- 25 Ekim 2018
- 3.535
- 6.248
-
- Konu Sahibi damaged lemon
5 seneyi doldurmus kiraciya en fazla ne kadar zam yapilir yasal olarak acaba? Bilginiz var mi? Ornegin 4 bin tl kira ne kadar olur? Yeni belirlenecek kira baskasina verilmis kadar yüksek olabilir mi? Bizim yaşadığımız yerde en uygun kira 8_9 bin tl oldu ve haziranda artisimiz var. 5 senelik kiraciyiz .8_9 bin yapabilme hakki var mi ev sahibinin?Beş senelik kiracı değilseniz yasal değil.
Benim bildiğim ev sahibi isteyebilir o miktar. Siz de bizim için şu uygun diyebilirsiniz.5 seneyi doldurmus kiraciya en fazla ne kadar zam yapilir yasal olarak acaba? Bilginiz var mi? Ornegin 4 bin tl kira ne kadar olur? Yeni belirlenecek kira baskasina verilmis kadar yüksek olabilir mi? Bizim yaşadığımız yerde en uygun kira 8_9 bin tl oldu ve haziranda artisimiz var. 5 senelik kiraciyiz .8_9 bin yapabilme hakki var mi ev sahibinin?
Anladim cok tesekkur ederimBenim bildiğim ev sahibi isteyebilir o miktar. Siz de bizim için şu uygun diyebilirsiniz.
Anlaşamazsanız kira tespiti için dava açabilir.
Iste bu dusunceler yuzunden ne kiraci evinde huzurla kalabiliyor ne bisey ya, devletin verdigi %25 zam yapma sansiniz var normalde ama vicdansiz insafsiz insanlar oldugu surece bu devirde isimiz cok zor.Selam, İstanbul Büyükçekmece'de kirasını aldığım bir daire var (tapu babamın üzerine) ve şu an başka bir şehirde yaşadığımdan dolayı ilgilenemiyorum, babam da aynı şekilde ilgilenemiyor. Aile apartmanı, zamanında yazlık olarak yapılmış. O apartmanda yaşayan tek akrabam yeni vefat etti, o ilgileniyordu, bana sadece parası geliyordu. Kira şu an çok düşük, kiracı bu seneki büyük enflasyondan hemen önce girmişti. Bir şekilde ilgilenip kirayı yükseltmem gerekiyor. Evde emekli bir asker kalıyor şu anda.
Ev denizi görüyor, yeşillik bir yerde ve dublex. Kaç metrekare olduğunu bilmiyorum. 120-130 civarında olmalı. Bu evin kirası kaç olmalı minimum sizce? Ve yeni kiracı aramalı mıyım? Çıkarmak istiyorsam 3 ay önceden mi haber vermem gerekiyor?
Evet var tabii. Sanırım 6 ay.Anladim cok tesekkur ederimBizim kendi memleketimizde tek evimiz var ve onda da kiraci var şu an ve cok komik bir rakama oturuyor biz onun üzerine 3 kat koyup kirada oturuyoruz mecbur işimiz burda.Eger ev sahibimizle anlasamazsak kendi evimize dönmek zorunda kalacağız. Tek evi olanin kendi evine dönme sarti ile kiraci cikarma hakki var midir? Varsa kac ay önceden söylenmeli ve süre tanimali? Kiracimizin 4. Yili dolacak bu arada..
Kirayı ödemeyen bir kiracıya denk gelirseniz daha zor olur ilerde. Memnun iseniz çok fazla zorlamayacak şekilde 3,500 yapsanız daha iyi sanki.Arkadaşlar bu konuda benim de kafam karışık. Bir kaç kişiye sordum ama netleştiremedim. Benim kiracim 4 senelik. Kendisi düzenli şekilde kirasını öder. Dönerci. 2 dükkanı var. Çalışanları kalıyor evde. Karşılıklı memnunuz. Ev, 30 yıllık ama içi yenilenmişti. Giriş kat. Yalnız bulunduğu konum çok iyi. Kaymakamlık,belediye,okul,hastane,Marmaray, metro,eczaneler aklınıza ne geliyorsa her şey yürüme mesafesi. 5 dk sadece. Şubat ayında da zam zamanı geliyor. Ve ben hâlâ ne kadar olsun kiram diye düşünüyorum. Adamın evleri var. Kirada. Şimdi kimisi diyor 4000 de. Kimisi diyor 3750 de. Kimisi diyor. Sağlam kiracin 3000 normal. Bana da bir yorum yaparsanız memnun kalırım:)) Para canlısı diye beni taşlamayın. Ben kiracımdan memnunum:) Hatta arkadaşlarım onu çıkar bize daha yüksek kiraya ver diyorlar. Böyle birşeyi de kabul etmem. Makul ne olur onu soruyorum.
NOT: Sahibindene baktım. Benim gibi eski giriş kat daireler bulunduğu muhitte 4850 TL şu an.
Tekrar cok tesekkurlerEvet var tabii. Sanırım 6 ay.
Kiracınınki komik kalmış olabilir ama şehre göre de değişiyor kira fiyatları.Kendi kiranız onun için de üç katı kalmış olabilir.
5. Yılı dolunca yasal olarak emsal kiralar isteniyor ama yıllardır düzgün kirasını ödeyen birine de hakkaniyetli bir rakam söylenmesi bekleniyor tabii.
Mesele emsal 5tir ondan 4.5 istenir gibi.
Siz bu seneki artışta emsallerden çok düşük kaldı şu kadar yapalım deyin bence.
Ama direkt emsal 8binse itiraz etme olasılığı yüksek 6 deyin mesela.
Seneye bir daha bakarsınız.
Arkadaşlarım gibi düşünüyorsunuz.Kirayı ödemeyen bir kiracıya denk gelirseniz daha zor olur ilerde. Memnun iseniz çok fazla zorlamayacak şekilde 3,500 yapsanız daha iyi sanki.
evi satarsanız ancak o şekilde kurtulursunuz kira artışı muhabbetinden ya da çıkmasını bekleyeceksiniz.Güncelleme yapıyorum. Evle ilgili ayrıntıların doğrusunu öğrendim; 180 metrekareymiş, depremden sonra yapılmış. Çok yeni değil ama eski de değil yani. Ocak ayında %25 civarında bir zam yapacağız. Usulüne göre yapıp daha fazla uğraşmamaya karar verdim. Eve kendim yerleşmiyorum çünkü hem şehir merkezine uzak, hem de erkek arkadaşımla birlikte Ankara'da yaşıyorum, bütün sosyal çevremiz, işlerimiz, okullarımız burada.
Zengin değilim bu arada, sadece bir tane evim var. Bu evin getirisiyle de ayda iki kere market alışverişi yapabiliyorum sadece. Evimde oturan kişi benden çok parası olan bir emekli asker, emekçi değil. (Adam tek başına kocaman ve denizi direkt gören bir evde oturuyor. Oturmak zorunda da değil böyle bir evde normalde.) Komünizmden bahsedecek olsak tüyleri diken diken olup linç etmeye gelecek bazı insanların ev sahiplerini yerin dibine sokması tuhaf geliyor ayrıca, onu da belirteyim.
Not: solcuyum, bütün ailem de solcu.