- 17 Nisan 2023
- 90
- 24
-
- Konu Sahibi olmuyoreskisigibi
Mide ağrım engel oldu soru çözmeme yoksa yüksek ihtimalle istediğim bölümü kazanırdım zaten. Netlerim de iyi geliyordu.Sınav dönemi benimde mide şikayetlerim vardı. İnanılmaz kötüydü, nefes alamıyordum. Sınav dönemi bitince yavaş yavaş kendiliğinden geçti.
Söylediğiniz gibi başarılı bir öğrenci olsaydınız son dönemde calişmayı aksatmanıza rağmen ortalama bir puan alıp üniversite tercihi yapabilirdiniz çünkü temel vardir, demek ki o kadarda başarılı degilmişsiniz.
Ayrıca aileniz tabiki sınava götürecek, telafisi yok ki sınavın anca bi sene sonra?
İyi kötü bir bölüm yazıp üniversiteye giderken tekrar hazırlanın sınava.
Bende çoook isterdim şehir dışı okumayı zaten izin verseler böyle bir derdim kalmayacak ama illa istanbul içi istiyorlar annem de babam da. Kaç kere dil döktüm vazgeçiremedim.çok uçuk bir hedef değilse ha orası ha burası. istanbulda ankara’da değil daha küçük bir şehirde okursunuz. maddi olarak yük olmak istemiyorsanız öyle ya da böyle gider bir an önce okula başlarsınız. çalışmanın, başarılı olmanın bahanesi yok.
Sayısaldan girdim. 60k yapmıştım geçen sene. Endüstri mühendisliği istiyordum. Ve birçok yer tutuyordu. Babam gidebileceğim okullara laf yaptı kendime yediremeyip mezuna kaldım. Çok kötü okullar da değillerdi ama bir İTÜ, YTÜ kazanamadım diye bir ton laf yedim.sıralamanız kaç gelmişti ve siz kaça çekmeyi hedefliyorsunuz?
zaten iki yıllık yazacak durumda iseniz seneye girince tıp yazacak puan alamazsınız (son iki sene ekstrem olumsuzluk yaşamış ve seneye kesinlikle hiç yaşamama garantisi yoksa)
benim kuzenim 2 kez mezuna kaldı, fen lisesinde okuyordu, zeki ve çalışkan bir çocuktu maşallah gerçekten en kötü ilk 10 bin bekliyorduk ama olmadı. ikinci girdiğinde matta art arda 20 soru işaretlemiş ve hepsini doğru işaretlemiş ama bir sıra kaydırmış dolayısıyla bir sürü net kaybetti. keşke ilk yıl tercih yapsaydım dedi.
mideniz iyileşmiş ve geçmiş gitmiş olsa idi belki deneyin derdik ama sınav günü bile korkunç ağrıdı diyorsunuz, seneye daha kötü de olabilir. bu sene bir tercih yapın yerleşin bence, bu şekilde yerinizde sayarsınız sadece.
Evet stres yönetimim pek iyi sayılmaz. Ama annemin tek derdininin elalem ne der olduğuna eminim. Ki kendi de söylüyor zaten.Ailen sınava götürmekte haklı. Sonuçta senede bir olam bir şey. Bir tanıdığımızın eşi gece kalp krizi geçirdi vefat etti oğlu sabah sınava girdi.
Senin mide kanaman strese bağlı büyük ihtimalle stres yönetimi konusunda başarılı değilsin sanırım. Bazı şeyleri psikolojiye çok fazla yüklüyorsun gibi geldi. Öncelikle kendine daha dürüst olmalısın.
Mezuna kalmak çok kötü bir olay değil. 1 sene Hayatın tamamına bakınca uzun zaman değil ama muhtemelen ailen sana ders konusunda güvenmiyor
İlaç tedavisi görüyorum ama fayda etmedi o gün aile içi kaos da çok fazla. Bana pek de bir güvenleri yok zaten “senden bir halt olmaz” diye aşağılıyorlar sadece. AYT sınavında durumum iyi olsaydı tekrar mezuna kalmayı asla düşünmezdim ama şansıma ağrı girdi. Hedefim de çok uçuk bir hedef değildi.
evet o da var. çoğu kişi yakınıyor zor olmasından.kusura bakma ama zaten çalışmamışsın doğru düzgün ayt de ağrın olmasaydı da yapamayacaktın muhtemelen. ösym tarihinin gelmiş geçmiş en zor ayt siydi diye konuşuluyor.
Çok geçmiş olsun ama yazın bir yeri girin bu konuda gördüğüme göre bir hedefiniz sıralama hırsınız vs yok kalitesiz diye kötülediğiniz okullara dahi girecek durumda değilken neyin havası bu çözemedim ben sanki bana Hacettepe tıp istiyodu da mardin tıp tutmuş onun için mezuna kalacakmış gibi davranmayın iki sene hayatından vermiş birinde olması gereken hırs yok sizde sadece isyan var acaba içten içe sosyal fobi yüzünden üniye gitmek mi istemiyorsunuz yani genelde stres mideye vurur diye biliyorum ama yanlış da olabilirMerhaba. Gerçekten içimi dökmeye ve yardım almaya ihtiyacım var. İlk kez sınava 2023 senesinde girmiştim. Normalde tembel biri değildim hatta ortaokul ve lisede sürekli ders çalışan, arkadaşsız bir tiptim. Ama son senemde maalesef birine aşık olmak gibi bir hata yaptım ve psikolojim çok bozuldu. Bu sebeple de sınava düzenli olarak çalışamadım. “Neden çalışmadın, çalışsaydın” diyenler olacaktır ben de kendime sürekli aynısını diyorum en büyük pişmanlığımda o. Neyse, dersimi almıştım. Ailemi mezuna kalmaya ikna ettim. Yaz ve sonbahar her şey iyiydi. Düzenli ders çalışıyordum netlerim de çok iyiydi. Ama sonra 2 kere mide kanaması geçirdim. Ve psikolojim hayatımda ilk kez bu kadar bitik duruma geldi. Aylarca mide ağrısı çektim, kan kustuğum günler oldu. Normal bir gün yaşayabilmek için yalvararak uyudum geceleri. “Bana bir şey olur mu?” düşüncesi beni iyice mahvetti ve son aylarda kitap bile açmadım. Çok nadir oluyordu o da ağrı izin verirse. Son iki hafta kala daha iyiydim ve biraz çalıştım. Temelim önceki senelerden vardı ve hazır hissediyordum. Ama maalesef ki AYT sınavının olduğu gün sabah korkunç bir mide ağrısıyla uyandım. Ailem o kadar anlayışsız ki o halimle sınava götürdüler. Ve ağrıdan hiçbir şey yapamadım. Çok zorladım kendimi, olmadı. O kadar acı çekiyorum ki. 2.kez mezuna kalmama da hayatta izin vermezler biliyorum. Kalitesiz ya da tam ücretli herhangi bir yere gitmeme razılar ve ben bunu istemiyorum. Tek dertleri elaleme rezil olmamak. Sağlığım kime ne ki? Bir yol gösterin lütfen, ben bunları nasıl ikna ederim? Mide ağrısından bir şey yapamadığımı söyledim ama anlayan yok beni. Aslında şeytan diyor ki 1 sene üniversiteye gidiyor gibi rol yap kandır. Çok zor durumdayım lütfen yardım edin…
O değişmez ya bazı insanlar öyle. Bu bizim gibileri zorluyor ama yapacak bir şey yok bu tip insanlarla muhattap oluyoruz hayat boyu.Evet stres yönetimim pek iyi sayılmaz. Ama annemin tek derdininin elalem ne der olduğuna eminim. Ki kendi de söylüyor zaten.
Havam falan yok. Sadece küçüklükten beri ailemin yetiştirme tarzı böyleydi hep en iyisini yapmamı istiyorlardı. İlk senemde doğru düzgün çalışamadım evet ama istediğim bölüm çoğu okulda tutuyordu ama babam İTÜ falan kazanamadım diye laf edince kabullenemedim hepsi bu. Sosyal fobim de anksiyetemde çok var zaten kaç senedir hep arkadaşsızdım yıllarca daha fazla ders çalışmayı beynime yüklediler doğru düzgün gezip tozamadım bir yerde. Şuan bir kasiyerle rahat konuşamam. Hırs yok diyorsunuz ama ailemin böyle tepkileri varken isyan etmekten başka bir şey gelmiyor içimden.Çok geçmiş olsun ama yazın bir yeri girin bu konuda gördüğüme göre bir hedefiniz sıralama hırsınız vs yok kalitesiz diye kötülediğiniz okullara dahi girecek durumda değilken neyin havası bu çözemedim ben sanki bana Hacettepe tıp istiyodu da mardin tıp tutmuş onun için mezuna kalacakmış gibi davranmayın iki sene hayatından vermiş birinde olması gereken hırs yok sizde sadece isyan var acaba içten içe sosyal fobi yüzünden üniye gitmek mi istemiyorsunuz yani genelde stres mideye vurur diye biliyorum ama yanlış da olabilir
Çok teşekkür ederim. Aileniz hiç laf yaptı mı yaptılarsa nasıl ikna ettiniz?Kendine çok yüklenmişsin çok stres yapmışsın. Seni anlıyorum ben 3 yıl üst üste mezuna kaldım ilkinde barajı bile geçemedim hatta. Ama mezuna kaldıktan sonraki 3. senemde çalışma yontemimin yanlış olduğunu anlayıp kendime uygun bir çalışma yöntemi buldum bu sayede istediğim bölümü kazandım ve şuan sektörümdeki iyi bir şirkette 4. Senemi tamamladım. İnan içindeki azim olduktan sonra ve o azmi koruduktan sonra ne insanların dediklerini umursuyorsun nede başka birseyi. Belki kendine bu kadar stres yaptığın için olmuyor meditasyon yada başka birsey dene kendine uygun birsey bularak ilerle. Unutma bunların hepsi bir deneyim
Aileler kıyameti koparıyorÇok teşekkür ederim. Aileniz hiç laf yaptı mı yaptılarsa nasıl ikna ettiniz?
Bunlar 1 yılda düzelmeyecek ki siz mezuna kaldıkça bu baskı ve beklenti artacak ama gerçekten de itü falan kazanmayacaksanız mezuna kalmanızın anlamı ne ? Hazır size kapı açmışlar geçin beğendiğiniz bir bölüme bari iki ortam görürsünüz iki insan görürsünüz böyle evde daha kötü olacaksınızHavam falan yok. Sadece küçüklükten beri ailemin yetiştirme tarzı böyleydi hep en iyisini yapmamı istiyorlardı. İlk senemde doğru düzgün çalışamadım evet ama istediğim bölüm çoğu okulda tutuyordu ama babam İTÜ falan kazanamadım diye laf edince kabullenemedim hepsi bu. Sosyal fobim de anksiyetemde çok var zaten kaç senedir hep arkadaşsızdım yıllarca daha fazla ders çalışmayı beynime yüklediler doğru düzgün gezip tozamadım bir yerde. Şuan bir kasiyerle rahat konuşamam. Hırs yok diyorsunuz ama ailemin böyle tepkileri varken isyan etmekten başka bir şey gelmiyor içimden.
Pessss doğrusu 60 bin sıralamayı mı beğenmedi babanız. Bu ailelerin çocuklarına acımamasını anlayamıyorum ne kadar hırslı insanlar var!!Allah yardımcın olsun işin çok zor. Miden de stresten ağrıyor sanki üniversite sınavı çok kolaymıs gibi size tekrar bu ağır stresi yaşatmışlar. Çok üzüldüm ama inşallah bu yıl istediğin yere girersin kendine bu stresi yaşatma tekrarSayısaldan girdim. 60k yapmıştım geçen sene. Endüstri mühendisliği istiyordum. Ve birçok yer tutuyordu. Babam gidebileceğim okullara laf yaptı kendime yediremeyip mezuna kaldım. Çok kötü okullar da değillerdi ama bir İTÜ, YTÜ kazanamadım diye bir ton laf yedim.