PARA BİRİKTİREMEMEK :(

Eskiden ben de hiç para biriktiremiyordum. Ayın başında kira kredi kartı fatura derken 3 gün sonra para bitiyordu. Hoopp yeniden kredi kartına yükleniyordum. Baktım yıllar geçmiş elde avuçta hiçbir şey yok. Silkelendim... Bir gayretle kredi kartlarimi ödedim ve ve hepsini iptal ettim. Su anda hiçbir kart kullanmıyorum....
O günden beri evime bereket geldi. Ev araba sahibi oldum, istediğim gibi para biriktiriyorum.

*** Çünkü param varsa alıyorum yoksa almıyorum.

*** Her ihtiyacımı nakit alıyorum. Nakit olarak verirken insan daha zor veriyor. Hem de nakit aldıginda daha ucuz alıyorsun...

*** Herşeyi nakit aldığım için pek çok gereksiz harcamayı da baştan yapmamış oluyorum.

Ben de tasarruf tedbirlerimi şöyle sıralayabilirim...

* Maaşı alır almaz bir kısmını bankaya yatırırım ve o yokmuş gibi davranırım asla dokunmam.

* Dışarıda yiyip içmem. Suyumu bile evden götürürüm...Evime ama herşeyi alırım boğazımdan hiç kısmam. Başta bu kural çok zorlamıştı ama artık alıştım. Tabii ki arada yemek yiyoruz ama arada...

* Bim A101 ve Şok marketlerinden alabildigim herşeyi buradan almaya çalışıyorum Çünkü her ürün en az 1- 2 TL daha ucuz 100 kalem malda 100-200 TL bana kalmış oluyor.

* Kıyafet ve ayakkabı konusunda her güzel gördüğümü almıyorum kaliteli ayakkabılar alıyorum ve aldıklarımı hemen giyiyorum son yıllarda dolap bekleyen hiç bir ayakkabı çanta kıyafet yok. Bir gün giyerim diye almıyorum alırsam da hemen giymeye başlıyorum.

* Çok para harcayan arkadaşlarla da nadiren görüşüyorum.

* Bir de diyelim ki harcamamı abarttim. O hafta biraz daha cimri davranıp kendimi dengelemeye çalışıyorum.

* İşimi düzgün yapmaya çalışırım. Kimsenin hakkını yemem. Parama haram karıştırmam. Hatta basit davranışlarda bile hakka hukuka dikkat ederim. Mesela otobüse binerken uyanıklık yaptığını zannedip de öne geçen biri insanların olumsuz enerjisini çeker hayatında huzur olmaz onun... Ya da dedikoducu bi tipsen huzur semtine ugramaz. Paran da bereketli olmaz.

* Bir de hep bolluk bereket düşünürüm. Allah a hep sükrederim. Herkese ver Allahım derim.

* Böylece bol bol para birikiyor. Allah bereket versin.

Allah herkese bol bol versin...

Bu kadar borç içinde nasıl lüks yaşayabiliyorsunuz? Tatil lüks mesela bu durumda. Oraya vereceğiniz parayla borcunuzu kapatırdınız biraz.
Ekonomide eve ne kadar para giriyorsa o kadar da gider oluyor diye bir şey var, doğru. İnsan yaşam standardını ona göre ayarlıyor. Ama sizin durum bu değil ki. Sizinki olmayan parayı harcamak. Yani gelirinizden çok harcamak. Gelirinize göre fazla pahalı yaşıyorsunuz demek ki. Bu laf borçla, eksilerde yaşamak değil zira. "Ayağını yorganına göre uzat" diye çok güzel bir atasözümüz var, sizinki bu.
Borcu borçla kapatmak kendini kandırmak bana göre. Borç kapatmış olmuyorsun, sadece alacaklın değişiyor. Bu nasıl bir ferahlık sağlıyor aklım almıyor ama galiba borcumu kapattım rahatlığı veriyor insanlara ki, daha çok borç yapıyorlar...

Size tavsiyem, hayatınızdan lüksleri çıkarın. Yaşam sandardınızdan taviz verin, ve borcunuzu kapatın bu sürede. Sonra da yaşam standardınızı tekrar gözden geçirin. Gelirinize göre gider ayarlaması yapın. Sıkışmadan, taviz vermeden borç ödeyemezsiniz, başka yolu yok.