Utaniyorum

Ben ünide okurken odtüde bir arkadaşımın dersine girmiştim ve arkadaşım siyaset bilimi 2.sınıftı.
Ben o gün anladım yabancı dil bilmediğimi
Böyle bir şey yok, blok ders ve tek kelimeli türkçe olmadan yardırıyor millet.
Tartışıyorlar, fikir beyanları havada uçuşuyor.
Güya ben de hayatı boyunca yabancı dil görmüş, ünide hz okumuş, bölümün yüzde otuzu yabancı dil okuyorum.

Yok arkadaşım yok, yabancı dil eğitimi ki siz ingiliniz dili okumuşsunuz, bizlerin gördüğü şey değil.
Size tavsiyem bu sürede çokça yabancı sohbet odaları, dil öğrenme odaklı programlara katılmanız.
Bildiğinize eminim ama akıcı şekilde konuşmak hatta kafanızdan ingilizce düşünmek için totonun sıkışması gerekiyor.

Maalesef olabiliyor Ankara hazırlıkta ilk dönem dersimize giren hocamız yurt dışı anılarını anlatıyordu. İkinci döneme geldiğimizde başka sınıflara yerleştirilmiştik. Sınıftan herkes İngilizce konuşabiliyordu ama ben ve eski sınıf arkadaşlarım aynı kaderi paylaşmıştık. Konu sahibi online uygulamalarla speaking çalışmaktan başka çaren yok gibi.

Billi bir bilgi birikimi ilmidin nisil girdiniz, diyerek sizi demotive etmeye çalışan insanlara bakmayın lütfen. Bunlar ömrü billah yurt dışında mastera cesaret dahi edemeyecek ve edenlere uzaktan bakıp böyle aşağı çekmeye çalışacak kafa yapılarına sahipler gördüğüm kadarıyla. Daha yeni başlamışsınız üstelik pratiğiniz yok. Konuşma diğer şeyler gibi teoride öğrenilebilecek bir şey değil ki. Kafa göz dalın zamanla siz bile şaşıracaksınız.

ama kendisi bilinen bir okuldan mezunum deyince ben odtu, bilkent, koc vs sandim o yuzden sasirdim. lisansi nerede yaptigini da soylemedi zaten. bir de ne bileyim yol tarif edemem demis, bu biraz abarti. bence biliyor ama cesareti yok yani.

Bunlar ömrü billah yurt dışında mastera cesaret dahi edemeyecek ve edenlere uzaktan bakıp böyle aşağı çekmeye çalışacak kafa yapılarına sahipler gördüğüm kadarıyla.

bunu yazarken buradan bir uyeyi mi kast ettiniz? alinti yapsaydiniz keske. ben de bu minvalde bir sey yazdim cunku. :)

Cafe bar gibi takıldığınız bir yer varsa oradaki personelle de konuşabilirsiniz. Yine de en iyisi online uygulamalar. Utanacak bir şey yok bence ama bir haftada bir şey beklemeyin. Bence konuşmaya cesaret etmediğinizden şimdiye kadar konuşamamışsınız bu döngüyü de şimdi kırabilirsiniz yukarda biri ‘kafa göz dalın.’ demiş ne güzel demiş :)

Hey gidi derste Türkçe kelime kullandık diye para cezasına çarptırıldığımız ortaokul yılları

Yurtdisinda master yapmis biri olarak cevap veriyim ben size
4 sene unide ingiliz dili ve edebiyati okuyup yurtdışına cikinca adres bile soramamak normal bir durum degildir , birisi bunu söylerse ona insanlar cok rahat o zaman niye gittin mastera , nasil kabul aldin mastera derler

Ben de italyaya gittigimde sular seller gibi italyanca konusamiyordum ama gayet rahat sokakta adres sorup ,derslere katılıp kafa goz dalip derdimi anlatabiliyordum

Konusmasi iyi olmayabilir , Türkiye'de unilerde gercekten cok teorik isleniyor dersler ama konu sahibinin durumu hic normal degil

Konu sahibo sana tavsiyem sokaga cik , insanlarla sohbet et , bara cafeye git diyecem ama malum korona var sosyal mesafe var ama dili konusman lazim , sokakta , komsuyla, sinif arkadaslarinla , bol bol konusman lazim

Bak sana ornek veriyim , oglum 8 yasindayken yurtdisina tatile gittik , daha ilk gun ucaktan indik bi avm ye gittik bir cafeye oturduk , biz daha menuye bakarken oglan garsonu cagirdi ve ingilizce konusarak siparisini verdi , hepimiz şok olduk , yani biraz ozguven lazim size , bu kadar pasif olmayin

Biz dilcilerin genel sorunu speaking çünkü üniversitede daha çok bölüm odaklılar. Hocalar tarafından pek önem verilmiyor. En azından benim gözlemim bu şekilde. Size tavsiyem kelime haznenizi daha çok zenginleştirin ve konuşurken Türkçe düşünmeyin. Bir süre sonra alışıyorsunuz

Master yapiyorum demissiniz ama oyle mikrofon kapatarak, kacarak master yapilmaz. Yeterlilik sinavi veya mulakat yapilmadi mi size?
Elestirilerimde acimasiz olucam hic kusura bakmayin. Turkiye'deki sistemi yermissiniz kendinizi hakli cikarmak icin. Ben de yabanci dil bolumunde yuksek lisans yaptim oyle kagitla kurekle olmuyor her hafta sunum veya tartisma yapiyorduk.

Son düzenleme:

Bence de çocuk özgüveni lazım

Tatilde yabancı animasyon ekibinden tenis kortu hakkında bilgi alan kişi oğlumdu

Yine bir tatilde oğlum, bir başka çocuk Ukraynalılar Ruslar top oynuyor

Çocuğun babası İngilizce konuşabilir misiniz minvalindeki sordu oğlum ve o çocuk yes deyip başladılar diğerleri kafalarını salladı vs

Biraz oynadılar bizimkiler İngilizce konuştu vs sonra çocuğun annesi gelip seslendi Eren diye

Çocuk da Türkmüş hatta tanıştık oğlumun okulundaymış Alanya da Bursa daki okuldan arkadaşı ile İngilizce muhabbet etmişler

Ahhaa türk cikmasi çocuğun çok komik olmus
Bence konu sahibinin sorunu ozguven eksikligi yoksa ingilizce gramerini 4 sene ogrenip de adres soramamasinin baska sebebi olamaz

Tartışma konusuna göre bir konuşma metnini hazırla.
Sorular falan gelecekse onları da düşün.
Soruları iyi kötü anlarsın. Tahmin etmediğin hazırlanmasının bir soru gelirse, siyasetçiler gibi davran.
Aslında haklısınız ama şu açıdan bakmak lazım deyip gene bildiğini oku laf kalabalığı yap evirip çevirip aynı şeyleri tekrar söyle.
Bir hafta için anca bu kadar tavsiye verebilirim.

Saka yaptiniz degil mi?
Ic Anadoluda seramik bolumu bitiren olsa sasirmazdik da. Kadin ingiliz dili edebiyati diyor,ingilizce konusamiyorum diyor. O yuzden garip geldi herkese. Size normal gelmesi tuhaf esas

Konu sahibinin konuşamama sebebinin özgüvenle alakalı olduğunu düşünüyorum. Bende tercümanlık okuyorum ve eğitimini alıyorum bu yüzden etrafımda çok fazla ingiliz dili edebiyatı okuyan arkadaşım var hepsinin de bayağı güzel ingilizcesi var. En tembel olanı bile iyi kötü konuşuyor, yani zaten konuşamayan adam 4 sene okuyamaz. Bende o rahatlık konusunda sıkıntı çekiyorum, onun aşılması gerekiyor.

Son düzenleme:
Sahibi ben değilim yanlış anlaşılmasın ama benim konuşmama çok yardımcı oldu bu web sitesi. Cambly diye bir uygulama. Yabancı bir çok kişi ile seviye seviye canlı görüntülü karşılıklı sohbet edebilirsin ve çok rahat oluyorsun katkısı bayağı iyi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…