kültür farkı

Mirta, seninde dediğin gibi doğuda gerçekten hoş olmayan bazı gelenekler var fakat konu sahibini durumu farklı, kendisi çok ön yargılı.
Fazla alıngan davranıyorsunuz. Konu sahibi yaşadığı problemleri anlatmış hemen saldırmaya gerek yok. Onun anlattıklarından daha kötüsünü her gün doğuda yaşayan kadınlar burda kendisi anlatıyor. Bakın şu aşağıda ekran görüntüsü koyduğum mesajları daha birkaç gün önce burda okudum. Bu hanımefendi doğulu 21 yaşında ergen denecek yaşta bir kadın. 6 yıldır evli ve 4.çocuğuna hamile olduğunu, sırf erkek çocuk olması için hamile kaldığını, kaynanasından çok eziyet çektiğini, boşanma diye bir şeyin onlarda olmadığını anlatmıştı. Ben hayatımda doğuya gitmemiş bir insanım ille de şöyle böyle kültürleri var demiyorum. Ancak orda yaşayan hanımlar her gün burda zibilyon tane şey yazıyolar ve çektikleri çileyi kültürlerine bağlıyolarken hayır böyle şeyler yok veya her yer böyle demek de kendini kandırmaktan başka bir şey değil

Eklentiler

• IMG_7193.png
    197,3 KB · Görüntüleme: 56
Son düzenleme:

Benim alınacağım bir durum yok. Konu sahibi gittiği yeri benimseyemediği için kendine göre ön yargılılar geliştirmiş. Söylediklerinin bir kısmı doğru olsa da bir kısmı çok abartılı.

O yüzden çoğu insan memleketlimle evleneyim modunda oluyor .

Cidden mi? Eş seçerken statüsünü kendine denk seçmenin adı ne zamandır kendine baktırmak oldu?

Siz eş seçiminizi buna göre yapmamış olabilirsiniz, benim gördüğüm bir çok kadın eş seçimini buna göre yapıyor. Bu yıl çevremde iyi eğitimli fakat çalışmayan kadın evlendi, hiçbiri kendisine denk eğitimli çalışmayan erkek tercih etmedi hepside çalışan kendisinden üst seviyedeki adamlarla evlendi. Yani denklik önemli olsada mesele sadece denklik değil.

Son düzenleme:
Bunun doğusu batısı kalmadı ama doğuda var abi bu olaylar kimse de yalan söylemesin yani. Anne tarafı Şırnakli eşimin ailesi Mardinli.anneannemin 8 tane erkek kardeşi var 7 si çoklu evlilik yasiyor, hepsi karısını dövüyor,hepsi karısının yanında başkalarıyla konuşuyor çünkü çoğunun karısı okuma yazma bile bilmiyor. Bir dayimiz 3. Eşini aldı diğer iki karisinin ruhu duymadı ta ki kadın kalkıp kucağında cocukla eve gelince... Annemin teyzesi kocasını kendi yatak odasinda kadınla yakaladı üstüne kavga çıkardı diye kemerle dövüldü...

Eşimin ailesi Mardinli ailede hiç iki evlilik yok, erkekler kendi eşleri dışında herhangi bir kadınla göz teması bile kurmazlar, kız çocuk erkek çocuk ayrımı yok ,kizlarini 25 yaşından önce evlendirmezler hatta kaynanama bunu sorduğumda ;" insan baba evinde rahat etsin ,ne acelesi var evlenmenin" dedi. Kadınlarını dövmezler hakaret etmezler, eve misafir geliyorsa sofrayı erkekler kurar erkekler toplar...

Bu iki örnek de doğu ailesi.

İlden ile ve aileden aileye çok değişiyor cidden. Mardinli benim de iş arkadaşlarım olmuştu gerçekten dediğiniz gibi medenilerdi. Geride bahsettiğim başlık parası mevzusunun geçtiği il küçük bir il. Şırnak da görece küçük bir il. Sanırım küçük iller daha zorlu. Orda yaşayan veya yaşadığı tanıdıkları olanlar daha iyi bilir tabii.

Heryerin iyisi kötüsü medenisi ya da yobazi vardır bazı şehirlerde bu sayı daha fazladır. Atiyorum Ankara' da 100aileden 2 si boyledir ,Şırnak'ta 10 aileden 2 si.bu da bizim cografyamizin kaderi. Değişmeli mi evet değişiyor mu evet hız aynı mi hayır. 10yil öncenin Şırnak'ı ile bu yılın Şırnak 'i arasında fark var ama gelişim hızi yavas. Sen anladın ne demek istediğimi

Mesela aynı Şırnaklı dedem annemle tek eşli , dayilarim tam hanimci ,romantik hatta bir dayım çocuklara kendi baktı yengem başka şehirde üniversitesini tamamladı,haftasonu gidip geldi... Gibi gibi yani senin dediğin kapıya çıkacağım her aile farklı.

Aslında bu durumun kültürle alakası yok daha çok kadının ekonomik özgürlüğü ile alakalı bana göre. Ekonomik özgürlüğünüz yoksa karşınızdaki kişi bir canavara dönüşebiliyor maalesef. Benim eniştemin abisi iyi eğitimli dışardan baksanız beyefendi diyebileceğiniz biri, ama maalesef eşini insan yerine bile koymuyor.

Ekonomik özgürlük icin, kadının okumasini hoş karşılayan bir ortam olmasi gerekiyor ya. İşte bu zihniyet bazı bölgelere yeni yeni geldi ,hepsine de gelmedi. Bunu kabul etmek zorundayız. Bu A şehri B şehri meselesi de değil. Ben de isterim ekonomik özgürlüğü olan kadınlarımızın artmasını ama burada da çoğu örneğini gördüğümüz gibi ekonomik özgürlüğü olan hatta kocasından fazla bile kazanan kadınlar boşanmaya kolay kolay yanaşmıyor, kocasının hakaretlerine şiddetine maruz kaliyor , neden ? Çünkü kadın yuvayı kurtarır, yuvayı dişi kuş yapar mantığı hakim.

medeniyim canım sizden daha çok

egede akdenizde nerde söyleniyor ya da marmarada.
ne demek nerede söyleniyor yahu?
bu forumda bile kadınların büyük kısmı "kadın isterse çalışır, çalışmak zorunda değil, eve erkek bakmakla mükellef" kafasındayken sorduğunuz şey tuhaf değil mi?

Muğla'da yaşıyorum. belki buradan daha "batılı" olduğu düşünülen 3-5 yer vardır türkiyede.

ama burada da altın olmadan kız vermiyorlar
buranın yerlisi, köylüsü kızlar da 18 -20 yaşı geçip evlenmediyse evde kalmış muamelesi görüyor, çok genç yaşta evleniyorlar. baya "evlenemedim ki ne yapacam ben bu kadar malı mülkü kocam bile yok" diye depresyona giriyorlar.

ve düğünlerde ondan önce düğün yapan kardeş geline 15 bilezik taktıysa onun babasının 16 takması gerekiyor birbirleriyle altın yarıştırıyorlar. bahçe satıp, zeytinlik satıp düğün yapıyorlar, köyde balo yapıyorlar acaip acaip giyinip.

düğünler çok masraflı olduğu için kızlar kaçıyor habire. çok meşhur burada kaçmak. (ama kimsede kaçtın kaçırıldın diye kimseyi vuracak toto yok tabi ki, buralarda, namus için adam vurmazlar, para için vuruyorlar ama).

genel olarak da evlenince çalışmıyorlar. gayet de koca bulana kadar çalışsa bile evlenince evdeler.

ha "bizim oğlan" "bizim kız" lafı da buraya ait. yani dışarıdan birilerini kendilerinden aşağı görürler, en iyisi onlardır, aşırı mikromilliyetçidir insanlar. buralı değilsen "yabancı" olursun. 30-40 yıllık gelin/damatlar için çok duymuşluğum vardır, bizim gelin/damat yabancı diye. zaten o kişiler kendisi de diyor 30 senedir buradayım hala yabancıyım diye...

ha ama çalışmak isteyen kadına neden çalışıyorsun ya da boşanmak isteyene neden boşanıyorsun diyen yok elbette ki. fakat "kocası çalışsın baksın, ailesi düğün yapsın, erkek kadına baksın" kafası türkiyede her yerde var.

ben de yörüğüm. doğulu da batılı da değilim. tam ortadan...

deseniz ki hani okutmuyorlar, boşanma hakkı tanımıyorlar. çok eşliliğe normal bakıyorlar böyle şeyler doğuda daha fazla. tamam bunları anlarım da, türkiyede çok yerde var artık kocası baksın, evlensin vs. olayı.

bir de şunu anlamadım
ATT filansınız herhalde hastaya gidiyoruz dediğinize göre

öyle ultra mega muhafazakar, kadın okumasın çalışmasın diyen aile sağlıkçı gelini neden istesin? sizin anlattığınız şeylerde bir gariplik var...

Burada sorun dile getiren insanlara çemkirmek yerine oğlununuzu düzgün yetiştirin, kadınlara saygılı olması için çevrenizi yönlendirin. Odanın ortasındaki koca file ama yok ki diyerek fili yok edemezsiniz.

Örneğin yukarıda dedem tek eşli diye medeni aile olduğunu soyleyen var. Benim şehrimde çevremdeki şehirlerde( biz de yörüğüz) çok eşlilik diye bir seçenek yok. Maalesef Doğu kadın hakları açısından berbat, Narin olayında bile tüm köy kız çocuğu cinayetinin üstünü nasıl kapattı gördük. Doğulu kadınlara değişim konusunda çok iş düşüyor. Erkeklerin işine geldiği için onlara bırakırsanız hiçbir şey değişmez.

valla tatlım ben de yörüğüm
benim köyüm hariç tüm köylerde
çok eşlilik var. adı kuma değil bilice yanlış bilmiyorsam, ama var yani.
başlık parası da var, kız annesine süt parası da var
berdel de var (bizde alış veriş deniyor adına)
ha şimdi güncel olarak tabii ki azaldı (süt parası, başlık parası hala var gerçi de) ama dedesi zamanından bahsetmiş, dedesi zamanı için dediklerimin hepsi var etrafımdaki illerin hepsinin köylerinde.

kız çocukları daha yeni yeni okuyor. -bizde benim kuşağımın hemen hepsi üniverisite mezunu dha büyüklerde de var üniversite okumuş olan. benden sonrası kız "illa ben okmyacam" demediği sürece herkes okudu. ama ben çocukken ilkokula bile zor giderdi o köylerde kızlar.
bu köylerin de büyük kısmı yörük.

şehirlerde yok diyorsunuz da yörükler şehirde yaşamıyor -normalde. köylere bir gelin bakalım ne var, ne yok...

Bende köyde büyüdüm, çevremde bir kişide bile duymadım. Ninemin ninesinden, dedesinden bahseder ailem, onlarda da yok. Kız çocuğu diye okutmamak varmış maalesef eskiden ama çok eşlilik bizim kültürümüzde yok. Alınmayın ama sizin çevreniz anormal bence.

hımm demek çevrem anormal

koçhisarlı bir aile dostumuz var mesela
sorarsanız aileyi tanıyan kimse bilmez dedesinin 2 eşli olduğunu...torunları filan kendi eşlerine bile söylemediler, kızlar bilmiyor

ama biz köylerini bildiğimiz, ekim dikim olaylarını tarla paylaşımını, yıllaca komşuluk yapıp tüm kavga gürültüyü de vs de bildiğimiz için biliyoruz ki dede 2 eşliydi.
hatta 2 . eş de öldü sonra, azeri bir kadınla evlendi dede.

köyü ayrıntılı şekilde bilmiyorsanız, hangi mahsülde dekarde kaç ton çıkarın hesabını otomatik yapmıyorsanız mesela,
şehirdeki yaşama bakıp kimseye öyle "söz konusu olamaz" filan demeyin. bilmiyor olabilirsiniz köyde 2. eş vardır mesela haberiniz bile olmaz. çünkü anlatmıyorlar öyle.

bahsettiğim yer koçhisar.
ankaranın ilçesi. ankaranın ilçelerinden bildiğim bi sürü yer var 2 eş olan, zorla kuzenine verilen, kız çocuk diye mal verilmeyen (kürt köyü değil, bala haymana değil, bunlar hep türk köyleri).

benim dedemde ninemde de yok ama etratftaki köylerin neredeyse hepsinde var. bunlar da genelde yörük köyleri. büyük kısmı peçenek boyu. birazı begdili boyu.
benim memleketim niğdeye aksaraya sınır, buralarda çoğu köyde var 2 eşlilik (en azından dede zamanında).

Doğu'da bir sürü memur var kim zarar verilmis ki yeter kötüleme insanları sen çok iyisin sanki ordaki çevrene seni sorsak Allah bilir neler anlatir
Şehit olan onlarca memur var onlarca öğretmen var ? Geçen yıl 22 yaşında gencecik öğretmen şehit oldu? İyilik göreceli ama en azından kimsenin hayatına karışmamayı biliyorum. Sorarsan da söyleyecekleri şeyler genel şeyler çünkü bu insanlara hiçbir konuda fikrimi söylemiyorum

Arkadaşım okuduğunu anlamıyor musun acaba ben kendim gibi memur birisini istiyorum çünkü tayin vs durumlarında sıkıntı oluyor diğer türlü demişim. Algıda seçicilik yapmayın tam okuyun

Anlatmak istediğim buydu önyargı değil gördüğüm şeyleri yazmışım,ayrıca gündüz kuşağı programları bu tarafın insanlarıyla dolu çocuk cinayetleri vs buralarda daha çok geçen aylarda gördük haberleri. Kendilerinden de çoğu diyor biz böyle gördük böyle gidiyor diye

Bu farklılıklar her yerde vardır. Her yerin iyisi de kötüsü de vardır. Konu sahibi resmen bütün doguluları kötülüyor
Konunun amacı ne onu da anlamadım
farklı olduğumuzdan bahsetmiştim tabi bunların kötü olduğunu inkar edemezsiniz. İnsanların bu davranışını anladın da benim konu açmam mı mantıksız geldi? Bu tarafta farklılık çok uç boyutta bir yerden yakalaman çok zor. Ama diğer bölgelerde ortak payda bulmak daha kolay.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…