Ayni benim kaynana kocam beni dinler kiskanir vay be bizde erkekler cok karıcı der kocami gaza getirmeye calisir kocam okumus bilincli oyuna gelmiyor cok sukur..Cok sinir bozucu bir durum. Benim esimin babasi esimi uyarir aslinda efendi olmasi acisindan ama annesi gayet memnun oglunun halinden. Anlamak zor yani, o cocugu yetistirirken ne sorunlar acmis baslarina, ama gayet mutlular hallerinden yinede. Umarim esiniz degisir zamanla. En iyisi biraz o ortamdan uzak kalmasi aslinda ama ailesi olunca uzaklastirmak gibi bir hakkimizda olmuyor tabi.
Ayh hanım efendi kraliyet ailesinden yetişmiş.
Sen beğendin aldın yedi sene de farketmedin kültür farkını da neyse
Doğu Karadeniz ayrı bir memleket, bunu kabul etmek lazım. İzmirde doğup büyüdüm; iş nedeniyle 5 yıldır Karadenizin doğusundayım iki farklı ilde yaşadım bu süre içerisinde. Tuhaf tuhaf bir sürü anım oldu; bir gün dediler ki "x ilçesinde gene vurgun olmuş". Vurgun bizde denizde yenir. "Allah allah kış günü ne dalma aşkıymış, ne var ki zaten Karadenizin dibinde" dedim, iyi güldüler bana. Meğerse vurgun birinin birini çekip sokakta vurmasıymış; ben şokİnsanlara da nasıl normal geliyor, ben böyle acaip bir ülkeye düşmüşüm gibi izliyorum.. Sokakta bağır çağır gürültüler, kavga var sanıyorum sohbet ediyorlar. Akşam evde oturuyorum birisi bir şarjör mermi boşaltıyor; ilk zamanlar zıplardım yerimden, sonra öğrendim ki tuttuğu takım gol atınca böyle seviniyor adamlar. Bir süre sonra alıştım, zira gördüm ki mizaçları bu. Kavgacı, gürültülü, asabi, kimi zaman geçimsizler; anlamaya çalışmayı bıraktım, bu kültüre alışmamış biri için zor iş vesselam. Bu arada bu söylediklerim benim açımdan 61, 53 ve 08i kapsar; diğer illerin daha sakin olduğu kanısındayım. Eşim kendisi de batı Karadenizli olmasına rağmen buraları sigaraya benzetiyor; "yavaş yavaş zehirliyor, bir gün değil her gün ölüyorsun" diyor Velhasıl kelam; buralı olmayana buralılar zor biraz Doğası muhteşem, hiçbir yerle kıyaslanamaz özellikle Rize ve Artvinin iç kesimleri.. Fakat iş nedeniyle mecbur olmasam kalır mıydım? Cıks..
Sizin durumunuzda; eşinizi yontmanız gerekiyor sanırım; kendi çevresi dışındaki sosyal ortamlara daha sık girin bence. Bir de yukarıda bir arkadaş daha bahsetmiş, mümkünse ezin yaptıklarını. "Marifetmiş gibi bunu mu anlatıyorsun?" vs deyin açık açık, bu insanların geneli başkalarına akıl verip laf sokmaya bayılıyorlar, ve inanın karşılarındaki kişiden böyle bir çıkış almak onları şaşırtmıyor fazla. Ben de ilk geldiğimde insan ilişkilerimde çok daha kibardım ama baktım olmuyor, herkese hakkını veriyorumBence tünelin sonunda ışık var sizin için; kolaylık ve mutluluklar diliyorum
Bahsettiğiniz vurdu-kırdı, şiddet, kavga, kabadayı tavirlarin bölgeyle alakası olduğunu sanmıyorum. Türkiye nin neresine giderseniz gidin maçta küfreder, trafikte kavga eder insanlar. Bazıları alanları genişletip bunları daha yaygın kullanır. Bu da bölgeden ziyade ailedendir.
7 yıl tanıma fırsatınız olmuş , kendini 7 yıl saklayamaz diye düşünüyorum, degistirmek isteyeceginiz biriyle neden evlendiniz?
Kendi adıma eşim beni değiştirmeye çalışsa rahatsız olurdum. Herkes tavırlarını kendine yakistirdigi şekilde oluşturur. Sizde eşinizi kendinize yakıştırmış ve evlenmissiniz.
Onun yanlısı anlama fırsatı olmamış, bu yüzden kimseyi kaybetmemis, canı yanmamış, işinden gücünden olmamış. Bedel ödemeden olan değişimlerin kalıcı olduğunu düşünmüyorum.
Ve size güzel bir karadeniz sözü,
'Sokma akıl 7 adım gider.'
Karadenizli olup sakin olan insan ben görmedim ben de artvinliyim kendimden de biliyorum birden parlamalar dalgalanmalar meşhurdur, ege ve Akdeniz insanı daha sakin daha ılımlı sanki, Trakya insanı şen sakrak falan, bölge insanı etkiliyor kesinlikle
Zamanla yonta yonta birseyler olacak gibi eşinden,inşallah da olur,fakat bir nokta var karadenizde kadınlarda baskındır, erkeğe karşı pısıp kalmaz hükümet gibi kadınlar çıkar ordan
Yok kendini hic sakalamadi zaten. Allah var simdi, yigidi öldür hakkini yeme demisler. Neyse o. Esimin iyi yönleri baskin o yüzden sevdim, evlendim. Kötü niyetli bir insan degil, kimseye zarar verecek biride degil, bakmayin siz eskiden yaptigi kavgalarindan bahsetmesine, genclik zamaninda yasadiklarini simdi ballandira ballandira anlatir ama su an öyle birileriyle agiz burun kavga edeyim diye tetikte bekleyen biri degil, hatta uzak durur nerde ne pislik varsa. Haksiz olan babasida olsa karsisinda duvar gibi durur, beni tutar kimseye ezdirmez, iyi yönleri cok yani.
Fakat benim derdim su kabadayilik ayaklarini yok etmek, mizacini biraz yumusatabilmek. Ben esimle ilk evlendigimde degil camasir asip bulasik yikamak kendi tabagini bile sofradan kaldirmaz hep hizmet beklerdi, ama degisti bu konuda. Lakin mizacin degismesi daha zordur bunu biliyorum, ama ben bile o yumusak halimden cikip az biraz sert olmayi esimle evlendikten sonra ögrendiysem, esimde o kabadayi hallerini birakabilir diye düsünüyorum. Ve acaba düsüncemde haklimiyim diye konu acmak istedim. Ilk sayfalara mesaj atan bir arkadas var, cokta güzel degismis esi, daha dogrusu uyum saglamayi kabul etmis.