• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mezuna kaldım ve psikolojim bitik durumda bu çok mu kötü?

İlaç tedavisi görüyorum ama fayda etmedi o gün aile içi kaos da çok fazla. Bana pek de bir güvenleri yok zaten “senden bir halt olmaz” diye aşağılıyorlar sadece. AYT sınavında durumum iyi olsaydı tekrar mezuna kalmayı asla düşünmezdim ama şansıma ağrı girdi. Hedefim de çok uçuk bir hedef değildi.
Böyle bir aile senin 1 sene daha çalışmana tamam mı diyecek. Bir an önce oku ve hayatını kazan.
 
Birtanem yanlış anlayacaksın belki yazdıklarımı ama gerçekten belirli bir sıralamaya girecek çalışma düzenin disiplinin olsaydı bu iki senedir olurdu. Lisede notları iyi olan öğrenci zaten sınavda ortalama bir sıralama yapabilir. Sınavda 4 seneden sorumlusunuz. Hem senin psikolojin için okula başlamak daha iyi olacaktır. Bir düzenin olur, yeni insanlarla tanışırsın.

Ailen seni düşündüğü için okula başlamanı istiyorlar gerekirse binlerce lira ödemeyi göze alıyorlar. Bir sene okula gider yapıp kandırırım diye düşünmen bile bencilce. Evde oturup ne yapacaksın? Ailen haklı bu yıl tercih yap, üniversiteye başla. Çok isterden çift anadal ile yatay geçişle farklı bölüm okursun ya da hem okur hem de yksye hazırlanırsın en azından ders saydırırsın yıl kaybın olmaz.
Lisede notları iyi olan her öğrenci sınavda ortalama bir sıralama yapamayabiliyor.
Binbir çeşit sebepli.
 
Yani siz ikinizin yorumu çok bilinsizce. Biri ailesi itü istiyor diye aileyi eleştirmiş, ne isteyecekti ailesi? Herkes çocuğunun iyi okullarda iyi düzgün insanlarla okumasını ister. Kim çocuğunu öyle ortalama altı okulda okutmak ister. Akıl var mantık var. İnsan evcil hayvanına bile en iyisini istiyor. İtü-odtü mezunu hocayla marmara-istanbul mezunu hoca bile çok fark ediyor ve bunu daha üniversite öğrencisiyken fark ediyor insan.

Diğeri gelmiş daha çalışma hayatına atılmamış, ailesi dışında desteği olmayan, istediği bölümün aslında nasıl işlediğini bilmeyen birine burnunun dikine git diyor.

Arkadaşlar siz okuduğunuz bölümleri tercih ederken okuyacağınız dersleri iş hayatında neler olduğunu bilmiyordunuz değil mi? 17-18 yaşında bir gence ailesinin tavsiye vermesi yönlendirmesi çok normal. Bu nedenle üniversitelerin tercih günlerine tanıtımlarına öğrenciler aileleri ile geliyorlar.
4111. sıralama ile kapatan yer dışında kızının tercih yapmasına aşağılayacak aile çok bilinçli, evet. Sanki derece yapmış da puanı yettiği halde saçma bir tercihte bulunmaya çalışmış kızları. Tercih yapsa İTÜ mü gelecek? Ailesi sırf üniversite mezunu olsun diye dümdüz bir yeri bir de ücretli okutacak. Kaliteli yerlerin ve bölümlerin ücretlileri de yüksek puanla kapatır. Zaten muhtemelen mühendislik de tutmaz. AYT çözmemiş pek. 1 milyonuncu olsa, o sıralamayla bir de ücretli okusa ne verim alacak? Kapasite olsa bile sınıfın seviyesi rezalet olur.

Aşağılayan aile bu kız okurken bütünlemeye kaldığında da, düzgün yerde staj yapmadığında da, iyi bir yerde iş bulamadığında da, yeterli maaş alamadığında da aşağılar. Konu sahibi asosyal, başarı odaklı yaklaşılmış biri. Ailenin ne olduğunu tahmin etmek pek de zor değil. Zorbalar.
 
Herkes üniversite okumak zorunda değil.
Aileler çocukları üniversiteye gitmeyince emekleri boşa gitmiş gibi hissediyor. Hayat sizin, sadece canınız gitmek istemiyorsa bile üniversite planını rafa kaldırabilirsiniz. Çünkü zorla baslayinca da sınıfta kalacaksınız.

Ailenin sana tanıdığı fırsat bana taninmadi (özel üniversite)
Once ise girmek zorunda kaldim. Calisip eve bakarken iyi bir devlet üniversitesini kazandım yıllar sonra. Mezuna kalmadan ilk senelerde tutan okullara gitseydim şu an olduğum yerde olamazdım. Aile tatmin etmek için okunmaz.
 
Back