Evet olur olmadık saçma sapan mesajlar yazanlar oldu
Hem özelden hem de buradan
O yüzden soğudum kadın kadının düşmanı yanş bu raddeye geldim
Davam hala sürüyor , koluna takmışsındır diyenlere cevaben yazayım da
Psikoloji olarak kendımı toparlayamadom bir türlü .. sanki darbe yedim ayağa kalkamıyorum üstüne iş yerinde sıkıntılar yaşadım .. kısaca yoruldum çok yoruldum ..
bi yandan da bi boşvermişlik ne olacaksa olsun düşüncesi .. karman çorman oldu hayatım .. bazen kabuslar görüyorum , hastalandım şu üç gündür de öyle .. eskiden yaşamamın bir amacı vardı sanki şimdi amaçsız saçma sapan yaşıyorum işte ..
Konfor alanı, bireylerin kendini iyi hissettiği ve kendi için oluşturduğu psikolojik alan olarak tanımlanmaktadır. Her birey kendine bir konfor alanı oluşturmuştur. Bu alan sürprizler içermeyen, tanıdık, sadece kendi kontrolünde olan bir alandır.
Judith Bardwick, konfor alanını modellemiştir. Bu model, korku alanı, öğrenme ve büyüme alanı olarak ele almıştır. Rahat hissedilen bu alandan ilk çıkıldığında korku alanı bunu takip etmektedir. Ancak korku alanından çıkmayı başarabilen bireyler ilerleyebilmek için öğrenme ve büyüme alanına geçiş yapabilmektedir. Konfor alanının dışında bireyler kendini güvensiz hissederler ve her an tetikte olurlar.
Birey korku alanının, belirsizliklerle dolu olduğunu düşünür ve benimsediği alanın dışına çıkmaya korkar. Yeni olan bu deneyime kapalıdır. Gelişmek ve ilerlemek için ancak korkuların üzerine gidildiğinde olur. Bu alan sağlıklı bir alan da olabilir sağlıksız bir alan da olabilir. Tüm tavır ve davranışlarımızın rahat olduğu bu alandan çıkmak korku duygusunu tetikleyebilir. Bu duygu zamanla bir yüke dönüşebilir. Yüke dönüşmeden önce psikolojik destek alınabilir.
Konfor Alanı Psikolojisi
İnsanların tanıdığı, bildiği bir ortamda, istedikleri her şeyi kontrol edebildiklerini düşündükleri konfor alanı psikolojik açıdan incelendiğinde üç temel aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar sırasıyla; konfor alanı, optimum performans alanı ve tehlikeli alandır.
İlk alan olan konforlu olduğumuz alanda, bireyler kendi oluşturdukları tehlikesiz ortamda en düşük seviyede kaygı yaşarlar, hatta çoğunlukla yaşamazlar. Bu alanın rahatlığına ve tehlikesizliğine alışan bireyler alanın dışına çıkmazlar ve direnç gösterebilirler. Bireylerin yetenekleri veya yetkinlikleri bu alanın dışına çıkmadıkça tetiklenmediği için gelişme göstermeyebilir. Kişinin sürekli gelişme ve sürekli öğrenebilme kabiliyetinin ilerleyebilmesi için bu alandan çıkması gereklidir.
İkinci alan, optimum performans alanıdır. Bu alan adından da anlaşılacağı üzere, en iyi, en büyük, en üst düzey anlamlarına gelen optimumda yaşanılan gelişmeyi ve öğrenmeyi destekleyen alandır. Bireyler kendilerini ve yeteneklerini keşfederek ilerlemeyi destekleyebilirler. Risk almaktan kaçınmaz. Yapılan ve ilgi duyulan her şey büyük bir heyecan ile yapılır ve amaç belirlenerek ona ulaşılmaya çalışılır. Konfor alanı dışında kalan üçüncü alan ise tehlikeli alandır. Bu alanda kaygı seviyesi çok yüksektir.
Alışkanlıklar ve Güvende Hissettiğimiz Alan
Alışkanlıklar, belirli bir düzenle gerçekleştirilen tavır ve davranışlardır. Aniden meydana gelen olaylar karşısında düşünmeden ortaya çıkan davranışlar olarak da tanımlanabilir. Bu alışkanlıklardan kaynaklanan ve ortaya çıkan rutinler zamanla kişinin konfor alanını oluşturmaktadır. Bu düzenin dışına çıkmamak da bir alışkanlık haline gelebilmektedir.
Güvende hissettiğimiz alan dışında kalan üçüncü alan olan tehlikeli alanda, alışkanlıklarından vazgeçmiş bireylerin sürekli kararsızlık, endişe ve kaygı duydukları bilinmektedir. Stres günün her anına etki etmektedir ve bu nedenle bireyler için tehlikeli hale gelmektedir.
Stresi sağlıklı bir hale getirmek ve bu alandan doğru aşamalarla çıkmak önemlidir. Bu nedenle bir psikologdan destek alınabilir.
Konfor alanı, bireylerin kendini iyi hissettiği ve kendi için oluşturduğu psikolojik alan olarak tanımlanmaktadır.
linkten alıntı yaptım. muhtemelen yukarıda bahsedilenler içinde bulunduğunuz durum. bazen geri dönmek isteyebilirsiniz bile şiddetli bir biçimde. konfor alanı geçiş dönemlerinde sarsıntılar olur. ama hep kendinize hatırlatın bunları. bir sonraki level a daha hızlı atlarsınız böylece.