Kızımızın ismine herkes tepki veriyor

Rus bir anne ile Türk bir babanın bebeğinin ismi gibi. Maria neva... bin yıl düşünsem tövbe ki bu aklıma gelmez. benim de tüm çevrem karşı çıkardı bu isme adım kadar eminim

Bana özentilik geliyor bu tip isimler konulması.
Yani bir İtalyan ne bileyim Fransız asla Türk ismi koymaz çocuğuna,Fransada ingilizce bile zorla konuşuyorlar,öyle bir milliyetcilik. Biz tabelalarımızdan tutun her yerde kullanıyoruz yabancı isimleri neden bunu anlamıyorum. Ben biraz kapalıyım,tutucuyum bu konularda.
Bir tanıdığın kızlarının ismi suri idi. Fonetiği güzel söylemesi hoş ,kulağa hoş geliyor ama halihazırda bazı yerlerde (yoğun göç alan yerlerde özellikle)Suriye vatandaşlarına deniyor suri diye. Hoş mu şimdi Suri ismi? Bence değil.
Sizin zevkiniz sizin kararınız tabi en nihayetinde ama kendi dilimizde muazzam isimler varken ben Maria koymam çocuğumun adını. Yada dilimizde olmayan herhangi bir isim.

Bir öğrencimin adı Eftelya. Yabancı ya da gayrimüslim değil. İlk duyduğumda şaşırdım hala tuhaf geliyor.

Bende Alessia koyacktm oğlum oldu Leon oldu

Miyase duydum ben Çok değişik gelmişti bana.
Aaa bir de Kayseri'nin meşhur "yerli" isimlerinden müthiş "Rubbiye" ismini söylemeden geçemem. :)
Miyase kızımın öğretmeninin ismiydi, Genç hoş biriydi. Telefonla aramisti beni tanışmak,toplantıya davet etmek için ama ismini anlamam çok zor oldu, o Miyase diyor ben anlamadım diyorum,yase mi diye soruyorum falan, asla anlamadım ismin ne olduğunu,kodladı da anladım en sonunda. Ama sonra aklımda tutamadım uzun zaman,kızıma sorup duruyordum annecim neydi öğretmenin ismi diye. Miyase yine kulağa hoş geliyor söylerken güzel çıkıyor ağizdan ama tuhaf tabi ki de ve zor bir isim.
Sonra Besime vardı onu da unutamam gencecik bir kadın(oda öğretmendi), yaşlı teyze ismi gibi ne bileyim demode ,tuhaf isimler,ilkokulda Satılmış isminde bir kız vardı,herkes dalga geçerdi. Kısacası isim koyarken çocuğu da düşünmek gerek. Maria Neva'da ilk seferde anlaşılmayacak,sorulacak falan yani manasız geldi bana.
Ben Başak ismini çok severim,kızıma koymayı da düşündüm ama sonra orta okuldaki Başak'la nasıl dalga geçildiğini hatırlayınca vazgeçtim. (İsmin ilk harfini değiştirip söylüyorlardı)
Biraz genis düşünmek lazım.
Yeni isimlerde bir tuhaf,Aram mesela,anlamına baktım Suriyenin eski adıymış,arapça ve ermenicede farklı anlamları var. Türkçe zaten aram denince neyin arası ,hangi aran diye sorası geliyor insanın. Çok tuhaf isimler var zaten,farklı olacağım diye konuluyor sanırım.

bana da eva neva parodisinden sonra yaptığı ikinci cagrisim ave maria ilahisi
maria neva kesinlikle ave maria'ya benziyor. Halaluya ile beraber hristiyanligin en bilindik ilahilerinden. bizim ulkemizde bile en azindan bir kismini cogu kisi animsar.
(yabanci damatta ada olan kiza Hristiyan babaannenin istegiyle meryem adini veriyorlar. cok sonradan anliyorlar ki isim olmus Meryem Ada Neva Maria da onun gibi bir sey bence)

Son düzenleme:
Bence sadece Neva

Kimseyi ilgilendirmez.

Benim ismim de ananemin adı ve telafuzu zor. Senelerce hep sıkıntı çektim. Resmi yazışmalarda vs... karşı taraf genelde yanlış yazardı. Hele ki Maria nın okunuşu ve yazılışı farklı. Bu durumu da göz önünde bulunurun derim.

Benim kızımın ismide öyle bilindik bir isim değil genelde yabancılarda duyduğum ismin kısaltması. Kimisine "abidik gubidik isim" gibi geliyor ama onlara ne? Kendileri ayşe, fatma, zeynep koyabilir ben karışmıyorsam onlarda bana karışamaz. He he de geç boşver.

Ben bu konuda kime ne kısmından ziyade ileride çocuklarının da rahatsız olma ihtimalinin yüksek olduğu ismi koyma ısrarını anlamıyorum değişik isim olunca hep bir açıklama yapma gerekliliği oluyor çoğunlukla dalga konusu oluyor okul dönemi kendimden de biliyorum ki artık çocuklar daha acımasız bu konuda

Tepki veriyorlar diye kızamayız şimdi dürüst olalım, zira toplumun alışık olduğu isimlerden biri değil garipsemeleri normaldir. Bir de anne babalara bir şey denmiyor -ki zaten bize ne- ama değişik olacağız diye ortaya çıkan komik sonuçlar insanı güldürüyor. Yorum yapmayacaktım o yüzden, ama ne ben sizi tanırım ne siz beni, şahsi olmayan gerçek bir düşünce olarak söylemek istedim. Ha bir de çocuğun hangi ortamlarda büyüyeceği meselesi çok önemli, bu durumu kaldırabilecek alan vardır kaldıramayacak alan vardır, geleneksel bir mahallede büyüyen ve standart bir okula giden bir çocuk ismine verilen şok tepkilerden dolayı ne hisseder düşünmek gerek... gerçi yeni jenerasyon o kadar saçmaladı ki böyle bir şey olmayabilir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…