• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ne işsizlik maaşı ne tazminat :(

Turkiye'de calisan dogum yapmis annelere odenek var. Ama dunyanin gelismis ulkelerimde anne calismiyorsa bile odenek hakki doguyor, arti cocuk 3 yasina gelene kadar cocuk parasi. 1den fazla cocugu varsa cocuk parasi 18 yasina kadar devam ediyor. Calisan dogum izni bitten annenin de isi birakmasi durumunda issizlik maasi alma hakki doguyor. 6 aydan 12 aya kadar. Bence cok munasebet. Ama tabi gelismemis ulkelerde ne munasebet.
Hanimefendi o zaman Avrupada yasayan biriyle evlenip orada cocuk yapsaydiniz.
Bu ulkede cocuk yapmayi sectiyseniz bu ulkenin yasalarina gore yasamayi kabul etmek zorundasiniz.
Sadece siz degil, sizin gibi binlerce kadin cocuk sebebiyle isten cikti ve tazminat ya da issizlik alamadi, dalavereyle almaniz zaten kanuna aykiri ve de alamayanlara karsi haksizlik ve haram olur. Tipki ben ve benim gibilerin okurken devlet kredisi alip sonra faiziyle geri odemesi ama birilerinin pek ala hakki olmayan burslari almasi gibi..

Ayrica cocuk yaparken maddi manevi kendimizi ayarlamamiz lazim, üstelik hakkiniz bile olmayan tazminata guvenerek hamile kalmamissinizdir umarim, keza calisan her kadin gibi sizin de bilmeniz lazim tazminat gerekliliklerini.

Hakli gibi bir de hem beklenti icindesiniz hem de beklentiniz yersiz diyenlere tirnak cikartiyorsunuz yahu cok garip.

Genelde tazminatını alır, kanunsuzluk var ise onlar için ayrı dava açması gerekir işçinin. avukatlar da genelde yüzdeli çalışır tazminatın en az %15 isterler. Avukatlar özellikle bu davaları alırlar çünkü kaybetme oranı çok çok düşüktür. İşçi mahkemelerinde her zaman işçi işverene karşı 1-0 öndedir

sizce bu etik olarak uygun mu peki?
konu sahibinin ne kadar çalıştığının bir önemi yok.. sonuçta kendi isteği ile işten ayrılıyor.. patronun bir usulsüzlüğü yok, maaşını ödememe yok, sigortasızlık yok, hamileyken mobbing yok, dönüşte gelme demek yok, yok yok yok..
bu durumda konu sahibi çocuğuna kendi bakmak istediği veya mecbur kaldığı için sebep ne olursa olsun kendi isteği ile ayrılıyorken işveren neden çıkartmış olarak görünüp tazminatını versin ki? bunu yapmadığında da neden davaya konu olsun?
konu sahibi hiçbir şekilde aynı işe dönmeyecek zira eşi de tayin olacak..
bütün bu keyfiyetlerin sonucunda işveren neden zarara uğrasın? işveren de deneyimli kalifiye elemanını kaybediyor sonuçta..
tamam işçiyiz hakkımız var da etik denen de bir şey var.. bunda konu sahibinin dava açması kesinlikle adil değil..

Hiç bir gerekçeye gerek yok sözleşmemi tek tarafı fesh ediyorum demesi bile yeterli. Yeterince işten çıkarılma ya da tazminat ödemesi vs gördüm. Her türlü alır tazminatını.
valla ben de istifa edip gerekçe sunmadan tazminat alabilen görmedim. (işveren iyi niyeti hariç)

emsal paylaşırsanız çok sevinirim.
burada işten çıkarılma yok. istifa var.

Ya ben anlamadım dava açıp ne diyecek işten kendim ayrıldım tazminat vermediler sahtekarlık yapıp kendileri kovmuş gibi göstermediler o yüzden işsizlik ödeneği alamadım mı?
valla aynen öyle diyorlar :)
şaka gibi
üstelik de ciddi ciddi böyledir diye "hakkı olmasına gerek yok ki" diye bunu savunan var.

çok şaşkınım.

valla aynen öyle diyorlar :)
şaka gibi
üstelik de ciddi ciddi böyledir diye "hakkı olmasına gerek yok ki" diye bunu savunan var.

çok şaşkınım.

o yorumu yazan avukat mı bilmiyorum ama bu gibi durumlar avukatlar için gelir kapısı olduğu için her türlü adil olmayan davranışı bir hak gibi gösterip para kazanma peşindeler.
işverenin hatası olsa donuna kadar alsınlar da keyfiyetlerin sonucunu da işveren çekmesin bi zahmet..

benim ağabeyim de de benzr bir sorun vardı. kurumsal bir firma devamlı maaşlarını yarım yamalak yatırıyordu. maaşı zamana göre çok yüksekti ancak yine de mağdur oluyordu.en sonunda işten çıkıp mahkemeye de verdi. atıyorum firmadan 60 bin tl alacağğı varsa 600 bin tazminat kazandı avukatı.
ama bu "benzer" sorun değil
abiniz bebek yapıp bakacam diye ayrılmamış
orada işverenin kusuru var...

evet, türkiyede işverenler eskiden soğru düzgün kayıt tutmazdı
bordro bile düzgün çıkmazdı. yllık izin kullandırttığına dair belge olmazdı...özlük dosyaları çok yalapşap olurdu filan...
davalarda avukatlar illa bir şey bulurdu

ama onlar eskidendi.
şimdi işveren de biliyor tüm bunları.

valla ben de istifa edip gerekçe sunmadan tazminat alabilen görmedim. (işveren iyi niyeti hariç)

emsal paylaşırsanız çok sevinirim.
burada işten çıkarılma yok. istifa var.
Şöyle söyleyeyim bizde çalışan güvenlik arkadaşlar vardı bir gün dediler biz işten çıkacağız. İşveren dedi gelin tazminatınızı verelim yok biz mahkeme ile alacağız daha fazla alacağız diye dava açtılar. Dava gerekçesi sözleşmemi tek taraflı fesh ediyorum. Aldı mı hepsi de aldı. Etik mi değil mi orası tartışılır ama almak isteyen her türlü alıyor
Başka bir personeli işten çıkardılar tazminatı da verdiler gitti işe iade davası açtı ve işine devam etti. Hem tazminatı aldı hem de işine devam etti

o yorumu yazan avukat mı bilmiyorum ama bu gibi durumlar avukatlar için gelir kapısı olduğu için her türlü adil olmayan davranışı bir hak gibi gösterip para kazanma peşindeler.
işverenin hatası olsa donuna kadar alsınlar da keyfiyetlerin sonucunu da işveren çekmesin bi zahmet..
Ben de işverenim şahsen işi iyi yapan bi elemansa muhasebeden tazminatını hesaplatır verirdim ama kağıt üstünde yine de istifa vermesini devletin işsizlik sınıfına girmediğinden bu hakka girmesine aracı olamayacağımı söylerdim

Şöyle söyleyeyim bizde çalışan güvenlik arkadaşlar vardı bir gün dediler biz işten çıkacağız. İşveren dedi gelin tazminatınızı verelim yok biz mahkeme ile alacağız daha fazla alacağız diye dava açtılar. Dava gerekçesi sözleşmemi tek taraflı fesh ediyorum. Aldı mı hepsi de aldı. Etik mi değil mi orası tartışılır ama almak isteyen her türlü alıyor
Başka bir personeli işten çıkardılar tazminatı da verdiler gitti işe iade davası açtı ve işine devam etti. Hem tazminatı aldı hem de işine devam etti

bunların yapılıyor olması doğru olduğu anlamına gelmiyor.. hukuk sistemindeki boşlukları suistimalden başka bir şey değil..

konu sahibinin ne kadar çalıştığının bir önemi yok.. sonuçta kendi isteği ile işten ayrılıyor.. patronun bir usulsüzlüğü yok, maaşını ödememe yok, sigortasızlık yok, hamileyken mobbing yok, dönüşte gelme demek yok, yok yok yok..
bu durumda konu sahibi çocuğuna kendi bakmak istediği veya mecbur kaldığı için sebep ne olursa olsun kendi isteği ile ayrılıyorken işveren neden çıkartmış olarak görünüp tazminatını versin ki? bunu yapmadığında da neden davaya konu olsun?
bütün bu keyfiyetlerin sonucunda işveren neden zarara uğrasın? işveren de deneyimli kalifiye elemanını kaybediyor sonuçta..
tamam işçiyiz hakkımız var da etik denen de bir şey var.. bunda konu sahibinin dava açması kesinlikle adil değil..
Etik olayına girmedim. Ben şahsi olarak bu işlere girmem. Çıktıysam kendim çıkarım. Gerisi kişinin vicdanına kalmış 🤷‍♀️

güvenlik mahkemede "bize işimiz olmayan işleri yaptırıyorlar" demiştir
onların bölümlerinde herşey kameralı olduğu için de %99 bunu kanıtlar
çünkü güvenlikleri genel olarak böyle kullanıyorlar. güvenlikler haklı yani. gördüğünüz gibi bir "gerekçe" var. güvenlikler zaten bun güvenmese dava etmez :D onların iş tanımı belli ya, bunu sık sık yapıyorlar.

işten çıkarılan da yüzkızartıcı suç olmadıkça işe iadeyi kazanır- zaten işe iadeyi kazanır ben ona bir şey demiyorum...ama onun için işverenin çıkarması lazım işte sorun orada...

Hanimefendi o zaman Avrupada yasayan biriyle evlenip orada cocuk yapsaydiniz.
Bu ulkede cocuk yapmayi sectiyseniz bu ulkenin yasalarina gore yasamayi kabul etmek zorundasiniz.
Sadece siz degil, sizin gibi binlerce kadin cocuk sebebiyle isten cikti ve tazminat ya da issizlik alamadi, dalavereyle almaniz zaten kanuna aykiri ve de alamayanlara karsi haksizlik ve haram olur. Tipki ben ve benim gibilerin okurken devlet kredisi alip sonra faiziyle geri odemesi ama birilerinin pek ala hakki olmayan burslari almasi gibi..

Ayrica cocuk yaparken maddi manevi kendimizi ayarlamamiz lazim, üstelik hakkiniz bile olmayan tazminata guvenerek hamile kalmamissinizdir umarim, keza calisan her kadin gibi sizin de bilmeniz lazim tazminat gerekliliklerini.

Hakli gibi bir de hem beklenti icindesiniz hem de beklentiniz yersiz diyenlere tirnak cikartiyorsunuz yahu cok garip.
Hanimefendi sukur cift vatandasim, Avrupa ve Turkiye. Kendi ulkemin vatandaslarinin avrupa standartlarinda yasayabilmesini cok isterdim ama artik istemiyorum. Cok haklisiniz kesinlikle gelismeyelim, surunelim. Yasalar gun gectikce daha da kotuye gitsin amin insallah haram helal 😅

bunların yapılıyor olması doğru olduğu anlamına gelmiyor.. hukuk sistemindeki boşlukları suistimalden başka bir şey değil..
Bir mesajımda doğru yazmış mıyım gerçekten. doğru ya da yanlış olarak cevap vermiyorum tazminat alır mı alır doğru mu yanlış mı ya da etik mi değil mi konu sahibi karar versin.

bu arada
devlet buna düzenleme yapsın kanunen hak olsun, ve devlet tamin etsin kadınları...keşke ben de isterim. zaten çocuğun tüm yükü kadında kariyerinden feragat eden de kadın oluyor. haksızlık bu...(işte bu yüzden kadın erkek eşitliği ama kadının böyle durumları var erkek bir zahmet bunları telafi edecek yoksa yazık kadınlara diyorum ben, kendi görüşüm tabi)...

ama
şunu unutmayın ki
ne kadar çok kadın böyle tazminat da alayım işsizlik de alayım bebek olunca ha bire izin de ben alayım aman kocişimin keyfi kaçmasın derse
işveren de "başlarım kocişinize de bebeğinize de kadın çalıştırmam arkadaş ben de o zaman" diyor...işe alırken "nişanlı mısın, bebek yapcak mısın" diye sorabiliyor...
dönüp dolaşıp yine kadını vuruyor bu durum. bence aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Arabulucu ile çıkış yapıldığında tazminat ve işsizlik alır, işe iade davası ya ta tekrar tazminat davası açamaz çalışan
Adam arabulucuyla falan uğraşmak istemez ki. Kadın kendi istegiyle çocuğuna bakmak için işten ayrılıyor sonuçta neden arabulucu masrafı falan ödesin ki ek olarak.

Yasalar isvereni ve yeni dogum yapmis kadini desteklesin diyoruz. Kimse madur olmasin diyoruz. Tabi yuzde yuz bi odenek saglanmasin o zaman hicbir kadin calismaz. Ama yasalar calisan anneyi dogum izni sonrasi calismaya tesvik ederse kimse o tazminata ve issizlige tenezzul etmez. Hem calisayim hem cocugum madur olmasin gozuyle bakilir. Keza gelismis Avrupa ulkelerinde boyle. Anneanne babanne toruna bakmiyor. Devlet destekli kresler mevcut. Calisma saatleri ona gore ayarlaniyor. Bu konuya me yorumlar okudum sok icerisinde. O zaman gelismememiz gayet normal degil mi ?

Yasalar isvereni ve yeni dogum yapmis kadini desteklesin diyoruz. Kimse madur olmasin diyoruz. Tabi yuzde yuz bi odenek saglanmasin o zaman hicbir kadin calismaz. Ama yasalar calisan anneyi dogum izni sonrasi calismaya tesvik ederse kimse o tazminata ve issizlige tenezzul etmez. Hem calisayim hem cocugum madur olmasin gozuyle bakilir. Keza gelismis Avrupa ulkelerinde boyle. Anneanne babanne toruna bakmiyor. Devlet destekli kresler mevcut. Calisma saatleri ona gore ayarlaniyor. Bu konuya me yorumlar okudum sok icerisinde. O zaman gelismememiz gayet normal degil mi ?
İşte bunun için devletin bir düzenleme yapması gerekiyor. İşverenlik yine bir durum yok. Çok kurumsal olan bazı yerlerde , bünyesinde kreş imkanı ,esnek çalışma imkanı vb sağlıyorlar ama küçük isletmeler ek maliyete girmek istemiyor hicbir sekilde.

Doğum izninin özellikle doğumdan sonraki kısmın uzatılması ve doğumla birlikte işten ayrilana tazminat hakkı devlet destekli verilebilinir.

Adam arabulucuyla falan uğraşmak istemez ki. Kadın kendi istegiyle çocuğuna bakmak için işten ayrılıyor sonuçta neden arabulucu masrafı falan ödesin ki ek olarak.
Tercih meselesi dediğim gibi. Bu işlerin bir yasal yolu var bir de böyle kişilere bağlı olanı var 🤷‍♀️
Mesela evlenince bir yıl içinde tazminatını alıp çıkma hakkı varken doğumlarda böyle bir şey yok.
Bence bir açık bu. Düzenlenmesi gerekir

Back