Sizce eşime söylemeli miyim? (Bir KV konusu)

Yıllar önce 18 saatlik yoldan ailelerimizin yanına gittik. Yol üstü benim abime uğradık yengem yemek hazırlayayım dedi eşim kabul etmedi annemler yemeğe bekliyor diye neyse abimlerden çıkıp kayınvalidemlere gittik artık akşamın 9 u olmuş bizi yemeğe bekleyenler 1 tabak yemek bile hazırlamamışlar. Biz gidince karnınız aç mı diye sordular yemek yapmaya başladılar eşim geldi özür diledi benden çünkü biz bu durumu sürekli yaşıyoruz. Hiç bir zaman yemek hazır olmaz biz gidince çay koyar yanına kahvaltılık çıkarır. Biz de artık yemeğimizi eve yakın bir yerde yer öyle eve geçeriz.

Son yıllarda yazları memlekette geçiriyor eşimin ailesi, memleketleri yaşadığımız şehire yakın. Giderken mutfak alışverişi yapar gideriz çünkü dolapta zeytin, peynir ve bal dan başka bir şey olmaz tabi durumu olmadığı için değil kayınvalidem cimri olduğu için alışveriş yapmaz. Kayınpeder de köye gelirse dolap ağzına kadar dolu olur ama kayınvalide tek gelirse hiçbir şey almaz çocukları geliyor diye aksine oğulları alsın diye sipariş verir dolabı boş tutar. Maddi olarak da gelirleri gayet iyi bu insanların

Yıllar önce 18 saatlik yoldan ailelerimizin yanına gittik. Yol üstü benim abime uğradık yengem yemek hazırlayayım dedi eşim kabul etmedi annemler yemeğe bekliyor diye neyse abimlerden çıkıp kayınvalidemlere gittik artık akşamın 9 u olmuş bizi yemeğe bekleyenler 1 tabak yemek bile hazırlamamışlar. Biz gidince karnınız aç mı diye sordular yemek yapmaya başladılar eşim geldi özür diledi benden çünkü biz bu durumu sürekli yaşıyoruz. Hiç bir zaman yemek hazır olmaz biz gidince çay koyar yanına kahvaltılık çıkarır. Biz de artık yemeğimizi eve yakın bir yerde yer öyle eve geçeriz.

Son yıllarda yazları memlekette geçiriyor eşimin ailesi, memleketleri yaşadığımız şehire yakın. Giderken mutfak alışverişi yapar gideriz çünkü dolapta zeytin, peynir ve bal dan başka bir şey olmaz tabi durumu olmadığı için değil kayınvalidem cimri olduğu için alışveriş yapmaz. Kayınpeder de köye gelirse dolap ağzına kadar dolu olur ama kayınvalide tek gelirse hiçbir şey almaz çocukları geliyor diye aksine oğulları alsın diye sipariş verir dolabı boş tutar. Maddi olarak da gelirleri gayet iyi bu insanların
Bu aynı benim babaannem. Babaannemin 3 torunu var 2si evli. Geçen sene ailecek toplandık eşim görevdeydi. Annemlerle toplandık geçen kurban gittik babaannemde kahvaltı yapıcaz peynir bile almamış kendi yemiyor diye. Biz bide kalabalık gittik. Annemler küçükbaş kesmişti bizde çok sevmeyiz etini. Eniştem de dediki etin çok güzelmiş babaanne. Alın oğlum ben yemiyorum götürün demedi. Buzdolabında amcamları bekledi 😂

Meselr bence et değil, mesele yılda bir kere gittiği kayınvalidesinin aslında misafitine değer vermediğine hissettirmesi, bunu da yemek yoluyla yapıyor, konu sahibesini sallamıyor yani. İnsan misafiri gelince en güzel yemekleri yapmak ister , ama kayınvalide ucuz yoldan misafirleri ağırlayıp postalama derdinde. Kurban bayramında (daha geçen kurbandan etler varmış) et pişirmek bir adet değil midir? Üstelik konu sahibesi kızının patlican yemediğini belirtmiş, insan ayda yılda bir gördüğü torununa sevdiği yemeği yapmak istemez mi? Ben 30 yaşındayım, anneannem ne sevdiğimi ne sevmediğimi bilir de ona göre bi şeyler hazırlar hala, demek ki konu sahibinin babannesinin içinden gelmiyor. Konu sahibinin serzenişi et değil aslında, KV’nin onlara değer vermemesi diye yorumladım.
Benim annem de sevdıgımız sevmediğimiz seyleri bilmez
Yayla corbaso sevmem derim yayla corbaso yapar

Pogaca sevmiyoruz biz getirme attık mayalı yemiyoruz derim pogaca yapar getirir

Bla Bla Bla 🤣🤣🤣 ha benim olayımda emek var ever.
Ama bosa emek. Yemiyorum ki. Sallamıyo anacım

Ben hak verdim ya. İnsan biraz özen bekliyor. Ha etle özen olur mu? Orası ayrı.
Ama sen yapma yapma yapma tam milletin gideceği gün aaa gidiyor musunuz et yapacaktım de. Resmen ayak. Bayılırım fasülyeye, peynirli yumurta yapsa gıkım çıkmaz. Ama gideceğiniz gün et mevzusu çevirmesi çok rahatsız etti beni. Salak yerine koymak gibi yorumladım. Hiç kimse kimseden gelen ete muhtaç değil bari son gün yapacaktım edecektim diye zırvalamasaymış.

Ben hak verdim ya. İnsan biraz özen bekliyor. Ha etle özen olur mu? Orası ayrı.
Ama sen yapma yapma yapma tam milletin gideceği gün aaa gidiyor musunuz et yapacaktım de. Resmen ayak. Bayılırım fasülyeye, peynirli yumurta yapsa gıkım çıkmaz. Ama gideceğiniz gün et mevzusu çevirmesi çok rahatsız etti beni. Salak yerine koymak gibi yorumladım. Hiç kimse kimseden gelen ete muhtaç değil bari son gün yapacaktım edecektim diye zırvalamasaymış.
Bir kere de buzluktan eti indirdiği eti 3 gün bekletip kokutmuştu sırf yapmamak için. 😅 Bizim eşimle arkadaşlarımızla falan buluşup onlarla dılarda yememizi bekledi ama ben de sırf ne yapacağını merak ettiğim için buluşmaları ertelemiştim. Sonuç eti kokuttu, kp kızdı öyle pişirdi. Yiyemedik tabii. Yani bariz bir şekilde saklıyordu.

Aynen bizimkiler de oyle. Aşırı sinirime dokunuyor. Kahvaltida gunlerce kalmis kokusu degismis peynir olur. Bazen o bile olmaz. Rasgele sacma sapan seyler. Uzerime alinmiyorum. Cunku zaten boyle yasiyorlar. Benle bi sorunlari olmadigini biliyorum. Ama yine de cok sinirime dokunuyor bu kadar kepaze yaşamak

Bu aynı benim babaannem. Babaannemin 3 torunu var 2si evli. Geçen sene ailecek toplandık eşim görevdeydi. Annemlerle toplandık geçen kurban gittik babaannemde kahvaltı yapıcaz peynir bile almamış kendi yemiyor diye. Biz bide kalabalık gittik. Annemler küçükbaş kesmişti bizde çok sevmeyiz etini. Eniştem de dediki etin çok güzelmiş babaanne. Alın oğlum ben yemiyorum götürün demedi. Buzdolabında amcamları bekledi 😂
Ben bu tür insanları öyle kabul ediyorum artık, içinden gelmiyor hazırlık yapmak yedirmek o yüzden hiç sorun etmem kendim dışarıda yer gider orada çayımı içerim uzun süre kalacaksam gitmeden markete uğrar çocuklarımın kendimin sevdiği yiyecekleri alır giderim orada pişiririm kimseye eyvallahım olmaz.

Aynen bizimkiler de oyle. Aşırı sinirime dokunuyor. Kahvaltida gunlerce kalmis kokusu degismis peynir olur. Bazen o bile olmaz. Rasgele sacma sapan seyler. Uzerime alinmiyorum. Cunku zaten boyle yasiyorlar. Benle bi sorunlari olmadigini biliyorum. Ama yine de cok sinirime dokunuyor bu kadar kepaze yaşamak
Benim kayınvalidem hem cimri hem üşengeçtir. Giderken alırım yiyeceğimizi pişiririm hep beraber yeriz onun keyfine kalırsak açlıktan ölürüz çünkü. Geçen sene 3-4 günlüğüne memlekete yanlarına gittik akşam yemeği, çay yanı ikramlıkları hazırladık elitimle bekar kaynım “siz geldiğinizden beri yemek gördüm yenge” dedi. Yapmayan yapmıyor yemekten sebep yüzgöz olmaya değmez çünkü bu tarz insanlar onu da anlamaz üstüne alınmaz.

Mesela benim ailemde akrabalarım da günün hangi saati gidersen git sofralar kurulur aç kalman mümkün değildir hiç bir hazırlıkları olmasa bile hemen kebapçıdan lahmacun pide, tatlıcıdan baklava getirtilir. Ben evlendiğim de eşimin ailesinin bu tavırları çok tuhafıma gitmişti ama alıştım o yüzden beklentimi düşük tutuyorum

Yazilarin çoğunu okudum ancak kayinvalidenin neden böyle davrandığını anlayamadım. Aranizda daha bir sey gecmisse inadına öyle davranıyor olabilir. Tarzı böyleyse ve her misafire böyle yapıyorsa sorun değil ama normalde çok özenir ve bana böyle davranırsa ben de kafama takarım. Sık sık gidilen bir yer olsa kahvaltı da yersin sonuçta eşinin ailesinin evi. Ama yılda 1 gidip onemsenmedigini hissetmek hoş değil. Alışveriş yapmanıza da muhtemelen onlara tepeden baktığınız anlamını çıkarırlar, bizim yaptıklarımızı beğenmiyor derler..

Benim kayınvalidem hem cimri hem üşengeçtir. Giderken alırım yiyeceğimizi pişiririm hep beraber yeriz onun keyfine kalırsak açlıktan ölürüz çünkü. Geçen sene 3-4 günlüğüne memlekete yanlarına gittik akşam yemeği, çay yanı ikramlıkları hazırladık elitimle bekar kaynım “siz geldiğinizden beri yemek gördüm yenge” dedi. Yapmayan yapmıyor yemekten sebep yüzgöz olmaya değmez çünkü bu tarz insanlar onu da anlamaz üstüne alınmaz.

Mesela benim ailemde akrabalarım da günün hangi saati gidersen git sofralar kurulur aç kalman mümkün değildir hiç bir hazırlıkları olmasa bile hemen kebapçıdan lahmacun pide, tatlıcıdan baklava getirtilir. Ben evlendiğim de eşimin ailesinin bu tavırları çok tuhafıma gitmişti ama alıştım o yüzden beklentimi düşük tutuyorum
Ben de beklentimi sifira indirdim. Ciddi ciddi 1 hafta kalsam 1 hafta boyunca cogu öğünü biskuviyle falan geçiriyorum. Yalniz basimiza disari cikma firsati bulunca gizliden yemek yiyorum. Kabus gibi geciyor her gidişim

Biz kayınvalide ve kayınpederimin yaşadığı şehre 5 saat uzaklıkta başka bir şehirde yaşıyoruz ve ben kızımla ancak senede 1 defa evlerine gelebiliyorum. Eşim işi dolayısıyla sene içinde birkaç kere geliyor. Bu gelişimizde de kayınpederim kurban bayramına gelin dedi, ben de kızım bayramı kalabalık aile ortamında geçirsin, bu kültürü tanısın diye geldim.

Ne zaman gelsek yemek konusunda problem yaşarız. Hatta genelde aç kalırız. Geçen sene çoğunlukla dışarda yemek yemiş hatta bu yüzden covid dahi olmuştuk. Ayrıca nedense bu evde biz gelince hiç et pişmez. Kp zoruyla bir kere balık pişer. Kurban bayramında farklı olur dedim ama yine geldik ve kv yeşil fasülye yapmış, bu akşam onu yedik. Benim tabii modum düştü. Bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum ama bence bugün adetlerimizi yaşatmak adına da olsa bir kap et pişebilirdi. Senede bir kere geliyoruz kızımla evine. Daha özenli olabilirdi, ben ailemden böyle gördüm ve onlar geldiğinde böyle donatıyorum soframı her seferinde. Bu akşam ise yeşil fasülye, dünden kalan pilav, sarma, ve dünden kalan bir tas arpa şehriye çorbası vardı. Ve fasulye hariç hepsini acı yaptığı için kızım pek yiyemedi. Neyse ki bu sefer kızım için hazırlıklıydım. Ne zaman gelsek menüler bu şekilde olur hep: bir gün fasülye, bir gün dolma, bir gün sade patlıcan yemeği, bir gün makarna cacık… Hatta bir gün tam eve gideceğiz, yola hazırlanıyoruz, mutfakta et yıkıyordu ve gideceğimizi bile bile aaa gidiyor muydunuz? E ben size et yapacaktım dedi…

Ete neden bu kadar anlam yüklemiş ve biz gelince neden yapmıyor anlamıyorum. Eve de 3 maaş giriyor. Durumları olmadığını sanmıyorum. Burada et yiyip yememek umrumda değil, ama bilerek böyle bizden bir şeyler esirgenmesi hoşuma gitmiyor. Umarım kendimi doğru anlatmışımdır. Böyle özensizlikler yaşayınca da kendimi asla buraya ait hissetmiyorum ve hiç gelmek istemiyorum. Buna kafamı taktığımı eşime söylemeli miyim yoksa bir hafta idare edip sessizce gitmeli miyim
Bence haklksınız. Yaşlı kadın yapamıyor belki . Kaldın siz yapın diyenler olmuş. Kavurma Yapamayacak kadar yaşlı olan kadın sarma da saramaz . Hem böyle insanın evinde , geçip de mutfağa dolaptan esirgedigi eti alip nasıl pişirir ki insan . Ama onun dışında çok da takmayın bence. Eşinizi darlamaya değmez. Baktınız bir gün esiniz sizin ailenizin misafirperverligini eleştiriyor, o zaman dersiniz

Profilinizde yaşınız 45 yaşıyor, 45 yaşına gelmiş yetişkin kadınsınız. Her evin düzeni farklıdır, her evin misafir ağırlaması farklıdır. Hiç mi birden fazla farklı evde misafir olarak ağırlanmadınız?

Benim annem doğulu, onların evinde anneannemler teyzemler müthiş şekilde misafir ağırlarlar. Ama babamın ailesi karadenizli onlarda öyle değil. Öyle büyük sofralar kurulmaz bayram bile olsa. Ben dün gece 2ye kadar bayramda gelecek misafirler için tatlı yaptım, ama akrabama misafirliğe gittiğimde tatlı yok diye asla alınmam. Çünkü onların düzenli, misafir anlayışları böyle.

Benim keyfime göre benim beklediğim gibi misafir ağırlayacaklar diye bir tutum çok yanlış. Asla kabul edilir değil. Bu ev sahibine saygısızlık. Misafirlik bu değildir. Misafir umduğunu değil, bulduğunu yer diye boşa demiyoruz.
Dikkatinizi çekerim.Gidenler misafir değil.O evin gelini ve torunu.Ve senede 1 kere gidiyorlar.Yemeğin adeti yöresi olmaz.Umursadigina özenirsin kallavi sofralar kurarsın.Umursamadigina bayat yemek çıkarırsın.

Bugün sulu bir yemeğin içine 3 gün önce biz yokken kavurup yediklerinden artan eti koydu.🤦🏻‍♀️ Hemen kızıma getirdiğim malzemelerle mercimek yemeği yaptım. Çünkü o kadar süre bekleyen eti yemeğe koyma dediğim halde koydu. Ben bu söylerken de o esnada da taze et kesiyordu. Yemek yapmama çok bozuldu ama yapacak bir şey yok. Riske atamazdım çünkü 3 günlük eti bugüne kadar yedirmedim kızıma. Nasıl koşullarda sakladığını da bilmiyorum. Yarın da aynı yemeği ısıtıp yedirmeyi planlıyor. Kavurmanın dolapta bekleme süresi 2 gün diye biliyorum ama neyse. 🙈 Yeni bir linç yemeyeyim şimd. Gerçekten çok ilginç bir kafa yapısı var. Artık bu cimrilikten de öte bir şey bence. Ne kadar az malzeme kullanırsam o kadar kardayım kafasında sanki.

Benimki de böyle. Ve her seferinde aynı şekilde yapıyor. Biz anneme gittiğimiz zaman sofrada kuş sutu eksik, ama onda bu özeni göremiyorum. Bir gün kilometrelerce yol gitmiştik ziyâret için, evde yemek yoktu düşün. Cocuk var yanımızda yoldan gelmisiz, gideceğimiz 3 gün önceden belli, haberi var ama hicbir hazırlık yapmamış. Eve kuru ekmek bile almamışlar. 2 gün önceki çorbayı isitti koydu önümüze. Yemedim, çocuğa da yedirmedim. Arabanın bagajında bisküvi vardı onları yemiştik. Sonra da bavulları bırakıp yemek yemeye dışarı çıkmıştık. Bazıları abartı diyor ama var bu tiplerden malesef. Ben gecesine dayanamadım eşime söyledim. Ben kötü oldum tabiki. Kadın yalıymış yapamazmış. Sanki 80 yaşında. Çok sinir bozucu bir durum. Bence eşinle konuşma. Sen kötü olursun. Kabul etmiyorlar çünkü. Hazırlıklı ol görüşeceğim zaman ve mümkün mertebe mesafeli ol. En güzeli öyle. Ben de yılda 2-3 kez görüyorum ve çok huzurluyum.
Benim kv de boyleydi. Ben esime patladım en son her geldigimizde dısardan yiyoruz. Kac saatlik yoldan geliyoruz insan bir corba pişirir en azindan diye. Eşim sonra her gitmemizde yolda annesini aramaya basliyor birseyler hazırla diye. Gelince de yemek saatinden once soruyor ne yapacaksinız vs diye. Ben zaten yardim ediyorum yapmaya cimriliginden yapmiyor. Cimri insanin mutfağına girip malesef rahat rahat yemek pişiremiyor insan. Ama eşime demem iyi etki olmuştu.

Esasen ilk zamanlar idare ettim ama çocuktan sonra patladım. Dişardan yemez cocuk e evde de bişey yok. Cocuk bana yapişık kv cimri girip yemek yapamiyorum. Makarna yaltım bir tek nereye kadar.

Bugün sulu bir yemeğin içine 3 gün önce biz yokken kavurup yediklerinden artan eti koydu.🤦🏻‍♀️ Hemen kızıma getirdiğim malzemelerle mercimek yemeği yaptım. Çünkü o kadar süre bekleyen eti yemeğe koyma dediğim halde koydu. Ben bu söylerken de o esnada da taze et kesiyordu. Yemek yapmama çok bozuldu ama yapacak bir şey yok. Riske atamazdım çünkü 3 günlük eti bugüne kadar yedirmedim kızıma. Nasıl koşullarda sakladığını da bilmiyorum. Yarın da aynı yemeği ısıtıp yedirmeyi planlıyor. Kavurmanın dolapta bekleme süresi 2 gün diye biliyorum ama neyse. 🙈 Yeni bir linç yemeyeyim şimd. Gerçekten çok ilginç bir kafa yapısı var. Artık bu cimrilikten de öte bir şey bence. Ne kadar az malzeme kullanırsam o kadar kardayım kafasında sanki.
Ay eşinjze deyin bi ayarlama yapsın bu ne boyle. Baktıniz olmuyor hic gelmeyin otele tatile gidin

Yazilarin çoğunu okudum ancak kayinvalidenin neden böyle davrandığını anlayamadım. Aranizda daha bir sey gecmisse inadına öyle davranıyor olabilir. Tarzı böyleyse ve her misafire böyle yapıyorsa sorun değil ama normalde çok özenir ve bana böyle davranırsa ben de kafama takarım. Sık sık gidilen bir yer olsa kahvaltı da yersin sonuçta eşinin ailesinin evi. Ama yılda 1 gidip onemsenmedigini hissetmek hoş değil. Alışveriş yapmanıza da muhtemelen onlara tepeden baktığınız anlamını çıkarırlar, bizim yaptıklarımızı beğenmiyor derler..
Aramızda sözlü diyaloglu bir şey geçmedi ama arkamdan çok konuşur. (İşte yeşillikleri söyle yıkıyor, sırtı açık elbise giyiyor, şort giyiyor, evinde şu eşyayı şuraya koymuş, vs vs) Ben duyuyorum ama umursamam çünkü pek samimi değilim. Bi zararı yok. Ama bunları bildiğim için de samimi olamıyorum, arayıp sormuyorum.
Alışveriş yaptık. Zaten yapacaktım ama eşime evden çıkarken x markette indirim varmış şunu şunu alsanıza diye sipariş verdi. Geldiğimizde dolap boştu, eşimi beklemiş herhalde.

Cimrilikten yapıyor tamamen. Ya arsız olup yüzüne şaka yollu herşeyi söyleyeceksiniz yada kendi yemeğinizi yapıp muhatap olmayacaksınız kayınvalidenizle. Diğer mesajınız da hangi markette indirim olduğunu iyi biliyor demek ki aldırmak için sizi beklemiş.

Kusura bakmayın ama derdiniz bu mu dedirtti bana zaten senede 1 defa ancak gidiyormuşsunuz kızınız da kaç yaşında bilmiyorum ama bir günde et yemese çok zararı olmaz bence. Herkes her şey hele ki doğup büyümediğimiz farklı kültürlerde ki eş ailesi bizim beklemediğimiz gibi olamıyor , olmuyor napalım ne yapabiliriz eşinize söyleseniz ne değişicek yapmazsa yapmasın

X