Üstün Zekalı Çocuklar Eğitim Sisteminin Neresinde?

"irite" olmak çok keskin bir cümle.Keşke bütün çabalarım emeklerim iki paragrafta özetlenebilecek birşey olsaydı.Sosyal olamıyor sorun burda zaten.Ben bu sorunu görüyorum yazdıklarımın tümünü okursanız buraya sadece oğlum zeki demeye gelmedim.Sosyal olunmak konuşularak yapılacak birşey değil.Karşıdakinin de bunu istemesi gerekir.Oğlum arkadaşlık kurmak istemiyorsa ben ne yapabilirim?Yada biriyle arkadaşlık kurmak istediğinde gerizekalı diye yaftalanıyorsa gidip o çocuklarla mı görüşmem gerekir? Kendi özbakım becerilerini zaten yapıyor oğlum 9 yaşında.

Onunda istemesi gerekir diyip çekilmeyin. Kaldı ki istemiş zaten ama yapamıyor. Sizin bu konuda ona rehber olmanız lazım. Ama sizin önceliğimiz onun öğrenme şevkini daha da kamcilamak olmuş. Kötü bir sey mi bu bilmiyorum. 2. Üniversite okuyana kadar çocuğa sosyal çevre oluşturun. Yalniz olmaya mahkum bir çocuk yetiştirmeyin. Başıniza gelen şey çok da sevinilecek bir şey gibi gelmiyor açıkçası bana. Mutsuz yalnız bir çocuk büyüyor.

Merhabalar,
Çok doluyum söze nasıl başlayacağımı bilemiyorum. Belki aynı durumda olup çocukları küçük olup şüphelenen arkadaşlar için en baştan yazayım. Oğlumun 1,5 yaşından beri bitmek bilmeyen bir matematik aşkı var. Daha ismini bile söyleyemezken “düçen” (üçgen) diyerek üçgenleri tanırdı. 2 yaşında 1den 10a kadar hem İngilizce hem Türkçe saymaya başladı. Bu işler tabi kendiliğinden olmadı izleyeceği çizgi filmleri ve oynayacağı oyunları hep eğitici oyunlardan seçtim. Ama oğlum sünger gibi aldıkça aldı , 4 yaşında hecelemeye akıcı okumaya da 4,5 yaşında başladı. Okumayla beraber matematik becerileri de gelişti tabi 1. Sınıfta yaptıkları toplama çıkarma işlemlerini yapabiliyordu . İlkokula başladığında ise konunun çarpım olmadığını bilmeden çarpma (3 tane 5 kaç eder gibi) bölme olduğunu bilmeden bölme (20nin içinde kaç tane 4 var gibi) yapmaya başladı. İkinci sınıfa geçtiğinde artık çok sıkıldığını söylemeye başladı. Çünkü herşeyi önceden biliyordu ve dersler ona hafif geliyordu . İngilizceye olan merakı sebebi ile dil okuluna yazdırmıştık . Orda da yine sınıftaki öğrencilerden üstün performans sergiliyordu ama bu süreç onu çok yoruyordu çünkü o 10 dkda anlarken öğretmeni 1-2 ders dinlemek zorunda kalıyordu. Bu durum zamanla hırçınlaşmaya döndü. Sosyal anlamda durum maalesef diğer şeyler gibi iç açıcı değil. Ayakkabı bağlayamayan düğme ilikleyemeyen motor becerileri zihinsel performansına göre çok daha az olan bir çocuk oğlum. Bu sebepten oyunlara katılmasına müsade edilmeyen , köşede yalnız kitap okuyan gözlüklü çocuk işte benim oğlum. Üçüncü sınıfta işler daha da karışmaya başladı çünkü oğlum herşeyi sorgular olmuştu . Sınavları , dersleri , hayatı ... niçin bunu yapıyoruz , bu gerekli mi , bunu yapmak zorunda değilim vs gibi herşeye karşı çıkan asi bir çocuk oldu . Okuldan felaket sıkıldı çünkü onu anlayan bir arkadaşı yok ve öğretmenlerinin de anladığını zannetmiyorum. Onlara göre her çocuk aynı şeyi yapmak zorunda aynı tepkiyi vermek zorunda . Oğlumun olaylara farklı bir bakış açısı var onun o penceresini seviyorum esasında. Oğlumun raporunu da aldık fakat ramla da görüşmeye gittiğimde raporu işlerlerse kaynaştırma öğrencisi olabileceğini okulda bulunan destek odasında zep ile ders alabileceğini söylediler . Ama sonradan öğrendim ki zepi uygulamak için de sertifikalı öğretmen olması gerekiyormuş . Çok eksik bilgi var maalesef konunun doğrusunu nerden öğreneceğimi şaşırdım . Hem destek odası hem de sertifikalı öğretmenin bulunduğu okulu sordum biz bilmiyoruz dediler. Peki ram bilmezse kim bilecek ? Bilsemler bu çocuklar için destek eğitimi olarak düşünülen ilk yerler ama oğlum kendimi kanıtlamak zorunda değilim diyerek sınavda tam performans göstermedi . Bunun önemi üzerine defalarca konuştum ama belki de oğlum haklıdır çoğu zaman onun aklını karıştırmamak için birşey demesem de söylediklerinde haklı olduğunu düşünüyorum . Bu çocuklar nerelerde eğitim alabilir sizler çocuklarınızı doyurmak için neler yapıyorsunuz bu çocuklar eğitim sisteminin neresinde fikri olan olmayan herkesten can-ı gönülden yardım istiyorum .

Çocuklar geleceğimizdir her alanda çocukların ihtiyacı olan eğitimi alması bir haktır. Bu kadar üstün zekalı öğrenci varken neden daha fazla fayda sağlamak adına sistem iyileştirilmiyor aklım almıyor doğrusu ...

Kendimi kanıtlamak zorunda değilim düşüncesini anlayamadım.
Bence Bilsem'e bu bir sınav kazanmalısın, çok önemli demeden gitmeli.
Geçerken uğradık havasında gelişmeli katılım.

Bahsettikleriniz ciddi yetenekler ki Bilsem'de başarılı olmaması için özellikle
yapmaması, inadına yanlış cevaplaması lazım soruları..

İnatçı mıdır?
Neden bu yolu tercih ediyor?
Sonuçta sınıf ortamı ona yetmiyor.
Kendisini geliştirebileceği daha uygun ortama kavuşma imkanı varken
böylesi akıllı bir çocuğun bu inadı da tuhaf geldi bana..

Ayrıca üstün zekalılar için direk okul bilmiyorum ama özel okullarda üstün zekalılar için
özel sınıf oluyor.
Bir arkadaşım o sınıfı okutuyordu ordan biliyorum.
İstanbul'da bu bahsettiğim özel okul..

Yerinizde olsam özel okulları araştırır böyle bir sınıf uygulaması
olup olmadığını sorardım..

Çok yakın bir arkadaşımın oğlu otizmin kıyısında geziyordu(uzmanlar otistik de diyemedi değil de diyemediler).3 yaşlarında farkettiler ve özel eğitim almasını sağladılar.Bu özel eğitim bireysel olarak alindi.Ana çerçeve çocuğun akranlarinin ilgi alanlari çerçevesinde donanimlandirilmasiydi.Kart oyunlarında hile bile işlendi derslerde çünkü çocuğun dünyasında böyle birşey yok.Karsisindakinin yuz ifadesine göre onun duygusunun ne olabileceğini ,hangi tepkiyi verebileceğini öğrendi.Jimnastik ve yüzme kesinlikle senkronize hareket edemeyen,motor becerileri az gelişmiş çocuklar için güzel sporlar.İki branşa da aile devam etmesini sağladı.Baya yol aldılar onlar.İlkokulda siniflari kalabalik olmayan ve farkli gelisen cocuklara on yargili olmayan bir ozel okula baslattilar.Umarim sizin çocuğunuz da mutlu olacağı,kendisini iyi hissedecegi fırsatları yakalar.

Ablamda da var bir adet
Uğraşması çok zor
Allah yardımcınız olsun
Yetmiyor onlara hiçbirşey yetmiyor
Bizimkisi küstah zaten,öğretmeni bile bıkmış
Neden yapayım bu ödevi? Gereklimi ? Yapmak zorunda olduğumu düşünmüyorum gibi...
Adam başedemiyor zaten,iş daha çok aileye düşüyor

https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_3208.htm
Burayi oku arkadaşım. İzmirde Sıdıka akdemir bilim sanat merkezi var , yakınsa oraya götürebilirsin.

Üstün zekalı ve yetenekli çocuklarla ilgili Facebook'ta güzel bır grup vardı. Ama artık Facebook kullanmadığım için ismini tam söyleyemeyeceğim. Ararsan bulabilirsin. Tanı konmus aileler bilgilerini paylaşıyorlardi.

Teşekkür ederim yanıtınız için. Bilsemlere gidemiyor maalesef . Öncelikle sınavı kazanması gerekiyordu. Dediğiniz grubu başka bir arkadaş daha önermişti bakacağım .

Onunda istemesi gerekir diyip çekilmeyin. Kaldı ki istemiş zaten ama yapamıyor. Sizin bu konuda ona rehber olmanız lazım. Ama sizin önceliğimiz onun öğrenme şevkini daha da kamcilamak olmuş. Kötü bir sey mi bu bilmiyorum. 2. Üniversite okuyana kadar çocuğa sosyal çevre oluşturun. Yalniz olmaya mahkum bir çocuk yetiştirmeyin. Başıniza gelen şey çok da sevinilecek bir şey gibi gelmiyor açıkçası bana. Mutsuz yalnız bir çocuk büyüyor.

Bazı şeyleri anlamak için yaşamak gerekir sanırım. Bunlar sizin düşünceleriniz sanırım yardım etmeye çalışıyorsunuz teşekkürler ama ben bu yoldan devam edeceğim .

Kendimi kanıtlamak zorunda değilim düşüncesini anlayamadım.
Bence Bilsem'e bu bir sınav kazanmalısın, çok önemli demeden gitmeli.
Geçerken uğradık havasında gelişmeli katılım.

Bahsettikleriniz ciddi yetenekler ki Bilsem'de başarılı olmaması için özellikle
yapmaması, inadına yanlış cevaplaması lazım soruları..

İnatçı mıdır?
Neden bu yolu tercih ediyor?
Sonuçta sınıf ortamı ona yetmiyor.
Kendisini geliştirebileceği daha uygun ortama kavuşma imkanı varken
böylesi akıllı bir çocuğun bu inadı da tuhaf geldi bana..

ÜstÜn zekalı çocuk olmak demek maalesef herşeyi layıkıyla yapmak sosyal becerileri iyi olmak herşeyi kabul eden anlayan bir çocuk demek değil. Bilsemin sınav olduğunun tabi ki farkında . Arada oturmayan şeyler var bu yüzden başlık açtım zaten . Hiç sıkıntı olmasa biz neyi konuşuyor olurduk :)

Bu arada herşeyi olduğu gibi anlattım oğlumun ağladığını da sosyal durumunu da becerisini de akademik olarak Vasıflarını da . Övgü yada yergi yapacak bir durum yok. Övgü isteseydim sadece iyi olduğu alanları anlatırdım, ben sadece yardım almak istiyorum. Benim amacım bu tarz sorun yaşayan ailelerle de fikir alışverişinde bulunmak. Yıllar önce Google gruplarına üye olmuştum oğlum küçüktü o zaman . Taa o zamanki mesajlarımı okuyup ulaşan aileler var durumlarımız benzeşiyor çocuğunuz büyümüştür son durum nedir diye mail atan aileler var . Birçok kişi bu alanda sorun yaşıyorsa vardır bir sebebi değil mi ?

Bence konu sahibi iyi bi anne ki cocugu icin endiselemiyor.Allah yardimciniz olsun zeki bi cocuga cevap yetistirmek gercekten zor olmali umarim yasadiginiz sorunlari en kisa surede atlatirsiniz.ben biseyi cok merak ediyorum siz de mi cok zekisiniz hani erkek cocuklar zekayi anneden aliyor diyorlar ya da ailenizde boyle olan birileri var mi

Bence konu sahibi iyi bi anne ki cocugu icin endiselemiyor.Allah yardimciniz olsun zeki bi cocuga cevap yetistirmek gercekten zor olmali umarim yasadiginiz sorunlari en kisa surede atlatirsiniz.ben biseyi cok merak ediyorum siz de mi cok zekisiniz hani erkek cocuklar zekayi anneden aliyor diyorlar ya da ailenizde boyle olan birileri var mi

Çok teşekkür ederim desteğiniz için. Ben çabuk öğrenirim diyelim . Eşim de mekanik konularda çok iyidir. Aslında ben de yalnız bir çocuktum ama böyle uç noktalarda değildi becerilerim. Sosyal anlamda da arkadaş edinemezdim şimdi de anlaşamıyorum samimi olmam için çok farklı kriterler gerekiyor ve ısınamıyorum haliyle . O yüzden uzak durmayı tercih ediyorum . Belki bu yönleri bana çekmiştir oğlumun da . Ama tabii ki anlaşabileceği bir arkadaşı olmasını çok isterim . Her zaman farklı ortamlara giriyoruz Temmuz’da İngilizce dersi alacak belki ordan arkadaş bulur kim bilir ?

Bahsedilen diziyi (Young Sheldon'ı) diğer anneler ya da anne adayları izlemeli. Diğerlerinden farklı olanın dışlanıyor olması kaçınılmaz bir gerçek. Bir çocuk yetiştirmek, hele özel bir çocuk yetiştirmek konusunda hiçbir tecrübem yok ama bunların farkında olan bir ebeveyn olduğunuz için sorduğunuz konulara cevap verilmesi dışında eleştirilecek bir şeyiniz olduğunu düşünmüyorum kendi adıma. Var, var demek çok basit bir şey. Google'a uzaylılar da yazsak varlığına dair deliller bulmak mümkün. Ama bunlar ulaşabildiğimiz ya da gerçek oldukları anlamına gelmiyor. Çocuğunun üstün zekalı olduğunu anlayamayıp, hiperaktif olduğunu düşünen ya da sadece yaramaz sanan nice anne vardır eminim. Eğer diliniz iyi seviyedeyse yurt dışı programlarını araştırmanızı tavsiye ederim, bazen böyle fırsatlar çıkabiliyor. Tubitak'a yönlendirenler olmuş, nice çocuk var yarışmalardan eli boş dönüp yurt dışında ödül toplayan. Ülkemiz fırsat cenneti olsaydı keşke ama değil ne yazık ki.

Oğlumun sınıfında vardı öyle bir çocuk. Anaokulunda da beraberlerdi hep aşırı yaramaz düz duvara tırmanan bir çocuktu. Annesi her toplantıdan ağlayarak çıkıyordu . Ama çocuk derslerinde de başarısızdı ve anlamakta güçlük çekiyordu . Wiscr sonucu üstün zeka ve Disleksi olduğu ortaya çıkmış . Ama mesela şu an bile okurken sorun yaşıyor. Çarpım tablosunda sıkıntı yaşıyor. Disleksi için özel eğitim alıyor çokça faydasını görmüş en son gördüğümde çok olgunlaşmıştı ve dersleri de iyiye gidiyormuş. Çok sevindim çocuğu öyle görünce . Annesinin de yüzü gülüyordu o mutluluk herkese yansıyor çünkü.

Bilsem i araştırmalısınız. Yazıldı mı bilmiyorum ama. Okul dışındaki zamanlar için. Ama kendini gerçekleştirmesinde yardımcı olacaktır. IQ 130 ve üzeri çocuklar, özel bir sınavla alınıyorlar yaş gruplarına göre...

Türkiyedeki psikologlarda yetersiz bu konuda .Çünkü büyük oglumla cok ugrastım biliyorum..
İki cocugumda üstün zekalı.Biri bilsemli .Iq su 130 un üzerinde denildi.Bilseme kac yıl kendi cabalarımla götürdüm .Düsündüğünüz gibi bir kurum degil maalesef .Keske hic ugrasmasaydım .Cumartesileri cocugum mahfoldu .Bir kantini bile yoktu .Sabah dokuzdan 3 e kadar .Ordan da yüzmeye gidiyordu .Cok yoruluyorum diye önce yüzmeyi bıraktı haklıydı .
Bir servis bile ayarlayamadık kendi paramızla ,o kadar ilgiliydiler .
Bir sey rica etsek ögretmenlerimiz yetersiz bik bik bik .......
Bilsem diye durmadan fen projesi yaptık .
Bilsemde bir genel yetenek birde resim ve müzik var .
Üstün zekalıları bilenler bilirki bu cocuklar bir cok alanda başarılı ve hırslı hatta mükemmeliyetcidir .Tabiki bunlar ilk yıllar .Egitim sistemimizin cetrefilli carkından gecmeden önce .O hırs zamanla yok olup gider ,yalama gibi hep aynı seyleri ögrenmek bu cocukları köreltir .
Oglum müziktede basarılı,yüzmede de ,ama genel yetenekten girdik bilseme .
Matematigi oldukca iyiydi ,okuldan önce okumayı ögrendi kendi cabalarıyla hep .
Gitar calmayıda you tubedan ögrenince ben özel ders aldım artık.Bilsemde müzik egitimi de alalım gitar calıyor cok güzel dedik yok olmaz dendi .
Daha cok yazarımda roman olur gerek yok.
Bilsemde bi nane yok umutlanmayın.

Bazı kolejlerin sporcu bursu oluyor yüzme dalından girmeyi hiç denemiş miydiniz? Çocuğunuz çok yönlü aktiviteler yapıyor çok güzel oğlumunki gibi sınırlı değil. Bugün görüştüğüm özel okulda matematik becerisi dolayısıyla piyano da çalabileceğini tamamen matematikle ilgili olduğunu söyledi konuştuğumuz görevli. Oğlumun müzikle pek ilgisi Yok ama hiç denemediği birşeyi başaramayacağı sebebiyle uzak duruyor olabilir . Belki başlarsa çok sevecek bilemiyorum . Diğer oğlunuzu istemediğiniz için mi bilseme göndermediniz ? Arkadaşlık ilişkileti açısından farklılık oldu mu peki ?

Çok teşekkür ederim desteğiniz için. Ben çabuk öğrenirim diyelim . Eşim de mekanik konularda çok iyidir. Aslında ben de yalnız bir çocuktum ama böyle uç noktalarda değildi becerilerim. Sosyal anlamda da arkadaş edinemezdim şimdi de anlaşamıyorum samimi olmam için çok farklı kriterler gerekiyor ve ısınamıyorum haliyle . O yüzden uzak durmayı tercih ediyorum . Belki bu yönleri bana çekmiştir oğlumun da . Ama tabii ki anlaşabileceği bir arkadaşı olmasını çok isterim . Her zaman farklı ortamlara giriyoruz Temmuz’da İngilizce dersi alacak belki ordan arkadaş bulur kim bilir ?
Ilkokul doneminde bende baya dislaniyordum.cok zeki oldugum icin degil ama sebebinide bilmiyorum.buyuk bi travmaydi o yuzden neler hissettiginizi anlayabiliyorum .kendine uygun bir okula giderse kolaylikla bu durumun ustesinden gelebilir ozel okullarin sinavlari oluyor onlara girsin.burs falan kazanabilir belki.oglunuzla da konusun eger cabalarsan hersey daha iyi olacak senin icin diye telkin edin.o zaman elinden geleni yapabilir

bu okul nerede nerede diye kavga çıkmasın, İzmir’de bilmiyorum da Ankara’da üstün zekalı çocuklar için okullar var
Hatta Ankara üstün zekalılar ve üstün yetenekliler okulu diye geçiyor Hatta bursla da okuyabiliyorsunuz bu özel okulda

Benim kızım da geçen sene ana sınıfında akranlarına göre ileriydi hatta öğretmeni bana diğerleriyle kıyaslayamıyorum bile ileride çok iyi yerlere gelir dedi ama şimdi birinci sınıfta sıkılmış durumda ödevleri hep bildiği şeyler olduğu için yapmak bile istemiyordu arkadaşlık ilişkilerinde bile sıkıntı yaşadı çocuk ne verseniz alıyor zaten ama inanın motor becerileri ve hayatı tanımak akademik derslerin önünde gelir çocuğunuzun ileride yalnız bir çocuk olarak büyümesini istemezsiniz dimi biraz bu üstün zeka durumuna ara verip sosyalleştirmeye çalışın derim

Benim ikizlerimde, kızımda 4 yaşında okuma yazmayı öğrendi. Ikizlerimden birinin ve küçük kızımın aynı yaşta matematik ilgisi de vardı. Çarpma ve bölme yapabiliyorlardı. Ayrıca hafızaları çok çok iyi, tek okumada ezber yapıyorlar. Diğer kızımın ise el becerisi çok iyi, yetenekleri o yönde diye düşünüyorum. Zeka oyunları ve robotik kodlama kurslarına göndermeyi düşünüyorum. İkizlerim bilsem'de zaten. Kızım bu yıl sınava girmek istemedi acele etmedik bizde. Daha iyi bir eğitim almalarını, yeteneklerini geliştirmelerini bende çok istiyorum ama Türkiye şartlarında bu çok zor. Allah evlatlarımızın yolunu açık etsin..

Ilkokul doneminde bende baya dislaniyordum.cok zeki oldugum icin degil ama sebebinide bilmiyorum.buyuk bi travmaydi o yuzden neler hissettiginizi anlayabiliyorum .kendine uygun bir okula giderse kolaylikla bu durumun ustesinden gelebilir ozel okullarin sinavlari oluyor onlara girsin.burs falan kazanabilir belki.oglunuzla da konusun eger cabalarsan hersey daha iyi olacak senin icin diye telkin edin.o zaman elinden geleni yapabilir

İnşallah benim de temennim o yönde . Konuşarak gezerek tozarak atlayarak zıplayarak bir şekilde aklına yatmasını sağlayacağım. Birşeyi yapması için önce kendinin inanması onay vermesi gerekiyor . Ancak bu şekilde başarılı ve mutlu olabilir . Birşeyi başarmak demek orada mutlu olacağımız anlamına gelmez . Sırf anne babası istedi diye üniversitede bölüm seçen öğrenciler var . Belki o çocuk hukuk okumak yerine güzel sanatlar okuyacaktı ? Belki farklı hayalleri vardı?

Bilmiyorum yaşınız kaç ama bizim dönemlerimizdeki çocuklukla şimdiki çocuklar çok farklı. çocukluk dönemindeki yaşanan olumsuz şeyler maalesef büyüsek de hatıralarımızdan silinmiyor. Yine de hayatımızda değiştirebileceğimiz parametreler için kendimizi çok üzmememiz gerektiğini düşünüyorum , çevre değiştirilebilir sonuçta . Mutluluk çevreye bağlı birşey olmamalı.

Özel okullarda da aynı sorunları yaşayacak maalesef, hep kıyaslama kıskançlık bir hasetlik durumu olacaktır diğer Veli ve çocuklarla.
Çocuğunuzun kendi gibi çocuklarla okuması gerekiyor, özel okulun bu sorunu çözeceğini sanmıyorum.
Bu arasa özel eğitim materyalleri alsanız nasıl olur. Ya ben okul dönemindeki üniversite hariç hiçbir arkadaşımla görüşmüyorum ne yaşan söyleyim çok da gerekli değil gibi geliyor. Üni arkadaşlıkları daha sağlam sanki, o yönde motive Etseniz nasıl olur

X