Sinirden elim ayağım tutmuyor,kira meselesi

Ben hukukçuyum. Güvenip güvenmemek size kalmış :) . Ama tavsiyem bulunduğunuz yerde bir avukata gidip yüz yüze bu soruyu sorun eminim hepsi cevap verecektir ayrıntılı olarak. Tavsiyem genç bir arkadaşımıza gidin danışma ücreti olarak da bir miktar para verin ki onlar da teşvik olsunlar.
Bu duruma ben de şahit oluyorum yani isimlerin farklı olma konusuna. Bir önceki evimizde tapu sahibi emlakçıya vekalet vermiş güya, kirayı emlakçıya elden veriyorduk sözleşme üzerinde de emlakçının adı ve imzası vardı. Oradan çıktık şu anki eve geçtik, bunda da tapu sahibi ile sözleşmede adı ve imzası olan, kiranın yattığı banka hesabı sahibi aynı değil. Baba oğul bunlar, sözleşmedeki imza, isim ve banka hesabı babaya ait ama tapu oğlunun üzerine. Yarın öbür gün misal yasal bir ihtiyacımız olsa sorun yaşar mıyız? Bu durumda suçlu biz mi oluruz yani, bu yaptıkları evrakta sahtecilik değil mi? Oğluna ait evi baba bize kiraladı gibi bir durum olmuyor mu?

Bu duruma ben de şahit oluyorum yani isimlerin farklı olma konusuna. Bir önceki evimizde tapu sahibi emlakçıya vekalet vermiş güya, kirayı emlakçıya elden veriyorduk sözleşme üzerinde de emlakçının adı ve imzası vardı. Oradan çıktık şu anki eve geçtik, bunda da tapu sahibi ile sözleşmede adı ve imzası olan, kiranın yattığı banka hesabı sahibi aynı değil. Baba oğul bunlar, sözleşmedeki imza, isim ve banka hesabı babaya ait ama tapu oğlunun üzerine. Yarın öbür gün misal yasal bir ihtiyacımız olsa sorun yaşar mıyız? Bu durumda suçlu biz mi oluruz yani, bu yaptıkları evrakta sahtecilik değil mi? Oğluna ait evi baba bize kiraladı gibi bir durum olmuyor mu?
Benzer durumu ben ev sahibi olarak yaşadım. Şöyle ki ev satın aldık kiralaması için evi aldığımız emlakçıya söyledik. Ardından şehir dışına gittik. Evin hemen kiralanacağını düşünmedik. Hemen ertesi gün kiracı bulundu. Biz de tamam ev onundur diyip onayladık. Ancak üç dört gün sonra gelebileceğimizi söyledik. Döndüğümüzde emlakçının sözleşmeyi yaptığını öğrendik. Depozito yerine de senet almış. Neyse dedik. İlk kira da ayın 15inde hemen yattı ve dekont geldi baktım emlakçının adı. Emlakçıyı aradım dedim bana sözleşmeyi atar mısınız? Baktım sözleşmede kira yatandan 150 TL fazla yazıyor. Durumu sordum. Dedi ki ben yıllık senet yapıyorum kiracı kirayı getirince senedini veriyorum, evde birşey bozulsa koşturuyorum hizmet bedeli olarak kesiliyor. Beynimden vurulmuşa döndüm. Kiracıya hayır bana yatır desem, kiracının yıllık kira senedi onda. Aynı zamanda depozito senedi de var. Artık kendimden geçtim kiracının başına bir iş getirmese bari diye düşündüm. Sözleşme yenileme döneminde ben vergimi vermek istiyorum işleri resmî kanallarla yürütmek istiyorum deyip, kirayı kendi üzerime çektim.

Dişinden tırnağından arttırdığı evin değeri de aynı oranda artıyor. Bu neden hesaba katılmıyor. Hem evinin değeri artsın hem kira geliri yasanın belirlediğinin üzerinde artsın oldu başka ?
Ev sahibi evi satarken de kiracının gösterdiği inceliği gösterecek mi evi almak isteyenlere ? Evin değeri aslında bu değil o sebeple ben ederinin altında satacağım diyecek mi ?
Gayrimenkul kiralamak yatırım aracı değildir.
Oturduğum evi 9 ay önce 6 bin TL’ye kiraladım şu an 10 bin civarında kiralar.
Benim gelirim de bu 9 ay içinde arttı. Ev sahibine acıyıp %25 yerine 4 bin TL mi zam yapayım kendi kirama? Üstelik aradaki 4 bin TL benim için hiçbir şey. Ev sahibinin evinin değeri arttı bunu niye kimse konuşmuyor.
Kiraya ne kadar zam yapılacağı kanunla belirlenmiş. Evini kiraya veren de bu kanunu bilerek kiraya veriyor. Türkiye ekonomisi 1 sene içinde kötüleşmedi. Bile bile evini kiraladıysa, evinin değeri de arttıysa durduğu yerde hiç öyle uyanıklık yapıp bir de kiraya zam istemeyecek.
Kira artışı konularına girmek istemiyorum ama hatalı bilgileri düzeltmeden geçemeyeceğim. Gayrimenkul yatırımı hayır işi değil gayet yatırım aracıdır. Realize edilmemiş kar, kar değildir. Yani evin değerinin enflasyonla nominal artışının ev satılmadığı sürece bir anlamı yoktur.

Benzer durumu ben ev sahibi olarak yaşadım. Şöyle ki ev satın aldık kiralaması için evi aldığımız emlakçıya söyledik. Ardından şehir dışına gittik. Evin hemen kiralanacağını düşünmedik. Hemen ertesi gün kiracı bulundu. Biz de tamam ev onundur diyip onayladık. Ancak üç dört gün sonra gelebileceğimizi söyledik. Döndüğümüzde emlakçının sözleşmeyi yaptığını öğrendik. Depozito yerine de senet almış. Neyse dedik. İlk kira da ayın 15inde hemen yattı ve dekont geldi baktım emlakçının adı. Emlakçıyı aradım dedim bana sözleşmeyi atar mısınız? Baktım sözleşmede kira yatandan 150 TL fazla yazıyor. Durumu sordum. Dedi ki ben yıllık senet yapıyorum kiracı kirayı getirince senedini veriyorum, evde birşey bozulsa koşturuyorum hizmet bedeli olarak kesiliyor. Beynimden vurulmuşa döndüm. Kiracıya hayır bana yatır desem, kiracının yıllık kira senedi onda. Aynı zamanda depozito senedi de var. Artık kendimden geçtim kiracının başına bir iş getirmese bari diye düşündüm. Sözleşme yenileme döneminde ben vergimi vermek istiyorum işleri resmî kanallarla yürütmek istiyorum deyip, kirayı kendi üzerime çektim.
Sizinki epey karmaşık olmuş. Bizde aradaki emlakçı sadece evi gösterme ve sözleşme düzenleme kısmında yer aldı. Oturduğumuz apartmanı emeğiyle, çalışmasıyla alan kişiler aslında yaşlı başlı insanlar. Ama resmi işlemlerle oğulları ilgileniyor zira kendileri yaşlı yani. Bizde emlakçı ev tutulduktan sonra aradan çekildi ama dediğim gibi, tapu ile sözleşme ve banka hesabı konusunda isim farkı var sadece. Soyadları aynı tabii. Biz evi tutarken tapunun asıl sahibi olan oğlu gelmedi emlakçıya, biz de evi gördükten ertesi gün tuttuk, imzayı attık vs. E oğlu gelmeyince babasına attırdık imzayı falan. Arada bi yabancı kişi yok aslında, baba ve oğul meselesi. Ama sizinkinde tam katakulli var. Benim de arkadaşın annesinin kiracısı kirayı emlakçıya gönderiyormuş, emlakçı da arkadaşın annesine teslim ediyormuş. Anne bir gün kıza demiş ki ya bu emlakçı acaba kirayı fazla alıyor da bize daha az mı gönderiyor. Kiracıyı tanımıyoruz bile dedi. Tuhaf işler ya.

Merhaba öncelikle uyarmakla başlayayım hukuk öyle karışık bir alan ki. Hiçbir sorunun direkt cevabı olmuyor. Çoğu davalar önemsiz görülen detaylar üzerinden yürüyor o yüzden benim burada size veya soru sahibine vereceğim cevapların yüzde yüz olmadığı konusunda sizi uyarmak isterim. Avukatlar boş yere dosyayı görmeden yorum yapmak istemiyorlar. Ama kısaca size şöyle cevap verebilirim yargıtayın bu konudaki görüşü kira sözleşmesi yapan kiralayanın( burada sözleşmede ismi geçen karşı taraf oluyor Yani size evi kiralayan) malik olması gerekmediğinden yani evin tapudaki sahibi olması gerekmediğinden taraflar arasında yapılan sözleşme geçerlidir. Ama yine yargıtayın başka bir görüşüne göre mülkiyet hakkı, kira sözleşmesinden daha önemli bir husus olduğu için tapuda evin sahibi görüne kişi kiracıya tahliye davası açabilir. Ama genelde ilk görüş benimseniyor. O yüzden bence sorun yok şimdilik. Önümüzdeki sene yenileyecekseniz evin gerçek maliki imzalasın sözleşmeyi

Kira artışı konularına girmek istemiyorum ama hatalı bilgileri düzeltmeden geçemeyeceğim. Gayrimenkul yatırımı hayır işi değil gayet yatırım aracıdır. Realize edilmemiş kar, kar değildir. Yani evin değerinin enflasyonla nominal artışının ev satılmadığı sürece bir anlamı yoktur.
Gayrimenkul yatırımdır. Kiralamak amacıyla gayrimenkul almak yatırım değildir. Yatırım değildir demek Zinhar kimse yatırım yapamaz demek değildir. Bana göre bitcoin de yatırım değildir ama başkasına göre yatırım olabilir gayet. Bir hukukçunun en sevmediği davalar işçi davalarında iş veren vekili olmak tahliye davalarında ev Sahibi vekili olmak. Birincisinde işçi lehine yorum ilkesi vardır. Hakim istese de istemese de işçi lehine yorum yapmak zorundadır. İkincisine gelince yıllarca uzar da uzar kaldı ki kanun yine kiracı tarafındadır. Bu şartlarda kanun bu kadar kiracıdan yanayken, faiz sebep enflasyon sonuç zihniyeti ülkeyi yönetirken, enflasyon bu kışa 3 haneye çıkacakken kira geliriyle geçinmeyi hayal ederek yatırım yapmak evet yatırımdır ama aptalca bir yatırımdır. Bu yatırımı bu şartlarda göze alan riskleri gerçek olunca da insaniyet, makul oran, paranın kuş olması diyerek ağlamamalı.

Emlakçıyla aranızda simsarlık sözleşmesi var mıydı

Kira sozlesmenizde kira ne yaziyorsa odur. Bir sene dolmadan zam yapamaz. Sene dolunca da yüzde yirmi beş üstünde zam yapamaz. Siz sözleşmedeki kiranız neyse onu ödeyin. Yanlış bilmiyorsam beş seneden önce de sizi çıkaramıyor, yanlış biliyorsam da bilen arkadaşlar düzeltsin.
Dava açsın 2 yılda sonuçlanır sen bankadan öde,1 yıl dolunca yüzde 25 arttır öde hiçbişey yapamaz

Emlakçıyla aranızda simsarlık sözleşmesi var mıydı
Hayır. Daha doğrusu simsarlık sözleşmesi ne onu bile bilmiyorum. Dediğim gibi telefonda birkaç günde halloldu herşey. Döndüğümde sözleşmeyi gördüm ve kiranın farklı olduğunu, depozitonun senetle alındığını, kiranın bir yıllık senet yapıldığını ve emlakçının üzerine yatacağını öğrendim. Kiracıyı endişelendirmemek için ona da söyleyemedim. Gelecek sözleşme döneminde düzeltebildim.
Ekleme: Ben doğalgaz elektrik vs işlemleri için kira sözleşmesine ihtiyaç duyar gelip imza atayım demiştim. Merak etmeyin ben hallettim vekaleten ben imzaladım dedi.

Hayır. Daha doğrusu simsarlık sözleşmesi ne onu bile bilmiyorum. Dediğim gibi telefonda birkaç günde halloldu herşey. Döndüğümde sözleşmeyi gördüm ve kiranın farklı olduğunu, depozitonun senetle alındığını, kiranın bir yıllık senet yapıldığını ve emlakçının üzerine yatacağını öğrendim. Kiracıyı endişelendirmemek için ona da söyleyemedim. Gelecek sözleşme döneminde düzeltebildim.
Ekleme: Ben doğalgaz elektrik vs işlemleri için kira sözleşmesine ihtiyaç duyar gelip imza atayım demiştim. Merak etmeyin ben hallettim vekaleten ben imzaladım dedi.
O zaman emlakçı ile aranızda sözleşme kurulmamış demekti. Emlakçı sözleşmesi Yani simsarlık sözleşmesi yazılı olmak zorundadır. Yazılı sözleşme olmadığı için emlakçıya komisyon ödemek zorunda değildiniz hiçbir şey de yapamazdı.

O zaman emlakçı ile aranızda sözleşme kurulmamış demekti. Emlakçı sözleşmesi Yani simsarlık sözleşmesi yazılı olmak zorundadır. Yazılı sözleşme olmadığı için emlakçıya komisyon ödemek zorunda değildiniz hiçbir şey de yapamazdı.
Konu sahibi arkadaştan özür dilemek size de teşekkür etmek isterim. Benim için önemli olan komisyon değildi aslında. Ben kiracının verdiği bir yıllık kira ve depozito senedi konusunda endişe ettim. En azından hallettim diye düşünüyorum şu an için. Teşekkür ediyorum.

Benim oturduğum evde ilk başta(1+1 eşyasız) 600 e anlaştık o zamanlar tutabileceğim aynı fiyat aynı emsalde başka evlerde vardı.Ocak ayıydı. Sonra ev sahibi bahar geldi kirayı arttıralım dedi 750 yaptık. Şimdi de diyor ki her şeye 3-4 kat zam geldi kirayı 1200 yapacağım. Yanınıza da birini almışsınız zaten diyor. Kızlar burada 1+1 eşyalı evleri zaten o fiyatlara veriyorlar Afedersiniz ama bu nasıl bir karaktersizlik. Diyorum ki daha evde 1 yılım dolmadı 1 yıl dolsun öyle zam yapin.Bana da 3-4 kat oldu her sey. Yok diyor ya ödeyin ya çıkın. Açıkçası ben burada duzenimi kurdum, komşulardan memnunum. Allah var yukarıda bir günden bir güne ne kirayı geciktirdim ne aidatı. Bir de yanıma birini almadım tek kalıyorum. Muhtemelen evime gelen giden arkadaşlarımdan arkadaşlarımdan dolayı diyor kapıcıya siz mi söylediniz diyorum benim haberim yok diyor ama bence yalan. Neymiş başka kiracılar varmış. O paragöz bir insan değilmiş.Allah korkusu varmış.
GÜNCELLEME:
ARKADAŞLAR MEMURUM DİYE BANA HAVADAN PARA YAĞMIYOR.BENİM MARKET MASRAFİMDA VAR BENDE FATURA ÖDÜYORUM. BENDE VERGİ VERİYORUM.
Gecen hafta kiracıya zam ile ilgili konuda ev sahibinin malı mülkü sizi ilgilendirmez deniyordu konu sahibine ama bu konuda sizin memur olmanız kimseyi bağlamaz denmiyor 😊
Ev sahipleri, kiracının kafasında "Bu evden çıkarsam bu fiyata bir daha ev bulamam"düşüncesi oluşacağını bildiklerinden gayet rahat şekilde zam talep edebiliyorlar çok yazık.Ben olsam yine de bir yılda iki zam kabul edemeyeceğimi ama sene dolunca kabul ederse 1000 yapabileceğimi söylerdim.Bir orta yol bulmaya çalışırım komşulardan ve düzeninizden memnunsunuz çünkü.Bir de taşınacak olsanız daha yüksek kira, taşınma masrafı fln daha zor.Kabul etmezse hukuki yollara başvursun diyeceğim mahkeme ile uğraşmak istemiyorsunuz.

Ya buraların normali bu bende anlayamadım 🤷🤷 yasaya yasaya öğreniyoruz işte bazı şeyleri.
Evden çıkasım vardı zaten ama Seneye tayin dinemine kadar para biriktirip sıfır eşya alır devren uygun fiyatlı bir de ev bulurum diyordum. Bu hiç olmadı şu an 🤦🤦🤦. Bu arada cikartamaz derseniz cikmiycam evden size gubeneyim mii 😃😃

Ev sahibiyim, araştıra araştıra öğrendik artık.
Sağlam kiracı seçiyoruz, ödeme konusunda sıkıntı yaşamıyoruz çok şükür, kiralar enflasyondan dolayı biraz geride kaldı ama olacak o kadar. 😊

Türkiye kanunları kiracıyı sever, el üstünde tutar.

Zaten kiracı çıkarmak bir telefonla olsa ev sahipleri yok taşınmayı planlıyorum yok vallahi de satacağım yok şu yok bu diye bu kadar çırpınmazdı.

1 yıl rahat idare edersiniz, o kadar söyleyeyim.

bizim ev sahibi de 1800 olan kirayi ya 4bin yaparsiniz ya da evi satarim dedi. 5-6 bin liradan asagi ev bulamadigimiz icin 3500 lira vermeyi kabul ettik malesef yani 2 kati hemen hemen😔

Benim oturduğum evde ilk başta(1+1 eşyasız) 600 e anlaştık o zamanlar tutabileceğim aynı fiyat aynı emsalde başka evlerde vardı.Ocak ayıydı. Sonra ev sahibi bahar geldi kirayı arttıralım dedi 750 yaptık. Şimdi de diyor ki her şeye 3-4 kat zam geldi kirayı 1200 yapacağım. Yanınıza da birini almışsınız zaten diyor. Kızlar burada 1+1 eşyalı evleri zaten o fiyatlara veriyorlar Afedersiniz ama bu nasıl bir karaktersizlik. Diyorum ki daha evde 1 yılım dolmadı 1 yıl dolsun öyle zam yapin.Bana da 3-4 kat oldu her sey. Yok diyor ya ödeyin ya çıkın. Açıkçası ben burada duzenimi kurdum, komşulardan memnunum. Allah var yukarıda bir günden bir güne ne kirayı geciktirdim ne aidatı. Bir de yanıma birini almadım tek kalıyorum. Muhtemelen evime gelen giden arkadaşlarımdan arkadaşlarımdan dolayı diyor kapıcıya siz mi söylediniz diyorum benim haberim yok diyor ama bence yalan. Neymiş başka kiracılar varmış. O paragöz bir insan değilmiş.Allah korkusu varmış.
GÜNCELLEME:
ARKADAŞLAR MEMURUM DİYE BANA HAVADAN PARA YAĞMIYOR.BENİM MARKET MASRAFİMDA VAR BENDE FATURA ÖDÜYORUM. BENDE VERGİ VERİYORUM.

GÜNCELLEME:
Kiranızı, banka üzerinden 3vin gerçek sahibine gönderiyoesunuz muhtemelen. Ama evin sahibi kağıt üzerinde başkasının görüünüyor olması da sıkıntınyaratabilir he tiki taraf için.

Ev sahibi diyor ki arkadaşla bir sözleşme imzalamissiniz beni ilgilendirmez. Ama gayet sözleşmenin bir kopyasını aldı kendisi için. Beni ilgilendirmez diyeyim mi ?

X