- 1 Nisan 2010
- 14.774
- 678
din dersi kaldırılmasın ama seçmeli olsun.. aile karar versin.isteyen çocuğunu o derse yazdırır,istemeyen yazdırmaz. madem olay özgürlük.. herkes istediğini yapmış olur
Başörtülü bir öğrenci olarak,bir öğretmen adayı olarak,her şeyden önce İNSAN olarak yazıyorum.
Konu yine dine nasıl geldi ?
Nasıl başarılmış hayretler içerisindeyim.Konu bu değil !
Konu,sürekli tepeden inme kanunların dikte edilmesi.
İşin uzmanlarının fikrinin sorulmasına gerek dahi duyulmaması !
Bu hepsinden önemli.
Konu toplumsal bir konu. Herkes yorum yapabilir. Her şeyi uzmanlara bıraka bıraka zaten hazırcı olduk. Bırak da içimizi dökelim.
Benim zamanımdada din dersi seçmeliydi kendim seçmemiştim ailemde nşye seçmedin diye bişey dememişti..
Tamamen kendi rızamla seçmedim,seçen arkadaşlarımızlada asla bir polemiğe girilmezdi o yıllarda ..
Şimdi öyle değil maalesef evde konuşulanlar aynen sınıfa aktarılıyor ..
Herkes seçimini yapmakta özgür olsun isteyen seçer istemeyen seçmez..
Demek istediğim bu değildi.
Öğrencilerle iç içe olan kesim öğretmenler.Kanun yapanlar değil.
Fikirleri sorulmuyor,önerileri kulak ardı ediliyor.
Aslında okullardaki din dersini seven öğrenci yoktur. Biz nasıl dersi kaynatırız diye düşünürdük. Çünkü sure ezberlenecek..böyle karşımızda elinde kalemle duran bıyıklı bir öğretmen. Not verecek ve bütün sınıfın aynı derste bitmesi lazımdı. Çok itici gelirdi o zaman da. Ama şimdi iyi ki o zaman ezberlemek zorunda kalmışım diyorum yoksa o zamandan bu zamana kendime pek bir şey kattığım söylenemez..seçmeli olması ya da olmaması konusunda o yaşlarda sağlıklı irade kullanamaz çocuklar. Dolayısıyla anne babalarının düşüncelerine paralel seçimler yapmak durumda kalınacak seçmeli olması durumunda…seçmeli de olmazsa eğer din evrensel bir konu Yaradan’la kul arasında. Herkes girmek zorunda da değil derse.
Ben sadece konuya cevap vermiştim ilk yorumumda, katılıyorum serbest olmasın şeklinde...
Ancak öyle bir dallanıp budaklandı ki şaştım kaldım..
Bence serbestlik varsa herkese olmalı, türbana mini eteğe vs. göre değişmemeli..
Ders konusuna gelince de , sevmeyen dinlemesin din dersini.. Örneğin ben matematiği öyle yapıyordum, çok güzel resimler çiziyordum matematik dersinde
Din dersi kesinlikle seçmeli olmalı aynı zamanda ahlak bilgisi dersi kesinlikle zorunlu ders olmalı...
Konu kılık kıyafet serbestliği ama ısrarla din dersine bağlanıyor bunu çözemiyorum ?
Din dersi kesinlikle seçmeli olmalı aynı zamanda ahlak bilgisi dersi kesinlikle zorunlu ders olmalı...
Konu kılık kıyafet serbestliği ama ısrarla din dersine bağlanıyor bunu çözemiyorum ?
ben de derslerin birinde kağıda 50 tane çizgi atıyordum. her dakika geçince 1 tane siliyordum. hatta bir süre bakmayınca 10 tane falan aynı anda siliyordum da kendimce motive oluyordum....aman ders de gerçekten bi daha olsa bu yaşta aynısını yapardım valla
Mutaasıp ailelerin belli okullara yollama lüksü yok çocuklarını.
Çocuklar e-okul un otomatik yerleştirmesiyle en yakın okula yerleştiriliyorlar.
Yasakçı zihniyet dediğin şey 8 yaşındaki çocuğun hak ve özgürlüklerini korumaksa seninde tek bir pencereden baktığını düşünürüm ben.
Dinimizde ergen olmayan çocukların başının kapatılması yokken ,bunu yapan aileleri inançlarını yaşıyorlar diye savunmak çok saçma geliyor bana.
Bu insanlar çocuk haklarına tecavüz ediyorlar.
Din dersi seçmeli de olmamalı...Kesinlikle din dersi kaldırılmalı bu ülkede...
Sıraların tepesinde namaz kılmaya zorlanan bir ortaokul öğrenciliği geçirdik..Malum kız öğrenciler pantolon giymiyor, nasıl bir görüntü oluşuyordu yazmama gerek yok.Nasıl soğumuştum o dönem..Allahım affetsin beni, namaz/dua denildimi cilerim tepeme üşüşüyordu...
Şükür ki ailemden İslam ahlakını da, "insan ahlakı"nı da öğrendim....
Eğitimcilerin esas amacı, topluma faydalı, doğru ile yanlışı ayırt edebilen, en önemlisi de "üretken ve ahlaklı" bireyler yetiştirmek olmalıdır...
Bırakalım artık din dersini, türbanı bilmemneyi...Pek sevgili yöneticileriniz isteseler dakikasında bu sorunları çözerler...Neden ısrarla çözülmeyip, bunun üzerinden çirkin bir siyaset yürütülüyor bunu düşünmek gerekir...
Zaten 1950 lerden beri, eğitime aldığı darbelerden dolayı bu ülke bu halde...
Bu ülkede amaç "eğitilmemektir","gençlerin içini boşaltmaktır"...Yine bu zihniyetlerin birincil amacı; sorgulamayan, düşünmeyen, okumayan, öğrenmeyen, üretmeyen, etrafta müze gezer gibi dolanan bireyler yetiştirmektir...Zira eğer bilinçli bireyler yetişirse, emperyalist kuklalarının işi çok zorlaşacaktır...
İlahi Kazen, bu da soru mu şimdi...
Her türlü yasama, yürütme ve hatta yargı konusuna dini alet eden, her türlü alengirli işlerini diz üzerinden yürüten bir devletin halkıyız biz...
Din dersi seçmeli de olmamalı...Kesinlikle din dersi kaldırılmalı bu ülkede...
Sıraların tepesinde namaz kılmaya zorlanan bir ortaokul öğrenciliği geçirdik..Malum kız öğrenciler pantolon giymiyor, nasıl bir görüntü oluşuyordu yazmama gerek yok.Nasıl soğumuştum o dönem..Allahım affetsin beni, namaz/dua denildimi cilerim tepeme üşüşüyordu...
Şükür ki ailemden İslam ahlakını da, "insan ahlakı"nı da öğrendim....
Eğitimcilerin esas amacı, topluma faydalı, doğru ile yanlışı ayırt edebilen, en önemlisi de "üretken ve ahlaklı" bireyler yetiştirmek olmalıdır...
Bırakalım artık din dersini, türbanı bilmemneyi...Pek sevgili yöneticileriniz isteseler dakikasında bu sorunları çözerler...Neden ısrarla çözülmeyip, bunun üzerinden çirkin bir siyaset yürütülüyor bunu düşünmek gerekir...
Zaten 1950 lerden beri, eğitime aldığı darbelerden dolayı bu ülke bu halde...
Bu ülkede amaç "eğitilmemektir","gençlerin içini boşaltmaktır"...Yine bu zihniyetlerin birincil amacı; sorgulamayan, düşünmeyen, okumayan, öğrenmeyen, üretmeyen, etrafta müze gezer gibi dolanan bireyler yetiştirmektir...Zira eğer bilinçli bireyler yetişirse, emperyalist kuklalarının işi çok zorlaşacaktır...
İlahi Kazen, bu da soru mu şimdi...
Her türlü yasama, yürütme ve hatta yargı konusuna dini alet eden, her türlü alengirli işlerini diz üzerinden yürüten bir devletin halkıyız biz...
Ben sadece konuya cevap vermiştim ilk yorumumda, katılıyorum serbest olmasın şeklinde...
Ancak öyle bir dallanıp budaklandı ki şaştım kaldım..
Bence serbestlik varsa herkese olmalı, türbana mini eteğe vs. göre değişmemeli..
Ders konusuna gelince de , sevmeyen dinlemesin din dersini.. Örneğin ben matematiği öyle yapıyordum, çok güzel resimler çiziyordum matematik dersinde
Çocuklarda kıyafet serbestliği ile bunun alakasını çözemedim. Sonuçta bu durum her zaman karşılaşabileceğiniz bir şey. Siz çocuğunuza bakış açınızı anlatır ve onu rahatlatırsınız. Neden sorun olsun ki bu? Kızınız size bu soruyu sormasın diye tüm velilerin başı açık olmasını mı isteyeceksiniz? Bence bu soruları sormalı, cevabınız sizden duyup hayatını öyle çizmeli. Karakter şekillenmesi için çok gerekli şeyler bu sorular. Çocuk merakından bir soru sormuş, siz alınıp ben dinsiz miyim diyorsunuzdiğer mesajınıza ve türbanı okulda savunanlara karşı yazıyorum
kızımın sınıfında başı kapalı olmayan 4 kişiyiz
öle şortla falan da gezmiyoruz
kızım 9 yaşında 3e gidiyor
ve bana diyor ki
anne sen günahkar mısın
sen neden başını kapatmıyorsun
bütün arkadaşlarımın annesinin başı kapalı
şimdi biz dinsiz imansız vicdansız mıyız
başı kapatmakla mı dindar oluyoruz
bunu bu yaşa kadar düşürmenin anlamı ne
benim çocuğum sadece arkadaşlarından duyduğu ,onların da evden duyduğu ile bana bunu söylüyorsa
ilerisi ne olacak
Her ailenin dini bilgisi çok iyi değil ki. Sizin teklifiniz çarpım tablosunu evde öğren demeye benziyor. Eğer çocuğun matematiğe ihtiyacı varsa matematik dersi alacak, başka dinleri merak ediyorsa din dersi alacak. Bizim din dersimizde başka inançlar, mezhepler de anlatılıyordu ara sıra. Kimse de rahatsız değildi. Tarih kütaplarında, türkçe kitaplarında yunan tanrılarından bahsedilirken kimse itiraz etmiyor ama iş Allah Muhammed olunca sürekli itiraz. Seçmeli din dersi ile bu rahatlıkla aşılabilir. Zaten çocuk ailenin yaşantısını örnek alıp ona göre yaşar. Okulda sübhanekeöğrendi diye irticacı ya da bombacı olmaz merak etmeyinBende bunu anlamıyorum haşa elhamdurllah muslümanım. lakin bu kuran-ı kerim dersleri , Din dersleri ebnce kaldırılmalı. ya bu okul okul dini evde öğren. okulda dua okumak bana hiçte aklllıca gelmiyor. Üniversitedede türbanın üstüne peruk takan çok insan var... Bu ne zorluk kaldırılsın bunlar.
kesinlikle katılıyorum. devletin görevi de din dersi vermek değil din dersi veren vakıf kurs vs. gibi yerleri denetlemek olabilir ancak.