- 13 Kasım 2019
- 6.282
- 13.206
Doğru söylüyorsunuz. Ama evin içi gerçekten de etik olmayacak kadar kötü değil, sadece eski. Evim sonradan değerlenen bir semte olduğu için o hali ile kiraya veremedim çünkü oraya taşınan insanların maddi durumları iyi ve içi yeni yapılmış daha böyle lüks daire falan arıyorlar dolayısıyla benim dairemi beğenmiyorlar. Yoksa benim dairenin akarı kokarı yok. Etik olmayacak bir durum yok. Pimapenleri ve kalorifer petekleri yeni, ev soğuk geçirmiyor, ama mutfak eski ahşap mutfak (artık bu mutfakları insanlar beğenmiyorlar, çekmeceyi çektin mi kendi kendine geri kapanan, sıfır ful ankastre mutfaklar arıyorlar, benim mutfak öyle değil ama iş görüyor eksiği yok) Banyo eski (koca bir kuvet var, tuvaletin sifon haznesi yukarıda mesela tutup çekiyorsun eskilerde olduğu gibi) hilton değil ama şofbene kadar herşeysi var. Yerler eski ahşap parke, laminant değil, sistire cila yapılsa güzel olur ama mesela kiracı da bu parkeleri bu hali ile beğendi, nostaljik duruyormuş :) Bu bir bakış açısı. Kapılar da eski vs. Hani evim daha orta halli bir semte olsaydı tutan olurdu ama burada gelenler beğenmedi ben de içini yaptıramadım ama etik olmayacak kadar kötü bir durum yok evde yani.Sizin en büyük hatanız baştan çok uyguna kiraya vermek olmuş. Çok düşüğe verilince ister istemez sonraki yıllarda pürüz çıkıyor.
Bunu demek biraz garip olacak ancak konu sahibinin evinin kirası o kadar düşük ki devlet sizin o kadar kira aldığınıza inanmıyor, yüksek fiyattan vergi istiyor. Yani 500 lira kira alsanız da 750 tl imiş gibi fazladan gelir vergisi veriyorsunuz.
Teknik olarak tefe tüfe artışından daha yüksek kira isteyemezsiniz, arkadaşlar benden daha iyi açıklamış. Ancak gereksiz yere fazladan vergi vermenin de anlamı yok.
En temizi bu vergi durumunu açıklayarak artış isteyin, o paranın bir kısmı ile de evin bir köşesini yaptırın. Kiracıları çok kötü koşullarda tutmanın etik olmadığına inanırım, bir noktada berbat durumdaki evleri kiraya vermek için çırpınmak yerine yaptırmak daha mantıklı.
Tabi sizin durumunuzda evli çift o düşük kirayı devam ettirmek istemeyecektir, o nedenle makul bir şekilde kademeli bir artış için oturup anlaşın.
Son düzenleme: