Yardım etmek istiyorum, ama kullanılmaktan da korkuyorum..

Merhaba,

Onlar için zaman ayırıp, bunca şeyi paylaşman bile senin iyi niyetini belli ediyor ztn. Ama, bu durumdaki bir insanın, keyfi nedenlerle çalışmaması anlaşılacak gibi değil. Elif te ayrı bir muamma. Ev kızı modunda oturmak ne ya! Kalk birşeyler yap. Aldığın nefesin hakkını ver. Yerinde olsam, bu kadar alternatifine rağmen, seni reddeden bir kişiye7aileye yardım etmezdim. Belki de senden ne koparsak kardır diye düşünüyorlar. Yoksa bulmuşlar güvenilir bir insan, paranı gününde vericek bir yer. İnsan neden çalışmasın. Armut piş, ağzıma düş hesabı Hayat o kadar zor ve acımasız ki; bir gün keşke demezler inş.

Silüetini sevdiğimin Türkiyesi, üstün zekalı çocuğun var diye suçlanıyorsun resmen..
Gelişmiş ülkelerde elinden tutulan, geleceğe yatırım olarak görülen senin kızın gibi ortalamanın üstünde olan çocuklar, ülkemizde "parayla versen almayız" mertebesinde kıymet görüyor..
Bir an önce ataman gerçekleşir inşallah canım.

Aynı durumdayız desene..
Evet,yaptığımız iyiliğin karşılığını beklemek falan değil bu.
Sadece aynı şekilde değeer verildiğini görmek istiyor,ama hayal kırıklığı yaşıyoruz.
Evde tadilat vardı bir haftadır, karnım burnumda ve yanımda 5 yaşındaki kızımla koşturdum durdum.
Birkaç defa Zeynep ablayı aradım. En son 15 gün önce görmüştüm kendisini, çalıştığı hanım yazlığa gitmiş, aylık eline geçen gene 500 liraya düşmüş diye üzgündü. Aradım ki, belki gelir yardımcı olur, hem bütçesine katkısı olur. Elif açtı hep, annesi yokmuş.Ve geri de aramadı beni. Oysa "izne ayrılınca haber ver de,sana geleyim,bebeğin kıyafetlerini yerleştiririz Elifle" diyordu. Doğurdum mu onu bile merak etmiyor oysa.

İlgilenmiyorum artık, ben bunca işin altından tek başıma kalktım ve tembellikle yaşayan, başkalarından karşılıksız beklentileri olan insanlardan uzak duracağım.

dedim ya canım zaten artık isteseler de göndermicem sınavlarda başarı gösterince gözlerine giriyor 3. sınıfta almaya başlıyorlar ee bu çocuğun raporlu bi kapasitesi var yani kullansana yok ama var ya yok artık yok direk yurtdışına göndericem madem lazım değil yapmasın o da bu ülkeye bişey

bu arada sen ne mühendisisin canım dikkat testinde kızımın çok üst düzeyde görsel algısı olduğu tespit edildi uzman mimarlık iç mimari eğitimi alabilir diye not düşmüş, sanırım tasarımcı olacak hiçbirşeyi olduğu gibi tutmuyor herşeyi bozup bozup yapıyor, baştan yapıyor ,uzman bana kayıt dışı eğitimle filan uğraşmayın verin bi mimarın yanına bile dedi =))

Makina mühendisiyim canım.
Mimarlık güzel olur hakikaten, görsel algıyı şu anda nasıl besleyebilirsin acaba veya beslemeli misin?

alabilecek durumunuz varsa alın derim "başınızın gözünüzün doğacak çocuğunuzun sadakası olsun "...sonuçta büyük de olsa yetim evlenirken yardımda bulunmuş olacaksınız....başka konularda kullanılacağınızı düşünüyorsanız ona da dikkat edin derim..demek kadında çalışamama sorunu var..sütten bahaneler için işe gitmeyen bir insan azaten çocuğunuzu vermemekle iyi yapmışsınız..geçmiş günlerin hatrına tekrar yanında olun derim ..iyilikler gün gelir farklı biçimde ya size ya çocuğunuza destekçi oluverir de anlamazsınız bile..

Makina mühendisiyim canım.
Mimarlık güzel olur hakikaten, görsel algıyı şu anda nasıl besleyebilirsin acaba veya beslemeli misin?

beni türk eğitim vakfında biri aradı kimse size destek vermez dedi =)),onlar da üniversitede burs veriyorlarmış,adam 75 yaşında 56 yıl öğretmenlik yapmış yurtdışında üstün zekalı çocuklarla ilgili eğitim almış,kendi kızının da ıqsu 148 miş ,kızı şimdi bilgisayar ve matematik profesörüymüş yurtdışında,sizi sürekli arıcam haberleşicez dedi,o da herşeyi kendi imkanıyla yapmış,hiçbir şey yapma hiçbirşeye zorlama dedi,o ne isterse onu yapsın onun fikrini al ona sor mesela bugün ne giyeceğini gün içinde ne yapacağını bile sor dedi,gün sonunda değerlendirmesini yap dedi,hayatı zengin olsun dedi işte hayvanlar bahçeler resim müzik aleti falan gezgin görsün öle şeyler ,yani aslında benim yapmayı düşündüğüm şeyler =))

zaten o öğretmene de söylicem okul açılınca lazım değil sizin eğitimiz diye çok sinirlendim çok ,ikinci dönem tüm notları düşürmüş çocuk bundan bişey anlamayacağına göre bana mı taş atıyorsun davranış notları bile düşük,rapor ikinci dönem çıktı ee ben eskiden çocuğun tepesine dikiliyodum zorla ağlaya ağlaya yapıyodu bıraktım rapordan sonra sıkmadım düştü tabi nolcak

bi de oyuncağı kısmıştım hani daha çok kitap falan alıyodum geçen de okanın programını da izleyince bıraktım şimdi daha çok oyuncak alıyorum bi de çocuk bilim dergileri ama hiçbirini mecburi göstermiyorum tamamen ters tepiyor kendi isterse açıp bakıyor okuyor ama çok zor çünkü galiba daha önce söyledim eğer istediği yöne gitmezse hiçbiryeregitmiyor liseyi bitiremeyen bile varmış o yüzden bıraktım gidiyoruz şimdilik ...öle işte

ya aklıma takıldı şimdi bilsemler var 2. sınıfta sınava sokuyorlar çocuğu 3. sınıfta başlıyor sınavı geçenler haftada iki gün oraya gidiyorlar çocukların ilgi alanına göre sanat veya bilim dersi alıyorlar ayrıca ,okuldan bağımsız,birçok veli bilmiyor aslında sınav dedikleri kızımın girdiği zeka testi ama velilere söylenmiyor tabi

neyse benim yeğenimin kızı var kızımdan beş ay büyük ,öyle bir çocuk ki okuldan gelir ödevini yapar kitabını okur bütün notları ve davranış notları da beş,kızımla aynı okuldalar ve aynı mahallede oturuyoruz ,bu sene bu yeğenim girdi bilsemin sınavına yani testine,geçememiş ki ben çok başarılı olduğu için kesin geçer diyordum belli bir kapaasitesi var çünkü

ve yeğenim akademik anlamda kızımdan çok başarılı daha bilgili ,düşün ki kızıma test yapıldığında tüm sınıfı 100den geriye sayıyordu kızım daha 39dan kırk diyemiyordu hala tekleye tekleye okuyordu,zaten uzman bana kızınız üstün zekalı böyle gördüğüm üçüncü çocuk dediğinde nasıl yani daha kırk diyemiyor demiştim ,o da zeka onla ölçülmez demişti,şimdi ikinci testi çok merak ediyorum çünkü ilgi alanını belirleyecek ya ,yani bi zeka türünde çok üstünse biri nasıl diğerlerinde zayıf oluyor ,hadi hepsinde üstün zekalı olamaz ama daha iyi olması beklenmez mi,çok merak ettim bu durumu özellikle yeğenimin durumundan sonra,zeka çok ilginç bişeymiş hayret

ben de böyle düşünerek yemek takımını aldım canım,,
ama beni hiç aramıyor, doğurmuş bile olabilirim şu an aslında, gene de aramıyor.
dikkat ediyorum da,sadece ben ona gidiyorum,o bana gelmiyor ve aramıyor.
belki nezaketen ben ona gidince derdim varsa dinliyor, sevgiyle yaklaşıyor.
genelde hayır demekte zorlanan bir insan zaten,mesela komşuları çatkapı geliyor.Zeynep abla durumdan çok rahatsız,ama misafirleriyle ilgisini görsen onları çok özlemiş sanırsın, görünen yüzü o derece sevgi dolu. acaba diyorum bana da hep nezaketen yaklaştı ama ben sevgiyle mi karıştırdım.

ilkokulda okuma yazmayı en son sökmüş öğrenci olarak (abartmıyorum,sahiden en son),zekanın bununla ölçülmemesine çok sevindim.
çoklu zekayla ilgili bişeyler okumuştum ama çok da bilmiyorum. benim kızımın görseli kuvvetli, benim işitselim iyidir. çocuğun zeka türünü bilip ona göre eğitmek lazımış aslında.
seninki kaça gidiyor şimdi, girdimi bahsettiğin sınava.

ben de sevimdim bi de kendi kendime sevindirik olmaya çalışıyorum zeka anneden geçer diye ama sonra kpssden 70i geçemediğim aklıma geliyor =)) ,ama gerçekten çok ilginç bir durum çok şaşırdım ve çok merak ediyorum şuan görsel zeka üstün görünüyor ama işte test belirleyecek aslında bakınca bana çok benziyor ben de arkeolojiden başka olsa meslek mimarlık isterdim okula gitmeden çamurla oynamaya başlamıştım çocuk kırka kadar sayamıyor ama benimle belgesel izliyor seramik yapıyor deney yapar sürekli yani anlamadım gitti

bu arada kesinlikle zeka türüne göre eğitimde haklısın birçok ülkede öyle yapılıyor ki heba olmasın insanlar o yüzden kalkınıyorlar işte ama bizim ülkemizde paran yoksa test bile yapmıyorlar ki çocuğa yönünü bilip yönlendiresin sonra çocuklar okulda mutsuz uzman bana sakar mı bile dedi her an bişeyler dikkatini çekermiş tüm çevreyi algılamak istermiş dikkati dağılırmış gerçekten de düz yolda düşüyor çocuk nasıl oturup sessizce ders dinlesin 3 dk durmuyor diyor öğretmen

zaten var ya üstün zekalı olup da geç öğrenen öğrenmede zorluk yaşamayan duymadım ben ya eınsteın heralde ilk akla gelendir =)) ikinci de sen olma ipek zeki olduğun kesin belki de üstündün

biraz acımasız mı olcak eleştirim bilmiyorum ama bence yardım etme neden diceksin seninde çocuğun var sende onun için 3-5 kuruş olsa kenara atmalısın.onun rızkını evde oturup yan gelip yatan biri için harcamamalısın diye düşünüyorum.insan zor durumda kalınca eşşek gibi çalışıyor zaten ihtiyacı olsa o yapısında çalışmak olmayan insan çalışırdı inan.ayrıca islamda böle bişi olduğunu düşünmüyorum.helal haram diye bişi var.ne yani kadına çalışmak haramda, başka bir kadının çalışıp yardım ettiği para mı helal sevap.madem tarikattakiler böyle akıl veriyo parada versinler çalışmayalım işime gelir valla.ayrıca kız koca bulmayı biliyo.bırak damat bey yardım etsin.sana düşmez.ha çok param var diyosan sen bilirsin tabii.

''Ben olsam asla çalışmaz çocuğuma bakardım '' demiş Elif . Dediğinin benzerini de yapmış . Fukaralığa dünden razı . Sizde çalışmayın . oturup kızınıza kendiniz baksaydınız o zaman keşke o hanım kıza yardım etmek yerine .
vallahi bilemedim şimdi ama ben olsam defalarca yüzüstü bırkıldıktan sonra hala hakkaniyer düşünmezdm .

belki telefon kontörü yoktur arayamama sebebi olarak..gelmeye gelince belki sıkıntı vermemek ya da bişiler isteyecek sanmasınlar diye gelmiyor da olabilir..ama gelmeyip gelmeyip sadece bişeye ihtiyacı olunca gelen bir tipse zaten belli edr kendini.maddi durumu kötü olan insanların gelmeme sebebi "istiyor umuyor "diye sanmalarından korkmasıdır çoğunlukla..ah canım annem..aklıma geldi;çok zor şartlarda geçirdim çocukluğumu.annem anlatırdı da;"kızım kimseye gidemezdim çünkü gitsem biliyorum o da bana gelecek önüne yapıp da ikram edeceğim hiç birşey yok ki evde ..ondan gitmezdim kimseye"..bu cümleler aklıma geldikçe annemin gençliğine durumuna hala üzülürümmm..belki zeybep ablanızın durumu bundan da kaynaklanabilir..çeken biliyor malesef..

tarikatlerin bu tarz akıl vereceğini sanmam..ha mecbur olmadıkça çalışmaması tavsiyedir her zaman kadının dışardaki tehlikelere karşı korumak maksadıyla. malum site çalıştığı yerde tacize uğrayanlarla dolu..ama tabi bu kadın dündennn mecbur durumu düşünülünce..ayrıca helal haram yaklaşımınız yanlış kusura bakmayın..burada verenin gönlü razı; rızasıyla veriyorsa neden haram olsun bunu da nereden çıkardınız???
islamda eğer bi kişi kendini haksız yalan yere acındırmıyorsa acındırmadığı halde bi başkası ona gönlünden koptuğu şekilde yardım ediyorsa bu helaldir..
ayrıca yardım eden kişi her harukarda sevaba girer başına kakmadığı ve bu yardımı gizli tuttuğu sürece"bir elin verdiğini öteki el bilmeyecek" mantığı vardır dinimizde.yardım eden kişi yardımı hiç haketmeyen yalancı bir dilenciye bile sırf belki doğru diyordur diye Allah rızası için bişiler verde yine sevaba girer çünkü yardım edenin amacı yardım içindir Allah rızası içindir..alan yalancı dilenciye de elbet bu durumda haramdır..

Son düzenleme:
Bence siz elinizden gelen herseyi yapmissiniz
Elif üniversiteye giderken fazlasiyla destek oldunuz hatta siz okuttunuz onu karsiliginda size diplomasini getirdimi??? Hadi bir cahillikti yapti peki sizin icin 2 güncük kiziniza bakamazmiydi? bunu hicmi hak etmediniz ??? 45 yasinda emekli bir kadin kusura bakmayin ama devletin üzerine bir kambur eli ayagi var gerek görse essekkk ( özür dilerim) gibi calisir ama ihtiyac duymuyor calismaya... kendi gerek duymadigi gibi kizinida kendi gibi yetistiriyor elif yapamazkiiii elifff bilemezkiii ...nie efendim elif zihinsel yada bedensel engellimi felcli falanmi ???
daha dün bir tanidigimin oglu yazdi bana ablacim bana ayda 50 tl 100 tl burs verebilicek birilerini taniyormusun ailem yetisemiyor bende calisamiyorum derslerim agir geliyor diyor peki bu cocugun sucu okumak istemekmi ? bazi degerleri hak edene vermek gerek
benim size tavsiyem zeynep hanimla aranizdaki iliskiyi artik maddi iliskiden cikarin siz dilenci gibi degil demissiniz ama o size sohbet arasinda eksik olanlari siraliyor ve biliyorki siz bunlari alip getiriceksiniz hepsini olmasa bile
elifi allaha havale ediyorum :))) saka bir yana bence elif bu saatden sonra sadece poposuna koca bi saplak hak eder ... baksaniza isten ayrildigini söyleme zahmetinde bile bulunmuyorr( ayhhhh cok sinirlendim)
eger cok gönlünüzden geciyorsa üniversite okuyan gence azicik azicik yardim edin hatta yerinizde olsam erzak alir yollarim para bile yollamam

siz yüregi kocaman birisiniz ama lütfen sevginizi hak edicek ve buna ihtiyaci olan bir sürü kisi var unutmayin

Ben üstün değilimdir herhalde canım, sonradan eğitim sistemine fena ayak uydurdum, tam inek oldum çünkü..
Bu anlattıkların (yerinde duramama, dikkati dağılma, çevreye aşırı duyarlılık) benim kızda da var, test yaptırmadım. Ama inşallah üstünlük falan yoktur, çünkü onlara göre bir sistem yok ülkemizde..:-(

Seninki herkesin gittiği yoldan gitmeyecek anlaşılan, daha bir çevreyi algılamaya-sorgulamaya yönelik gidiyor. Onlar daha başarılı oluyorlar zaten emin ol, mesela not ortalaması daha düşük olsa bile daha iyi bir mühendis oluyor. Çünkü gerçekten "öğreniyor", ezberlemiyor.

ben demedim akıl vercekler die zaten.senin düşüncen başkaa olabilir tabii saygı duyaarım ama ben arkadaşımın evinde yemek yesemde hakkını helal et derim.insanın kendini sorgulamasıdır bu.boğazımdan geçen her lokmayı.şimdi ben zor durumda olsam düşünürüm çalışıp hakkımla kazanmak mı yoksa birinin bana yardım etmesi mi diye düşünürüm.tabiki alınteridir helal olan. senin bahsettiğin Allah katında yapılan hesap.tabiki gönülden giden yardım yapana herşekilde sevap ama Allah akıl vermiş düşünelim diye.bu konuda vicdan devreye girer ama arkadaşın konusunuda dağıtmak istemiyorum.seninde dediklerine katılıyorum ama ben kızın tarafından düşündüm.

bindik bir alamete gidiyoruz işte hakkımızda hayırlısı ama bence test yaptır kızına çünkü ilgisini başarılı olduğu alanı belirlersin illa ki üstün zekalı olması şart değil ona göre eğitirsin ki çocuk mutsuz olmaz bugün baba okul falan okuma gel doktor ol deseler hatta ayda 50 bin maaş deseler vallahi de billahi de belki bi kere o 50 bin için bir iğne vurabilirim ama belki yani o yüzden bence çok önemli çocukların başarılı olduğu alana yönlendirilmesi sen de ihmal etme ayrıca bu test psikolojik sorun varsa onları da belirliyor 10 kriter varmış sanırım öğrenme bozukluğu psikolojik sorunlar zeka vs şeklinde yolunu bilirsin

ev telefonu var ve beni aramak istediğinde hep çağrı atar, ben onu ararım.
Durumu iyi olduğu zamanlarda da bu böyle olur, zor zamanlarında da. Arayıp kardeşleriyle saatlerce konuşur,telefon faturaları da az gelmez. Ama beni hiç aramışlığı yoktur, hep benden bekler. Diyeceğim o ki, şu anda da aynısını yapabilir.Beklediğim o zaten.

Sıkıntı vermek istememek de doğru değil, kesin başka bir gündemi vardır. Belki o hanımla yazlığa gitmiştir, gitmeyi düşünmüyordu.Ama ciddi bir rakam teklif edildiyse hayır dememiştir.
Biz arabamızı satmıştık,tam o dönem bana gelmek istedi. Ben gelirim,ama dönüşte siz bırakırsınız dedi. Zaten bırakırız,asla sorun değil.Ama daha gelmeden pazarlığını yapıyorsa,sence sıkıntı olayını düşünüyor mudur? Arabayı sattık biz, dedim ve gelmedi zaten.

Sonradan da aradım, araba aldık yeniden diye not bıraktım Elife, gelmek isteyince haber verin dedim. 15 gün geçti,aramadı, belki de doğurdum..

Senin anneciğinin durumu farklıymış herhalde canım, öyle gururlu insan o kadar az ki şimdi.

Bu arada yardım konusunda bize de düşen vazife gerçekten ihtiyacı olanı iyi araştırmak.
Hani bir ara tv'de çıkmıştı, bir dernek kurban bağışı toplamış, ama toplanan paralarla kurban kesmemişti.
O kurbanların geçersiz olduğunu, yardım ederken en yakınlardan başlamak ve yardımın yerinin bulduğuna emin olmak gibi bir vazifemiz olduğunu açıklamıştı diyanet.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…