Merhaba arkadaşım öncelikle çok faydalı bir çalışma yapmışsınız teşekkür ederim. Ben de sizin gibi yatarak geçiriyorum baştan beri hamileliğimi. Ben de Ataşehir Memorialden Riskli gebelik dr si doç. dr. Arda Lembete gidiyorum bana 13 artı 4 te laparoskopik serklaj yapıldı karından 4 kesi açılarak rahim ağzım dikildi. Daha önceden 2 sene önce de 25 haftalık erken doğumla bebeğimi kaybetmiştim. Şimdi benim merak ettiğim Allah korusun ben yine erken doğum yapsam oraya doğum için dr me haber verip acilden giriş yapmamış olsam bebek için küvez gerekse acilden kabul edilmez mi? Yani bahsettiğin haktan yararlanamaz mıyım?
Canım geçmişte yaşadığın acı tecrüben ve meleğin için çok üzüldüm, Allah kimseye yaşatmasın. Özel hastanelerdeki durumu öğrenmek için SGK müdürlüğüne gidip , herşeyi öğrendim. Bilgilerin detayını aşağıdaki topicte yazdığım kısımdan takip edebilirsin canım, herşeyi paylaştım. O zaman memorial, acıbadem gibi özel hastalerin kaprisleriyle doğum anında uğraşamam diye hastane değiştirdim. Bahçelievler eski JFK şimdi Acıbadem hastaneleri grubuna bağlı Aile hastanesine gittim bir kaç kez. Orada SGK anlaşması var. Buraya başladıktan sonra Plasentamın yukarıya çıktığını ve artık rahmi kapamadığını öğrendim. Şimdi yine hastane değiştirip ya eski hastaneme memoriala geri döneceğim ya da Bakırköy Acıbademe devam edeceğim, henüz karar veremedim.
http://www.kadinlarkulubu.com/hamile...l#post25176884 (Plasenta previa)
Yazıyı buraya da kopyalıyorum.
Öncelikle tüm özel hastaneler SGK ile anlaşması olsa da olmasa da bebek yoğun bakımı ile ilgili herşeyi SGK ya faturalandırmak zorunda. Fakat hastaneler öncelikle bunu inkar yoluna gidiyor. Örneğin, ben dün memorial şişli ve acıbadem bakırköy hastanelerini aradım. Her iki hastanede ilk başta küvez parasını SGK karşılamıyor dedi. Ben yeni özel hastaneler ve acil yönetmeliğinden bahsedince durumlar değişti, en azından memorial için. Acıbadem kesinlikle bu yasayı kabul etmiyor, yok öyle birşey diyor. Memorial hastanesine ise ayrıca yazılı olarak bilgi talep formu ilettim (fiyat talebi formu) ve geri döndüler. Söyledikleri şu: Siz Güneşlide oturuyorsunuz eğer durumunuz acil ise buraya gelene kadar size yakın SGK ile anlaşmalı kuruma gidebilirsiniz. SGK buraya gelmenizi kabul etmez diyor (Bugün SGK ya sordum, bu koca bir yalan, hastane kıvırıyor. Burada önemli olan sizin aciliyetiniz değil, bebeğin aciliyeti önemlli diyor. Tut ki sen o anda mecidiyeköydeydin oraya gittin diyor. Ayrıca bebeğin küveze girmesi annenin doğumundan bağımsız başlıbaşına acil bir durumdur diyor). Üstelik ben hastaneye gittiğimde özel hastane faturayı SGK ya SUT (sağlık bakanlığının rayiç fiyatları) fiyatlarıyla beyan etmek zorunda. Konunun acil olup olmadığına karar verecek merci biziz, hastane değil diyor.
SGK anlaşması olmayan özel hastanede acil veya bebek yoğun bakım ücretini SGK'ya faturalandırma nasıl oluyor? (SGK dan aldığım bilgi)
1-) doğum yaptınız ve bebek yoğun bakım küvezine girdi. Bebeğe SGK kaydı bile yapmaya gerek yokmuş. Bebek ...A...... (aile soyismi) adı ile bebeğin tüm masrafları annenin ya da babanın SGK kaydına SUT fiyatları ile faturalandırılır(SGK fiyatlarıyla). Bu faturalandırmayı direkt kuruma yapmaları lazım, ama size zorluk çıkarmak için faturayı size verirler, siz bize getirirsiniz, acil olduğunun onayını veririz ve ödemeyi size yaparız dendi.
2-) Hastane size SGK fiyatları ile değil kendi cari fiyatları üzerinden fatura vermek ister (Örneğin küvezin SGK fiyatı 400 ama hastanenin cari fiyatı 2.000 TL.). Bu durumda alo 170 hattını arayıp şikayet edersiniz (haftasonu ise pazartesi şikayet edilir.), hastane yetkilisi ile alo 170 yetkilisini konuşturun. Hastane ikna olmaz ise bırakın kendi fiyatlarıyla fatura kessinler, siz ödeyeceğinizi söyleyin. İkna oldularsa zaten SUT fiyatları ile fatura keserler ve 1. adıma dönmüş olursunuz. Cumartesi taburcu olacaksınız ve şikayet edecek yer bulamıyorsanız faturayı alın ve aşağıda anlatılanları yapın. Örneğin bebeğin 2 günlük küvez ücreti SGK fiyatıyla 800 TL., kendi fiyatlarıyla 4.000 TL. Siz 4.000 TL. lik faturanın 800 lük kısmı için bizden (cibali SGK) onay alacaksınız ve biz hemen ödeyeceğiz. Geri kalan 3.200 TL. lik kısmı için İl sağlık müdürlüğüne gidiyorsunuz, hastane hakkında bir şikayet dilekçesi yazıyorsunuz dedi. Dilekçe içeriği "ben şu tarihte doğum yaptım hastane bana SUT fiyatları yerine cari fiyatları ile fatura kesti. SUT kısmı olan miktar Cibali SGK tarafından acil/ yoğun bakım ücreti olarak onaylandı ve tarafıma ödendi. Aradaki fark olan 3.200 TL. llik mağduriyetimin tarafınızdan giderilmesini rica ederim.... v.s.". Dilekçe onaylanınca aradaki fark da size geri ödeniyor, ama bu süreç (dilekçenin onaylanması falan) biraz uzun olabilir dedi. Özellikle hastane bu ikinci maddede anlatılanları yaparsa yani cari fiyatları üzerinden fatura keserse 2. bir suç işlemiş olur dedi. İlk suçu SGK ya fatura kesmemek, 2.cisi ise SUT fiyatlarını inkar.
Kızlar Amerikan hastanesinin acil bölümü bu yüzden 10 gün kapatılmış, bilginize. Biraz uğraşlı bir süreç.
Yetkili not olarak şunu söyledi. doğum doktorunuz bebek küveze konduktan sonra raporuna şöyle birşeyler yazsın dedi " Nakle uygun değildir, acil küveze kondu". Yazdırabiliyorsanız yazdırın, yazmıyorsa çok da önemli değil.
Cibali SGK
İtfaiye cad. No 54 Unkapanı/ Fatih
kızlar yazdığım arkadaş cevaplamış sağ olsun...