Ne işsizlik maaşı ne tazminat :(

Şöyle yap böyle yap diye yazanları hayretle okuyorum. Konu sahibinin anlattığı kadarıyla işverenin herhangi bir hukuksuz tutumu yok. Maaşını elden vermemiş, sigortayı aksatmamış, maaşını düşük göstermemiş, mobbing yok, iş tanımı dışında işe zorlama yok...Konu sahibi hem çocuğunu kendi büyütmek istediği için hem de eşi tayin olacağı için doğumdan sonra işe dönmemeyi tercih ediyor. Buna da hukuken istifa etmek denir. İstifa ettiğiniz zaman da alacağınız/alamayacağınız haklar bellidir.

Bence isten cikmasin, dogum sonrasi dogum iznini kullan.. sonra 6 ay ucretsiz izin al.. Allah buyuktur 6 aylik cocugu belki
Krese filan verirsin

Benim yorumlarimda is verene verdigim bi tepki yok. Okudugunuzu anlamamis olabilirsiniz. Tekrar edeyim tepkim yasalari duzenleyenlere. 16hafta ucretli 6 ay ucretsiz iznim olsun, e sonra 10 aylik bebekle ortada kalayim ama devletim beni koruma altina alamasin. Anneanne ve babaannenin gorevi torun bakmak degil. Bu zihniyetten cikmaliyiz. Anneanne babaanne artik keyfine bakar torununu sevmeye gelir, bi hafta sonu vakit gecirir o kadar. Ama bu ulkeye getirilen cocuga devletin annenin calisma saatlerinse bakmasi sart. Bakamiyorsa da bi zahmet o anneye tazminati versin. Isvereni de madur etmesin.

Cocuk 3 yasina kadar odenek hakki almanyada diye biliyorum.. tum ulkeler ayni degil
Gelismis bir cok ulkede var. Sahsen benim annem 3 cocugunun parasini bizler 18 yasina gelene kadar aldi. Tek cocugu olsa 3yasina kadar alirdi. Yakin zamana kadar da calisiyordu. Calistigi sirketin devlet destekli okul sonrasi cocugu aktivite yapabilsin diye sundugu kulturel,sanatsal vs yardimlari da vardi. Annem isteyken cocugu faaliyet gosterebiliyordu. Annenin is yerinse kafasi rahat oluyordu. E isverene devlet destek verirse kadinlar is hayatinda aktif olur. Tazminata minnet etmezler zatem. Sonucta o tazminat kac sene gecimi saglayacak mechul.

Cocuk parasi konusunda haklisin 18 e kadar veriliyor, ama almanya en iyisi.. hem
Miktar olarak fazla veriyor hemde 3 sene calismamak ultra luks bir olay. Adamlar taze nufus icin destek oluyorlar.. turkiyede bu yok tabii cunku masallah ipini koparan ulkeye giriyor zaten. Sirf para icin cocuk yaparlr zaten oyle olsa..

Anlamadım kişi kendisi istifa ettiğinde nasıl tazminat alıyor?

Tabi ki kabul etmez bu durumda tazminat ödemesi gerekir.
Üstelik sonra siz doğurdum diye beni işten attı tazminat da vermedi diye dava açabilirsiniz. Bu konuda pek suçlayamıyorum patronunuzu.
Kardesim kendi istegiyle isten ayrilan bir calisaninin zor durumdayim issizlik maasi alayim bari ricasyla o kisi tarafindan tazminatimi vermedi diye mahkemeye verilmisti.

Keşke istifa ile tazminat alma hakkı evlenenlere değil doğum yapan annelere tanındaydı. Evlenmek çalışmamak için zaruri bir durum değil sonuçta. Sistemin açığı maalesef

Eşimin tayiniyle benim işe başlama zamanın uyuşmuyor maalesef. Bi arkadaşım da yeni doğum yaptı, süt izinlerini toplu alabilirsin ama işverenle anlaşmana bağlı diyor . Benim herhangi bir problemim olmamasına rağmen bana hiçbir şekilde yardımı bulunmayan bi patronum var. Ona bağlı bir şeyse bu süt izinleri, onu da vermez

Bu konuda hem fikiriz

Benim karşı olduğum işsizlik maaşının istifa eden kişiye verilmesi
Bu durumda Türkiye de gününü doldurup işten ayrılır herkes çünkü tiniyet bu maalesef
Evet çok doğru . Hatta ben eşime demiştim, hani atıyorum "3 ve 3 yıldan fazla çalışmış olmak" gibi bi madde de olabilirdi diye... Anne olacak olanlar için mesela

Bunu yapmaz patron bence. Çünkü işçi ikale de imzalasa çıkartan işveren olunca yine de arabulucuya gidebiliyor, zorla imzaladım vs. Diye.
Hem haklısınız kanun evlenene veriyor da doğuna yok, hem de haksızsınız kanunu bile bile bebek yapıp tazminat istiyorsunuz.
Ben çok ikilemde kalırdım o paradan hayır görür müyüm diye.. Ha kanunda bir kısım var işveren 150 kadın işçi üstüne sahipse kreş açmalı ya da yardımı yapmalı, bu yoksa bu haklı fesih sebebi oluyor ve tazminat alınıyor.
Haricindeki fazla mesai, mobing vs. konuları ispata dayalı, mahkemelik konular.
Kreş dışında alamazsınız maalesef.
İşe dönme ihtimaliniz varsa maaşı bakıcıya verip dönün. Süt izni vs. idare edin gerekçe varsa haklı fesihe kanıt toplayın diyebilirim.

Kadınların is hayatını iyileştiren uygulamalar olmasi gerektiğini düşünüyor ve destekliyorum.Ancak yasaların izin verdiginin disinda yalan beyan ile hak elde edilmesini dogru bulmuyorum ,sonucta helal degil.Minicik bebegin kursağından helal geçsin.Hamile kalırken sonrasını maddi ve manevi planlamamiz lazim .Yasalar birden değişmedi. Ucretsiz izin alın ve yasina basınca isinize dönün, eger ihtiyacınız varsa

Eşim bu iyiliği birine yaptı, işten siz çıkarın maaşımı alayım dedi, sonra tazminatı yatırıp kendileri aldılar diye mahkemeye verdi O yüzden böyle bir şeye kalkışacaklarını sanmıyorum.

Arkadaşlar baya kafa karışıklığı var konuda. Tazminat dediğiniz şey, işveren işçiyi çıkarırsa (bildiğin kovarsa) işçinin emeklerinin karşılığı olarak çıkarılan bir hak. Çoğu avrupa ülkesinde de tazminat diye bir şey bile yok diye biliyorum. Bizim ülkede hem işveren aklına estiği gibi yıllanmış yaşlanmış personelini kolay kolay çıkaramasın, hem de personel 500 tl fazla veriyor diye başka şirkete kaçamasın diye verilen bir hak. Hiçbir istifa durumunda tazminata hak diye bir şey yok bir tek haklı fesihte oluyor. Misal: maaşınızı 20 günden geç yatırdı. Haklı fesih nedeni. Mobbing öyle. Sigorta sorunları öyle. Ama bunlar dışında istifada tazminat hak edilemez.

İşsizlik maaşı da aynı şekilde. İşveren sizi çıkartırsa alırsınız, siz çıkarsana almazsınız.

Ben 1 kez devletten istifa ettim (3 yıllık ya da üni asistanlığını devlet gibi sayarsanız 9 yıllık çalışandım) 9 yıllık ‘emeğim’ heba olmadı çünkü ben istifa ettim. Doğal olarak tazminatım yoktu. 1,5 sene de özelde çalışıp istifa ettim yine ‘emeğim’ heba olmadı. Ne işsizlik ne tazminat almadım çünkü ben istifa ettim.

Çocuklu kadınlar elbette yasal olarak desteklenmeli tabi. Ben de hamileyim bu yüzden işe girmiyorum ve 2 yıl da çalışmayacağım. Elbette ilk 6 ay sadece anne sütü, ilk 2 yıl sadece anne bakımı, 2 yıl boyunca da emzirme diye çocuk doktorları önerirken devletin buna el atması ve kolaylaştırması lazım ama avrupa ile karşılaştırmışsınız bence yanlış. Orada nüfus azalması var. Burada maaşallah 9-10 çocuk yapan insan var yani bizim çocuğa ihtiyacımız yok, avrupanın var. O yüzden bence çok sallamıyor devlet bu işi.

Ben de doğum sonrası ücretli iznimi kullanıp işten ayrıldım ama iş verenimden böyle bir talepte bulunmadım. Tazminat haklı fesihte ya da işten çıkarma durumunda geçerlidir. Şu an içinde bulunduğumuz ekonomik krizde hiç bir patronun “sen iyi personeldin sana tazminatını vereyim.” Diyeceğini düşünmüyorum. Doğum yapan personele zaten belli haklar veriliyor . Tabi bunlar maddi olarak çok cüzi haklar. Örneğin ben doğum parası olarak 1.000TL aldım bu arada 11 yıldır çalışıyorum. 4 ayda devlet maaşınızın belli bir kısmını veriyor tamamını değil. Avrupa örnek gösterilmiş ama maalesef bizde ki nüfus yoğunluğu onlarda yok ve genç nüfusa ihtiyaçları var bu yüzden doğuma teşvik etmeleri gerek. Biz de zaten genç nüfus fazla olduğundan böyle bir teşvik yok.

Kabul etmedi maalesef... Teklif ettim. Bazıları buna "kandırmaca mı yapacaksın" diyebilirler ama bu kandırmaca değil, benim 6 yıllık emeğimin çalınmasına müsaade edilişinin bi telafisini aramak
Keşke teklif etmeseydiniz. Onun yerine döneceğim diyerek tüm yasal haklarınizi sonuna kadar kullansaydiniz belki kendisi çıkartmak isterdi. 16 hafta ücretli izin var sonra 2 ay yarım gün çalışma ardından da 10 ay ücretsiz izin. İşveren çoğunlukla bu sürede yeni eleman bulduğu için sizi işten çıkarıyor.

İşveren bu topa gormez. Ilerde dava acar belki konu sahibi. Bunun garantisi yokki

Evet çok doğru . Hatta ben eşime demiştim, hani atıyorum "3 ve 3 yıldan fazla çalışmış olmak" gibi bi madde de olabilirdi diye... Anne olacak olanlar için mesela
İşsizlik maaşı hepimizden kesilen bir kesinti, Dini boyutunu bir tarafa atarsak etik olmadığında hepimiz hem fikiriz.
Fakat evlilik yapan kadına, askere giden erkeğe sen tazminat hakkı tanıyorsan, doğum yapıp uzun süre iş hayatına dönmeyecek anneye de bu hakkı tanıyacaksın.
Ama işte bu hayalleri kurarken
Buranın Türkiye olduğu aklımıza gelince hoooop diyoruz. Ne çılgın hayaller bunlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…