamanlar küçük olduğu için normal gelsede haddime düşmez diye pek önemsemedim. Lakin yeğenim 2 buçuk yaşında 1 kere telefonda 10 sn görüştünüz mü diyin yok bakmıyor çocuk. Halacımm nasılsınn diyorum cevap vermiyor. Öfke nöbetleri de var. Her çocukta olur diye hiç aklıma gelmedi ama abim hemşirenin aşı sırasında “ bu çocuk ııı ııı diyor konuşmuyor doktora götürün” dediğini anlatınca vicdan yaptım keşke öncesinde mi söyleseydim diye. Sağlıkçıyım ben. Kliniğimizde psikolog ile de çalıştık.
Devlete götürmüşler ekranı kes demiş ama bu yeterli mi ? Kafasını duvara vurup vurup duruyor görüntülü görüşürken halamm bakk gel napıyorsunn diyorum yok. Yalnızlar orda onun etkisi diye düşünüyorum ama otizmle ilgili olursa ya geç kalırlarsa ? Haddime düşmez diye yengeme hep çocuktur öfkelenir vurur oynar konuşur yenge normal dedim ama bu seferde böyle bi durum varsa söylemediğim için sıkıntılı olurmu ? Ben sadece gelen çocuk hastaları hatırlıyorum bilgim yok abime söylesem canları sıkılır mı evham yapıyorsam boşuna üzmüş olurum hassas bir konu çünkü. Ne yapmalıyım ?
Otizmli bir çocuk annesiyim. 18. Aya kadar konuşan ismine bakan dümdüz normal olan çocuğum gerilemeyle birlikte otizm tanısı aldı. Biz çok şükür hemen fark ettik ve direk eğitime başladık anlattıklarının otizm belirtisi ve uzman bir çocuk ergen pskt. İle hemen gorussunler. Zaten ordan bir dünya teste tabi tutulacak inşallah yoktur ama otizmde erken teşhis ve eğitim çocuğun düzeyi için çok önemli lütfen çekinmeyin ve söyleyin.

Selam kızlar. Benim uzakta yaşayan 2 buçuk yaşında yeğenim var erkek. Yılda 1 kere görüyorum o yüzden sizlere danışmak istediğim bir konu var ilerde vicdan yapmak istemiyorum. Geçen sene buraya geldiklerinde dikkatimi çekti asla iletişim kurmuyor dinlemiyor göz teması kurmuyor öfke nöbetleri var ve oyuncaklarla oynamıyor. Benim bilgim yok yeni anne oldum 5 aylık kızım var Rabbim korusun evlatlarımızı başına gelen annelerimize sabır evlatlarına şifa diliyorum. O zamanlar küçük olduğu için normal gelsede haddime düşmez diye pek önemsemedim. Lakin yeğenim 2 buçuk yaşında 1 kere telefonda 10 sn görüştünüz mü diyin yok bakmıyor çocuk. Halacımm nasılsınn diyorum cevap vermiyor. Öfke nöbetleri de var. Her çocukta olur diye hiç aklıma gelmedi ama abim hemşirenin aşı sırasında “ bu çocuk ııı ııı diyor konuşmuyor doktora götürün” dediğini anlatınca vicdan yaptım keşke öncesinde mi söyleseydim diye. Sağlıkçıyım ben. Kliniğimizde psikolog ile de çalıştık.
Devlete götürmüşler ekranı kes demiş ama bu yeterli mi ? Kafasını duvara vurup vurup duruyor görüntülü görüşürken halamm bakk gel napıyorsunn diyorum yok. Yalnızlar orda onun etkisi diye düşünüyorum ama otizmle ilgili olursa ya geç kalırlarsa ? Haddime düşmez diye yengeme hep çocuktur öfkelenir vurur oynar konuşur yenge normal dedim ama bu seferde böyle bi durum varsa söylemediğim için sıkıntılı olurmu ? Ben sadece gelen çocuk hastaları hatırlıyorum bilgim yok abime söylesem canları sıkılır mı evham yapıyorsam boşuna üzmüş olurum hassas bir konu çünkü. Ne yapmalıyım ?
Otizmin en önemli belirtileri karşıdaki insanla iletişim kurmamak ve tekrarlayan takıntılı hareketler (sürekli ellerini sallamak, kendi etrafında dönmek, dönen şeyleri izlemek gibi). Eğer anne babanın farkında olmadığını düşünüyorsanız bence söyleyin. Önlem için doktora danışmakta sıkıntılı bir durum yok. Bunun için size kızacaklarsa bırakın kızsınlar, çocuğun iyiliği için katlanacaksınız. Ekran otizm yapmaz veya tetiklemez ama aşırı ekran maruziyeti otizm benzeri belirtiler verir, sebebi sosyal iletişimin ve uyaranın azlığıdır. Çünkü ekran sadece çocuğa verir, tepki almaz. Bir süre sonra çocuk iyice edilgen gale gelir sadece izler. Hiç bir şeye karşılık verme gereği duymaz. Böyle böyle sosyalliği azalır. Bunun otizmden farkını anlayabilirsiniz. Şöyle ki ekran ortadan kaldırıldığında çocuğun davranışları hızla değişir, tekrar iletişime açık hale gelir. Bu da zorlu bir süreçtir ama ekran maruziyeti sebepli bir sorun, ekran ortadan kalktığında sonsuza dek sürmez. Bunu gözlemleyemedilerse otizm ipuçları daha ön planda demektir. Telefonda konuşma konusunda başka çocukları bilemiyorum çevremde yok ama benim oğlum 19 aylık, dedeleri, anneanne, babaanne vs. ile görüntülü konuşurken birebir onlara bakıp cevap veriyor. Onlara bir şeyler anlatıyor, oyuncaklarını gösteriyor. Bu da çocuktan çocuğa değişir ama bence her çocuk bir merak edip ekrana bakar sanki. Hiç bakmaması da değişik.

Bu kadar veriyle otizm ya da degil denilmez.2.5 yaşında konuşuyor mu? Kafasını sinir aninda yere duvara vurması belli bir döneme kadar normal. Ailesi göz teması kurmadigini anlamiyor mu? Herşeyden 2, dk da sıkılıyor diyorsunuz ki çocukların dikkat süresi çok az. İşaret parmağıyla gösteriyor mu , kelime sayisi nedir
Evet bu arada her şeyden erken sıkılması bir şeyi göstermez. Çocukların dikkat süresi zaten çoğunlukla kısadır, zamanla artar. Bu arada yenge ve abi çocuğa doğduğundan beri oyun kuruyorlar mı? Oyun oynamayı öğrenemeyen çocuk da çok fazla. Yine de temkinli olmak bir şey kaybettirmez.

Eski bir arkadasimin oglu ayni bu anlattiginiz gibiydi 4 yasinda aniden konusmaya ve yasitlari gibi davranmsya basladi. Ama ihmalede gelmez. Bu sadece otizm degil, dehb de olabilir, travmatik bir seyde olabilir bir cok seyden olabilir. Bu arada anne hamileyken covid asisi vurundu mu? Son calismalarda erkek bebek gebeliklerinde covid asisi vurulan kadinlarin cok buyuk oraninda cocuklarinda otizm ortaya ciktigi saptanmis. Yani bunu bir uzmanin degerlendirmesi lazim. Buradan ne desek bos. Ancak sunu diyeyim normalde hic bir sorunu olmayan bir cocuk sirf ekrana bakti diye o kadar etkilenmiyor cunku etrafimda cok fazla ekrana bakitanda var hic bakitmayanda var hicbirinin cocugunun bir biri ile tutar yani yok. Ekrana baglayabilecegim tutarli bir davranis degisikligi yok yani. Bence ekran degil ekrana bakitilan cocuklarin ayni zamanda ilgisiz kalmasi yapiyor ne yapiyorsa. Bu arada baska bir arkadasimin yegenide zeka geriligi+ otizm tanisi aldi ama meger ilgisizliktan gelismemis cocuk annesi kayinvalidesine hizmet etmekten cocukla ilgilenmemis cunku. Doktorun talimatlarina gore yasamaya basladiktan sonra 6 ay icinde cocuk yasitlarina yetisti su an tamamen normal. Gercekten karmasik ve uzmanlarin bile yanilabildigi durumlar, ilgi cok onemli. Bir cocuk bu sekilde etiketlenecekse bu siradan bir doktor ya da cevre ile degil gercekten cok cok uzmanlasmis birinin teshisi ile olmali diye dusunuyorum. Ihmale gelmez.
Araştırmayı nereden okudunuz acaba, merak ettim ben de okumak istedim de.

Canım az konuşsa okey göz göze 1 kere gelmedim iletişim yüzyüze de kurmuyor. Ayy halammm gel bak bu neeee diyorum tut elimi vs yok takmıyor kimseyi. Abimle konuşucam doktora konuşmuyor diye gittiler o da ekran kesin oyun oynayın demiş otizmden şüphelense yönlendirmezmiydi yoksa bunları söylememiş olabilirlermi
Doktordan doktora cooook farkediyor.Eger böyle şüpheler varsa başka doktora daha gitmek lazım ve tüm belirtileri anlatmak lazim

Anladım. Oytun Erbaş’ı ciddiye almıyorum. Teşekkürler cevabınız için.
Yani ciddiye almadiginiz kisi (ne kadar arada yandas sacmaliklari yapsada) politzerden duparc a kadar sayisiz odul almis bir profesor. Bence risk almamak lazim. Ben asi kaynakli pihtilasma sorunu yasayip hastanelik oldugumdan beri ciddiye aliyorum. Herkesin kendi iradesi tabi bir sey diyemem.

Otizmli bir çocuk annesiyim. 18. Aya kadar konuşan ismine bakan dümdüz normal olan çocuğum gerilemeyle birlikte otizm tanısı aldı. Biz çok şükür hemen fark ettik ve direk eğitime başladık anlattıklarının otizm belirtisi ve uzman bir çocuk ergen pskt. İle hemen gorussunler. Zaten ordan bir dünya teste tabi tutulacak inşallah yoktur ama otizmde erken teşhis ve eğitim çocuğun düzeyi için çok önemli lütfen çekinmeyin ve söyleyin.
Çok geçmiş olsun canımın içii kolaylıklar diliyorum şuan nasıl evladınız? Umarım herşey yolundadır.

Otizmin en önemli belirtileri karşıdaki insanla iletişim kurmamak ve tekrarlayan takıntılı hareketler (sürekli ellerini sallamak, kendi etrafında dönmek, dönen şeyleri izlemek gibi). Eğer anne babanın farkında olmadığını düşünüyorsanız bence söyleyin. Önlem için doktora danışmakta sıkıntılı bir durum yok. Bunun için size kızacaklarsa bırakın kızsınlar, çocuğun iyiliği için katlanacaksınız. Ekran otizm yapmaz veya tetiklemez ama aşırı ekran maruziyeti otizm benzeri belirtiler verir, sebebi sosyal iletişimin ve uyaranın azlığıdır. Çünkü ekran sadece çocuğa verir, tepki almaz. Bir süre sonra çocuk iyice edilgen gale gelir sadece izler. Hiç bir şeye karşılık verme gereği duymaz. Böyle böyle sosyalliği azalır. Bunun otizmden farkını anlayabilirsiniz. Şöyle ki ekran ortadan kaldırıldığında çocuğun davranışları hızla değişir, tekrar iletişime açık hale gelir. Bu da zorlu bir süreçtir ama ekran maruziyeti sebepli bir sorun, ekran ortadan kalktığında sonsuza dek sürmez. Bunu gözlemleyemedilerse otizm ipuçları daha ön planda demektir. Telefonda konuşma konusunda başka çocukları bilemiyorum çevremde yok ama benim oğlum 19 aylık, dedeleri, anneanne, babaanne vs. ile görüntülü konuşurken birebir onlara bakıp cevap veriyor. Onlara bir şeyler anlatıyor, oyuncaklarını gösteriyor. Bu da çocuktan çocuğa değişir ama bence her çocuk bir merak edip ekrana bakar sanki. Hiç bakmaması da değişik.
Yok canım bakmıyor hiç inşallah otizm değildir ekranı kesince düzelir abimle konuşucam. Bende bilinçlendim ekrandan uzat tutucam tutabildiğim kadar.

Evet bu arada her şeyden erken sıkılması bir şeyi göstermez. Çocukların dikkat süresi zaten çoğunlukla kısadır, zamanla artar. Bu arada yenge ve abi çocuğa doğduğundan beri oyun kuruyorlar mı? Oyun oynamayı öğrenemeyen çocuk da çok fazla. Yine de temkinli olmak bir şey kaybettirmez.
Yok oynamıyor kimseyle oyun sürekli kendi kendine takılıyor ordan oraya koşturuyor dinlemiyor tepki vermiyor göz teması kurmuyor. O yaştaki çocuk hiç anne babayı dinlemez mi ? Ben evladıma nasıl kendimi dinleticem böylemi oluyor ?

Çok geçmiş olsun canımın içii kolaylıklar diliyorum şuan nasıl evladınız? Umarım herşey yolundadır.
Konuşma dışında çoğu şeyi geri kazandık ,konuşma da ani bir kelime çıkıyor bir daha çıkmıyor bakalım. Daha yolumuz uzun otizm kapalı bir kutu.

Merhaba. 3 çocuğum var 2,4,6 yaşlarında. Öncelikle her çocuğun gelişimi farklıdır ama belli yaşlarda belli beceriler olmasını bekleriz. Benim ortanca çocuğumda dil gelişim geriliği vardı, hala bi tık yaşıtlarına göre geri. Öncelikle ailenin ivedilikle uzman görüşü alması lazım. Ben sürecimizi yazayım siz ölçüp tartın..
Oğlum 2.5 yaş civarında iken okula başlattık kelime sayısı az olduğu için. Okulun pek faydası olmadı konuşma anlamında. Sonra çocuk nöroloji, çocuk psikiyatri, KBB, çocuk doktoru, özel eğitim kurum psikoloğu hepsine götürdüm. Hepsi çocuğumun normal olduğunu, ekran maruziyeti ve uyaran eksikliği yaşadığını söyledi. Biz de artık bu süreçten sonra Dil Konuşma Terapisi almaya başladık. Bir kaç ayda konuşması açıldı gitti. Tam tamına 1 sene oldu, bildiğiniz konuşuyor ama harflerde vs hala biraz çok az eksiklik var, terapiye devam ediyoruz. Biz ne yaptık? SIFIR EKRAN yaşıyoruz. Hiç yok ama. Evde TVlerin fişi çekik, telefon tablet vermiyoruz, gittiğimiz yerde rica ediyoruz ekranları kapattırıyoruz. Bunun yanında bol bol etkinlik ve terapistin verdiği ödevleri aksatmadan yapıyoruz. Emek vermeden yemek olmaz.
Siz halası olarak bence aileye durumu izah edin. Bu adımları takip ederek kendilerine yol çizsinler.

Hangi belirtiler vardı acaba, bu kadar sağlıklı görünen bir çocuk aniden mi geriledi , aşı ile bir bağlantısı var mı, birçok anne aşı sonrası ani gerileme olduğunu belirtiyor, sürecinizi merak ediyorum, benim de 1 yaşında bir kızım var ve herseyini inceliyorum, yakından gözlemliyorum, rabbim hepimizin evladını korusun inşallah 🤲

Hangi belirtiler vardı acaba, bu kadar sağlıklı görünen bir çocuk aniden mi geriledi , aşı ile bir bağlantısı var mı, birçok anne aşı sonrası ani gerileme olduğunu belirtiyor, sürecinizi merak ediyorum, benim de 1 yaşında bir kızım var ve herseyini inceliyorum, yakından gözlemliyorum, rabbim hepimizin evladını korusun inşallah 🤲
Aşı ile hiç bagdastirmadim açıkcasi. O dönem çalışıyordum ve bakıcı TV ye saatlerce maruz bırakmış kelimeler de yavaş yavaş gitti sonra seslenince bakmama başladı abim de özel eğitim öğretmeni olunca hemen sürece odaklandik ve eğitime başladık. Öncesinde bir çok teste de tabi oldu. Sonra kreş dediler bu sefer de kreşte sorun yaşadık çünkü oğlumu bir köşeye bırakmışlar ve asla tek bir çocuk ya da öğretmenle muhattap olmamış baktım çocuk günden güne daha da hircinlasiyor okula giderken kıyametler kopuyor ve resmen bana bağımlı hale geldi kameraları izlemeyi talep ettim ve her şeyi anladık yani hatalar silsilesi sonucu gerileme arttı onda sonra da iş hayatima son verdim şuan anaokulunda konuşma hariç %90 gelişimi normale döndü.

Aşı ile hiç bagdastirmadim açıkcasi. O dönem çalışıyordum ve bakıcı TV ye saatlerce maruz bırakmış kelimeler de yavaş yavaş gitti sonra seslenince bakmama başladı abim de özel eğitim öğretmeni olunca hemen sürece odaklandik ve eğitime başladık. Öncesinde bir çok teste de tabi oldu. Sonra kreş dediler bu sefer de kreşte sorun yaşadık çünkü oğlumu bir köşeye bırakmışlar ve asla tek bir çocuk ya da öğretmenle muhattap olmamış baktım çocuk günden güne daha da hircinlasiyor okula giderken kıyametler kopuyor ve resmen bana bağımlı hale geldi kameraları izlemeyi talep ettim ve her şeyi anladık yani hatalar silsilesi sonucu gerileme arttı onda sonra da iş hayatima son verdim şuan anaokulunda konuşma hariç %90 gelişimi normale döndü.
Ahhh anneler ne kadar fedakar , %90 çok büyük bir oran, maşallah size , iyi olmasına o kadar çok sevindim ki , televizyon vs ne kadar da çok etkiliyor çok dikkat etmemiz gerekiyor, ben de kızıma ekran vermiyorum sadece görüntülü konuşma vardı onu da engelledik, suanda normal geliyor hareketleri ama ben hep alarm halindeyim sürekli gözlemliyorum, otizm o kadar çok arttı ki sürekli tetikte olmak gerekiyor...

Ahhh anneler ne kadar fedakar , %90 çok büyük bir oran, maşallah size , iyi olmasına o kadar çok sevindim ki , televizyon vs ne kadar da çok etkiliyor çok dikkat etmemiz gerekiyor, ben de kızıma ekran vermiyorum sadece görüntülü konuşma vardı onu da engelledik, suanda normal geliyor hareketleri ama ben hep alarm halindeyim sürekli gözlemliyorum, otizm o kadar çok arttı ki sürekli tetikte olmak gerekiyor...
Malesef öyle. Biz de TV yi komple evden çıkarttık daha yeni bu yıl kurduk gece gunduz disardaydim her türlü ortama soktum krizler geçirdi insanlar vebali gibi bizden kaçtı tam tersi minnoş kalpli insanlara denk geldim çocuğunu oğlumla oynattı vs vs çok şükür bugünlere geldik. Normal çocukların kolay adapte olduğu şeylere benim oğlum daha zor adapte oluyor mesele 1.5 ay okulun bahçesinde bekledim şuan da bütün çocuklardan 1 saat erken aliyorum tuvalet eğitimi uzun sürdü vs vs ama bu halimize binlerce şükürler olsun. Bu yıl da dil konuşmaya odaklanacagiz bundan önceki yıllar öncelikler farklıydı.

Malesef öyle. Biz de TV yi komple evden çıkarttık daha yeni bu yıl kurduk gece gunduz disardaydim her türlü ortama soktum krizler geçirdi insanlar vebali gibi bizden kaçtı tam tersi minnoş kalpli insanlara denk geldim çocuğunu oğlumla oynattı vs vs çok şükür bugünlere geldik. Normal çocukların kolay adapte olduğu şeylere benim oğlum daha zor adapte oluyor mesele 1.5 ay okulun bahçesinde bekledim şuan da bütün çocuklardan 1 saat erken aliyorum tuvalet eğitimi uzun sürdü vs vs ama bu halimize binlerce şükürler olsun. Bu yıl da dil konuşmaya odaklanacagiz bundan önceki yıllar öncelikler farklıydı.
Daha iyi olacak inşallah 😍

Back