- 31 Mart 2022
- 2.044
- 1.636
-
- Konu Sahibi damaged lemon
Evet yasal degil.Büyükçekmece'yi bilen biri fikir verebilir diye düşündüm çünkü ben hiç bilmiyorum.
Adamı evinden kovmak gibi bir düşüncem yok, tabii ki önce teklif yapılacak. Bu arada benim şu an oturduğum evin kirası tam olarak 2 katına çıktı geçen hafta. Bu da yasal değil o zaman?
Valla şu an en kötü maaş bile hiç zam almadıysa %50 zam aldı. Ev sahibinin de kiraya bu kadar zam yapmak istemesi normal değil mi? Ev sahipleri neden bu kadar kötü görülüyor anlamıyorum. Ayrıca her ev sahibi birden çok ev sahibi, zengin biri olmak zorunda değil.Ben ev sahiplerindeki şu olayı anlayamıyorum. Tamam mevcut duruma göre kira düşük kalıyor, bu doğru. Ama herkesin geliri eziliyor enflasyon altında. Ev sahipleri neden enflasyon tam olarak neyse o kadar artış istiyor ki? Maaşlara enflasyon kadar zam geliyor mu? Tabi ki doğru olan maaşlara da kiralara da zam gelmesi ama olmuyor, herkes enflasyon altında ezilirken ev sahiplerini özel kılan ne acaba? Neyse ki şu yüzde 25 olayı geldi de ayrıcalıklı kesim olmaktan çıktılar.
O %50 zam sadece kiraya verilsin diye yapılmadı. Hayatta kalabilelim diye yapıldı. Maaşa zam gelince ev sahipleri kiracılarının zengin olduğunu zannediyor. Daha bu ay yeni zamlar geldi. Sadece kira yok . Elektrik su doğalgaz market herşey zamlanmış ama neymiş maaşa zam geldi madem evi en az iki katına çıkartalım . Bu kocaman bir acımasızlıkValla şu an en kötü maaş bile hiç zam almadıysa %50 zam aldı. Ev sahibinin de kiraya bu kadar zam yapmak istemesi normal değil mi? Ev sahipleri neden bu kadar kötü görülüyor anlamıyorum. Ayrıca her ev sahibi birden çok ev sahibi, zengin biri olmak zorunda değil.
Bize ne? Biz de zengin olmak zorunda değiliz. Zaten birkaç ay önce 2000₺ olan kira şu an en az 3500₺ olmuş durumda. Ayrıca yüzde 50 zam alındıysa tek zamlanan şey maaşlar ya da kiralar değil. Herkes ne çekiyorsa ev sahibi de çekecek, tütülü prenses değil ev sahipleri. Biz enflasyon altında eziliyorsak onlar da ezilecek.Valla şu an en kötü maaş bile hiç zam almadıysa %50 zam aldı. Ev sahibinin de kiraya bu kadar zam yapmak istemesi normal değil mi? Ev sahipleri neden bu kadar kötü görülüyor anlamıyorum. Ayrıca her ev sahibi birden çok ev sahibi, zengin biri olmak zorunda değil.
Hangi arkadaşıma söylesem olur mu öyle şey, çok düşük, çıkart kiracıyı filan diyor. Haliyle benim de kafam karıştı bu durumda prosedürleri de pek bilmediğim için.
Ben 2 yıllık kiracıyım ve şu anki ekonomiye göre bizim verdiğimiz kira da düşük kaldığı için kabul ettik. Kendi kiracıma da bir fiyat belirleyip teklif etmeyi düşünüyordum, kabul etmezse ne yapılır bilmiyorum.
Hep beraber eziliyoruz zaten. Ev sahibinin yediğine içtiğine zam gelmiyor mu? Herkes aynı oranda zam yapsa, alsa zaten sorun daha mücadele edilebilir bir hale gelecek. Arada kötü ev sahipleri var diye şu anki barınma sorununu sadece ev sahiplerine yükleyemezsiniz. Asıl sorun enflasyon.Bize ne? Biz de zengin olmak zorunda değiliz. Zaten birkaç ay önce 2000₺ olan kira şu an en az 3500₺ olmuş durumda. Ayrıca yüzde 50 zam alındıysa tek zamlanan şey maaşlar ya da kiralar değil. Herkes ne çekiyorsa ev sahibi de çekecek, tütülü prenses değil ev sahipleri. Biz enflasyon altında eziliyorsak onlar da ezilecek.
İşte o enflasyondan da yararlanmamak lazım. Bizim de sadece kiramıza zam gelmiyor çünkü. Daha kimler faydalanıyor enflasyon diye korkunç zamlar yapıyor sizler de biliyorsunuz. Benim sözüm fırsatçılara.Hep beraber eziliyoruz zaten. Ev sahibinin yediğine içtiğine zam gelmiyor mu? Herkes aynı oranda zam yapsa, alsa zaten sorun daha mücadele edilebilir bir hale gelecek. Arada kötü ev sahipleri var diye şu anki barınma sorununu sadece ev sahiplerine yükleyemezsiniz. Asıl sorun enflasyon.
O iş öyle olmuyor bence.Valla şu an en kötü maaş bile hiç zam almadıysa %50 zam aldı. Ev sahibinin de kiraya bu kadar zam yapmak istemesi normal değil mi? Ev sahipleri neden bu kadar kötü görülüyor anlamıyorum. Ayrıca her ev sahibi birden çok ev sahibi, zengin biri olmak zorunda değil.
oyle siz istiyorsunuz diye kiracı çıkartilamiyor yalnız bilginiz olsun.Selam, İstanbul Büyükçekmece'de kirasını aldığım bir daire var (tapu babamın üzerine) ve şu an başka bir şehirde yaşadığımdan dolayı ilgilenemiyorum, babam da aynı şekilde ilgilenemiyor. Aile apartmanı, zamanında yazlık olarak yapılmış. O apartmanda yaşayan tek akrabam yeni vefat etti, o ilgileniyordu, bana sadece parası geliyordu. Kira şu an çok düşük, kiracı bu seneki büyük enflasyondan hemen önce girmişti. Bir şekilde ilgilenip kirayı yükseltmem gerekiyor. Evde emekli bir asker kalıyor şu anda.
Ev denizi görüyor, yeşillik bir yerde ve dublex. Kaç metrekare olduğunu bilmiyorum. 120-130 civarında olmalı. Bu evin kirası kaç olmalı minimum sizce? Ve yeni kiracı aramalı mıyım? Çıkarmak istiyorsam 3 ay önceden mi haber vermem gerekiyor?
Ben zaten 2-3 katına çıksın demiyorum. İki taraf da anlaşıp orta yolu bulsun. %25 oran gerçekçi değil diyorum. Yasal olarak kiracının hakkı %25’ten fazla vermemek. Ama iki taraf da bunun ne kadar saçma olduğunu bildiği için herkes anlaşıyor, yoksa istemeyen anlaşmaz çünkü kiracı için bir yaptırımı yok. Yani enflasyon o kadar hızlı artıyor ki kiracının evde kaldığı süreye göre bile anlaşılacak oran değişiyor. Aslında aynı şeyden bahsediyoruz.O iş öyle olmuyor bence.
Kiracılar kimsenin yatırım aracının güvencesi değildir.
Ev alıp kiraya veriyorsan o yatırımdır ve riski vardır. Bir evi vardır kendi de kiradadır mesela orda da aynı şartlar geçerli,orda da kendi ev sahibine dur diyecek. Ben de ev sahibiyim burda kirada olsam da haklarımı biliyorum diyecek.
Bizim sözleşme temmuzdan sonra doluyordu mesela %25 aslında zam oranı ama biz açıklanan enflasyon oranından yaptık.
Gerçeği başka mıdır bakmadık karşılıklı anlaştık.
Ama ev sahibi iki katına deseydi %25 ödüyoruz. Şimdi tüm yasal yollarını kullan der otururdum.
Karşılıklı anlayış önemli.
Yoo tanıdığım çoğu özel şirket %25 zam aldı. Onu da hepsini ev sahiplerinin eline sayılsın diye yapmadılar.Valla şu an en kötü maaş bile hiç zam almadıysa %50 zam aldı. Ev sahibinin de kiraya bu kadar zam yapmak istemesi normal değil mi? Ev sahipleri neden bu kadar kötü görülüyor anlamıyorum. Ayrıca her ev sahibi birden çok ev sahibi, zengin biri olmak zorunda değil.
İstanbul piyasasını hiç bilmiyorum ama yeri gelmişken genel bir bilgi vereyim. Kira kontratının ilk yılıysa gerekçe göstermeden direk fesih yapabilirsiniz. Kanun ilk yılda mal sahibini koruyor. Kontratı yenilemek zorunda değilsiniz. Ve tahliye etmemek gibi bir şansı yok.Selam, İstanbul Büyükçekmece'de kirasını aldığım bir daire var (tapu babamın üzerine) ve şu an başka bir şehirde yaşadığımdan dolayı ilgilenemiyorum, babam da aynı şekilde ilgilenemiyor. Aile apartmanı, zamanında yazlık olarak yapılmış. O apartmanda yaşayan tek akrabam yeni vefat etti, o ilgileniyordu, bana sadece parası geliyordu. Kira şu an çok düşük, kiracı bu seneki büyük enflasyondan hemen önce girmişti. Bir şekilde ilgilenip kirayı yükseltmem gerekiyor. Evde emekli bir asker kalıyor şu anda.
Ev denizi görüyor, yeşillik bir yerde ve dublex. Kaç metrekare olduğunu bilmiyorum. 120-130 civarında olmalı. Bu evin kirası kaç olmalı minimum sizce? Ve yeni kiracı aramalı mıyım? Çıkarmak istiyorsam 3 ay önceden mi haber vermem gerekiyor?
Ya siz gibi ev sahiplerinin Allah gözünü doyursun.Yok kardeşim sen öyle düzgünce kirasını ödeyen, insan gibi insan olan bir kişiyi sırf kendi gelirini katlamak için kafana göre düzeninden edemezsin. Her yatırım çeşidinde olduğu gibi evin de bir riski var sürekli kazanacak değilsiniz.. Zamanında tıkır tıkır kirasını yerken sorun yoktu..Zamlardan önce girdiyse girdi, devlet max %25 diyor.
Evet oturduğunuz eviniz kiraysa ve ev sahibiniz de kafasına göre 2 katına çıkaramaz.Neden tamam dedinizki? hem ev sahibi hem de kiracı olarak mütemadiyen haklarınızı öğrenmekte fayda var
Aynı gemide değiliz. Burada maaşa %50 zam geldi kira artsın diyenler daha suyun %40 zamlamdığını düşünmüyor. Marketin elektriğin zamlandığını düşünmüyor. Sadece kendilerini düşünüyorlar. Bizim ailede kimse %50 zam almadı ama aç gözlü ev sahibi 2650 den 6 bin yapmak istedi. Ben o adamla aynı gemide olamam . Kabul ediyorum ev sshipleri kira zammı yapmalı %25 az da olabilir ama iki katından fazla zam isteyen fırsatçının iyi biri olduğunu düşünmüyorum.Ev sahibi ile kiracilar birbirine düştü. Hergun haberlerde ya ev sahipleri ya emlakcilar suçlanıyor. Halbuki ne her ürüne her hizmete zam geldigi icin kirasina zam yapmak isteyen ev sahibi suclu ne de ucu ucuna geçinmeye calisirken kira zammina karsi cikan kiracilar suçlu. Hayat pahaliliginin sebebi kiracilar ve ev sahipleri degil. Ayni gemideyiz arkadaslar, tartismayin.