Üstün Zekalı Çocuklar Eğitim Sisteminin Neresinde?

Ben senin oğlunu yerim yerim yerim :KK200: devlet okulları bu konuda çok ama çok yetersiz. Bence özel okullarla irtibata geçin derim. Ya da bimere talep gönderin bu konuda size yardımcı olsunlar. Mutlaka bir caresi vardır. Kaynaştırma öğrencisi olarak öğrenci performans gösteremez diye düşünüyorum. En azından lise için yorum yaparsam, kaynastirmanin amacı sadece öğrenciyi sosyallestirmek. Akademik olarak çok bi katkısı yok.

İçten yorumunuz için teşekkürler :)) Bir özel okulla iletişime geçtim ama sonucu ne olur bilmiyorum bekleyip göreceğiz..Maalesef çoğu özel okulun da üstün zekalı öğrenciler için herhangi bir programı yok ama genel olarak daha geniş yelpazede eğitim verdikleri için kesinlikle daha iyi bir seçenek .

Oncelikle, bir pedagogla gorusun. Kirmak istemiyorum ama bir anne olarak yanlis seylerin pesine dustugunuzu soyleyebilirim.

Edit :

Cocuklara ustun zekali terimini uzmanlar koymali.

Aaa benim cocugum dort islemi kolayca yapabiliyor o zaman ustun zekali diyen bir anne olmali.

Normal sartlarda her cocugun bilgi alma kapasitesi genistir.

Bir yandan akademik zekasini gelistirirken diger yandan sosyal iliskilerinde basarisiz bir cocuk yetistirilmemeli.

Cocuk sinava girip girmeyecegine bile kendisi karar verir olmus.

Cok bilmislik esit degildir ustun zekali cocuk
...

Zaten uzmanlar koydu bu tanıyı neden rahatsız oldunuz onu anlamadım.Bazı şeyleri fikir vermek için yazdım sonuçta bana fikir vermeniz için öncelikle durumu bilmeniz gerekiyor diye düşündüm.Bence siz üstün zekalı çocuk nedir ne değildir diye biraz araştırma yaparsanız ona göre tekrardan konuşalım.Oğlumun böyle olması benim tercih ettiğim birşey değil.Siz çocuğunuzun kararlarını kendiniz verirsiniz ben çocuğumu böyle yetiştiriyor ve destekliyorum. Maalesef bu tarz çocuklar çok bilmiş oluyorlar zaten dediğim gibi tıbbi makale okursanız ne demek istediğimi daha kolay anlarsınız.Sevgiler.

Neden ustun zekali cocuklar icin olan okula gondermiyorsunuz?
Mevcut sistemde turlayip durmussunuz
Ama sizin cocugunuzun yeri orasi degil ki
Anlayamadim ben sizi

Üstünzekalı çocuklar için bir okul yok hanımefendi zaten ben de ondan bahsediyorum.

Size tavsiyem young sheldon dizisini izleyin. Tam da çocuğunuz gibi olan bir çocuğun hikayesini anlatıyor.

Sheldonı oğlumla beraber izliyoruz çok da keyifle izliyoruz :) Tavsiye için teşekkürler.

Yalnız hızlı geçtiğim için dikkat etmemişim, alıntıda gördüm
Çocuğun sosyal becerisinin ve motor becerisinin zayıf olduğunu.
Çoçuğunuzun üstün zekalı olduğunu düşündüğünüz bir alan var mı?
Mesela matematik 10 üzerinden 10 olsun
Sosyal bilimler ne alemde?
Yada farklı aktiviteler yaptırdınız mı?
Maket yapabiliyor mu örneğin? Yada puzzle?

Matematik ve İngilizce alanında başarılı.Bir de kodlama seviyor programlama kursuna gidiyor.Onun harici sporla uğraşmasını çok isterdim ama kendisi tercih etmedi.

Bilim sanat merkezleri eskiden gerçekten öğretmenlerinin de özel olarak seçildiği Türkiye de sayılı okullardı.Su an oraya çocuğunu götüren ve memnuniyetsizligini dile getiren aileler görüyorum internet araştırmalarımda.Ozel okullar seviye gruplarına göre sınıf düzenlemesine daha müsait kurumlar ancak burada da burslu olmasının yolu kendi içinde yaptığı sınavı vermek.Yani oğlunuz başarısını yine bir yerlere ispatlamak zorunda olacaktır.Hangi şehirde siniz bilmiyorum ama biz geçen yıl destek eğitim odası açtık.Cocugumuz geçmiş öğrenmeleri olarak yaşıtlarından çok ileride değildi ,daha çabuk öğreniyordu ama.Haftada bir gün (diğer günler çocuk kulübü ne kalıyordu,aile ders saatinde sınıfından alınmasını da istemedi) okul saati dışında destek eğitim odası çalışması yaptık matematik ve fen derslerinden bir sınıf üstünün müfredatına giriş yaptık çocukla.

Tabi buna ben de katılıyorum oğlumla da konuşuyorum zaman zaman bu konuları .Ben İzmirdeyim siz çok şanslıymışsınız bizim okulda destek odası varmış ama öğretmen yok maalesef.

Young Sheldon çocukken liseye gidiyor. Turkiyede sınıf atlama yok.

Sevgili üye ne yazık ki ülkemizde üstün zeka aslında kötü birşey gibi görülüyor çünkü çocuk uyumsuz oluyor özel eğitim görüyor, özel eğitim derken sanmayın ileri dersler öğretilecek kapasitesine uygun yetiştirilecek. Sanki bir engel durumundaymış gibi ayrı eğitim görecek o kadar. Yani devletten vazgeçin.
Varsa özelde gerçekten bu çocuğa titreyip burslu okutacak kurum bulursanız ne ala. Bulamazsanız lisede başarısız bir çocuk olarak karşınıza çıkar ki örneğini ne yazık ki çok gördüm...

İşte bu en çok korktuğum konulardan bir tanesi.Herşeyi en iyi yapmak 1. olmak zorunda değil ama var olan potansiyelini kullanmasını istiyorum.Özel eğitimin ne olduğunu biliyorum.Sene başı olmadan bu konuyu halletmem gerekiyor.

Bir de bir üstün zekalı çocuk annesi olarak üstün zekalılar okullarını bilmemenize çok şaşkınım. Çocuğunuzu devlette ite kaka götürmeye kararlısınız gibi geldi.

Üstün zekalı çocuklar için okullar tam olarak nerde acaba??

Çocuğunuza üstün zekalı tanımını bir uzman yaptı mı? Sınav da istenileni vermemiş ya o yüzden sordum.

Üstün zekalı çocukların okuduğu okullar var. Neden oralara yönlenmediniz de klasik eğitim sistemiyle vakit harcadınız anlamadım?
Durumunuz bu kadar çaresiz değil. Endişeye kapılmışsınız..

Eşim rehber öğretmeni ve durumunuzu ona anlattığımda gidebileceği tek yer bilsem'ler diğer türlü başka okullarsa harcanır, zep için sertifika gerekiyor ancak çoğu okulda sertifikasız normal dersine giren sınıf öğretmeni okul sonraları çocuğa birebir ders veriyor ancak o öğretmenin de çocuğa özel hassasiyet göstermesi mümkün olmuyor üzerlerine düşmüyorlar dedi. Çalıştığımız okulda da vardı üstüm zekalı öğrencimiz, 3. Sınıfta zep ile sınıf öğretmeni güya birebir ders verdi ama nasıl verdi bize sorun. Bilsem en mantıklı yer görünüyor şu anda.

Cevabınız için çok teşekkür ederim eşinize de size de.ramla görüşmemde de aynısını söylediler.Bilsem için son seneydi maalesef seneye girme şansı yok.Zepi rehberlik öğretmenimize söyledim ama olmayan birşeyden bahsetmişim gibi kaşlarını yukarı kaldırarak güldü . Sanırım sistem var ama uygulama her yerde yaygın değil.

Çocuğunuza üstün zekalı tanımını bir uzman yaptı mı? Sınav da istenileni vermemiş ya o yüzden sordum.

Üstün zekalı çocukların okuduğu okullar var. Neden oralara yönlenmediniz de klasik eğitim sistemiyle vakit harcadınız anlamadım?
Durumunuz bu kadar çaresiz değil. Endişeye kapılmışsınız..

Bilsem sınavını reddetti hanımefendi,wiscr testinde üstün zekalı çıktı ikisi farklı şeyler.

Zaten uzmanlar koydu bu tanıyı neden rahatsız oldunuz onu anlamadım.Bazı şeyleri fikir vermek için yazdım sonuçta bana fikir vermeniz için öncelikle durumu bilmeniz gerekiyor diye düşündüm.Bence siz üstün zekalı çocuk nedir ne değildir diye biraz araştırma yaparsanız ona göre tekrardan konuşalım.Oğlumun böyle olması benim tercih ettiğim birşey değil.Siz çocuğunuzun kararlarını kendiniz verirsiniz ben çocuğumu böyle yetiştiriyor ve destekliyorum. Maalesef bu tarz çocuklar çok bilmiş oluyorlar zaten dediğim gibi tıbbi makale okursanız ne demek istediğimi daha kolay anlarsınız.Sevgiler.
Uzmanlar bu taniyi ( hastalik?) koydu ve hicbir ek bilgi vermediler . Hii tamam. :deli:

Arastirmayi benim degil sizin yapmaniz gerekiyor. Bknz. Ustun zekali cocuklar okulu.

Ayrica rahatsiz olmama sebep yok, sadece cocugunuzu ihmal ettiginizi dusunuyorum. O nedenle pedagogu onerdim.

Sevgiler.

Cevabınız için çok teşekkür ederim eşinize de size de.ramla görüşmemde de aynısını söylediler.Bilsem için son seneydi maalesef seneye girme şansı yok.Zepi rehberlik öğretmenimize söyledim ama olmayan birşeyden bahsetmişim gibi kaşlarını yukarı kaldırarak güldü . Sanırım sistem var ama uygulama her yerde yaygın değil.
Rehber öğretmeni de biliyordur da iste yapacak adam gibi adam yok diye gülmüştür zep tamamen saçmalık zaten, umarım bir çıkış yolu bulursunuz. Ayrıca çocuğunuzu nasıl yetistirdiginize dair tavsiyeler de almak isterim bilinçli bir ebeveynsiniz masallah:))

Uzmanlar bu taniyi ( hastalik?) koydu ve hicbir ek bilgi vermediler . Hii tamam. :deli:

Arastirmayi benim degil sizin yapmaniz gerekiyor. Bknz. Ustun zekali cocuklar okulu.

Ayrica rahatsiz olmama sebep yok, sadece cocugunuzu ihmal ettiginizi dusunuyorum. O nedenle pedagogu onerdim.

Sevgiler.

Hanımefendi ne yapmaya çalıştığınızı anlamıyorum ama lütfen bu konu hakkında daha fazla yorum yapmazsanız sevinirim.Sizin ne düşündüğünüz beni ilgilendirmiyor açıkcası . Ben sadece bu durumda olan çocuk anneleriyle ve öğretmenlerle varsa doktorlarla fikir alılverişinde bulunmak için açtım bu konuyu çocuğumu ihmal edip etmediğim konusunu yargılamak size düşmez.

Rehber öğretmeni de biliyordur da iste yapacak adam gibi adam yok diye gülmüştür zep tamamen saçmalık zaten, umarım bir çıkış yolu bulursunuz.

Nasıl uygulandığını bilmiyorum ama okuyunca verimli birşey gibi gelmişti zep,neden öyle düşündünüz acaba? Bazı oluşumlar var bilsem gibi ama tabii özeller .Eğitimin içeriğini tam olark bilmediğim için gitmesi faydalı olur mu yoksa gereksiz mi bilmiyorum.Umut tüccarları her yerde olduğu gibi oralarda da vardır çünkü.

Wiscr testinden bahsettiğinizi görmedim hanımefendi.
Soru soruyoruz azar işitiyoruz..
Neyse size başarılar..

Ben çok uzun yazdım demek ki dikkatinizden kaçtı oğlumun rapor aldığını yazmıştım zaten.Rama gittiğimi de söyledim kaynaştırma öğrencisi vs diye bahsettim zaten bunlar rapor olmadan işleyen sistemler değil.Ben şunu anlamadım yardımcı olmak yerine neden rapor soruyorsunuz? Benim merak ettiğim şey zaten bu; rapor aldık ve hiçbir işimize yaramıyor , eğitim ve sosyal anlamda oğluma yardım eedecek kimse yoksa , bu çocuklar nereye gidecek ve ne yapacak?

Allah aşkına merak ettim, herkes üstün zekalıların Okulu var demiş! Nerde bu okullar, isimleri ne, biz niye bilmiyoruz? Benim bildiğim bilsem'den başka bir yer yok. Özel okulların da çok özel bütçeleri var :) hadi yemediniz içmediniz gönderdiniz. Eğer orta halli bir aileyseniz bu kesinlikle yeterli değil. Çünkü üstün zekalı çocuk, durmadan kitap ister, dergi ister, teleskop ister, elektronik bişeyler ister içini açıp kurcalar, mikroskop ister, piyano ister... vs. Bu imkanları ona sunamazsanız hırçınlaşır ve mutsuzlaşır. Zaten çocuğun hali hazırda bir arkadaşı yok, bazen yetişkinleri bile yetersiz bulur. Haliyle sorduğu sorulara yetersiz kalır yetişkinler. Çocuğunuzdan anlattığınız bir kaç anektod ile asperger sendromu olabilir mi diye düşündüm. Tabii bir kaç şey bunu göstermeyeceği gibi benim de bunu söylemek haddime değil ama sadece olabilir mi diye düşündüm. Matematik onun ilgi Alanı ise erken yaşta Ali nesin matematik köyü'ne götürmeye çalışın. Türkiyede zeki olmak bile bazen hor görülebiliyorken üstün zekalıların hiç şansı yok. Allah yardımcınız olsun

Doktora tezimde kısmen özel eğitime giren bir konu çalıştım. Ne yazık ki özellikle üstün yetenekli çocukların eğitimi için kağıt üstüne yazılandan öte çok uygulama yok. Hepimizin de bildiği gibi eğitim politikalarımız flash yöntem ve kuramların uygulama olmadan bahsinin geçmesinden ibaret. Kendi çabanızla desteklemek dışında ne yazık ki çok seçenek kalmıyor size. Bilsemler hakkında ne yazık ki bir fikrim yok. Bi deneyin isterseniz.

Bir de konu sahibi anneyi rahatsız edici eleştirilerde bulunan hanimlar; pedagogu çocuk psikoloğu zannetmekten öteye geçmeyen eğitim bilgi ve tecrübenizle hanimefendinin üstüne üstüne gitmeniz çok abes geliyor. Özel eğitim kapsamına giren çocukların bilhassa üstün yetenekli çocukların ve onların ailelerinin ne tür sıkıntılar çektiğini tahmin dahi edemezsiniz. Bunun akademik yönü dışında psikolojik problemleri çok daha yüksek. Çocuğun akranlarından farkını bilmesi ama bu yönde gelistirilememesi ne yazık ki sizin tahminlerinizin çok üstünde bir durum.

Siz pes etmeyin. Aziz Nesin’in matematik köyünü, tubitak dergilerini, bilsem i, üstün zekalılar okulunu zaten tavsiye etmiş arkadaşlar.

Siz sosyal yönünü bolca destekleyin . Yaşıtı olduğu bir aile ile evde görüşün sık sık.

Şakın çocuğunuza sen zeki olduğun için erken anlıyorsun arkadaşlarını beklemek zorundasın imajı vermeyin . Kendini çok zeki havalarına sokuyorlar ve yol gösterilmeyi kabul etmiyorlar.
Matematik zeka oyunları var. Mangala , prangalı, Pentago, reversi, q- bitz, equilibrio gibi oyunlar . Bunlar çok hoşuna gidecektir.

Türkiye’nin böyle beyinlere çok ihtiyacı var..

Allah aşkına merak ettim, herkes üstün zekalıların Okulu var demiş! Nerde bu okullar, isimleri ne, biz niye bilmiyoruz? Benim bildiğim bilsem'den başka bir yer yok. Özel okulların da çok özel bütçeleri var :) hadi yemediniz içmediniz gönderdiniz. Eğer orta halli bir aileyseniz bu kesinlikle yeterli değil. Çünkü üstün zekalı çocuk, durmadan kitap ister, dergi ister, teleskop ister, elektronik bişeyler ister içini açıp kurcalar, mikroskop ister, piyano ister... vs. Bu imkanları ona sunamazsanız hırçınlaşır ve mutsuzlaşır. Zaten çocuğun hali hazırda bir arkadaşı yok, bazen yetişkinleri bile yetersiz bulur. Haliyle sorduğu sorulara yetersiz kalır yetişkinler. Çocuğunuzdan anlattığınız bir kaç anektod ile asperger sendromu olabilir mi diye düşündüm. Tabii bir kaç şey bunu göstermeyeceği gibi benim de bunu söylemek haddime değil ama sadece olabilir mi diye düşündüm. Matematik onun ilgi Alanı ise erken yaşta Ali nesin matematik köyü'ne götürmeye çalışın. Türkiyede zeki olmak bile bazen hor görülebiliyorken üstün zekalıların hiç şansı yok. Allah yardımcınız olsun

Resmen duygularıma tercüman olmuşsunuz çok teşekkür ediyorum size.Aslında durumumuz iyi fakat özel okullarda en iyi imkanları sağlayacak kadar değil maalesef.Oğlumun kitap ve dergi masrafı da dediğiniz gibi hatrı sayılır miktarlarda.Kalın bir kitabı bile 1 saat içerisinde bitirebiliyor.Uygun fiyatlı olsun diye internetten alışveriş yapıyorum 10 kitap bile alsam 3 gün içinde bitiyor hepsi.Kaldı ki benim 3 çocuğum var kızlarım da abileri gibi çok meraklı hepsine birden yetişmeye çalışınca zorluklar çıkıyor haliyle..

Oğluma yetebilmek içni yıllar sonra tekrardan üniversiteye başladım açıktan.Ben ders çalışırken gelip özellikle bakıyor mesela matematikle ilgili özellikle.Bu şekilde bile bir sürü konu öğrendi.Ama hala daha yeterli olduğumu düşünmüyorum onun ufkunu açmam için benim de kendimi geliştirmem gerekiyor. Bu arada dikkatinize çok şaşırdım söylediklerinizi asla yanlış anlamam Estağfirullah diyeyim,önceleri biz de aspergerden şüphelenmiştik 4,5 yaşındayken bu konuda uzman olan bir hocaya götürdük.O zaman gelişim testi yapılmıştı yaşı küçük olduğu için.Onda da üstün zeka çıkmıştı doktor bu çocuklar böyle olur kendine göre normal demişti. Yalnız bu seferki psikiyatrise gidişimizde doktorla endişelerimi tekrardan paylaştım o da şüphelendiğini sölyledi.Farklı bir test uygulamış adı nedir bilmiyorum oğlumun kızgın yüzleri tanımakta biraz zorluk çektiğini söyledi.Aspergerimsi kırıntılar var ama tanı koymak için yada rapor vermek için yeterli seviyede değil hem de özel eğitim merkezlerine asperger ile giderse oğlumun bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini söyledi.Siz nasıl aspergerden şüphelendiniz acaba? Matematik Köyünü duymuştum araştıracağım çok teşekkür ederim.Amin hepimizin yardımcısı olsun Rabbim..

Üstün zekalı çocuklar için eskiden ford otosan ilkokulu vardı artık adrese dayalı öğrenci alan normal bir okul oldu. Okyanus koleji ve anabilimin var sanırım üstün zekalılar okulları ama hem lokasyon hem fiyat olarak herkese uymaz.
Benim kızım 6 yasında, biz 3 yasından beri pedagog desteği alıyoruz, kolay değil bazı süreçler ama bu ülkede yapacak fazla bir sey de yok maalesef, bilen varsa ben de takipteyim.

Bilsem konusunda keşke cocugunuzu ikna etseydiniz bu bence cocugunuz acısından yanlış olmuş ama olan olmuş artık...Matematigi iyi ise kanguru matematik gibi etkinliklere yönlendirebilirsiniz ve sizin ilginiz ile pek çok konuda cocugunuz kendini gelistirebilir.

Doktora tezimde kısmen özel eğitime giren bir konu çalıştım. Ne yazık ki özellikle üstün yetenekli çocukların eğitimi için kağıt üstüne yazılandan öte çok uygulama yok. Hepimizin de bildiği gibi eğitim politikalarımız flash yöntem ve kuramların uygulama olmadan bahsinin geçmesinden ibaret. Kendi çabanızla desteklemek dışında ne yazık ki çok seçenek kalmıyor size. Bilsemler hakkında ne yazık ki bir fikrim yok. Bi deneyin isterseniz.

Bir de konu sahibi anneyi rahatsız edici eleştirilerde bulunan hanimlar; pedagogu çocuk psikoloğu zannetmekten öteye geçmeyen eğitim bilgi ve tecrübenizle hanimefendinin üstüne üstüne gitmeniz çok abes geliyor. Özel eğitim kapsamına giren çocukların bilhassa üstün yetenekli çocukların ve onların ailelerinin ne tür sıkıntılar çektiğini tahmin dahi edemezsiniz. Bunun akademik yönü dışında psikolojik problemleri çok daha yüksek. Çocuğun akranlarından farkını bilmesi ama bu yönde gelistirilememesi ne yazık ki sizin tahminlerinizin çok üstünde bir durum.

Desteğiniz için çok teşekkür ederim.Acaba ben kendimi nasıl geliştirebilirim? İyi yapmak adına yanlış yapmaktan da korkuyorum.İşin bir akademik yönü bir de sosyal yönü var.Mesela geçen gün eğlenelim hem de yeni bir uğraşımız olur diye oğluma da sorarak bisikletindeki küçük tekerlekleri çıkarttık.Oğlum bisiklete binerse dışarda daha fazla zaman geçirmek isteyebilir diye düşünmüştüm.Ama oğlum daha 2. dksında ben öğrenemiyorum diye ağlamaya başladı.O kadar çok gözyaşı döktü ki kendimi kötü hissettim.Yenilgiye asla tahammülü yok.Herşeyi anlamalı herşeyi bilmeli.Bilmeyince yada yapamayınca dünyası yıkılıyor resmen.Bu önemli de olabilir çok küçük birşey de olabilir tepkisi değişmiyor.Konuyu defalarca konuşmak üstünden geçmek işe yaramıyor...

Ben sıkıntı çekeyim de oğlum rahat olsa keşke.Bu tarz davranışlar maalesef okulumuzda da var yardımcı olmuyor durumumuza maalesef,sadece yaralıyor.Aileler böyle davranınca çocuklarda zaten bir terazi olmadığı için çocukları daha acımasız oluyor.Mesela geçen gün okulda oğlum arkadaş edinmeye çabalamış çocukların yanına gidip robot sesiyle "Merhaba" demiş.Çocuklar da gerizekalı mısın sen diye oğlumu dövmüşler.Aynı gün merdivenlerde kitap okurken kafasına çöp atmışlar.Sonra ağlama krizi geçirmiş oğlum.Rehberlikten aradılar koşturdum okula hemen.Çocuklarımızı farklılıkları kucaklayacak hoşgörülü şekilde yetiştirmezsek bugğn benim çocuğum yarın bir başkasının çocuğu bundan çok yara alabilir.Birini üzmemek kırmamaya çalışmak anlamaya çalışmak bir erdemdir bunu hem kendimize hem çocuklarımıza aşılamayız.Sorunun kaynağına inilmediği için sadece oğlumun ağladığını söylüyorlar.Açıkcası kimse sorun çıkaran bir öğrenci yada yetişkin istemiyor.Anlamaya çalışmıyolar çünkü.Aynı gün doktorun oğluma ilaç verip vermediğini sordular,ertesi hafta gittiğimde tekrar sordular.Çünkü belki o zaman oğlum artık sorgulamayacak ve sorun çıkarmayacak.Mesela kafasına çöp atılınca belki itiraz etmeyecek (?)

Siz pes etmeyin. Aziz Nesin’in matematik köyünü, tubitak dergilerini, bilsem i, üstün zekalılar okulunu zaten tavsiye etmiş arkadaşlar.

Siz sosyal yönünü bolca destekleyin . Yaşıtı olduğu bir aile ile evde görüşün sık sık.

Şakın çocuğunuza sen zeki olduğun için erken anlıyorsun arkadaşlarını beklemek zorundasın imajı vermeyin . Kendini çok zeki havalarına sokuyorlar ve yol gösterilmeyi kabul etmiyorlar.
Matematik zeka oyunları var. Mangala , prangalı, Pentago, reversi, q- bitz, equilibrio gibi oyunlar . Bunlar çok hoşuna gidecektir.

Türkiye’nin böyle beyinlere çok ihtiyacı var..

Desteğiniz için çook teşekkürler. Ben de iletişim konusunda sıkıntılıyım açıkcası. O yüzden arkadaşım olduğu söylenemez.Oyun tavsiyeleri çok iyi geldi hepsini not alıyorum araştıracağım. Pofpoflamak konusunda haklısınız.Fazla özgüven iyi birşey değil belki sorgulamayı yada araştırmayı bırakır diye korkuyorum.Wiscr sonucunu söylemedim zaten.Aslında o birşeyler anlıyor tabi ama onu da konuşarak atlatmaya çalışıyorum :)

X