• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ne işsizlik maaşı ne tazminat :(

Anneliğe, anne olmaya verilen yasal değer bu mudur? Ben şu mantığı anlamadım, yeni evlenen biri haklı fesih nedeni ile çatır çatır parasını hak ederken;
minicik, bakıma muhtaç bebeğine bakmak zorunda olan anneler mi bunu hak etmiyor? Bunun bir an önce düzenlemesi lazım.

Kesinlikle yeni evlenene nasil tazminat hakki veriliyorsa, anne olana daha fazlasi yapilmali. Minicik bakima muhtac dunyamizdan habersiz varliklar sonucta 😥

Merhaba hanımlar.

6 senedir aynı yerde çalışıyorum. Hamilelikten dolayı işten şimdilik raporluya ayrıldım, bitiminde ise işi bırakmak zorundayım. İstifa etmek zorundayım. Bebeğime bakacak kimsem yok çünkü.

İşveren kendi inisiyatifi ile çalışanına bu durumda tazminat verebilirmiş ama yasal bir zorunluğu yok. Ve maalesef öyle iyi niyetli bir patrona sahip değildim. E işe dönmeyeceğime göre en azından işsizlik maaşı hak ederim dedim belki. Araştırdım biraz ama öyle bir hakkım da yok. 6 yıl emeğimle öyle dımdızlak kaldım.

Anneliğe, anne olmaya verilen yasal değer bu mudur? Ben şu mantığı anlamadım, yeni evlenen biri haklı fesih nedeni ile çatır çatır parasını hak ederken;
minicik, bakıma muhtaç bebeğine bakmak zorunda olan anneler mi bunu hak etmiyor? Bunun bir an önce düzenlemesi lazım.

Şu an o kadar ihtiyacım varken gerçekten zoruma gitti ve eminim çoğu annenin sorunu bu. Sinirimden buraya da yazdım artık içime oturdu 😂🤦‍♀️🙈
Ücretsiz izin doldurursanız kabul etmek zorunda diye biliyorum, kabul etmezse haklı fesih hakkınız olması lazım. Bir denersiniz belki, işten atacağı tutar. Birde kısmi çalışma için başvurduğunuzda da işinizin şartları uygunsa kabul etmek durumunda bu da çıkış için bir olanak sağlayabilir belki. Uzman değilim yanlış yönlendirmeyeyim araştırın isterseniz

İşvereninizin insiyatifinde olan tazminat hakkında beklentide olmanız gayet kabul edilebilir.
Ama Devletin kasasından çıkacak işsizlik maaşı konusunda beklentide olmanızı doğru bulmadım.
Sonuçta yeni doğum yapmış annelere de bir ödenek var.
Ama siz kovulmamış istifa etmişsiniz.
Ne münasebet böyle bir beklenti ?

bende 7 yıl önce doğum yaptığımda şirketime böyle bir talepte bulundum
ee biz çıkartırsak nerden bilelim ihbar kıdem istemeyeceğini bizi şikayet etmeyeceğini, doğum parası aldın o kadar dedi.
mecburen dediğiniz gibi dımdızlak istifamı vermek zorunda kaldım.

Ilımlı yaklaşsanız işten çıkartmaz mı patronunuz?
Özel sektörde maalesef ücretsiz izin hakkı yok eğer şartlar değişmediyse.

ee biz çıkartırsak nerden bilelim ihbar kıdem istemeyeceğini bizi şikayet etmeyeceğini, doğum parası aldın o kadar dedi.

İsteseler kıdem istemeyeceğinizin yöntemlerdi vardı ama yapmamışlar. Tabi ne kadar dürüst bir davranış olur orası da meçhul.

Kabul etmedi maalesef... Teklif ettim. Bazıları buna "kandırmaca mı yapacaksın" diyebilirler ama bu kandırmaca değil, benim 6 yıllık emeğimin çalınmasına müsaade edilişinin bi telafisini aramak
İşverene de kızamiyor insan ,kimseye güven olmuyor malesef. Daha sonra dönüp dava açarsınız diye cekinmis olabilir.

Kabul etmedi maalesef... Teklif ettim. Bazıları buna "kandırmaca mı yapacaksın" diyebilirler ama bu kandırmaca değil, benim 6 yıllık emeğimin çalınmasına müsaade edilişinin bi telafisini aramak
Haklisin ama, hic bir sorun yokken isten ayrildigin icin haklarin kayboluyor. Mesela
Kendini kovdursaydin muhtemelen biseylere hakkin olurdu😐

İşverene de kızamiyor insan ,kimseye güven olmuyor malesef. Daha sonra dönüp dava açarsınız diye cekinmis olabilir.
Arabulucu ile çıkış yapıldığında tazminat ve işsizlik alır, işe iade davası ya ta tekrar tazminat davası açamaz çalışan

Herhangi hak ve alacağınız olmadığına dair belge imzalarsanız işveren çıkışınızı yapabilir. Ayrıca hala tazminat hakkınız var çalışıyorken de birikmiş haklarınızı alırsınız iyice araştırın ya da bir avukatla görüşün

6 yıl az bir süre değil. Anlaşma yoluna gidin ilk önce. eğer kabul etmezlerse avukat ile anlaşın haklarınız alırsınız
bir hakkı yok ki

çocuğuma bakacam diye tazminat alabileni ben şimdiye kadar hiç duymadım.

işveren iyiniyetlidir verir o ayrı, işten çıkarma gösterir işsizlik maaşı alır o da ayrı ama benim bildiğim kadarıyla yasal olarak bebek için 16 haftalık ücreti SGKnın ödemesi hariç başka hiç bir hakkı yok kadının

bir de emzirme izni hariç.

birisi de part-time çalışma filan demiş..özel sektörde neyin part time'ı? devlet memurlarına bile çoğu kurum yönetmelik yok diye öyle bir hak kullandırmıyor.

işe iade davası filan denmiş
işveren çıkartacak da (adam zaten çıkartmıyor hanımlar...adam et istifanı git diyor! aynı şeyleri okuyup nasıl bu kadar farklı anlayabiliyoruz aklım şaşıyor yavv) işveren çıkartacak da kadın iade davası açacak da mahkeme tazminat diyecek de işveren ondan korkacak...adam o zaman bile neden tazminat ödesin "gel çalış buyur" der...bu şekilde işe iade davası açan bildiklerim var. işveren gel buyur çalış dedi. çalışamadılar tabii ki.

kısacası bir hakkı var mı..benim bildiğim yok.
bitti.

İşvereninizin insiyatifinde olan tazminat hakkında beklentide olmanız gayet kabul edilebilir.
Ama Devletin kasasından çıkacak işsizlik maaşı konusunda beklentide olmanızı doğru bulmadım.
Sonuçta yeni doğum yapmış annelere de bir ödenek var.
Ama siz kovulmamış istifa etmişsiniz.
Ne münasebet böyle bir beklenti ?
Turkiye'de calisan dogum yapmis annelere odenek var. Ama dunyanin gelismis ulkelerimde anne calismiyorsa bile odenek hakki doguyor, arti cocuk 3 yasina gelene kadar cocuk parasi. 1den fazla cocugu varsa cocuk parasi 18 yasina kadar devam ediyor. Calisan dogum izni bitten annenin de isi birakmasi durumunda issizlik maasi alma hakki doguyor. 6 aydan 12 aya kadar. Bence cok munasebet. Ama tabi gelismemis ulkelerde ne munasebet.

bir hakkı yok ki

çocuğuma bakacam diye tazminat alabileni ben şimdiye kadar hiç duymadım.

işveren iyiniyetlidir verir o ayrı, işten çıkarma gösterir işsizlik maaşı alır o da ayrı ama benim bildiğim kadarıyla yasal olarak bebek için 16 haftalık ücreti SGKnın ödemesi hariç başka hiç bir hakkı yok kadının

bir de emzirme izni hariç.

birisi de part-time çalışma filan demiş..özel sektörde neyin part time'ı? devlet memurlarına bile çoğu kurum yönetmelik yok diye öyle bir hak kullandırmıyor.

işe iade davası filan denmiş
işveren çıkartacak da (adam zaten çıkartmıyor hanımlar...adam et istifanı git diyor! aynı şeyleri okuyup nasıl bu kadar farklı anlayabiliyoruz aklım şaşıyor yavv) işveren çıkartacak da kadın iade davası açacak da mahkeme tazminat diyecek de işveren ondan korkacak...adam o zaman bile neden tazminat ödesin "gel çalış buyur" der...bu şekilde işe iade davası açan bildiklerim var. işveren gel buyur çalış dedi. çalışamadılar tabii ki.

kısacası bir hakkı var mı..benim bildiğim yok.
bitti.
Hakkı olup olmaması mesele değil ki 6 yıl çalışmış bir personele en azından işsizliği bile çok gören bir firmaya karşı en doğal hakkını kullanıyor ve dava açıyor. Her türlü alırsınız dava açarsınız alırsınız. işveren mahkeme ile uğraşmak istemez anlaşma yoluna gitmek ister çünkü işçi mahkemeleri uzun sürer. Bunun sonucunda faiziyle birlikte işveren ödeme yapar.
İşveren işçiyi işten çıkardığı an işçinin "işe iade davası hakkı" doğar
Sizin bildiğiniz yok ancak ben bu işi yapıyorum yıllardır. hepsi ile birebir karşılaştım.

Şundan kabul etmez sizi işten çıkarırsa işe iade davası açabilirsiniz. Bu davayı da kazanırsınız zaten sonrasında eğer sizi çalıştırmak istemezse sizi çıkarmak için yine belirli bir meblağ ödemesi lazım.
Siz bir avukat ile görüşün
bence de işinin ehli bir avukat bu işi çözer zaten kazanırsam bu kadar para kazanmaz isem de para almam diyecektir. işveren herhangi bir kanunsuzluk yaptıysa zaten çok daha büyük miktar kazanır

Merhaba hanımlar.

6 senedir aynı yerde çalışıyorum. Hamilelikten dolayı işten şimdilik raporluya ayrıldım, bitiminde ise işi bırakmak zorundayım. İstifa etmek zorundayım. Bebeğime bakacak kimsem yok çünkü.

İşveren kendi inisiyatifi ile çalışanına bu durumda tazminat verebilirmiş ama yasal bir zorunluğu yok. Ve maalesef öyle iyi niyetli bir patrona sahip değildim. E işe dönmeyeceğime göre en azından işsizlik maaşı hak ederim dedim belki. Araştırdım biraz ama öyle bir hakkım da yok. 6 yıl emeğimle öyle dımdızlak kaldım.

Şu an o kadar ihtiyacım varken gerçekten zoruma gitti ve eminim çoğu annenin sorunu bu. Sinirimden buraya da yazdım artık içime oturdu 😂🤦‍♀️🙈
Ne deseniz haklısınız. Bunu cimere de yazın, belki sesinizi duyan birileri olur

Hakkı olup olmaması mesele değil ki 6 yıl çalışmış bir personele en azından işsizliği bile çok gören bir firmaya karşı en doğal hakkını kullanıyor ve dava açıyor. Her türlü alırsınız dava açarsınız alırsınız. işveren mahkeme ile uğraşmak istemez anlaşma yoluna gitmek ister çünkü işçi mahkemeleri uzun sürer. Bunun sonucunda faiziyle birlikte işveren ödeme yapar.
Sizin bildiğiniz yok ancak ben bu işi yapıyorum yıllardır. hepsi ile birebir karşılaştım.
çok merak ettim ne gerekçe göstererek dava açacak?

misal işveren sigortasını asgariden yatırdıysa, maaşı elden verdiyse, mesai vermediyse eyvallah da çocuk için nasıl bir dava açacak? ben merak etiğim için soruyorum çünkü ben emsalini görmedim.

zira benim bildiğim aynı durumda bebek olup bakacak kimsesi olmadığı için işte çıkartma gösterten kadınlar aynen dediğiniz gibi sonra işe iade açtı mesela...işvereni de "buyur gel çalış" dedi. zaten bakacak kimsesi yok nasıl çalışsın. işveren bunu bilmiyor mu?

sizin işverenler ne kadar naif öyle maşallah. ben hiç "ay uğraşamam çıkışını vereyim, tazminatını vereyim de dava mava açmasın" diyeni niye görmüyorum.

hep kadın ağırlıklı işlerde çalıştım tr'de... herkes dımdızlak istifa etti.

bence de işinin ehli bir avukat bu işi çözer zaten kazanırsam bu kadar para kazanmaz isem de para almam diyecektir. işveren herhangi bir kanunsuzluk yaptıysa zaten çok daha büyük miktar kazanır
Genelde tazminatını alır, kanunsuzluk var ise onlar için ayrı dava açması gerekir işçinin. avukatlar da genelde yüzdeli çalışır tazminatın en az %15 isterler. Avukatlar özellikle bu davaları alırlar çünkü kaybetme oranı çok çok düşüktür. İşçi mahkemelerinde her zaman işçi işverene karşı 1-0 öndedir

çok merak ettim ne gerekçe göstererek dava açacak?

misal işveren sigortasını asgariden yatırdıysa, maaşı elden verdiyse, mesai vermediyse eyvallah da çocuk için nasıl bir dava açacak? ben merak etiğim için soruyorum çünkü ben emsalini görmedim.

zira benim bildiğim aynı durumda bebek olup bakacak kimsesi olmadığı için işte çıkartma gösterten kadınlar aynen dediğiniz gibi sonra işe iade açtı mesela...işvereni de "buyur gel çalış" dedi. zaten bakacak kimsesi yok nasıl çalışsın. işveren bunu bilmiyor mu?

sizin işverenler ne kadar naif öyle maşallah. ben hiç "ay uğraşamam çıkışını vereyim, tazminatını vereyim de dava mava açmasın" diyeni niye görmüyorum.

hep kadın ağırlıklı işlerde çalıştım tr'de... herkes dımdızlak istifa etti.
Hiç bir gerekçeye gerek yok sözleşmemi tek tarafı fesh ediyorum demesi bile yeterli. Yeterince işten çıkarılma ya da tazminat ödemesi vs gördüm. Her türlü alır tazminatını.

Genelde tazminatını alır, kanunsuzluk var ise onlar için ayrı dava açması gerekir işçinin. avukatlar da genelde yüzdeli çalışır tazminatın en az %15 isterler. Avukatlar özellikle bu davaları alırlar çünkü kaybetme oranı çok çok düşüktür. İşçi mahkemelerinde her zaman işçi işverene karşı 1-0 öndedir
benim ağabeyim de de benzr bir sorun vardı. kurumsal bir firma devamlı maaşlarını yarım yamalak yatırıyordu. maaşı zamana göre çok yüksekti ancak yine de mağdur oluyordu.en sonunda işten çıkıp mahkemeye de verdi. atıyorum firmadan 60 bin tl alacağğı varsa 600 bin tazminat kazandı avukatı.

Sizin bildiğiniz yok ancak ben bu işi yapıyorum yıllardır. hepsi ile birebir karşılaştım

Back