Sinirden elim ayağım tutmuyor,kira meselesi

E
Hayır burası küçük bir il Ocak Şubat ayinda kiralar bu daireye göre fazla bile sayılırdı 500-550 civarıydı genelde. Ben bahar gelince zaten insani olarak kabul ettim. Ama şimdi benim kapı komsum 1+1 eşyalı da 1200 e kaliyor.

Enflasyon yüzde kaç arttı ?

Tayin dinemi şu an ve ben memleketteyim ben dönene kadar evler dolacak,adam da bunu bildiği için beni zor durumda bırakıyor. Bu kadar zenginseniz ev sahibinin size kira artışı yaptığında enflasyondan gecinememekten söz etmeyin.
Elinizin ayağınızın titreyecegi bir zam yok ortada :)

yenilemek istemedi diye bişey yok, 10 sene boyunca geçerli o sözleşme. bazı özel durumlar haricinde kiranı ödediğin sürece seni çıkaramaz o evden.
Aaa bunu bilmiyordum. Biz 1 yıllık yaptık. Sözleşme bitince yenilemek istememe hakkı var zannediyordum.

Benim oturduğum evde ilk başta(1+1 eşyasız) 600 e anlaştık o zamanlar tutabileceğim aynı fiyat aynı emsalde başka evlerde vardı.Ocak ayıydı. Sonra ev sahibi bahar geldi kirayı arttıralım dedi 750 yaptık. Şimdi de diyor ki her şeye 3-4 kat zam geldi kirayı 1200 yapacağım. Yanınıza da birini almışsınız zaten diyor. Kızlar burada 1+1 eşyalı evleri zaten o fiyatlara veriyorlar Afedersiniz ama bu nasıl bir karaktersizlik. Diyorum ki daha evde 1 yılım dolmadı 1 yıl dolsun öyle zam yapin.Bana da 3-4 kat oldu her sey. Yok diyor ya ödeyin ya çıkın. Açıkçası ben burada duzenimi kurdum, komşulardan memnunum. Allah var yukarıda bir günden bir güne ne kirayı geciktirdim ne aidatı. Bir de yanıma birini almadım tek kalıyorum. Muhtemelen evime gelen giden arkadaşlarımdan arkadaşlarımdan dolayı diyor kapıcıya siz mi söylediniz diyorum benim haberim yok diyor ama bence yalan. Neymiş başka kiracılar varmış. O paragöz bir insan değilmiş.Allah korkusu varmış.
GÜNCELLEME:
ARKADAŞLAR MEMURUM DİYE BANA HAVADAN PARA YAĞMIYOR.BENİM MARKET MASRAFİMDA VAR BENDE FATURA ÖDÜYORUM. BENDE VERGİ VERİYORUM.
Yapamaz. Yüzde 20 oranından daha fazla artırım yapamaz.

Kafasına göre zam falan yapamaz, sözleşmede ne yazıyorsa o.

Tefe tüfe oranında zam yapabilir, ancak 5 yıl sonra kira tespit davası açabilir.

En fazla yapabileceği şey sizin eve taşınmaya çalışması olur, onun için de birkaç ay öncesinden ihtarname çekmesi lazım. Evi satsa bile yeni ev sahibi ancak 6 ay sonra sizi çıkartabiliyor.

Sizi saf bulmuş zorlamaya çalışıyor, iletişiminizi sadece yazılı olarak (mesaj vb) yapın ve çıkartırım tehditlerini umursamayın. Hiçbirşey yapamaz.

Aaa bunu bilmiyordum. Biz 1 yıllık yaptık. Sözleşme bitince yenilemek istememe hakkı var zannediyordum.

Öyle birşey yok, bu hak sadece kiracıya aittir.
Sözleşme bitmeden en az 15 gün önce sözleşmeyi devam ettirmek istemediğinize dair yazılı bildirimde bulunmanız gerekir. Yoksa sözleşme otomatik uzar.

Ev sahibinde ise bu hak yoktur.

Sizin en dikkat etmeniz gereken konu kiranızı günü gününe yazılı ortamda ödemek (sakın elden vermeyin, suçtur) ve komşuları rahatsız etmemek (gürültü yapıp kapınıza zabıta getirtmeyin). Saygı ölçüsündr davranın ki ev sahibinin eline koz gelmesin.

o süre zarfında maaşınız yüzde kaç arttı
Her maaş zammında kira artışı mi yapiyorsunuz siz?
Yada mevsim geçişlerinde kiraya zam mı yapiliyor mesela. Adam zaten ne alakaysa bahar geldi diye zam yapmis. Senesi dolmadan 2. Zammı yapmak istiyor. Normal mi yani. Kiranin ocak ayındaki değeri oymuş onun üzerinden imzalamislar. 1 yıl beklemesi gerekiyor. Sanki konu sahibi hak yiyor gibi davranılmiş.

Biz ev sahibiyiz valla size bir şey itiraf edeyim mi bu Rus-Ukrayna savaşlarından sonra bütün ev sahiplerine bir para hırsı geldi benim memleketim turistik bir yer bir de öyle olunca kiralar 10 milyara kadar fırladı. Neyse bunun bu konuyla ilgisi yok, ev sahipleri kafalarına göre zam yapamazlar yıl sonunda onun belli bir oranı oluyor ve ona göre yapıyor. Bir de kirayı elden vermemeniz gerekiyor eğer elden veriyorsanız ev sahibinizin yaptığı suç. Bir senede iki zam olmaz biz yıl sonunda yapıyoruz onu da hesaplayıp öyle yapıyoruz senin kira 500 dü şimdi 1000 lira oldu yok öyle.

Sizin şu an asıl probleminiz tapu sahibiyle sözleşmenizin olmaması. Zam konusunda %25 zam yapar geçersiniz. Ama adam bugün istese tapusuyla gidip elektrik, su, doğalgazınızı kestirebilir. Savcılığa da evini işgal ettiğinize dair şikayetçi olabilir. Çünkü ev sahibi resmi olarak evini kiralamamış ve ona kira ödemiyorsunuz. Bence kira zammını yeniden sözleşme yapma şartıyla kabul edin ve kirayı tapu sahibine gönderin mutlaka.

belirli süreli sözleşme mi o? sözleşmede herhangi bir tarih belirtilmiş mi mesela evi boşaltmanla alakalı?
tahliye taahhütnamesi imzaladın mı bir de?

Kafasına göre zam falan yapamaz, sözleşmede ne yazıyorsa o.

Tefe tüfe oranında zam yapabilir, ancak 5 yıl sonra kira tespit davası açabilir.

En fazla yapabileceği şey sizin eve taşınmaya çalışması olur, onun için de birkaç ay öncesinden ihtarname çekmesi lazım. Evi satsa bile yeni ev sahibi ancak 6 ay sonra sizi çıkartabiliyor.

Sizi saf bulmuş zorlamaya çalışıyor, iletişiminizi sadece yazılı olarak (mesaj vb) yapın ve çıkartırım tehditlerini umursamayın. Hiçbirşey yapamaz.
Öyle birşey yok, bu hak sadece kiracıya aittir.
Sözleşme bitmeden en az 15 gün önce sözleşmeyi devam ettirmek istemediğinize dair yazılı bildirimde bulunmanız gerekir. Yoksa sözleşme otomatik uzar.

Ev sahibinde ise bu hak yoktur.
Ay çok teşekkür ederim 🌸 içim rahatladı bir yıl daha idare etse en azından beni şu an bütün güzel ucuz evler bir hafta içerisinde dolacak 😔 bu dönemi atlatsak sonra kış geliyor kış günü kiracı bulamaz. Sonra da sözleşme yenileme tarihi bitti diye cikartamaz en fazla zam talebinde bulunabilir

Sizin şu an asıl probleminiz tapu sahibiyle sözleşmenizin olmaması. Zam konusunda %25 zam yapar geçersiniz. Ama adam bugün istese tapusuyla gidip elektrik, su, doğalgazınızı kestirebilir. Savcılığa da evini işgal ettiğinize dair şikayetçi olabilir. Çünkü ev sahibi resmi olarak evini kiralamamış ve ona kira ödemiyorsunuz. Bence kira zammını yeniden sözleşme yapma şartıyla kabul edin ve kirayı tapu sahibine gönderin mutlaka.
Tapu sahibinin ismi yazıyor sözleşmede imza onun değil ama 🤷 eski ev sahibimde de aynıydı tapu onun üzerine değil ama kirayı ona ödüyordum buralarda bunlar normal galiba.

X