Kreş sorunları

Sevgili konu sahibi,

Almanya'daki her yaş seviyesi okullarda "bullying" denilen çocuklar arası zorbalığın yaygın olduğunu, öğretmenlerin pek birşey yapmadığını, kendiside buna maruz kalan bir Alman arkadaşım anlatmıştı. Ama hiç okul öncesine kadar inebileceğini düşünmemiştim. 6 yaşındaki çocuk bunu nereden öğreniyor, bu yaşa bile indiyse ve birşey yapılmıyorsa, ortaokul lise seviyesindekileri engellemek zor tabi ki.

Merak ettiğim bir şey de, bunu yapan çocuklar Alman mı? Yönetimin bir ayrımcılık yaptığını hissettiniz mi hiç?

Oğlum geçen sene ana okuluna gitti. Sınıfında bir çocuk tüm arkadaşlarına vuruyordu. Oğluma da aynı şekilde, öğretmene söylediğim zaman, ama sizinki de onunla oynuyor, kenara gittikleri zaman vuruyor demekki diye bir açıklama yaptı.

Bizim kinin yaşları aynıydı. Hayatı boyunca böyle çocuklarla karşılaşacağını, kendini korumayı öğrenmesi gerektiğini söyledim.

Bir süre sonra yitip yanından uzaklaşmayı öğrendi. Kendini korumaya başlayınca çocuk da rahat bıraktı.

3 ve 5 yas cocugun gelisimi ayni degil ki. Fiziksel olarak ayni degil basta. Mesela 5 yasinda cocuk makasla duzgun kesim yapacak kas gelisimine ince motor becerisine sahiptir ama her 3 yas bunu yapamayabilir. 2 cocugu ayni yere koyarsaniz birisi kendisini yetersiz hisseder.

Aslinda cocuklar hep daha büyüklere de özenirle

Maalesef. Normalde 6 yastan sonra baslar deniliyordu. Ama zaten bunlar ilk okula gececek olan yastalar. Yapan cocuklarin Alman olup olmadigini hepsinde bilmiyorum. Bir tanesini oglum resimde gösterdi o rus kökenli. Haftaya ama kimler oldugunu ögrenicegim kres engellemese tabi

Bende ilk basta "dalga geciyorlar" dediginde sizin dediklerinizi söyledim. O cocuklardan uzak dur baska cocuklarla oyna diye. O zaman ama fiziksel olaylar yoktu. Bazi durumlari cözmeyi cocuk kendiliginden ögrenmesi lazim. Ama o cocuklar yasca ve fiziksel daha büyük. Mesela oglum orda bir salincakta oynarken gelip kolundan cekip düsürmüs.

Anladım o zaman bu davranışlar muhtemelen büyüklerden yanlış davranışlar görme ve ailenin/okulun buna müdahale etmemesi nedeniyle gelişiyor. Çocuklar büyüklere özeniyor, böyle davranarak bir şekilde kendilerini değerli/güçlü hissediyorlar. Maalesef derin bir konu, çözümü uzmanlık gerektiriyor. Ben de kreşe gönderme aşamasındayım, bu durumlarda ne yapılacağını düşünmem gerek.

Hatırladım, beraberce almanyadayız değil mi

Kita yeri bulmak her şehirde imkansız bildiğim kadarıyla tanıdığım bütün kadınlar yer bulamamaktan şikayetçi öğretmen kalitesi zaten berbat, asık suratlı hayattan bıkmış 60lık teyzeler var öğretmen olarak ne desem bilemedim şu durumda başka seçeneğiniz olsa durmayın oraya vınlayın derdim.

Evet
Kres yeri bulmak gercekten kolay degil. Orda calisanlara ödenen maas da cok düsük. Motivasyon haliyle de öyle. Calisan sayisi az. Ama bunun altinda cocuklar ezilmemeli.

yok bu böyle gitmemeli belediyeye şikayet ederseniz ve bir kaç ailede aynı durumu yaşıyorsa eğer gereğini yaparlar. belki çocuk yuvası yönetimiyle ilgili sıkıntı olabilir, baştan uyarmak istedim.

Benim kizim Kilisenin Katholik kreşine gitti ve onun gittiği grubuna bir Türk çocuğu geldi, o çocuk bütün kız çocuklarına karşı hergün tekma, tokat, tükürme, tehdit etme ve baska terbiyesizlikler yapardı. Grubu yöneten kadınlara karşı terbiyesizlik. Yönetenler önce çocuğa problemleri var diye, daha da alttan almaya uğraşmışlar ve bu uğraşma zamanında, bize velilere hiç haber vermediler, grubumuzda bir problem çocuğu var diye. Bir gece benim kizim bağırarak uyandı ve çok kötü bir rüya görmüş. Aldım kucağıma, evin içinde gezdirdim ve gösterdim, sen evdesin ve emniyetdesin diye, sonra bana anlattı o pis çocuğun yaptıklarını ve tehditlerini. Mesela diyelim bir kiz çocuğuna tekme attı, kiz da ona bağırınca, bu gece sizin eve gelip anneni ve babanı öldüreceğim diyormuş. Kurban kesmeye giderken, babası onu almış yanında götürmüş ve o yaşta, o geri zekalı çocuk, kaç tane hayvan kesmiş, ve çocuklara, kesme işareti yapıyormuş ve anlatiyormus, bıçağı soktuktan sonra nasıl ses çıkardığını ve yerlere yatiyormus gülmekten. Aynısını sizle ve velilerinizle yaparım, benim içim hiç bir problem yok, öldürmede diyormuş. Ben sonra birkaç başka anneyle konuştum ve baktım, herkeste aynı problem bu çocukla, sonra beraber kreşe baskı yaptık ve o baskıyla o problem çocuk atıldı kreşten. Ama atılmadan önce, cocugun annesi geldi ve annesiyle konuşmuş grubu, kreşi yoneten ve papaz, cocugun annesi demiski, ay çok sevindim ben oğlumun yaptıklarını duyunca, tabii yapicak, o erkek çocuğu, ileride karısına kızına nasıl kendine karşı nasıl saygı isteyecek. Korku caklar ve saygi gösterecekler, turkiyede ve Müslüman dininde bu böyledir demiş. Grubu yöneten kadın, benim arkadaşımdi ve bana anlattı, insan bazen utanıyor türküm demeye, böyle insanların yüzünden.

Yani iste insan baskalarin problemli cocugu ile ugrasmak zorunda kaliyor. Orda aslinda pis olan cocuk degil, ailesi ve onlarin zihniyeti. Böyle cocuklar genelde evde siddet de görüyor. Yani insan ne kadar iyi yetistirmeye calisiyorsa calissim böyle aileler ile hep karsilasacak. Ama cocugun atilmasi cok iyi olmus. Bende gelecek veli toplantisinda bu sorunu muhakkak diger anne babalar ile konusucagim

Evet kardeşim haklısın, esasinda o çocuk annesinin ve babasının bir Produktu. Demekki, babası annesine karşı şiddet gösteriyordu. Ama ozaman, ben öyle düşünemedim, insan sade kendi çocuğunu görüyor, sevgi içinde, sevgi dolu, hep korumak istiyor ve geceleyin, kötü rüyalarla korku içinde uyanınca ve annesine böyle korkunç şeyleri anlatınca, cok fena sinir oluyor insan. Ve ondan sonra anladım, neden kızım her akşam yatırınca, yatağında masal okurken ve anlatırken, birkaç defa sorduğunda, panjurlari aşağıya indirdik mi, kapılar iyice kilitlimi, babamız çok kuvvetlimi soruları. Kedimiz geceleyin daha çok dışarıda gezmek isterdi, aklı oynuyordu kızımın, sabahleyin eve ölüsü gelicek diye. Bak bir cocuk, veya o cocugu öyle yapan bir sistem, öbür çocukların nasıl düzenini bozuyor.
Biz yalnız, bütün anneler bu çocuğa karşı çıktık, eger atilmazsa, biz çocuklarımızı alacağız kreşden dedik. O çocuk gittikten sonra kreşe ve çocuklara güneş açtı. Ama haftalarca o korkunç anlatılan bıçakla öldürme hemen hemen herkesin evinde bir Thema oldu. Biliyorsun çocukların hepsi içi sevgi dolu hayvanlara karşı, o cocugun bunu anlatması ve birde olurken o sesleri taklit etmesi, cok çocukları şoke etti.
Katiyyen bırakmayın o problemi, arkasında durun. Bol şanslar diliyorum.

Cok tesekkür ederim. Ben kres konseptini genel olarak begenmiyorum aslinda. Bütün cocuklari dolduruyorlar bir yere ve yeterli kadar ilgili gösterilmiyor. Ben aslinda 4 yasindan önce göndermek istemiyordum, ama cevrede herkes "yook cocuga cok seyler katar. Yasitlarla olur" dedi. Esimde öyle. Bende tamam dedim o zaman. Oglum kizlar iyi cocuklar, oglanlar hep bana vuruyor diyor. Belki oglanlar hep aralarinda böyle,ama simdiye kadar oglumda vurduklarini hic söylememisti. Oglum simdilik careyi kizlarla oynamakta bulmus, ama digerleri yine vuruyor. Oglum empatisi cok yüksek olan bir cocuk. Kücükleri de sever hep. Hele bebeklere bayilir. Diger cocuklar yüzünden iyi huylarindan vazgecmesini hic istemem

Ben genelde öğretmenleri savunurum ama bu yazdığınız çok doğru. Öğretmenler nerede o sırada? Bir de koronadan dolayı kreş uygulamaları nasıl şu sırada? Ben onu da merak ediyorum.

Bende anaokulu öğretmeniyim
Şöyle diyeyim
Bazen kaşla göz arasında oluyor su içmek için arkamı dönünce çocuklardan biri düşüyor diğeri oyuncağını başkasına atıyor.
20 çocuk var hepsiyle teker teker ilgileniyorum ama bazen insanız ve su içerken Tuvalete gidince yemekhanede yemek yerken bile bir şey olabiliyor
Çocuklara bakıyorum da gerçekten biz öğretmenlerin işi zor
Annemde öğretmen ortaokulda
Öğrencinin eline kapı kolu girmişti yere düşmüştü. Annem nöbetçiyken sınıfta oluyor bu
Annem bahçede böbetçiyken sınıfta da duramaz aynı anda 2 yerde duramaz. Öğretmenleri de anlamak mümkün mü
Ben nişanlıyım anne değilim annelik içgüdüsünü bilmiyorum ama anlattıklarınıza göre büyük çocuk küçükleri dövüyorsa öğretmenle okulla konuşun.
Öğretmen ihmali de olabilir

Evet zaten sorun burada 6 yaş ve 4 yaşın bir arada olması ve devam eden zorbalık. Yoksa tabii ki bizim yanımızda da çocuklarımız düşüyor ve yaralanabiliyorlar. Zaten çocuk bunlar tabii ki düşe kalka büyüyecekler.

Evet. Bu hafta hem ögretmenlerle ve basdakilerle de görüsücegim. Ögetmenlerinden ikisi tecrübeli ve güveniyordum da. Sanririm sorunu kendileri ilk yansitmadan cözmeye calismis, ama yetersiz kalmislar. Oglum aslinda öyle kolay korkan biri degil. Insanlara karsi hep acik bir cocuk oldu. Bir kac haftadir rahatsiz uyuyor. Hep saga sola yuvarlanir. Ben ilk birsey düsünmedim cocuktur diye. Ama belkide gece bu olaylar yüzünden böyle. Ne yapacagimi kestiremiyorum cünkü sorunun ne kadar büyük oldugunu net bilmiyorum henüz. Zamaninda birsey söyleselerdi bizde ona göre destek saglardik. Iyiki kücük oglumu yazdirmadim diyorum yinede. Artik icim rahat degil cünkü

Cocugumunda mutlu olmadigi yere hicbir sekilde guvenemiyorken kesinlikle gondermem

Bende aslinda öyle düsünüyorum. Dün sordum mesela krese gitmeyi mi, yoksa evde kalmayi mi istersin diye. Oda hemen evde kalmayi dedi. Ama kiz arkadaslarini o zaman daha göremezsin dedigimde oh diyip yine vazgecer gibi oldu. Yani o vuran cocuklar sorunu olmasa severek de gider belki. Ama bu konuda artik krestekilere güvenim pek yok. Gecen seferi sorunlari nasil anlatmadilarsa bundan sonra da anlatmazlar diye düsünüyorum. Kara kutu gibi birsey.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…