O kadar doğru ki
O kadar doğru ki
öyle 70-80 nesli lise mezunu annelerimizden örneğe gerek yok hemen daha yakın zamana gidelim. Soru sahibi ve burdaki taşra ünisi övenler sayesinde yapılan araştırma ve grafiklere baktım. 2007'de Türkiye'de eğitim sisteminin kalitesi dünya ortalaması civarında imiş. 137 ülke arasında 70. sıradayken
2017 yılından sonra 31 sıra geriye, 101. sıraya düşmüşüz. 2007'de bizden geride olan Mali ve Pakistan gibi ülkelerde bugün eğitim sistemi kalitesi daha yüksek!
2007 itibariyle düzinelerce üniversite açılmaya başlanmış. Bu üniversitelerin nasıl bir kalitesi olacağına bakılmaksızın herkese yüksek eğitim vaadiyle plansız programsız içi gittikçe boşalan bir akademik yapı yaratılmış. Müfredat değişimi bile o kadar hızlı ki öğretmenler bile ayak uydurmakta zorlanıyor.
Bir diğer konu maaş beklentisi, yaşam standartları ya hu Avrupa’nın neresine giderseniz gidin öğretmen maaşı zaten üç aşağı beş yukarı aynı seviyede. Konu sahibinin annesi maaştan girerek zaten karşı tarafın kültür eğitim seviyesinin çok önemli olmadığını kendi belirtmiş burda. Eğer gerçekten dert maaş para beklentisiyse burda cahil olarak yaftaladığımız arkadaşın, öğretmen olan şahsa göre dünyanın her yerinde daha fazla kazanacağıı açık. Yukarda da söylemiştim süresi yeni dolan TS2023 vizesiyle sadece Türkler ve Suriyeliler Kanada’ya boyacı,halıcı,kuaför, tamirci,kaynak ustaları alındı. Bu insanlar adaptasyonlarını çoktan sağladılar bile… Yine Türklere fırsat kart çıkaracaklar çok fazla ara elemana ihtiyaçları var çünkü. Kanada kapatıyor, Almanya açıyor vs
Bahsettiğiniz kast sistemini yaratanlar kendi anne babalarını ve eğitim seviyelerini pek görmüyorlar muhtemelen. Çok sevdiğim bir profun iki kuşak önceniz üniversite okumamışsa sizden entelektüel olmaz sözü yüzünden linçlendiğini biliyorum.
Aynı şekilde okurken Avrupa’ya work&travel, erasmus gibi programlarla gidenler bilirler ki hiçbir şekilde sınıf farkını ilişkilerinde gözetmezler. Benim okurken oda kiraladığım İtalyan adam elektirik mühendisiyken karısı kargoculuk yapıyordu, hiç üniversite okumamış. Fakat baktığınızda kültür olarak bizden en az 100 yıl ilerdeler. En alt tabaka İtalyan bile sanatın herhangi bir dalıyla ilgilenir çünkü…
Ben en çok sevgi, aşk gibi kavramların girdiği yerde maaşı kaçmış, cahil miymiş, gelecekte bundan en fazla olsa olsa ne olur gibi muhabbetleri sığ buluyorum ve hiçbir okumuş eğitimli insana yakıştıramıyorum.
Sözün özü bizim toplumun Avrupa’dan öğreneceği çok şey var ama önce samimiyet