- 13 Mart 2017
- 775
- 1.083
- 113
- Konu Sahibi 2Nota1Beste
-
Dini konular hassas konular ve herkese göre değişebilir. Kapalı olmayıp namaz kılan insan da var kapalı olup namaz kılmayan da. Tesettür konusu mezhebe göre de değiştiği için farklılık gösteriyor. Şehre göre bile farklılık gösteriyor. Sakarya ile İzmir aynı değildir mesela. Ben erkek arkadaşımdan memnunum açıkçası dindar olması iyi, bunu ahlakına yansıtıyor ama bana tesettür konusunda ısrar etmesi ağır geldi. Evlilik için önemli bir karar olduğu için benzer durumlarda evlenen var mı diye merak da ettim. O yüzden fikir almak istedim.Bu forumda sırf eşi veya eş ailesi istedi diye zorla kapanıp mutsuzluktan ölen çok kişinin konusunu okudum.
Bir bakın o konulara.
"Doğru yol" herkese göre değişir. Yasak diye açmıyorum.Bana göre doğru farklı size göre doğru farklıdır.Çünkü herkes aynı inanç kalıplarına sahip değil.
Ben sizin yerinizde olsam forumda açılmış benzer konuları okurdum.
Burada da ikna etmeye çalışanlar var çünkü.
Müstakbel sevgiliniz yetmiyor birde burada sizi kapanmanız için ikna etmeye çalışıyorlar.Yorumlarda gördüm.
Nacizane tavsiyem dolduruşa gelmeyin.
Ne yapmak istiyorsanız onu yapın.
Zorlama olmadan..@2Nota1Beste
Kesinlikle bu Adamla mutlu olamazsın.Merhabalar,
Üniversiteden bu yana 5 yıldır görüştüğüm biri var. Şu an uzak şehirlerdeyiz. O memur ben ise kpss'ye hazırlanıyorum. Bu vakte kadar aramızda küçük tartışmalar, küslükler olsa da saygısını sevgisini korudu hep. Ahlak yönünden tam istediğim gibi biri bu yüzden evlilik için çok ciddiydim. O da bana karşı ciddi oldu hep. Fakat son yıllarda kısa tartışmalarımıza sebep olan tek konu var ki işin içinden çıkamıyorum. Bu konuda benzer durumu yaşayanlardan ya da tanık olanlardan özellikle fikir almak istiyorum.
O Samsunlu, ben Adanalıyım. Onun ailesi tesettürlü, benim ailemde tesettürlü hiç yok. Tesettürlülere karşı da değiller ama ben tesettüre girsem hayırdır? diyebilecek çok akrabam var.
Erkek arkadaşım da özellikle son 2 senedir tesettürün lafını ediyor. Ben istediğim için değil Allah için kapanmalısın, Kuran'a uymanı isterim vs. diyor sürekli. Ben ne karşı çıkabiliyorum ne de tamam diyebiliyordum. Her zaman tesettürlüye saygım sonsuz fakat benim içimden tesettüre girmek gelmiyor dedim. O da hak veriyordu bulunduğum çevre deniz bölgesi tesettürlü yok denecek kadar az ve akrabalarımda da hiç olmadığı için garip gelmesini normal karşılıyordu. Evlilik vakti yaklaşınca daha sık dile getirmeye başladı ve bu kararı sana bıraksam asla yapmazsın, ertelersin. Nefsine zor geliyor, ailende tesettürlü yok anlıyorum ama seni kapatıp öyle alacağım yoksa sana bırakırsam hiçbir zaman kapanmazsın dedi.
Düğünden önce tesettüre girmemi istiyor, ben en basitinden düğünde kapalı gelinlik giyecek olmam bile çok radikal bir karar dedim ve ailem, sülalem bu konuda laf ederlerse ben rahat davranamam, içimden gelmeyen bir şey yapmam yapamam dedim.
Sana iyi bir eş olacağıma inanıyorum, senin her şeyine razıyım ama açık olmana razı değilim dedi. Kendisi tek çocuk ve annesine de bu konuyu dile getirdiğinde benim için, kapansa daha iyi olur demişti (ailesi daha da çok kafama takılıyor bu yüzden kültür uyuşmazlığı da olabilir diye çok düşünüyorum) Evlenmeden, içlerine girmeden nasıl durumlarla karşılaşacağımı bile bilmiyorum. Belirsizliklerden sıkıldım artık.
Aramıza biraz soğukluk girdi şimdi bir küs bir barışık geçiyor günler.
Dün o kadar bunaldım ki, whatsapp'dan yazdım. Ailene uygun tesettürlü birini bul evlen inşallah mutlu olursun, ben sorun yaşamak istemiyorum vazgeçtim evlilikten, düşünmüyorum artık dedim. Kabul etmedi. Yazık edersin dedi. Eski muhabbete dönmeye çalıştı ben pas vermedim.
Evlenmeyi çok istiyor ben ise çok soğudum.
Bu konuda fikirlerinize çok ihtiyacım var.
Yerimde olsanız ne yapardınız?
(Sizlerden ricam; hassas bir konu olduğu için gereksiz polemiğe yol açacak yorumlar yapmamanız)
.
Şöyle söyleyeyim ben namaz konusuna tesettür konusu gibi bakmıyorum kesinlikle. 5 vakit namaz kılana da imrenirim hatta keşke ben de yapabilsem. Ama tesettür konusu apayrı bir konu benim için. Sebebi de çevresel etkenler aslında. İster istemez bir ön yargı oluşturuyor. Ailemde hiç tesettürlü yok benim kapanmam nasıl karşılanır, bu durumu kaldırabilir miyim? Mutsuz olur muyum? Ailesiyle uyuşur muyum vs. bunları düşünmek beni benden alıyor işte...Arkadaşım, benim eşimin de durumu aynı.
Keza 8 sene sevgiliyken yoktu bunlar, biranda nişanlanınca namaza başladı, fikirleri değişti.
Zaten muhafazakar bir ailesi var ama kendisi de o yöne gitti.
Peki ben?
Namaz kılmışlığım yok, eğlenmeye gideriz alkol alırım.
Kapanma lafını hakaret sayarım, bir tek umre için söz verdim çünkü o ben istediğim için birkaç imkanı zor olan tatile gittik falan filan.
Velhasıl kelam, kapanmak açılmak ya da dinine göre yaşamak.
Bundan karı nedir, kendi düşüncesine göre günaha göre göre ortak olmak istemiyorsa basar gider.
Sizi istediği şekle bürümek için çaba sarfetmesi çok korkutucu.
Ve asıl vahim olan yıllardır aşırı baskı olmasa da bu cümleleri eden, böyle düşünen biriyle nasıl oldunuz?
O sizi ikna ederim diye beraberdi de, siz farksız mısınız sanki?
Siz de böyle konuşuyor am ne olacak kabullenir deyip yıllarca sürdürmüşsünüz ama çok yazık etmişsiniz kendinize
Evet dini konular hassas.Ve yasak.Dini konular hassas konular ve herkese göre değişebilir. Kapalı olmayıp namaz kılan insan da var kapalı olup namaz kılmayan da. Tesettür konusu mezhebe göre de değiştiği için farklılık gösteriyor. Şehre göre bile farklılık gösteriyor. Sakarya ile İzmir aynı değildir mesela. Ben erkek arkadaşımdan memnunum açıkçası dindar olması iyi, bunu ahlakına yansıtıyor ama bana tesettür konusunda ısrar etmesi ağır geldi. Evlilik için önemli bir karar olduğu için benzer durumlarda evlenen var mı diye merak da ettim. O yüzden fikir almak istedim.
Herkesin yorumuna da saygı duyuyorum. Kimseyi dış görünüşüne, dinine göre yargılamam. Allah için kapanıp ibadetini eksiksiz yapanlara da saygı duyarım. Güzel ahlakla yapılan her şey ibadettir aslında.
İnşallah, çok teşekkür ederim.Tabi ki zorla asla olmaz.gonulsuz onun ısrarıyla kapanmak da kapanmak değildir zaten.rabbim hakkınızda hayırlısını versin inşallah.
Kapanmanız isteniyor, sizin ailenizde yok ve nasıl karşılanacağını düşünüyorsunuz.Şöyle söyleyeyim ben namaz konusuna tesettür konusu gibi bakmıyorum kesinlikle. 5 vakit namaz kılana da imrenirim hatta keşke ben de yapabilsem. Ama tesettür konusu apayrı bir konu benim için. Sebebi de çevresel etkenler aslında. İster istemez bir ön yargı oluşturuyor. Ailemde hiç tesettürlü yok benim kapanmam nasıl karşılanır, bu durumu kaldırabilir miyim? Mutsuz olur muyum? Ailesiyle uyuşur muyum vs. bunları düşünmek beni benden alıyor işte...
Evet ailelerin yetişme tarzı farklıysa evet baskı görebilirsiniz ama ailesi uzakta olacaksa sizden sevgilinizin davranışlarına bağlı işte bir yolculuğa başlamadan gönlü tam anlamıyla kaptırmadan önce bunlara yani ailelerin hayat tarzlarına da bakmak gerekiyor mesela yine örnek vereyim ben baba evinde özgür gezerdim babam çok karışmazdı evlendim eşim öyle özgür bırakmadı o kadar daraldım ki psikolojim bile bozulmuştu kolay değil kararınızı iyi verin derim o çektiğim yılları ben bilirim çok farklı ailelerdi bakış açısı olarakBen çok açık giyinen bir insan da değilim mesela o bu açıdan da beni sevdi. Kapanabilme potansiyelimi düşündü yani. Geçenlerde şunu dedi hatta eminim ailende tesettürlü olsaydı sen de tesettürlü ve 5 vakit namazlı olurdun ama şimdi sana anlatıyorum işte doğruyu gösteriyorum niye diretiyorsun diyor.
Bir yandan o bir yandan ailelerimizin uyuşmayacağı fikri beni çok arada bıraktı. Evlensem baskı görür müyüm mutsuz olur muyum diye düşüne düşüne bunaldım zaten.
Tesettür hakkında ayet hadis gönderiyor ya sevgiliniz, namaz hakkında da gönderiyor mu?Değerlendirmeyi çok düşündüm ama kendime güvenemedim. Dediğim gibi çevremde ailemde görmeyince garipsedim. Yapabilsem yapardım şimdiye kadar ama olmuyor. Ne o üzülsün ne ben üzüleyim. Şu an o moddayım.
O defalarca ayet, hadis yollayarak ikna etmeye çalıştı. Amacı kendi isteğiyle değil gereklilik olduğu için kapanmamı istemesi ama dediğim gibi kendime güvenemiyorum bu konuda tesettüre girmek kolay bir şey gelmiyor.
Ben böyleyim kabul edersen et dediğimde bir iki gün küsüp sonra yine barıştığımız için değişen bir şey olmadı.
Yok karakteri, ahlakı konusunda asla hakkını yiyemem. İyi bir insan ama son dediği lafla beni üzdü. Onun için özür de diledi ama uzun vadede düşününce evlilik için artık net bir karar vermem gerekiyor bu yüzden çok düşünceliyim. O bana sürekli dile getirir zaten içinden gelmezse kapanma zaten benim için değil Allah için kapanırsan anlamı olur der. Benle evlenmesen bile ben senin kapanmanı kendi iyiliğin için isterim mesela der.
Kapanmak elbette güzel birşey. Bende açığım. İlerde inşallah kapanırım. Evliyim buarada. Size şöyle bir fikir vereyim biraz soğuk durun birkaç hafta felan değerinizi anlasın. Sizden vazgecemesin ve kapanma kararı da askıya alınsın.Merhabalar,
Üniversiteden bu yana 5 yıldır görüştüğüm biri var. Şu an uzak şehirlerdeyiz. O memur ben ise kpss'ye hazırlanıyorum. Bu vakte kadar aramızda küçük tartışmalar, küslükler olsa da saygısını sevgisini korudu hep. Ahlak yönünden tam istediğim gibi biri bu yüzden evlilik için çok ciddiydim. O da bana karşı ciddi oldu hep. Fakat son yıllarda kısa tartışmalarımıza sebep olan tek konu var ki işin içinden çıkamıyorum. Bu konuda benzer durumu yaşayanlardan ya da tanık olanlardan özellikle fikir almak istiyorum.
O Samsunlu, ben Adanalıyım. Onun ailesi tesettürlü, benim ailemde tesettürlü hiç yok. Tesettürlülere karşı da değiller ama ben tesettüre girsem hayırdır? diyebilecek çok akrabam var.
Erkek arkadaşım da özellikle son 2 senedir tesettürün lafını ediyor. Ben istediğim için değil Allah için kapanmalısın, Kuran'a uymanı isterim vs. diyor sürekli. Ben ne karşı çıkabiliyorum ne de tamam diyebiliyordum. Her zaman tesettürlüye saygım sonsuz fakat benim içimden tesettüre girmek gelmiyor dedim. O da hak veriyordu bulunduğum çevre deniz bölgesi tesettürlü yok denecek kadar az ve akrabalarımda da hiç olmadığı için garip gelmesini normal karşılıyordu. Evlilik vakti yaklaşınca daha sık dile getirmeye başladı ve bu kararı sana bıraksam asla yapmazsın, ertelersin. Nefsine zor geliyor, ailende tesettürlü yok anlıyorum ama seni kapatıp öyle alacağım yoksa sana bırakırsam hiçbir zaman kapanmazsın dedi.
Düğünden önce tesettüre girmemi istiyor, ben en basitinden düğünde kapalı gelinlik giyecek olmam bile çok radikal bir karar dedim ve ailem, sülalem bu konuda laf ederlerse ben rahat davranamam, içimden gelmeyen bir şey yapmam yapamam dedim.
Sana iyi bir eş olacağıma inanıyorum, senin her şeyine razıyım ama açık olmana razı değilim dedi. Kendisi tek çocuk ve annesine de bu konuyu dile getirdiğinde benim için, kapansa daha iyi olur demişti (ailesi daha da çok kafama takılıyor bu yüzden kültür uyuşmazlığı da olabilir diye çok düşünüyorum) Evlenmeden, içlerine girmeden nasıl durumlarla karşılaşacağımı bile bilmiyorum. Belirsizliklerden sıkıldım artık.
Dün o kadar bunaldım ki, whatsapp'dan yazdım. Ailene uygun tesettürlü birini bul evlen inşallah mutlu olursun, ben sorun yaşamak istemiyorum vazgeçtim evlilikten, düşünmüyorum artık dedim. Kabul etmedi. Yazık edersin dedi. Eski muhabbete dönmeye çalıştı ben pas vermedim.
(Sizlerden ricam; hassas bir konu olduğu için gereksiz polemiğe yol açacak yorumlar yapmamanız)
.
Ben olabilecek durumları anlattım, o da hak verdi ama ben sana doğru yolu göstermeye çalışıyorum diyerek ısrar etti. Ailelerimizin çok zıt olduğunu da anlattım kendisine. Zor olacak biliyorum ama baban beni tanıyınca evlenmemize zorluk çıkarmayacak der.Kapanmanız isteniyor, sizin ailenizde yok ve nasıl karşılanacağını düşünüyorsunuz.
Siz bunların neresindesiniz, ne aileniz ve sevgiliniz sizin herhangi bir tercihiniz üzerinde söz hakkına sahip değil ki!
Sevgiliniz istiyor diye asla böyle bir yola girilmez ya da çevreniz hoş karşılamaz diye isteğinizden vazgeçemezsiniz
Siz nerede olduğunuza karar vermelisiniz.ç, dış etkenleri silin.
Sanıyorum ki hayatınızda sevgiliniz olmasa böyle bir şeyi düşünmezdiniz.
Ben sizin yerinizde olsam, isteğim varsa din yolunda yaşamaya yönelik öncelikle diğer vecibeleri yerine getirmeye ve kendim okuyarak her şeyi öğrenmeye çalışırım.
Bundan sonra aşama zaten size tesettür konusunda karar kıldıracaktır.
Aramıza büyük bir soğukluk girdi zaten dün whatsapp'dan kısa yazıştık sonra bir şey demeden neti kapattım uyudum. Şimdi de bir şey yazmıyorum. Zaten çalışıyor ben de evde sınava hazırlanıyorum. Artık bu konunun beni meşgul etmesini istemiyorum.Yazdıklarınızı okurken kendimi bir zindanda hissettim. Benim eşimin annesi de tesettürlü olmamı çok isterdi eminim, beni kabul etmemişlerdi zaten. Ama çok şükür ki eşim beni olduğum gibi sevmiş ki evlatlıktan reddederiz dedikleri halde benim peşimden geldi ve ailesi ile 1 sene görüşmedi. Karşınızdaki adam sizi siz olduğunuz için sevmediği sürece evlenmeyin.
Kesinlikle hayati bir konu. Sonuçta ailesiyle de iç içe olacağım onlara uyum sağlamazsam zamanla aramızın bozulmasından da korkuyorum bu yüzden net karar aşamasındayım.O tek konu hayati bir konu. Ayni durumu yasayan arkadasim evlenmeden kapandi. 4 yil.sonra yapamiyorum diye acildi. Esinin ailesinden yemedigi hakaret kalmadi. Bu isler zorla olmaz canim. Sevgilinin kafasini sevmedim. Benim esimin ailesinde herkes tesetturlu benim disimda. Ama esim asla lafini bile etmedi. Ailesi beni ben de onlari oldugumuz gibi kabul ettik. Ancak senin sevgilin bu konuda sana saygi duymuyor. Yerimde olsaniz napardiniz demissin. Ayrilirdim net. Buna benzer konu acan birkac arkadas vardi. Evlenmis onlar ancak deli gibi pismanlar. Olmaz bu is. Dini konular zorla olmaz. O isten de hayir gelmez. Bence
O artık o kadar yıl geçti ki benim kendi fikrimle kapanmamı ummadığı için kendisi yardımcı olmaya çalışıyor. Bu yüzden de düğünden sonra bile beklemiyor düğünde tesettürlü olmamı bekliyor. Ben de bu yüzden aşırı soğudum. Tesettür konusu ciddi bir konu.Tamam kendince iyi bir sey yapmaya calısıypr olabılır ama sorun yasamanız muhtemel. Ben tesettürlüyüm. İçindenngelerek isteyerek yapman baska diger türlü sosyal hayatta her sey canını sıkar. Yaz ayında sıkıntı yasarsın. Kıyafetlerin tamamen degisiyor.onlara takarsın.cevrene takarsın bla bla.
Neden dinen senin kapalı olma sartın yok ki yanı ewliliğe maniymiş gibi yaklaşmış. Bence içinizden nasıl gelirse oyle yapın. Kendi akrabalarınız ne der diye de takılmayın.
İslam dini indiğinde birçok sahabe atalarının dinine putperestliğe arkasını dönmekte zorlandı.Akrabaları ne der diye. Ben hayattaki her seçime sınav fibi bakıyorum.kendi bakıs acım bu.
Sizin halkınızda hayırlısı olsun. Allah kitap deyip neler yapan erkekleri de goruyoruz. Allahtan korkan kadını emanet gibi gören düzgün adamları da. Allah inandığı gibi yaşayanlardan olmamızı nasip etsin inşallah.
Eş seçimi önemli bir karar. Bence iyice düaünün bir karar almadan.
Annesinin istedikleri daha şimdiden gündemdeyse senin işin çokk zor bugün tamam kapanma derse bile yarın aynı konuyu açar yazık etme kendine benceMerhabalar,
.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?