Üstün Zekalı Çocuklar Eğitim Sisteminin Neresinde?

Üstün zekalı çocuklar için özel okullar mevcut devlet okullarında da olması gerektiğini düşünüyorum hiç değilse her okulda nitelikli özel eğitim öğretmenleri olmalı. Ee ülkemizdeki eğitim sistemi malum:işsiz:Zeka geriliği ne kadar ciddi bir durumsa ileri zekada ciddi bir durum ara sıra çocuğunuzu psikoloğa veyahut iyi bir psikolojik danışmana götürün derim, onlar daha iyi yönlendirebilirler

Bilsem konusunda keşke cocugunuzu ikna etseydiniz bu bence cocugunuz acısından yanlış olmuş ama olan olmuş artık...Matematigi iyi ise kanguru matematik gibi etkinliklere yönlendirebilirsiniz ve sizin ilginiz ile pek çok konuda cocugunuz kendini gelistirebilir.

İkna ettim sandım esasında ama demek ki bana tamam dedi yine kendi bildiğini uyguladı.Herşey hayırlısı ile olsun diye dua etmiştim bilemiyorum bilsem aynı çocukların olduğu bir ortam en azından arkadaşlık için bile iyi gelebilirdi sağlık olsun.Kanguru matematiği araştırayım teşekkürler.

Üstün zekalı çocuklar için özel okullar mevcut devlet okullarında da olması gerektiğini düşünüyorum hiç değilse her okulda nitelikli özel eğitim öğretmenleri olmalı. Ee ülkemizdeki eğitim sistemi malum:işsiz:Zeka geriliği ne kadar ciddi bir durumsa ileri zekada ciddi bir durum ara sıra çocuğunuzu psikoloğa veyahut iyi bir psikolojik danışmana götürün derim, onlar daha iyi yönlendirebilirler

Biz psikiyatristimizden çok memnunuz oğlum da çok sevdi ve alıştı bazı duyguları anlamakta güçlük çekiyor oğlum onunla alakalı mesela 1 ay sonrasına gelin dedi yine sürecimiz devam edecek beraber çalışacağız aşacağız zorlukları diyor hem bana hem oğluma destek oluyor.Hani sadece rapor aldık artık birşeye ihtiyacımız kalmadı gibi birşey düşünmedim hiç.Yeni birşeyler gelecekmiş eğitim sistemi için hep bekliyoruz ama o zamana bizim çocuklar büyümüş olacaklar sanırım bu konuda ailenin de yardıma ihtiyacı var diye düşünüyorum hep söylüyorum aileler de eğitilsin diye.Sempozyumlar oluyor mesela ama hep özel okullarda oluyor.Çevredeki özel okullara da bakıyorum fakat üstün zekalılar için ayrı bir programları yok özellikle İstanbulda var o tarz yerler . Araştırmaya devam edeceğim geçen gün çocukların odasına yazı tahtası astık duvara kocaman hem bana da nostalji oldu tebeşirle yazıyoruz kızlar resim çiziyorlar bazen , bazen İngilizce oyun müsabakası yapıyoruz bazen oğluma birşyler gösteriyorum bazen de kızlara :)

Hanımefendi anlıyorum zor durumdasınız ama ben de biraz irite oldum yazdiklarinizdan. Öncelikle üstün zekalı olması önemli değil siz onu nasıl olsa yapıyor diye çok boş bırakmışsın gibi geldi. Belki de yanılıyorum bir iki paragraf okudugumdan cikardim bu sonucu sonucta. Okul sadece matematik türkçe vs demek değildir. Kendi ozbakim becerilerini geliştirmeli ve sosyal olmayı da öğrenmeli. Çocuğunuz bu konularda yetersizmis. Ne güzel çok zeki ama gercrk şu ki hayatı boyunca çevresinde okul arkadaşları gibi insanlar olacak. Yani bir şekilde onlarla yaşamayı öğrenmeli. Siz onu yeteneği olan alanlarda geliştirmeye öncelik vermelisiniz ama eksik olduğu konularda da çalışmasi için uzlaşın.

Hanımefendi anlıyorum zor durumdasınız ama ben de biraz irite oldum yazdiklarinizdan. Öncelikle üstün zekalı olması önemli değil siz onu nasıl olsa yapıyor diye çok boş bırakmışsın gibi geldi. Belki de yanılıyorum bir iki paragraf okudugumdan cikardim bu sonucu sonucta. Okul sadece matematik türkçe vs demek değildir. Kendi ozbakim becerilerini geliştirmeli ve sosyal olmayı da öğrenmeli. Çocuğunuz bu konularda yetersizmis. Ne güzel çok zeki ama gercrk şu ki hayatı boyunca çevresinde okul arkadaşları gibi insanlar olacak. Yani bir şekilde onlarla yaşamayı öğrenmeli. Siz onu yeteneği olan alanlarda geliştirmeye öncelik vermelisiniz ama eksik olduğu konularda da çalışmasi için uzlaşın.

"irite" olmak çok keskin bir cümle.Keşke bütün çabalarım emeklerim iki paragrafta özetlenebilecek birşey olsaydı.Sosyal olamıyor sorun burda zaten.Ben bu sorunu görüyorum yazdıklarımın tümünü okursanız buraya sadece oğlum zeki demeye gelmedim.Sosyal olunmak konuşularak yapılacak birşey değil.Karşıdakinin de bunu istemesi gerekir.Oğlum arkadaşlık kurmak istemiyorsa ben ne yapabilirim?Yada biriyle arkadaşlık kurmak istediğinde gerizekalı diye yaftalanıyorsa gidip o çocuklarla mı görüşmem gerekir? Kendi özbakım becerilerini zaten yapıyor oğlum 9 yaşında.

https://ankara.meb.gov.tr/www/turki...urnuvasi-ankara-il-finali-yapildi/icerik/1094

Burda bahsettiğim oyunlar var.

Sınıf arkqdaşlarından birinin velisini eve davet edin. Çocuklarınız biraz oyuncaklarını paylaşsınlar. Ona çok iyi gelecektir. Tecrübe ile bunu söylüyorum.

Link için teşekkür ederim.Bir arkadaşı var esasında yazın böyle birşeyler yapabiliriz.Yine aynı arkadaşıyla parka gidiyoruz bazen evlerimiz biraz yakın sayılır ,piknik gibi yapıyoruz biz annelere de iyi geliyor :)

Üstün zekalı çocuklar özel bir eğitim almalı mı, sosyalleşme becerileri sorunsalı, yaşıtlarıyla iletişim kurma problemleri hep tartışmalı bir konudur. Bazı çocukların bu özel eğitimlerin içinde boğulduğunu ve sonunda mutsuz olduğunu da görebiliyoruz. Burada ‘denge’ en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor. Deha filmi tam da bu konuyu ele alan bir filmdir. Bu süreçte bir psikologla sürekli iletişim halinde olmanız iyi olur. Bol şans..

Aynen ben de.

Danışmak, görüş almak yerine methiyeler dizmeye gelmiş gibi bir tavrı var.

Sınavda kendini göstermeye gerek görmediği için bildiklerini yapmaması; üzerinde durulması gereken bir konu, konu sahibi. Normal bir düşünce sistemi değil bence.

Nedir yani sebebi? Fazla ego olmalı sanıyorum? Bu da davranışsal bir bozukluk. Sağlıcakla.

https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_3208.htm
Burayi oku arkadaşım. İzmirde Sıdıka akdemir bilim sanat merkezi var , yakınsa oraya götürebilirsin.

Üstün zekalı ve yetenekli çocuklarla ilgili Facebook'ta güzel bır grup vardı. Ama artık Facebook kullanmadığım için ismini tam söyleyemeyeceğim. Ararsan bulabilirsin. Tanı konmus aileler bilgilerini paylaşıyorlardi.

Bahsedilen diziyi (Young Sheldon'ı) diğer anneler ya da anne adayları izlemeli. Diğerlerinden farklı olanın dışlanıyor olması kaçınılmaz bir gerçek. Bir çocuk yetiştirmek, hele özel bir çocuk yetiştirmek konusunda hiçbir tecrübem yok ama bunların farkında olan bir ebeveyn olduğunuz için sorduğunuz konulara cevap verilmesi dışında eleştirilecek bir şeyiniz olduğunu düşünmüyorum kendi adıma. Var, var demek çok basit bir şey. Google'a uzaylılar da yazsak varlığına dair deliller bulmak mümkün. Ama bunlar ulaşabildiğimiz ya da gerçek oldukları anlamına gelmiyor. Çocuğunun üstün zekalı olduğunu anlayamayıp, hiperaktif olduğunu düşünen ya da sadece yaramaz sanan nice anne vardır eminim. Eğer diliniz iyi seviyedeyse yurt dışı programlarını araştırmanızı tavsiye ederim, bazen böyle fırsatlar çıkabiliyor. Tubitak'a yönlendirenler olmuş, nice çocuk var yarışmalardan eli boş dönüp yurt dışında ödül toplayan. Ülkemiz fırsat cenneti olsaydı keşke ama değil ne yazık ki.

Türkiyedeki psikologlarda yetersiz bu konuda .Çünkü büyük oglumla cok ugrastım biliyorum..
İki cocugumda üstün zekalı.Biri bilsemli .Iq su 130 un üzerinde denildi.Bilseme kac yıl kendi cabalarımla götürdüm .Düsündüğünüz gibi bir kurum degil maalesef .Keske hic ugrasmasaydım .Cumartesileri cocugum mahfoldu .Bir kantini bile yoktu .Sabah dokuzdan 3 e kadar .Ordan da yüzmeye gidiyordu .Cok yoruluyorum diye önce yüzmeyi bıraktı haklıydı .
Bir servis bile ayarlayamadık kendi paramızla ,o kadar ilgiliydiler .
Bir sey rica etsek ögretmenlerimiz yetersiz bik bik bik .......
Bilsem diye durmadan fen projesi yaptık .
Bilsemde bir genel yetenek birde resim ve müzik var .
Üstün zekalıları bilenler bilirki bu cocuklar bir cok alanda başarılı ve hırslı hatta mükemmeliyetcidir .Tabiki bunlar ilk yıllar .Egitim sistemimizin cetrefilli carkından gecmeden önce .O hırs zamanla yok olup gider ,yalama gibi hep aynı seyleri ögrenmek bu cocukları köreltir .
Oglum müziktede basarılı,yüzmede de ,ama genel yetenekten girdik bilseme .
Matematigi oldukca iyiydi ,okuldan önce okumayı ögrendi kendi cabalarıyla hep .
Gitar calmayıda you tubedan ögrenince ben özel ders aldım artık.Bilsemde müzik egitimi de alalım gitar calıyor cok güzel dedik yok olmaz dendi .
Daha cok yazarımda roman olur gerek yok.
Bilsemde bi nane yok umutlanmayın.

İkna ettim sandım esasında ama demek ki bana tamam dedi yine kendi bildiğini uyguladı.Herşey hayırlısı ile olsun diye dua etmiştim bilemiyorum bilsem aynı çocukların olduğu bir ortam en azından arkadaşlık için bile iyi gelebilirdi sağlık olsun.Kanguru matematiği araştırayım teşekkürler.
Kendi gibi çocuklarla olması onu çok mutlu ederdi sosyalleşebilirdi tabi ki de..Ne diyecegimi bilemedim burdan isim vermek doğru mu olur yanlış mı olur bilemedim ama konu çocuk olunca yazmayı uygun gördüm.Facebook kullaniyorsaniz eğer orada bir grup var üstün zekalıların aileleri yakınları ve uzmanlar diye.Faydalanabileceginiz bir grup diye düşünüyorum.

Yazılanların aksine ben sizin çok iyi bir anne olduğunuza inanıyorum. Çocuğunun kararlarına saygı duyan, onu özgür bırakan, özgüvenine önem veren, çabalayan bir anne. Üstün yetenekli çocuklarda en büyük problem ne yazık ki sosyal uyumdur. Bizim köyün sürüsü gibi uyduğumuz kuralları onlar kabul etmeyebilirler. Etmezler çünkü bizden farklı düşünürler, bizim göremediğimiz detayları görürler, hayal edemediğimiz şeyleri tasarlayabilirler. Farklı oldukları için de ne yazık ki hep ayrıştırılırlar. Çocuğunuzu eğitimi konusunda kayda değer öneriler vermem ne yazık ki mümkün değil. Eric veritabanından üstün yetenekli öğrenciler için uygulanan Amerikan eyalet programlarına bakabilirsiniz. Bir çoğu bu program ve bunlara ilişkin raporlarını internette paylaşıyorlar. Özel merkezler detaylı olarak paylaşmıyor ne yazık ki.

Çocuğun çeşitli özbakım becerilerinde yetersiz olması da elbette normal. Siz bunu eksiklik olarak görebilirsiniz ama çocuk için bu önemsiz bir beceri olabilir. Doğadaki dengeyi hepimiz göz ardı ediyoruz. Allah bir taraftan alır bir taraftan verir. Kimse bütünüyle mükemmel olamaz.

Çocuğunuzun merakını besleyebilirsiniz, yetişkin ve onun gibi olan insanlarla zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz, bazı üyelerin dediği gibi akran arkadaşlarıyla ailece görüşerek sosyalleşmesine yardımcı olabilirsiniz. Tabi bu arkadaşların da farklı karakter ve özelliklere sahip insanlar olacağı fikrini benimseyen böyle yetiştirilmiş ailelerin çocuğu olmasında fayda var.

Dilerim bu toplum ve eğitim sisteminden çok zarar almadan çıkabilir çocuğunuz. Siz de öyle elbette.

Benim yegenimde ayni oglunuz gibi.malesef bilsem disinda pek secenek yok biz parlak cocuk diyoruz ve yaninda ustun zekali oldugundan bahsetmiyoruz arkadaslarindan ayristirmamak adina.cok zor cocuklar olduklari bir gercek aile icin yipratici bazen sorularina cevap vermek insani yoruyor zorluyor.

Bu platformda bir uyenin oglu gidiyordu ustun zekalilar okuluna.1 tane vardi sanirim zaten Turkiyede.Sansinizi deneseniz

Benim oğlumda da aynı sorun var pedolog a götürdüm motor becerileri şahane bir şey söyledi mi unutmuyor şuan 4.5 yaşında seneye ana sınıfına vereceğim pedolog mutlaka özel eğitim alması gerektiğini yoksa arada kaybolup gideceğini söyledi biz de şimdiden okul bakıyoruz konuyu takip edeceğim önerileri inşallah bı cozumu vardır

Kendi gibi çocuklarla olması onu çok mutlu ederdi sosyalleşebilirdi tabi ki de..Ne diyecegimi bilemedim burdan isim vermek doğru mu olur yanlış mı olur bilemedim ama konu çocuk olunca yazmayı uygun gördüm.Facebook kullaniyorsaniz eğer orada bir grup var üstün zekalıların aileleri yakınları ve uzmanlar diye.Faydalanabileceginiz bir grup diye düşünüyorum.

Tavsiyeniz için çok teşekkürler Facebook kullanmıyorum ama yararlı olabilecek her materyale ihtiyacım var . Çocuklar farklı ama benzer sorunları yaşıyoruz maalesef. Birkaç kişiyle görüşme şansım oldu onlar da hep aynı şeylerden muzdaripler.

Yazılanların aksine ben sizin çok iyi bir anne olduğunuza inanıyorum. Çocuğunun kararlarına saygı duyan, onu özgür bırakan, özgüvenine önem veren, çabalayan bir anne. Üstün yetenekli çocuklarda en büyük problem ne yazık ki sosyal uyumdur. Bizim köyün sürüsü gibi uyduğumuz kuralları onlar kabul etmeyebilirler. Etmezler çünkü bizden farklı düşünürler, bizim göremediğimiz detayları görürler, hayal edemediğimiz şeyleri tasarlayabilirler. Farklı oldukları için de ne yazık ki hep ayrıştırılırlar. Çocuğunuzu eğitimi konusunda kayda değer öneriler vermem ne yazık ki mümkün değil. Eric veritabanından üstün yetenekli öğrenciler için uygulanan Amerikan eyalet programlarına bakabilirsiniz. Bir çoğu bu program ve bunlara ilişkin raporlarını internette paylaşıyorlar. Özel merkezler detaylı olarak paylaşmıyor ne yazık ki.

Çocuğun çeşitli özbakım becerilerinde yetersiz olması da elbette normal. Siz bunu eksiklik olarak görebilirsiniz ama çocuk için bu önemsiz bir beceri olabilir. Doğadaki dengeyi hepimiz göz ardı ediyoruz. Allah bir taraftan alır bir taraftan verir. Kimse bütünüyle mükemmel olamaz.

Çocuğunuzun merakını besleyebilirsiniz, yetişkin ve onun gibi olan insanlarla zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz, bazı üyelerin dediği gibi akran arkadaşlarıyla ailece görüşerek sosyalleşmesine yardımcı olabilirsiniz. Tabi bu arkadaşların da farklı karakter ve özelliklere sahip insanlar olacağı fikrini benimseyen böyle yetiştirilmiş ailelerin çocuğu olmasında fayda var.

Dilerim bu toplum ve eğitim sisteminden çok zarar almadan çıkabilir çocuğunuz. Siz de öyle elbette.

Desteğiniz için çok teşekkür ederim ilaç gibi geldi yazdıklarınız. Her anne gibi ben de çocuklarım için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Yanlışlarım belki olabilir bu zamana kadar çok şey öğrendim yol kat ettim kendimce , öğrendiğimden çok fazla öğrenemediğm var her gün eksikleri kapatmaya gelişmeye çalışıyorum ki çocuklarım beni örnek alacaklar , eğitim ailede başlar . 3 yaşındaki kızım bile ben ders çalışırken yanıma gelip renkler kitabını getiriyor bana okuyor güya anne burda kırmızı yazıyor anne burda mavi yazıyor diyor o an tüm yorgunluğum tüm endişelerim uçup gidiyor :)

Ne güzel yazmışsınız oğlumun adı da Özgür , adını ben koydum sorgulayan,araştıran, kendi kararlarını veren “Özgür” bir birey olsun diye. Bu kadarını o zamandan düşünmemiştim ama adının karşılığını tam olarak veriyor kesinlikle . Gerçi kızlarımın isimleri de tam kişiliklerine uyuyor gerçekten nasıl oluyorsa :))

Dediğiniz programları araştıracağım . Maalesef bu süreçte ben de çok yıpranıyorum çocuklar için hep aynı dengede kalmaya çalışıyorum ama bazen gardım düşüyor . En son kızımın ayakkabısını giydirirler sağı ve solu ayıramadığımı fark ettim ve hemen randevu aldım. Sürekli güçlü görünmeye çalışmak her zaman her işe yetebilmek işten sonra eve gelip aynı enerjiyle çocuklarla kudurmak sonrasında ütü yada çamaşır Asma gibi aktivitelere girişmek ve kapanış olarak da ders çalışmak ertesi güne 4-5 saatlik uykuyla başlamak çok yorucu. Üstelik gün içinde karşılaştığım aksiliklerden bahsetmiyorum bile . Ben çok hızlıyım ama hayat yavaş akıyor herşeyi üstlenmek altından kalkmaya çalışmak en sonunda bana error verdirdi. İnanılmaz unutkanlık ve dikkat eksikliği yaşıyorum geçtiğimiz dönemlerde Onur belgesi almıştım en çok da oğlum sevinmişti koşarak bana sarıldı seninle gurur duyuyorum anne demişti . Sarılmayı da pek sevmez o sarılma bin sarılmaya değer o yüzden :) ben güçlü olmalıyım ki çocuklarım da güçlü olsun. Pes eden bir yapım yok çocuklarıma de hep onu aşılıyorum. Emek verdiğimiz şeyler hep bize geri dönüyor oğlumla da konuşuyoruz zaman zaman. Hemen arkasından beni şaşırtacak filozof bir söz söylüyor tabi :)

Biz psikiyatristimizden çok memnunuz oğlum da çok sevdi ve alıştı bazı duyguları anlamakta güçlük çekiyor oğlum onunla alakalı mesela 1 ay sonrasına gelin dedi yine sürecimiz devam edecek beraber çalışacağız aşacağız zorlukları diyor hem bana hem oğluma destek oluyor.Hani sadece rapor aldık artık birşeye ihtiyacımız kalmadı gibi birşey düşünmedim hiç.Yeni birşeyler gelecekmiş eğitim sistemi için hep bekliyoruz ama o zamana bizim çocuklar büyümüş olacaklar sanırım bu konuda ailenin de yardıma ihtiyacı var diye düşünüyorum hep söylüyorum aileler de eğitilsin diye.Sempozyumlar oluyor mesela ama hep özel okullarda oluyor.Çevredeki özel okullara da bakıyorum fakat üstün zekalılar için ayrı bir programları yok özellikle İstanbulda var o tarz yerler . Araştırmaya devam edeceğim geçen gün çocukların odasına yazı tahtası astık duvara kocaman hem bana da nostalji oldu tebeşirle yazıyoruz kızlar resim çiziyorlar bazen , bazen İngilizce oyun müsabakası yapıyoruz bazen oğluma birşyler gösteriyorum bazen de kızlara :)
Böyle duyarlı ve kendini geliştirmeye her zaman açık bir anne olduğunuz için sizi tebrik ederim. Umarım bende ileride sizin gibi bir anne olabilirim:KK200:

X