• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ne işsizlik maaşı ne tazminat :(

Tercih meselesi dediğim gibi. Bu işlerin bir yasal yolu var bir de böyle kişilere bağlı olanı var 🤷‍♀️
Mesela evlenince bir yıl içinde tazminatını alıp çıkma hakkı varken doğumlarda böyle bir şey yok.
Bence bir açık bu. Düzenlenmesi gerekir
Bence de . Zaten kadınlar bu gibi sebeplerden dolayı iş zor buluyor.

Konu sahibi de keyfiyetten işten ayrilmiyor. Çocuğuna bakacak kimse yokmuş ki olsa bile kendi bir süre büyütmek isteyebilir. Düzenleme yapılması şart

ama bu "benzer" sorun değil
abiniz bebek yapıp bakacam diye ayrılmamış
orada işverenin kusuru var...

evet, türkiyede işverenler eskiden soğru düzgün kayıt tutmazdı
bordro bile düzgün çıkmazdı. yllık izin kullandırttığına dair belge olmazdı...özlük dosyaları çok yalapşap olurdu filan...
davalarda avukatlar illa bir şey bulurdu

ama onlar eskidendi.
şimdi işveren de biliyor tüm bunları.
Ben zaten bu durumu sizin için yazmadım C Calcifer için yazmıştım, size önerim iyi bir avukatla görüşmeniz bir mağduriyet var ise çözümünü bulacaktır. İnşallah çözüm bulursunuz

En garanti tazminat hakkı evlilik ile istifa etmek. Diğer türlü işverenlerin çoğu bir kılıf bulup yanaşmıyor tazminata. Bir umut nikah tarihinizin üstünden ne kadar geçti?

Bence de . Zaten kadınlar bu gibi sebeplerden dolayı iş zor buluyor.

Konu sahibi de keyfiyetten işten ayrilmiyor. Çocuğuna bakacak kimse yokmuş ki olsa bile kendi bir süre büyütmek isteyebilir. Düzenleme yapılması şart
Bekarsın sen evlenirsin işten çıkarsın diye işe almazlar. Evlisindir kaç çocuğun var diye sorarlar eğer yoksa sen çocuk yapar çıkarsın diye almazlar. Çocuğun vardır çok izin alırsın diye işe almazlar 🤷‍♀️

Ben zaten bu durumu sizin için yazmadım C Calcifer için yazmıştım, size önerim iyi bir avukatla görüşmeniz bir mağduriyet var ise çözümünü bulacaktır. İnşallah çözüm bulursunuz
:)
konu sahibi ben değilim.

keşke buna yasal düzenleme olsa bence de...

ama ben hiç sanmıyorum şu ekonomik koşullarda
üstüne bir de zaten kadın çalışmasın evde otursun diyen bir zihniyet varken..

acı ama öyle yani. durum bu maalesef.

Bekarsın sen evlenirsin işten çıkarsın diye işe almazlar. Evlisindir kaç çocuğun var diye sorarlar eğer yoksa sen çocuk yapar çıkarsın diye almazlar. Çocuğun vardır çok izin alırsın diye işe almazlar 🤷‍♀️
Aynen öyle. Bir bankanın sınavını kazandım 7 aylık da hamileydim. Mülakatta elendim. Bence elenmemde ki en önemli sebep buydu. Kimse ise alır almaz doğum iznine ayrılacak elemanı istemiyor

2013 yılında kızıma hamileyken hükümetin vaadiydi doğum sonrası izni 6 ay yapacağız diye aradan 9 yıl geçti ben 2.yi doğurdum. Değişen bir şey yok. Belki kızımın doğumuna yetişir 😤🤯 hem 6 ay sadece anne sütü en az 2 yaşına kadar emzirin derler hem de anneye hiçbir hak tanımazlar..

Kesinlikle yeni evlenene nasil tazminat hakki veriliyorsa, anne olana daha fazlasi yapilmali. Minicik bakima muhtac dunyamizdan habersiz varliklar sonucta 😥

Evlenmekle cocuk doğurmak aynı değil yani şöyle...Devlete göre erkek, eşine bakacağım diyerek evleniyor yani evlendiyse eşine bakmak zorunda...Hatta o yüzden boşansa da çalışmayan eşe nafaka öder çünkü bakacağım diye söz verip evlenmişti...Hatta yine bu yüzden babası ölmüş çalışmayan bekar kız cocuklarına devlet babasının emekli maaşını bağlar çünkü erkekler bakar kadınlara ya eşi ya babası...Devlet böyle bakıyor...Dolayısıyla çalışan kadın ben evlendim artık bana eşim bakacak diye istifa ettiğinde bu devletin onayladığı bişey ve eşinin çalışmasını istememesi gibi kabul ediliyor ve zorunlu sebep...

Çocuk doğurunca ise böyle bişey yok...Çocuk doğurmak işten ayrılmak için zorunlu sebep değil çünkü yine devlet çocuk doğuranlara süt izni doğum izni vs gibi haklar veriyor...yani çalışma+cocuk doğurmayı beraber götürebilirsin diyor....ama evlendiğinde 1 yıl içinde eşin sana ben bakıcam dediğinde devletin orda sana vereceği bi destek olamıyor o yüzden al paranı diyor

Yani malesef devlet olaya böyle bakıyor
Fakat burda devlet cocuk doğuran ve kreşi olmayan yerlerde calısanlara cocuğa kim bakacak sorusuyla ilgilenmiyor....olay da bu

Son düzenleme:
:)
konu sahibi ben değilim.

keşke buna yasal düzenleme olsa bence de...

ama ben hiç sanmıyorum şu ekonomik koşullarda
üstüne bir de zaten kadın çalışmasın evde otursun diyen bir zihniyet varken..

acı ama öyle yani. durum bu maalesef.
Haklısınız vallahi zaten tek maaşla geçinmek mucize gibi artık

Evlenmekle cocuk doğurmak aynı değil yani şöyle...Devlete göre erkek, eşine bakacağım diyerek evleniyor yani evlendiyse eşine bakmak zorunda...Hatta o yüzden boşansa da çalışmayan eşe nafaka öder çünkü bakacağım diye söz verip evlenmişti...Hatta yine bu yüzden babası ölmüş çalışmayan bekar kız cocuklarına devlet babasının emekli maaşını bağlar çünkü erkekler bakar kadınlara ya eşi ya babası...Devlet böyle bakıyor...Dolayısıyla çalışan kadın ben evlendim artık bana eşim bakacak diye istifa ettiğinde bu devletin onayladığı bişey ve eşinin çalışmasını istememesi gibi kabul ediliyor ve zorunlu sebep...

Çocuk doğurunca ise böyle bişey yok...Çocuk doğurmak işten ayrılmak için zorunlu sebep değil çünkü yine devlet çocuk doğuranlara süt izni doğum izni vs gibi haklar veriyor...yani çalışma+cocuk doğurmayı beraber götürebilirsin diyor....ama evlendiğinde 1 yıl içinde eşin sana ben bakıcam dediğinde devletin orda sana vereceği bi destek olamıyor o yüzden al paranı diyor

Yani malesef devlet olaya böyle bakıyor
Fakat burda devlet cocuk doğuran ve kreşi olmayan yerlerde calısanlara cocuğa kim bakacak sorusuyla ilgilenmiyor....olay da bu
Zihniyet meselesi iste. Bence bu zihniyetten ayrilip daha modern kadini daha aktif olmaya tesvik eden bi ulke olmaliyiz. Belirli bi sure issizlik hakki dogsun ama dogum izni sonrasi calismaya tesvik edecek yasalar da cikarilsin, devlet destekli kresler olsun, annenin calisma saatleri ona gore ayarlansin vs vs. O zaman cogu kadin calismayi tercih eder. Issizlik maasi nedir ki yani. Ben sahsen home office calisan biriyim. Dogum izni sonrasi isime devam edecegim. Ama sirkete donmek zorunda olsam isimi birakirdim. Annem k.validem bu yasa cocuk bakmaya gelmedi sonucta. Ben bu devlete ulkeye cocuk getiriyorsam beni de cocugumu da devletim dusunmeli. Annem k.validem degil.

İşsizlik maaşı almanız için uygun kodla size çıkış verirse çalıştığınız yeri ilerde şikayet etme hakkı da olmaz. Hani kendilerini garantiye almış olurlar. Bunu araştırın muhtemelen muhasebecisi bilir bunu. Biz de yaptık çünkü daha önce istifa ettiği halde çalışanı biz çıkarmış gibi gösterdik ki işsizlik maaşı alsın

Yasalar isvereni ve yeni dogum yapmis kadini desteklesin diyoruz. Kimse madur olmasin diyoruz. Tabi yuzde yuz bi odenek saglanmasin o zaman hicbir kadin calismaz. Ama yasalar calisan anneyi dogum izni sonrasi calismaya tesvik ederse kimse o tazminata ve issizlige tenezzul etmez. Hem calisayim hem cocugum madur olmasin gozuyle bakilir. Keza gelismis Avrupa ulkelerinde boyle. Anneanne babanne toruna bakmiyor. Devlet destekli kresler mevcut. Calisma saatleri ona gore ayarlaniyor. Bu konuya me yorumlar okudum sok icerisinde. O zaman gelismememiz gayet normal degil mi ?

hanımefendi yasaları yasa koyucu düzenler.. tepki işverene değil yasa koyucuya verilir..
kadının doğum akabinde haklarının korunması ile ilgili yasa yapılacak, yürürlüğe girecek, teşviki devlet yapacak.. kadının doğurması ile ilgili teşvikler işvereni bağlamaz sonuçta işveren de ülkeye katma değer sağlayan bir yer.. biyerde işverenin de korunması lazım.. işverenin sorumluluğu en basit halinde işçisine maaşını, sgk sını düzenli ödemek, devletine vergisini vermek..
ülkenin gelişmesi de işverenin doğum yapan personeline keyfiyetle/vicdanıyla sağlayacağı koşullarla olmaz..
şu anki koşullarda her kim kendi isteği ile işten ayrılırsa tazminatı da işsizlik maaşını da hak etmez..
hele konu sahibinin durumunda, konu sahibi isterse ücretsiz izin alabilir ve bir zaman sonra işine dönebilir ve hakları kaybolmaz ama kendisi bunu tercih etmiyorsa bunun ülke gelişimi ile alakasının sorgulanması inanın bu konunun öznesi değil..
kaldı ki ben de 3,5 aylıkken çocuğunu bırakıp çalışmak zorunda kalmış biriyim.. ben de isterdim maaş gelsin çocuğumu yaşına getireyim, devlet keşke bunu yapsa, ama devlet yapmıyor diye de hakkımız olmayan para işverenden talep edilmemeli işte bu etik değildir..

İşvereninizin insiyatifinde olan tazminat hakkında beklentide olmanız gayet kabul edilebilir.
Ama Devletin kasasından çıkacak işsizlik maaşı konusunda beklentide olmanızı doğru bulmadım.
Sonuçta yeni doğum yapmış annelere de bir ödenek var.
Ama siz kovulmamış istifa etmişsiniz.
Ne münasebet böyle bir beklenti ?
Tabi ki beklentim olacak. Çünkü 6 yıllık emeğim hiçbir şekilde yasal olarak korunup kollanmıyor. O zaman beni yasal olarak devlet güvence altına almalı öyle değil mi? Benim isyanım bu eksikliğe

bunlarda haklısınız.. böyle işveren varsa donuna kadar uğraşıp almak haktır.. her yerde kötülemek de haktır. ama geldiğimiz noktada konu sahibinin konusunda işverenin böyle bir sıkıntı çıkarması yok ve kendisi zaten çocuk doğurmasa eşinin tayini sebebi ile işten ayrılacakmış. bu bağlamda olmayan hakkım da hakkım demek ayıp..

Tabi ki beklentim olacak. Çünkü 6 yıllık emeğim hiçbir şekilde yasal olarak korunup kollanmıyor. O zaman beni yasal olarak devlet güvence altına almalı öyle değil mi? Benim isyanım bu eksikliğe

siz eşinizin tayini sebebi ile zaten devam edemeyeceksiniz işe.. size sordum ücretsiz izin alıp haklarınızı yakmayın diye siz zaten tayin sebebi ile devam edemeyeceğim diyorsunuz.. ücretsiz izin gibi bir hakkınız var, hatta işverenle konuşup süt izinlerini önden toplu kullanma vs gibi haklarınız da var, ama siz her koşulda hakkım da hakkım diyorsunuz sizce de bu biraz sorunlu bi isyan değil mi?

Çok üzüldüm.evet dediginiz gibi ben evlenicektim işverenimle aram iyiydi abi bak yerime birini bakıyosun dmi ben ayrılcam 15 gun sonra diye hep sözde soyledim.işten ayrılırken gittim işte muhasebeye 2 yıllık calısandım bu arada 6 bin kadar Kıdem tazminatı verildi hatta 4oo ünü kestiler yazılı olarak bildirmemisim diye. İlk iş yerim ve işçi haklarını falan tam bilmedigim için onu yapmadım yani oyuzden kestiler ama aldım.size cok uzuldum acaba mahkeme yoluyla falan mı alsanız.bir arkadssımda AVM de p...car... Markasında calısıyordu kavgalı ayrılmıs işten oda 8 ay calısmıs mahkemeye basvurdu iş yerş haksız diye baya bir tazminat odediler ama nasıl yaptı ne oldu bilmiyorum.

bunlarda haklısınız.. böyle işveren varsa donuna kadar uğraşıp almak haktır.. her yerde kötülemek de haktır. ama geldiğimiz noktada konu sahibinin konusunda işverenin böyle bir sıkıntı çıkarması yok ve kendisi zaten çocuk doğurmasa eşinin tayini sebebi ile işten ayrılacakmış. bu bağlamda olmayan hakkım da hakkım demek ayıp..
Bana kişisel sorarsanız ben yapmam yapmadım da. Hak etmediğimi düşündüğüm bir parayı almam.
Mesela KV 10 yıldır çalıştığı yerden kadını çıkardılar hem de kırmız kod ile. sebep yok. Kadın tazminatını istedi işyeri kovar gibi davrandı. Dedim uğraşma ver avukata. dava yazısı işyerine gidince aradılar anlaşalım dediler. O da siz beni muhataba almadınız ben de almıyorum avukatımla görüşün dedi. Ha dava 3 yıl sürdü ama aldı. bu kadın sonuna kadar almalıydı hakkıydı çünkü. O iş yeri ile daha da uğraşırdım ben de neyse dedi.
Konu sahibinin zaten işten ayrılacağını görmedim ben, daha çok çocuk sonrası maddi sıkıntıya düşecekmiş gibi anladım

Doğum izni bitip dönünce patronla konuşup tazminat istemediğinizi ama işsizlik maaşına çok ihtiyacınız olduğunu çok zorlanacağınızı anlatın. Belki insafa gelip çıkış verir..

Bu arada 16 haftalık doğum raporu bitişinde 6 ay ücretsiz izin hakkınız daha var.

Özel sektör bu konuda çok berbat malesef. Benimle beraber doğum yapan memur arkadaşlar o raporu bu izni diyerek 2 yıl evde bebeklerine baktılar. Ben 4,5 aylıkken işe dönmüştüm..

Hatta özel sektörde günlük süt izni 1,5 saat, memur anneye 3 saat. Saat 14:00 te işten çıkarlardı. Özel sektör çalışanı anne değil sanki 😒

bende 7 yıl önce doğum yaptığımda şirketime böyle bir talepte bulundum
ee biz çıkartırsak nerden bilelim ihbar kıdem istemeyeceğini bizi şikayet etmeyeceğini, doğum parası aldın o kadar dedi.
mecburen dediğiniz gibi dımdızlak istifamı vermek zorunda kaldım.

Kusura bakmayın da size laf salatası yapıp yokuşa sürmüşler ya da onlar yolunu bilmiyormuş. Keşke diretseydiniz ben kağıt imzalarım diye..

Doğum parasıyla kıyaslamaya hakları yoktu. O onların kasasından çıkmıyor. Sgk çalışamadığınız sürenin bir miktar telafisini yapıyor.

Turkiye'de calisan dogum yapmis annelere odenek var. Ama dunyanin gelismis ulkelerimde anne calismiyorsa bile odenek hakki doguyor, arti cocuk 3 yasina gelene kadar cocuk parasi. 1den fazla cocugu varsa cocuk parasi 18 yasina kadar devam ediyor. Calisan dogum izni bitten annenin de isi birakmasi durumunda issizlik maasi alma hakki doguyor. 6 aydan 12 aya kadar. Bence cok munasebet. Ama tabi gelismemis ulkelerde ne munasebet.
Cocuk 3 yasina kadar odenek hakki almanyada diye biliyorum.. tum ulkeler ayni degil

Back