Mezuna kaldım ve psikolojim bitik durumda bu çok mu kötü?

İnşallah. Sonuçları görünce karar vereceğim. Senelerce onların dediklerini yaptım sürekli ders çalışmaktan sosyalleşemedim bile ama her türlü yine ben suçlu oldum. Teşekkür ederim.
 
Bu son yaşadığım problemlerden sonra psikolojik destek zaten şart bana. Bende sınav kelimesinden iğrenir oldum artık. Ne yapalım öyle ya da böyle kabul ettireceğim. 60 bin sıralamamı beğenmiyordu babam laf yaptığında daha iyisini yaptığımda da beğenmemiştin diyeceğim. Tekrardan teşekkür ederim.
 
kusura bakma ama zaten çalışmamışsın doğru düzgün ayt de ağrın olmasaydı da yapamayacaktın muhtemelen. ösym tarihinin gelmiş geçmiş en zor ayt siydi diye konuşuluyor.
Konuşulanlara hiç bakmayın, öğrenci yorumu.. Evet matematik ve edebiyat zorlamış ama sayısaldan giren öğrenciler için hep fizik zor gelir ama ciddi anlamda tyt de de ayt de de fizik cook kolaydı(fizik ogretmeniyim) kimya orta biyoloji de kolaydı
 

aslında hocaları dinledim öğrencilerden ziyade onlarda zordu diyor. gerçi matematik için diyorlarda bilmiyorum hayırlısı bakalım. sonuçları bekliycez artık.
 
İnşallah. Sonuçları görünce karar vereceğim. Senelerce onların dediklerini yaptım sürekli ders çalışmaktan sosyalleşemedim bile ama her türlü yine ben suçlu oldum. Teşekkür ederim.
Canım bence yerleşebilirsen bir yere yerles ama seneye tekrar sınava girersin. Ama seneye çok daha iyisini yapacağına inanıyorsan aileni ikna et , mezuna kal, sen zaten sıkı çalıştıkça susacaklardir. İçindeki niyeti önce sen iyi anlamalisin. Sosyal fobi falan geçiyor, benim de senin yaşlarda vardı sosyal fobim, tabii yıllar geçti üzerinden, fobinin esamesi kalmadı, sosyal fobin konusunda destek almanı öneriyorum ayrıca
 
İlk seneden güzel ders çalışamadım İzmir'de iktisat fakültesini kazandım. Ailem git dedi gittim. İki seneye maloldu. Sonra döndüm ve çalıştım tek tercih yaptım ve kazandım. Üstelik kendi alanimda yüzde bire girdim. Ha ordan da kocaya kaçtım ama olsun bitirdim okulu.

Şimdi kızıma diyorum istemiyorsan bırak başka bölüm oku diye. Simdi dunyanin sonu gibi geliyor birak soylensinler. Sen gitme. Evde calis. Ben ilk sene ozel dersler aldim ikinci giriste evde video dinleyerek eski kitaplardan kazandim. Kendi alanimda ilk sene yarisi digruysa ikinci giriste sadece bir yanlis bir boş vardi.
 
Mide ağrısı stresten de olabilir,seneye olmayacağının garantisi var mı canım?
Senin problemin bunlar değil aslında disiplinli çalışmamak olmuş.
 
Siz bu stresle seneye daha beterini yaşarsınız. Biraz aşk meşk, mide ağrısı vb. bahane ediyorsunuz gibi de geldi bana.
Sadece aileniz değil siz de elalem ne der diye düşünüyorsunuz. Önce aileniz ne der diye sonra elalem ne der diye düşünüyorsunuz hatta. İki yıldır hazırlanıyor yapamadı demesinler de hasta oldu yapamadı desinler istiyorsunuz gibi. Gün sonunda sizin hayatınız, başkalarının ne düşündüğünün önemi yok. Bunun dışında bu kadar stres yapmanın da manası yok dünyanın sonu değil. Bence artık bir takım bahanelerin arkasına saklanmayı bırakıp elinizden geleni yapmanız gerekiyor. Hayatı böyle erteleyemezsiniz sürekli.
 
Canım nolur kusura bakma ben de mezuna kalıp üniversite kazanmış biri olarak söylüyorum ki okuldan uzaklaşmak, başarısızlığı da beraberinde getiriyor. Ben de ilk senemde anksiyete bozukluğu tanısı almıştım. Dipteydim ona rağmen puanım güzeldi. İkinci sene hem tedavi oldum hem de düzenli çalışmama rağmen ilk seneki sıralamayı tutturamadım. Öğretmenlik hayatım boyunca da mezuna kalıp daha başarılı olan öğrenci sayım 3’ü emin ol geçmez. Bence sen de bi an önce yolunu çiz derim.
 
Ben olsa iki yıllık yazmam.Cok bağlı olduğun bir hedefin yoksa kpss ye girebilirsin,olmazsa yine çalışırsın daha disiplinli çalışarak.Disiplin şart,nerde hats yaptığını bul ve orayi düzelt.Aileni ikna edersin o sorun değil bence
 
Herkes üni okumak zorunda değil.
 
Elalemin ne düşündüğü asla umurumda değil. Herkes arkamdan ne konuşursa konuşsun umurumda olmaz. Benim umurumda olan şey ailem. Evet aşk meşk konusunda haklı olabilirsin belki o bir bahaneydi. Ama 2 kere mide kanaması geçiren biri nasıl hastalığını bahane edebilir? Midemin ağrısı da hafife alınacak derecede değildi. 2 kere hayati tehlike atlattım, bu durum zaten psikolojimi iyice bozdu bir de hastalığımı mı bahane edeceğim? Stresim de bu durumda oldukça normal. Ne demişler, davulun sesi uzaktan hoş gelir. Herkes psikolog olmuş. Keşke tek derdim elalemin ne dediği olsaydı.
 
Psikoloğa veya psikiyatriye gidin. Bu halinizle üniversite kazansanız dahi rahata kavuşmayacaksınız.
İstemediğiniz yerleri de ağızları sussun diye tercih etmeyin. Okurken de mutsuz ve başarısız olursunuz.

Babanız İTÜ'yü istiyorsa kendi girip kazansın. Siparişle bölüm kazanma işi ne güzel iş ya. Beni ya da başkalarını arada aşağılayanlar oluyor. Kolaysa okuyup kendin kazana lafı getiriyorum. Millet anca konuşuyor.

Psikolojik olarak kaldırması zor ama bir sene daha sıkı bir çalışmayla istediğiniz yeri kazanabilirsiniz.

Bu süreçte ailenizin olumsuz baskıları için tedaviye başlamalısınız. Üniversitede atik olan öne geçiyor. Sosyal fobiyle zorlanırsınız.
 
Çok teşekkür ederim. Yorumunuz çok iyi geldi. Bende tedavi görmem gerektiğini düşünüyorum. Aileme de kulak asmamayı öğrenirim yavaş yavaş.
 
"Genç bir kadın olarak, hayatta yapmak istediğim mesleği ancak kendim seçerim" demen gerekirdi ailene
Herkes laf yapabilir, önemli olan senin "ben bu okulu istiyorum herkes saygı duymalı" deyip önüne bakman.
Okul/bölüm tercihleri yaparken bir birey olarak sadece kendi başına yapmalısın
Çünkü hayatının her dalında karar verirken kök ailenin de sözü geçmesi hiç doğru değil.
Tavsiye alınır ama karar sadece sana aittir
Ailene kararlarının arkasında duran güçlü bir birey olarak görün. "Tamam siz ne derseniz o olsun" diyip gurur yapan değil
 

Bak konu sahibi burada saf saf takılıp sana tercih yapma, burnunun dikine git diye akıl verenler var. Allah aşkına kulak asma şunlara.

Evde oturduğun her an kendi yaşından çalıyorsun. İnsanların lise çağında "ay ben bu bölümü okumak istiyorum" diye heves ettiği bölümlerin çoğunun ne olduğuna dair düzgün fikirleri olmuyor.

Mesela sen endüstri mühendisliği istediğini yazmışsın, kimya bile okurken endüstri mühendisliği ile ilgili öğrenci etkinliklerine katılıp bu kariyerde bu alanda ilerleyen insanlar oluyor. Mühendislik gibi bölümleride öyle istanbul ankara izmir eskişehir dışında okumak sana pek fayda sağlamaz. Endüstri mühendisliği özelde bile okusan kendini geliştirip çok iyi yerlere gelebileceğin bir alan. Ama tüm bunları ve daha fazlasını anca okula başlayıp, öğrenci etkinliklerine katıldığında görebilirsin.

Öğrenci kuluplerinin linkini aşağıya bırakıyorum. Hepsi harika etkinlikler yapıyor. Bunlardan neden eksik kalasın?


 


Yani siz ikinizin yorumu çok bilinsizce. Biri ailesi itü istiyor diye aileyi eleştirmiş, ne isteyecekti ailesi? Herkes çocuğunun iyi okullarda iyi düzgün insanlarla okumasını ister. Kim çocuğunu öyle ortalama altı okulda okutmak ister. Akıl var mantık var. İnsan evcil hayvanına bile en iyisini istiyor. İtü-odtü mezunu hocayla marmara-istanbul mezunu hoca bile çok fark ediyor ve bunu daha üniversite öğrencisiyken fark ediyor insan.

Diğeri gelmiş daha çalışma hayatına atılmamış, ailesi dışında desteği olmayan, istediği bölümün aslında nasıl işlediğini bilmeyen birine burnunun dikine git diyor.

Arkadaşlar siz okuduğunuz bölümleri tercih ederken okuyacağınız dersleri iş hayatında neler olduğunu bilmiyordunuz değil mi? 17-18 yaşında bir gence ailesinin tavsiye vermesi yönlendirmesi çok normal. Bu nedenle üniversitelerin tercih günlerine tanıtımlarına öğrenciler aileleri ile geliyorlar.
 
İyi eğitim verebilecek üniversite Türkiye'de eskisi gibi yok. Sadece köklü üniversiteler olduğu için adı var. Fakat hiç biri garanti iş vermiyor. Olay öğrencinin kendini geliştirmesin de bitiyor, Üniversitesi nin adından ziyade.
İyi düzgün insanı üniversite de bulmak zor. Üniversite de sağlam dostluklar da kalmadı, her ilişki çıkara dayalı
Ortalama altı okul, olmasından ziyade öğrencinin dediğim gibi donanımlı olması daha önemli. Boğaziçi de okuyup, bomboş mezun olan da var. Ortalama bir okul olabilir ama dil ve donanım okulun adının bir önemi kalmaz
Konu sahibi kızımız "ailem tavsiye veriyor yönlendiriyor" şeklinde değil "baskı uyguluyor, gururumu kırıyor" şeklinde anlatmış. 17 18 yaş pekala küçük bir yaş değil ve radikal kararlar alabilir, alırken de ailesinin tavsiyesini dinler fakat aile baskı yapıyorsa burnunun dikine gitmesi gerekir. O yüzden karar rehber öğretmen ve öğrenci vermeli, aile değil.
Bu arada hoca farkı da artık mühim değil. Bir hoca kaliteli ve donanımlı ise o öğrencinin de donanımlı olacağı ve mezuniyet sonrasında hemen iş bulacağı anlamına gelmiyor. Her şey yine öğrencinin kendisini geliştirmesin de bitiyor.
Çünkü köklü okullarda bile o iyi dediğiniz hocalar eğitimi ticarete dökmekten çekinmiyor. Ortalama altı bir okul da hoca da tanıdım, elinden geleni yapıyordu, işinin hakkını veriyor. Ortalama altı okul da çalışan iyi hocalar da var, aşağılamak hiç doğru değil.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…