Tatar Paylasim Alani

bildiğim kadarıyla kobete ;

kıymalı patates yemeği (patatesleri biraz ufak küp olacak yanlız) pişiriyorsun , susuz bir şekilde açma böreğin içi olarak kullanıyorsun.

ya da kıymalı prinçli yapıyorsun , yine açma böreğin içi olarak kullanıyorsun

sevgiler
 
TAVUKLU KOBETE:

Malzemeler
1 paket margarin
1 kg. un
2 yumurta 1 sarı üzerine
1 su bardağı süt
2 tatlı kaşığı tuz
1 adet tavuk göğsü
1 domates
1 soğan
1 su bardağı pirinç
1 çay kaşığı karabiber
3 bardak su
Yapılışı
1 çoraba kaşığı margarinle tavuk göğsü kızartır gibi pişirilir. İnce kıyılmış soğan ilave ederek kızartın. Rendelenmiş domates 1 tatlı kaşığı tuzu ve 3 bardak suyu ilave edip 15-20 dakika pişirin. İçindeki tavuk göğsünü çıkartıp yıkanmış pirinci koyarak pilav gibi pişirin. Tavuk göğsünü küçük parçalara ayırıp pilava karıştırın, karabiber ilave edip dinlenmeye bırakın. Hamurun Yapılışı : Un, süt, 1 yumurta, tuz ve alabildiği kadar su ile yoğurup kulak memesi kıvamında bir hamur yapın, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, tabak büyüklüğünde açarak üzerine oda sıcaklığındaki margarini sürün. Yuvarlak parçaların yarısını üst üste koyun merdane ile fırın tepsisi kadar açın. Margarin ile yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Tavuklu harcı döşeyin, kalan parçaları da aynı şekilde açıp harcın üstüne kapatın. Yumurta sarısı ve sütü karıştırıp hamurun üzerine sürün. 1800 de 40-45 dakika pişirin
 
Kolay Kobete

Malzemeler

500 gr kuşbaşı dana ya da kuzu eti
1 yemek kaşığı tereyağı
5 adet yufka
3 su bardağı pirinç
3 su bardağı et suyu
Tuz, karabiber

Yemeğin Tarifi
Önce etleri tereyağıyla kısık ateşte çevire çevire kavurun. Pişince sıcak 3 su bardağı sıcak su ve tuz ekleyin. 5 dakika daha birlikte pişirip, etleri süzün. Et suyuna ayıklayıp, yıkadığınız pirinçleri ekleyip suyunu çekinceye kadar pişirin. Karabiber ekip, karıştırın.

Pirinçlerin biraz diri kalması gerekir, bir kez de fırında pişeceği için lapa gibi olabilir. Pilav pişerken, börek sosunu hazırlayın. Büyük bir kasede yumurtaları, sütü ve sıvıyağı iyice çırpın.

Şimdi sıra kobetleri sarmaya geldi. (Kobete, Tatarca bol etli anlamındadır. Tavuk etiyle ve kıymayla da yapılır.) Yufkaları 4?e bölelim, üzerlerine börek sosundan gezdirip, ikiye katlayın ve bir komposto kasesine yayın, kenarları dışta kalsın. Önce etli harçtan koyup, üzerini pilavla silme doldurun. Kaseden sarkan yufkalarla üstünü kapatın. Yağlanmış fırın tepsisine ters çevirin. Diğer yufkaları da aynı biçimde sarın. Kalan börek sosunu üzerlerine sürüp, orta sıcaklıkta fırınlayın. Börekler kızarınca, pişmiş demektir.
 
Köbete (Kobete, Göbete) (mayalı hamur versiyonu)

Vatan KIRIM

İçindekiler Ölçü Miktar

Un 5 su bardağı 550 gram
Tuz 1 2/3 yemek kaşığı 20 gram
Kuru maya 3/4 yemek kaşığı 5.5 gram
Şeker 1 tatlı kaşığı 4 gram
Su (ılık) 1 1/4 su bardağı 250 gram
Domates 2 küçük boy 200 gram
Yeşil biber 3 orta boy 40 gram
Soğan 1 büyük boy 110 gram
Sarmısak 3 diş 10 gram
Kıyma 1 1/4 su bardağı 225 gram
Kara Biber 1 tatlı kaşığı 2 gram
Margarin 2/3 su bardağı 130 gram
Yumurta 1 adet 50 gram


Yapılışı

Unu geniş bir kaba ele, 1/3 su bardağını ayır, kalan una 1 yemek kaşığı tuz kat, karıştır, ortasını aç. Maya ve şekeri, 1/4 su bardağı su ile ezip, unun ortasına koy, üzerine biraz un serp, ılık ortamda maya kabarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika beklet, kalan suyu azar azar ekleyerek, yumuşak bir hamur hazırla, ele yapışması duruma gelene değin yaklaşık 5 dakika yoğur, ısıyı koruyarak 45 dakika mayalandır. Domates ve yeşil biberi yıka, biberin sap ve çekirdeklerini ayır, domatesi, yarım santimetreküp iriliğinde, biberi 2-3 milimetre kalınlığında doğra. Soğan ve sarımsağı soy, yıka, soğanı ince ince doğra, sarımsağı ez. Kıyma, kara biber ve 1 1/4 tatlı kaşığı tuzu doğranmış sebzelerle karıştır. Yağı erit, soğutarak yarı donmuş kıvama getir. 30 santimetre çapında bir tepsiyi 1 yemek kaşığı yağ ile yağla. Hamuru eli unlayarak, biri biraz büyük iki parçaya ayır ve bezeler yap, her bezeyi ayrılan undan kullanarak, 2 milimetre kalınlıkta aç, yağla, bohça şeklinde katlayıp, buzdolabında 5 dakika dinlendir, tekrar aynı kalınlıkta aç, yeniden yağla, katlayıp ikinci kez dinlendir. Büyük parçayı tepsinin çapından 3 santimetre daha büyük aç ve tepsiye yay, kıymalı içi yufkanın üzerine yerleştir. Küçük parçayı, tepsi büyüklüğünde aç, için üzerine düzgünce koy, kenarlarını yapıştır, ortasına 2 santimetre çapında delik aç, üzerini kapatıp ılık ortamda 15 dakika daha mayalandır. Yumurtayı çırp, böreğin üzerine sür. Önceden ısıtılmış, orta sıcaklıktaki fırında yaklaşık 30 dakika pişir.

Porsiyon adedi: 6

Besin Değeri
(Yaklaşık 1 porsiyonun)

Enerji 446 cal
Protein 15 g
Yağ 18.2 g
Karbonhidrat 54,7 g
Kalsiyum 25 mg
Demir 1.92 mg
Fosfor 155 mg
Çinko 2 mg
Sodyum 1013 mg
A Vitamini 600 iu
Tiamin 0.13 mg
Riboflavin 0.16 mg
Niasin 2.97 mg
C Vitamini 6 mg
Kolesterol 57 mg


Notlar

Kırım Tatar Türklerine özgü bir börektir. "Kobete" olarak da bilinir. "Kobete"nin içine konulan iç değişebilir. Patatesli, pirinçli, işkembeli kobeteler olabilir. Öğünlerde, hoşaf, ayran veya cacıkla yenir.
 
Bunu yiyen var mı?

Tavalokum (Tavalukum)
Dilek Gence

--------------------------------------------------------------------------------
Hamuru için malzemeler;

- 1 kg un -
yarım çay bardağı yağ,
- 1 çay bardağı yoğurt,
- 1 çorba kaşığı tuz
- yarım paket hamur mayası, (yaklaşık 20 gr)
- ılık su
Harcı için malzemeler;

- 3 adet orta boy soğan
- yarım kg kıyma,
- 1 tane patates,
- 1 tane domates,
- 3 adet yeşil biber,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- Ayrıca yağlamak için bir paket margarin,
Hamurun hazırlanışı,

Un derin bir kabın içine konulur, ortası açılarak açılan kısma, yağ, yoğurt, maya, tuz katılarak, kekten biraz daha sert bir kıvama gelinceye kadar ılık su ilave edilerek el ile yoğrularak hamur haline getirilir. Hamurun mayalanması için, içinde hamur olan kap bir beze sarılarak 1,5 - 2 saat bekletilir.

Harcın hazırlanması;

Bir adet patates haşlandıktan sonra nohuttan biraz küçük parçalar halinde doğranır. Soğanlar ve yeşil biberler de blenderdan geçirilir yada çok küçük parçalar halinde doğranır, bir kabın içine konulan doğranmış patates, soğan ve biberin üzerine domates rendelenir, oluşan harcın üzerine tuz, karabiber ve kırmızı biber ilave edilerek karıştırılır.

Başka kapta margarin eritilerek soğutulur.

Hamurun ele yapışmaması için eller yağlandıktan sonra, mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak avucun içini kaplayacak kadar açılır. Açılan hamurun içine, yapılan harçtan ceviz büyüklüğünde konularak, harç dışarıya taşmayacak şekilde hamur kapatılır. Yapılan tavalukum bir kabın içindeki yağa sokulup çıkarıldıktan sonra tepsiye konulur. Diğer tavalukumlar da benzer şekilde yapılır ve her birisi bir birine bitişik şekilde tepsiye yerleştirilerek 45 dakika fırında pişirilir.

Yanında ayran yada meyve suyuyla içilmesi tavsiye olunur. Afiyet olsun...

Not; hazırlanan harç çiğ olarak mayalı hamurun içine konulur, hamur boğaça şeklinde kapatıldıktan sonra fırında harç ve hamur birlikte pişer ve harç pişerken suyunu hamura da akıttığı için çok lezzetli olur.
 
Belli günlerde yapılan yiyecek ve içecekler
Tatar mutfağında yaşamın dönemlerinde ve dinsel günlere özgü yiyecek ve içecekler hazırlanır bunlardan bazıları şunlardır.

Doğum

Bebek doğduğunda cıyın adı verilen bir kutlama yapılır. Bütün akrabalar bir araya gelir, yer içerler. Bu kutlamaların değişmez yiyeceği köbetedir. Yanında hoşaf verilir. Bunun gibi kavurma börek de yapılır.

Kavurma Börek ; Köbetenin hamuru ve iç malzemesi kullanılır. Yalnızca biçimi değişir. Birer kişilik yarım daire şeklinde hazırlanır. Bebek doğumlarına, düğün evine, yeni ev yapanlara kutlamaya giderken götürülen bir börektir.

Düğün

Düğünden önce, düğün evine, oraya gelecek konuklara sunulmak üzere karafilli yağlı kurabiye götürülür. Bu kurabiyeler, sinilerin üzeri parlak kırmızı jelatin kağıdıyla kaplanarak ve kurabiyelerin yanında kuruyemişle şekerlemeler de konup düzenlenerek verilir. Düğün sahiplerine kolaylık ve iyilik dilenir. Düğün sahipleri, aileden yaşlı bir bayanı gelen konuklara sunmakla görevlendirirler, o da bunları önceden hazırlanmış bir yiyecek sandığında depolar ve uzun süren düğün boyunca gelen konuklara sunar.

Sakal Bırakma

Erkekler çocuklarını evlendirip torun sahibi olduktan sonra sakal bırakırlar. Bunu mutlu bir olay olarak yakınlarıyla kutlarlar. Yakınlar da bu hayırlı olayı kutlamak için gelirken katlama pişirirler.

Katlama: Yumuşakça tutulan hamur yufka halinde açılır. Üzeri yağlanır. Üç kat yufka, bu şekilde üst üste dizilir. Sonra bunlar rulo yapılır. Rulo hamur iki parmak genişliğinde kesilir. Kesilen parçalar alt ve üst dik olacak biçimde iken oklava ile 8-10 cm. çapında açılır. Yağda kızartılır. Sıcakken üzerine toz şeker serpilir. Toz şeker hem hamurun katmerleri arasına sıkışır, hem de sıcağın etkisiyle hamura yapışır. Böylelikle güzel bir tat oluşur.

Ölüm

Bu olayın yaşandığı evde kıygaşa denen bir mayalı hamur pişirilir.

Kıygaşa: Mayalı hamur hazırlanır. İçine çörek otu atılır. Şöyün karan denen dökme demirden yapılmış yarım küre biçimindeki kazanlarda bol yağ içine mayalı hamur, elde su ile açılarak bırakılır. Kızartılır. O gün kıygaşa, etli patates yemeği ve un helvası eve gelenlere sunulur. Kıygaşa içine kıymalı iç konularak da yapılır.

Arife ve kandil günlerinde kıygaşa pişirilerek dağıtılır. Kıygaşa, evin çocuklarınca kapaklı bakır sahanlara konularak dağıtılır. Komşular, dağıtım yapan çocuğa çerez ya da harçlık verirler. Böylece çocuklar sevinir, komşuluk ilişkileri pekişir.
 

yemek ne kelime bayılırım en sık yaptıklarımdan biridir..belkide yapımı çok kolay olduğu için sık yapıyorumdur:))
ebru valla iftar yaklaşıyor yazdıklarını okuyunca iyice iştahım kabardı

saol arkadaşım paylaşımların için

kızlar bende tatar geliniyim ama bunu hiç duymamıstım

canım sen hani bizden daha iyi biliyordun tatar yemekleriniklava: kaydirigubbakcemile3kaydirigubbakcemile3
nasıl duymazsın tava lokumu sıklıkla yapılan tatar aşlarımızdandır:dilcikar:

(bu arada şaka yapıyorum bak sakın alınma bu ortamda bazen yapılan şakalarda anlaşılmaya biliyor)a.s.
 
musracim kiz topğin hayirli olsun hemşom yen gördüm bak söylemyonda yakaladim seni seni öpyom cnm


saol canımcım ben bu topiği açalı aylaar oldu aslında

saolsun son zamanlarda yeni katılan arkadaşlar sayesinde biraz hareketlendi kültürümüzü paylaşıyoruz...
 
Lale , Ceysum

hoşgeldiniz arkadaşlar..

çok sevindim burada olmanıza..

umarım güzel paylaşımlarda buluşuruz

sevgiler
 
musrancım merhaba canım nasılsın yeni topiğin hayırlı olsun hihoyyyt istersen biraz da bizim oralara uğra kaydirigubbakcemilezahmet olmazsa naniknaniköptüm
 
arkadaşlar hepinizin verdiği biligilerden dolayı teşekkür ederim. Bende kendi çapımda tatarca yazmaya çalıştım ama çoğunluk anlamadığından böyle devam etmeye karar verdim.
Musrancım benimde köyüm Aktepe_Rıfkiye köyü sizin köydede bir akrabam olacaktı sanırım eğer yanlış hatırlamıyorsam. Gene tatarcaya dayanamayıp tatarca birkaç tapmaca sorayım. Tapmacalar sorulurken önce bir tekerlemeyle başlanır bizim oralarda. Şimdilerde bilmeceye tapmaca densede çok eskiden cumak derlermiş. Cevapları bekliyorum kızlar. Savlukman kalnız.

Cumak ayttım cuvurttum
Cüniy bikedi kuturttum.
(Bilmece söyledim koşturttum
(Cüniy kadını kudurttum.)

Anav üyde bir şeltek,mınav üyde bir şeltek.Bunu bilmegen zır tentek
Öteki evde bir kalbur,beriki evde bir kalbur.Bunu bilmeyen zır deli

Ölüsüne yandımın pötörü, üy töbede oturu
Ölüsüne yandığımın fotörü,ev damında oturur

Cer astında maylı kayıs
Yer altında yağlı kayış

Tapmaşadın tabı yok,kasığımdın sabı yok
Bulmacanın izi yok,kaşığımın sapı yok

Eki üydün arasında bızav bakırır
İki evin arasında buzağı bağırır

Astı kona üstü tekne
Altı yastığaç üstü tekne

Col boyunda kirtli sandık
Yol kenarında kilitli sandık

Ot basında kuman,eki közün tars cumgan
Ocak başında ibrik,iki gözünü sıkıca yummuş
 
musrancım merhaba canım nasılsın yeni topiğin hayırlı olsun hihoyyyt istersen biraz da bizim oralara uğra kaydirigubbakcemilezahmet olmazsa naniknaniköptüm

canım benim

benim bu topik yeni değilki uzun zamandır var size ihanet ettiğimi düşünmeyin ben her ikisinide idare ediyorum..

son zamanlarda bizim topikte kimseler yok diye yazmıyordum yoksa hergün bakıyorum

öpüyorum canımcım
 
karmeeen Allah iyiliğini versin kaydan taptın akıs mınavlarnı

anladığım kadarıyla senle benden başka tatarca bilen yok gerçi türkçelerinide yazmışsın altına

ben şimdilik bulamadım biraz daha düşüneyim bakalım..


kızlaar hepinize teşekkür ediyorum paylaşımlarınız için topik çok şenlendi
devamını bekliyorum öpüyorum hepinize sevgiler
 
Cer astında maylı kayıs
Yer altında yağlı kayış (yılan) ıııııy bende çok korkarım yılandan ebrucum.

Korantam ala koyde oturadılar musrancım er sene kettimmı bir depterim bar oga yazaman malum bılesin koy yerinde bek bırşıyler unutulmağan üşün kartiylerden soraman. Köbüsüde unutulup ketedi. Ama bu tapmacalardı bır amcamız bar bır forum sitesine atgan ondan karap yazdım.

Ailem hala köyde oturuyorlar musrancım her sene gittiğimde bir defterim var oraya yazıyorum malum biliyorsun ki köy yerinde pek bir şeyler unutulmadığı için teyzelere soruyorum. Çoğu unutulup gidiyor
Ama bu bilmeceleri bir amcamız var bir forum sitesine atmış oradan yazdım.

Cevapları bekliyorum. Savlıkman kalnız kızlar.
 
slm bayanlar bende geldim ne zamandır bakmıyordum topige nasılsınız bakalım evliyim 2 cocuk annesiyim bi kızım var cokkkkk yaramaz bi oglum var cok uslu 10 yaşında
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…